Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

BACANTA MERLOT...

Crama Girboiu
BACANTA MERLOT BARRIQUE 2014
Data degustarii: 01.01.2020

Aromatic, acest Merlot vrancean reuseste sa puna in echilibru notele fructate, de visine si afine, cu cele vegetale, de cafea si condimente, pe care le inveleste “grijuliu” in senzatii de vanilie. Gustul este suculent, destul de zvelt si de energic, cu o aciditate percutanta, ce aminteste de cea a visinelor amarui. Taninurile isi fac simtita prezenta, punctand energic mai ales in partea a doua a gustului. Postgustul se desfasoara lejer, colorat si usor picant, cu impresii de fructe rosii si lemn dulce, dar si cu niste tente de condimente exotice, ce electrizeaza gingiile.

TECTONIC SARBA 2018

Crama Girboiu
TECTONIC SARBA 2018
Data degustarii: 01.01.2020

Tectonic Sarba 2018 este unul dintre acele vinuri create pentru a fi consumate cu lejeritate de catre o categorie cat mai larga de persoane. Usor de baut, usor de inteles! Un vin direct, placut si destul de energic, cu arome de o simplitate atragatoare, ce se etaleaza precis, amintind de merele verzi, de grapefruit si de lamai, completate de note delicate de flori de camp. Gustul sau lejer este sustinut de o aciditate minerala, ce-i confera suculenta si prospetime. Tonurile de mere verzi si de citrice se regasesc si in expresia sa gustativa, rezonand pana in postgustul tonic si vegetal.

VIA COLTUL PIETREI -...

Vitis Metamorfosis
VIA COLTUL PIETREI - SYRAH 2016
Data degustarii: 01.01.2020

Este foarte interesant modul in care acest Syrah isi livreaza aromele, prima impresie fiind caracterizata de tonuri de ciocolata amaruie sau trufe de ciocolata, piele tabacita, vanilie, condimente uscate si piper zdrobit. Abia dupa o perioada, vinul permite si unor senzatii fructate, de visine amarui, sa coloreze si mai mult acest mix aromatic, serios si complex. Gustul sau puternic si prezent este definit de raportul dintre taninurile bine inchegate, fara sa fie dominante, si aciditatea de fructe rosii. Senzatii condimentate, de piper proaspat zdrobit si menta, anima postgustul lung si electrizant. La cum se prezinta acum, vinul pare inca tanar, avand un potential foarte bun de evolutie, insa, daca se doreste consumul imediat, se recomanda o decantare de cateva zeci de minute.

CALLIA SYRAH MALBEC 2018
Data degustarii: 20.12.2019

Proaspat, tanar si crocant, acest vin atrage prin franchetea prin care isi etaleaza aromele de visine amarui, coacaze si mure, combinate cu tente de violete si ciocolata, dar si cu ceva impresii de lemn. In atac, gustul mizeaza pe o senzatie dulceaga, carnoasa, inlocuita foarte repede de o aciditate de fructe rosii, suculenta, care ii confera suplete, o subtirime a corpului, dar si usurinta in a fi consumat. Postgustul urmeaza aceeasi reteta a prospetimii, amintind de visinele amarui (multe visine amarui), completate de tente condimentate, de piper proaspat zdrobit.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 16.12.2019

Un Sauvignon ce vine dintr-o zona mai rece, dar croit pe sablonul Lumii Noi, cu arome pline si exotice, tipice si foarte prietenoase. Nu lipsesc din structura sa aromatica notele de fructul pasiunii, de flori de soc si grapefruit, impresii bine accentuate si foarte prezente, care sunt completate de tente vegetale, de ardei gras. Surprinde prin atacul in care domina impresiile dulci, coapte si suculente, de fructe exotice galbene, dar si prin aciditatea sa citrica, care, mai ales in partea a doua a gustului, aduce un plus de prospetime. O componenta minerala isi pune amprenta asupra postgustului citric-vegetal, lung si suculent.

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 16.12.2019

Soi destul de exotic in peisajul autohton, acest Petit Verdot isi scoate la inaintare “artileria grea” aromatica inca de la primul contact. Aromatic, este dens si prezent, evocand note puternice de fructe negre de padure, visine amarui, violete si vanilie, desavarsite de impresii precise de anason si menta. Gustul demareaza intr-o nota calma, suculenta si catifelata, avand o evolutie progresiva, ce culmineaza cu un postgust amplu si lung, fructat si condimentat, cu senzatie de piper negru si lemn dulce. Taninurile bine reprezentate ii confera consistenta, contribuind la construirea unui structuri energice si bine inchegate.