Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

ALIRA GRAND VIN MERLOT 2016
Data degustarii: 01.12.2019

Foarte bine construit si de o eleganta impunatoare. Aromatic, reuseste sa imbine forta cu gratia, oferind arome tipice si intense, de visine amarui si gemuri de fructe de padure, invelite in tente de condimente dulci – anason, scortisoara si de impresii de ciocolata cu lapte. Gustativ, in prima instanta, pariaza pe forta, dulceata si suculenta fructului copt, dupa care preda stafeta unor taninuri energice si bine reprezentate, ce-i confera o nota tonica. Cu toate ca se bea foarte usor, vinul arata clasa si complexitate. Aciditatea de fructe rosii proaspete rezoneaza pana in postgustul lung si complex, dominat de tonuri de condimente exotice, cacao si visine.

CUVEE VISAN ROSE 2018
Data degustarii: 25.11.2019

Un rose varatic, cu o culoare provensala de foaie de ceapa si arome intense si patrunzatoare, care pe langa personalitate, arata si un pic de indrazneala, etalandu-se celui ce degusta direct si fara menajamente. Arunca din pahar arome de fructe rosii – zmeura si fragi, pe care le combina interesant cu note de piersica si grapefruit, toate condimentate de senzatii citric-vegetale. Are exact ce ii trebuie unui rose: prospetime si fruct. In prima parte, gustul este usor efervescent, cat sa puna in evidenta o tenta dulceaga, care mai apoi este echilibrata de o aciditate “sanatoasa”, dar foarte bine echilibrata si de o tenta mineral-sarata. Finalul lung si revigorant, este “colorat” de o senzatie de grapefruit rosu, copt.

BACANTA ROSE...

Crama Girboiu
BACANTA ROSE BARRIQUE 2017
Data degustarii: 18.11.2019

In cazul acestui rose, decizia de a-i aplica “tratament” cu lemnul de stejar a fost rasplatita prin faptul ca lemnul de stejar a contribuit la dezvoltarea complexitatii aromatice si structurale a vinului. De foarte multe ori, maturarea in stejar a unui rose este considerata a fi un act curajos, deoarece supraexpunerea vinului la lemn poate duce la trecerea aromelor primare in plan secundar, lucru de nedorit, mai ales in cazul rose-urilor. Aici, pe langa senzatiile de visine, compoturi de fructe de padure si grapefruit roz, “pe fundal” se dezvolta, bine reprezentata, o tenta vanilata. Gustativ, aceasta iese chiar mai tare in evidenta, conferind densitate si contribuind la suculenta vinului. Aciditatea citrica are ecouri pana in postgustul lung, care pe langa tentele tonice, crude, mai expune, pentru diversitate, si niste impresii de condimente si ierburi uscate.

RIESLING DE RIN SELECTION 2017
Data degustarii: 18.11.2019

Prima impresie ce sare din pahar si, totodata, cea care orchestreaza structura aromatica a acestui vin este cea care ii confera si tipicitate: nota de kerosen sau benzina. Este atat de evidenta, incat in prima faza domina “compozitia aromatica”, insa la foarte scurt timp permite aromelor de flori de salcam, de miere si coaja de lamaie sa isi “sustina replicile”. Gustul pastreaza o linie constanta, cu o aciditate sustinuta si foarte precisa, dar care emana o oarecare seriozitate. Este crocant si crud, amintind de merele padurete, de carceii de vita si de lamaile verzi. In postgustul placut si elegant, reapar tentele de miere ce invelesc si “inveselesc” tentele citric vegetale.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 11.11.2019

De obicei, un spumant obtinut prin metoda Charmat are ca principal rol acela de a te binedispune, prin aromele sale joviale, estival-florale, de a te racori cu ajutorul prospetimii sale si de a fi prietenos. Cuartz Brut implineste aceste criterii, punctand la capitolul prospetime, dar totodata etaleaza si unele tente mai dulci, care adauga un plus de culoare in peisajul aromatico-gustativ si asa destul de viu. Perlajul sau este liniar, destul de catifelat, indeplinind si rolul de potentiator aromatic, dar si amplificator al unor note mai tonice. Gustul se exprima cu ajutorul unor impresii de fructe galbene coapte, asezonate cu tente de flori albe si de alune prajite.Toata constructia aromatico-gustativa se bazeaza si pe o aciditate buna, usor tonica, care se exprima evident si in postgustul lung si revigorant.

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 11.11.2019

La o prima intalnire, aproape toate vinurile semnate de Darius Pripon lasa impresia unei bucurii a “creatiei”. Par facute din placere, intr-un mod cat se poate de relaxat! Atunci cand le analizezi mai amanuntit realizezi ca in spatele “pasiunii” exista multa implicare, munca. Este cazul si acestui Sauvignon Blanc, creat a se prezenta cat se poate de precis si de exploziv. In stilul Lumii Noi, mai exact al Noii Zeelande, cu tot ce presupune aromatic aceasta: soc, ardei verde, mere rosii coapte, coaja de lamaie. Gustul este crocant si placut, cu o aciditate suculenta si o mineralitate sustinuta, ce contribuie din plin la textura de fruct galben copt. Finalul apartine fructelor galbene, merelor rosii si grapefruitului, toate rezonand intr-o senzatie proaspata si racoritoare.