Vino in magazinul Club.unvinpezi.ro - avem doar vinuri bune, selectate de specialisti, la cele mai bune preturi!

Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2020
Data degustarii: 22.11.2021

Croit sa impresioneze de la primul contact, acest Sauvignon Blanc are tot ce trebuie pentru a-i cuceri pe fanii acestui soi: explozie aromatica, expresie exotica, aciditate bine dozata si o fructuozitate atragatoare. Demareaza in forta cu un “cocktail” aromatic foarte colorat, din care nu lipsesc tonurile de fructul pasiunii, florile de soc, mandarinele, lamaile verzi si merele rosii, cu tente lejere vegetal-minerale. Gustul are ca principala directie expresia fructului copt si suculent, cu o tonalitate dulceaga, de mere rosii dulci, bine integrata si bine echilibrata de aciditatea citrica. Pe final, vinul isi scoate la inaintare arsenalul mineral-acid, in asa fel incat postgustul sa ramana lejer, proaspat si consistent.

PROSECCO 1821 CUVEE
Data degustarii: 15.11.2021

Prosecco. Usor ca o dimineata de duminica! Vorba cantecului. Exista momente in viata cand iti doresti simplitate, iti doresti prospetime, de ce nu, chiar lejeritate. Iar acest Prosecco le ofera pe toate si o face intr-un mod extrem de prietenos. Perlajul este unul relaxat, iar aromele nu foarte accentuate, dar prezente si tipice, din categoria mere dulci, pere si coaja de lamaie, poate si un pic de grapefruit, cu o tenta delicat-florala. Echilibrat, racoritor si usor de baut, acest prosecco poate fi “acuzat” de usoara timiditate in exprimare, insa raportul pret calitate face uitat acest aspect. Mai ales ca se preteaza foarte bine pentru a fi combinat si cu alte tipuri de bauturi!

PROSECCO 1821 CUVEE
Data degustarii: 15.11.2021

Prosecco. Usor ca o dimineata de duminica! Vorba cantecului. Exista momente in viata cand iti doresti simplitate, iti doresti prospetime, de ce nu, chiar lejeritate. Iar acest Prosecco le ofera pe toate si o face intr-un mod extrem de prietenos. Perlajul este unul relaxat, iar aromele nu foarte accentuate, dar prezente si tipice, din categoria mere dulci, pere si coaja de lamaie, poate si un pic de grapefruit, cu o tenta delicat-florala. Echilibrat, racoritor si usor de baut, acest prosecco poate fi “acuzat” de usoara timiditate in exprimare, insa raportul pret calitate face uitat acest aspect. Mai ales ca se preteaza foarte bine pentru a fi combinat si cu alte tipuri de bauturi!

SANGUE DEL DIAVOLO RABOSO DEL PIAVE 2014
Data degustarii: 12.11.2021

Pentru o prima intalnire cu acest soi, pot spune ca a fost una extrem de agreabila! Si asta, deoarece vinul nu face economie in a-si etala generos oferta aromatica. Isi “coloreaza” prezenta fructat-gemoasa cu tonuri de condimente uscate, multa ciocolata, piele tabacita, poate chiar si un pic de ciuperci, fiind intens si expansiv, dar si cu o sobrietate clasica. Senzatiile dulci conferite de deshidratarea boabelor imblanzesc taninurile prezente si granulate si echilibreaza aciditatea suculenta. Gustul este copt, cu o textura catifelata si cu un postgust in care tonurile de visine si de ciocolata domina senzatiile condimentate. Un vin prietenos ce poate reprezenta un punct de atractie pentru consumatori atat datorita exotismului lui, dar mai ales datorita faptului ca se apropie stilistic de mult mai celebrul Amarone.

SANGUE DEL DIAVOLO RABOSO DEL PIAVE 2014
Data degustarii: 12.11.2021

Pentru o prima intalnire cu acest soi, pot spune ca a fost una extrem de agreabila! Si asta, deoarece vinul nu face economie in a-si etala generos oferta aromatica. Isi “coloreaza” prezenta fructat-gemoasa cu tonuri de condimente uscate, multa ciocolata, piele tabacita, poate chiar si un pic de ciuperci, fiind intens si expansiv, dar si cu o sobrietate clasica. Senzatiile dulci conferite de deshidratarea boabelor imblanzesc taninurile prezente si granulate si echilibreaza aciditatea suculenta. Gustul este copt, cu o textura catifelata si cu un postgust in care tonurile de visine si de ciocolata domina senzatiile condimentate. Un vin prietenos ce poate reprezenta un punct de atractie pentru consumatori atat datorita exotismului lui, dar mai ales datorita faptului ca se apropie stilistic de mult mai celebrul Amarone.

SANGUE DEL DIAVOLO RABOSO DEL PIAVE 2014
Data degustarii: 12.11.2021

Pentru o prima intalnire cu acest soi, pot spune ca a fost una extrem de agreabila! Si asta, deoarece vinul nu face economie in a-si etala generos oferta aromatica. Isi “coloreaza” prezenta fructat-gemoasa cu tonuri de condimente uscate, multa ciocolata, piele tabacita, poate chiar si un pic de ciuperci, fiind intens si expansiv, dar si cu o sobrietate clasica. Senzatiile dulci conferite de deshidratarea boabelor imblanzesc taninurile prezente si granulate si echilibreaza aciditatea suculenta. Gustul este copt, cu o textura catifelata si cu un postgust in care tonurile de visine si de ciocolata domina senzatiile condimentate. Un vin prietenos ce poate reprezenta un punct de atractie pentru consumatori atat datorita exotismului lui, dar mai ales datorita faptului ca se apropie stilistic de mult mai celebrul Amarone.