La 9 ani de la lansare, UnVinPeZi.ro face cinste!

Ofertă valabilă până pe 15 iunie pe UnVinPeZi.ro, Club.UnVinPeZi.ro, Vinometru.ro. Vezi aici regulamentul campaniei.

Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

CONEGLIANO...

Carpene Malvolti 1868
CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE EXTRA DRY
Data degustarii: 01.05.2021

Echilibrat si parfumat, cu niste accente dulci foarte bine dozate si trasate, in asa fel incat sa nu-i stirbeasca deloc din clasa. Cu toate ca arata lejeritate in exprimare, vinul este generos si energic, etaland arome de mere rosii dulci, de pere si de citrice coapte, cu usoare atingeri de flori albe si migdale. Gustul este viu, crocant si fructat, cu o aciditate citrica si o mineralitate pronuntata, perlajul cremos si persistent jucand rolul de amplificator aromatic. Postgustul isi pastreaza intensitatea fructata mult timp, dar si un aer prietenos, aproape familiar.

CA'VITTORIA...

Ca'Vittoria
CA'VITTORIA APPASIMENTO ROSSO PUGLIA 2020
Data degustarii: 01.05.2021

Creat pentru a atrage prin orice mijloace, vinul apeleaza la un intreg arsenal de “artificii” aromatico-structurale pentru a impresiona: arome directe si foarte ofertante, gust fructat, dulceag si suculent, textura catifelata. Impresioneaza prin sinceritatea sa si nu ascunde faptul ca a fost creat din struguri deshidratati, in asa fel incat “dulcele” sa fie principala directie. Olfactiv, este intens, concentrat si foarte colorat in tonuri de ciocolata, gemuri de fructe de padure, lemn dulce, rom si condimente exotice. Se bea foarte usor, datorita aciditatii proaspete de visine amarui, care echilibreaza senzatiile fructe confiate si ciocolata amaruie, note care domina postgustul lung si lejer.

ENIRA - PETITE SYRAH 2016
Data degustarii: 01.05.2021

Concentrat, intens, cald. Dar in acelasi timp, foarte elegant si catifelat. Are nevoie de un pic de timp ca sa isi expuna expresia aromatica la potential maxim, insa atunci cand o face e generos si prietenos, prezentandu-se celui care il degusta in tente bogate de alune prajite, de tabac, piele tabacita si ciocolata amaruie, asezate grijuliu pe un fundal de fructe negre supracoapte. Gustul este surprinzator prin evolutia sa, de la atacul catifelat si moale la postgustul sustinut, lung si fructat, in care tonurile de fructe negre si rosii sunt pigmentate cu senzatii condimentat aprinse de piper negru. Un vin ce isi poarta cu mandrie semnele nasterii intr-o zona calda, creat pe un sablon clasic.

MAS JANEIL SANS...

Francois Lurton
MAS JANEIL SANS SOUFFRE ROUGE 2016
Data degustarii: 01.04.2021

Din modul in care isi prezinta oferta aromatico-gustativa, pare ca autorul acestui vin l-a “construit” special pentru a scoate in evidenta o caracteristica valoroasa: sinceritatea. Da, este un vin sincer, clasic si precis! Aromatic, isi contureaza profilul cu ajutorul unor tonuri “pastelate” de visine si cirese, incadrate in tuse groase de lemn dulce, fum, condimente exotice si frunze uscate. Gustul direct combina precizia aciditatii de fructe rosii cu lejeritatea taninurilor catifelate, lasand in urma sa un postgust fructat, prietenos.

MAS JANEIL SANS...

Francois Lurton
MAS JANEIL SANS SOUFFRE ROUGE 2016
Data degustarii: 01.04.2021

Din modul in care isi prezinta oferta aromatico-gustativa, pare ca autorul acestui vin l-a “construit” special pentru a scoate in evidenta o caracteristica valoroasa: sinceritatea. Da, este un vin sincer, clasic si precis! Aromatic, isi contureaza profilul cu ajutorul unor tonuri “pastelate” de visine si cirese, incadrate in tuse groase de lemn dulce, fum, condimente exotice si frunze uscate. Gustul direct combina precizia aciditatii de fructe rosii cu lejeritatea taninurilor catifelate, lasand in urma sa un postgust fructat, prietenos.

PROSECCO ROSE EXTRA DRY MILLESIMATO 2020
Data degustarii: 18.03.2021

Pe langa ineditul alaturarii termenului Prosecco langa termenul “rose”, acest spumant iese cu siguranta din limitele impuse de “traditionalisti” si “extremistii gustului”. Da, are un perlaj abundent, intens si energic, pe care nu-l poti ignora! Mai vine la pachet si cu un rest de zahar, care isi face simtita prezenta de la primul contact! Cu toate acestea, este tipul de vin “carusel”, atractie pentru un segment foarte mare de consumatori, care isi prezinta oferta aromatico-gustativa intr-un mod decent, sincer si direct. Se joaca in registrul aromatic al fructelor rosii, cu accent pe notele de zmeura si capsune, dar si cu niste substraturi florale. Gustul, la randul sau, pastreaza profilul aromatic si isi echilibreaza tentele dulci cu ajutorul unei aciditati suculente. Un vin lejer, necomplicat, cu o “prezenta” estivala si un postgust dulceag-tonic.