Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.
Comentariile lui Valentin Ceafalau
MARAVENTO VENDEMMIA...
MontemajorCANTINE REGIE...
Cantine RegieConsumat rece, acest Prosecco va pune cu siguranta zambetul pe fetele multor consumatori amatori de vinuri lejere si fructate! Aromatic, livreaza exact cu intensitatea si previzia pe care le astepti de la un vin bun din aceasta zona, aromele sale combinand tonuri de mere verzi dulci, pere coapte, lamaie verde, un dram de pepene galben si poate si niste flori de portocal. Perlajul fin si delicat, alaturi de aciditatea suculenta de citrice, confera prospetime gustului si invioreaza si accentueaza notele dulci de mere rosii. Cu toate ca restul de zahar este unul considerabil, el este extrem de bine integrat, postgustul ramanand proaspat, tonic si fructat, cu o senzatie vegetal-fructata finala, foarte placuta.
VALDOBBIADENE...
Ca’ di RajoUn Prosecco care poate fi adaugat cu usurinta in “kitul de lupta impotriva caniculei”, alaturi de ochelari de soare si palarie, si care poate fi folosit atat pentru hidratare, cat mai ales pentru o petrecere cat mai relaxanta a timpului liber. Afiseaza mai toate atuurile care au consacrat regiunea: este floral-fructat, mineral, placut, intens si racoritor, cu un perlaj fin, precis si persistent. Aromatic, etaleaza note de mere rosii si pere coapte, insotite de tonuri citrice de grapefruit si lamaie verde, cu lejere tente florale. Datorita perlajului bine reprezentat, gustul citric-fructat capata dimensiune si amplitudine, fara insa sa devina complicat. Postgustul lung si intens pastreaza in el senzatii floral-fructate, dar si o tenta usor salina.
DEALU’ NEGRU BY...
JelnaPoate fi numit si “vinul carusel”, ideal pentru amatorii de senzatii tari, care iti arata inca de la primul contact ca nu face rabat in a-si etala cu o intensitate impresionanta aromele de o tipicitate “scoala”. Ardeiul verde este nota dominanta, cea care da ritmul intregii expresii aromatice, secondata de tonuri de lamaie verde, iarba cruda, fructul pasiunii si grapefruit. Gustativ, este sustinut, citric-crocant, cu o aciditate foarte pronuntata si o mineralitate care ii confera o textura granulata. Senzatia de verde-crud defineste intreg parcursul gustativ, postgustul sau intens fiind caracterizat de tente citrice, usor condimentate.
VIA COLTUL PIETREI...
Vitis MetamorfosisEchilibrat, elegant, clasic. Un Sauvignon Blanc in care “fructul” duce o lupta directa cu “piatra” pentru a fura prim-planul aromatico-gustativ. Totodata, aceasta combinatie fruct-mineralitate confera vinului o tensiune care ia prin surprindere degustatorul. Definitia aromatica a acestui vin este construita cu tonuri de ardei gras, flori de soc si mar rosu copt, care se sprijina pe tente de citrice si piatra incinsa. Gustul este echilibrat si rotund, cu o oarecare lejeritate crocanta. “Piatra” revine ca un laitmotiv intre notele de citrice coapte, (o simti, e acolo!) accentuata si de aciditatea suculenta. Postgustul lung si elegant rezoneaza in impresii citric-vegetale, cu picanterii parfumate.
VIA COLTUL PIETREI...
Vitis MetamorfosisEchilibrat, elegant, clasic. Un Sauvignon Blanc in care “fructul” duce o lupta directa cu “piatra” pentru a fura prim-planul aromatico-gustativ. Totodata, aceasta combinatie fruct-mineralitate confera vinului o tensiune care ia prin surprindere degustatorul. Definitia aromatica a acestui vin este construita cu tonuri de ardei gras, flori de soc si mar rosu copt, care se sprijina pe tente de citrice si piatra incinsa. Gustul este echilibrat si rotund, cu o oarecare lejeritate crocanta. “Piatra” revine ca un laitmotiv intre notele de citrice coapte, (o simti, e acolo!) accentuata si de aciditatea suculenta. Postgustul lung si elegant rezoneaza in impresii citric-vegetale, cu picanterii parfumate.