Cele mai bune vinuri si preturi te asteapta in MAGAZINUL UnVinPeZi.ro. Vezi ofertele la peste 500 de etichete!

Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

CHATEAU DE...

Chateau de l'Escarelle
CHATEAU DE L'ESCARELLE PALM 2019
Data degustarii: 31.07.2020 “Voulez-vous Provence avec moi?”. Cam asa suna invitatia acestui vin! Si asta deoarece vorbeste Provence-ul pe intelesul tuturor. Bifeaza cu plus la toate capitolele definitorii pentru vinurile din aceasta zona – prospetime, eleganta, mineralitate, finete, fruct -, si parca aduce si ceva in plus. Iar acel ceva vine din usurinta cu care acest vin se consuma si se intelege. Olfactiv, imbina meticulos notele de fructe rosii, precum cele de capsune, zmeura si coacaze rosii, cu note florale delicate, dar si cu unele tente condimentate. Gustul proaspat si bine echilibrat, cu toate ca pare lejer, are totusi o tensiune minerala, care ii confera parca un plus de seriozitate. Are o aciditate suculenta, de citrice coapte, ce “rezoneaza” pentru mult timp in postgustul lung, intens si fructat.
DEALU’ NEGRU BY JELNA - SAUVIGNON BLANC 2019
Data degustarii: 31.07.2020

Poate fi numit si “vinul carusel”, ideal pentru amatorii de senzatii tari, care iti arata inca de la primul contact ca nu face rabat in a-si etala cu o intensitate impresionanta aromele de o tipicitate “scoala”. Ardeiul verde este nota dominanta, cea care da ritmul intregii expresii aromatice, secondata de tonuri de lamaie verde, iarba cruda, fructul pasiunii si grapefruit. Gustativ, este sustinut, citric-crocant, cu o aciditate foarte pronuntata si o mineralitate care ii confera o textura granulata. Senzatia de verde-crud defineste intreg parcursul gustativ, postgustul sau intens fiind caracterizat de tente citrice, usor condimentate.

VALDOBBIADENE...

Ca’ di Rajo
VALDOBBIADENE PROSECCO MILLESIMATO EXTRA DRY 2019
Data degustarii: 28.07.2020

Un Prosecco care poate fi adaugat cu usurinta in “kitul de lupta impotriva caniculei”, alaturi de ochelari de soare si palarie, si care poate fi folosit atat pentru hidratare, cat mai ales pentru o petrecere cat mai relaxanta a timpului liber. Afiseaza mai toate atuurile care au consacrat regiunea: este floral-fructat, mineral, placut, intens si racoritor, cu un perlaj fin, precis si persistent. Aromatic, etaleaza note de mere rosii si pere coapte, insotite de tonuri citrice de grapefruit si lamaie verde, cu lejere tente florale. Datorita perlajului bine reprezentat, gustul citric-fructat capata dimensiune si amplitudine, fara insa sa devina complicat. Postgustul lung si intens pastreaza in el senzatii floral-fructate, dar si o tenta usor salina.

CANTINE REGIE...

Cantine Regie
CANTINE REGIE PROSECCO EXTRA DRY
Data degustarii: 15.07.2020

Consumat rece, acest Prosecco va pune cu siguranta zambetul pe fetele multor consumatori amatori de vinuri lejere si fructate! Aromatic, livreaza exact cu intensitatea si previzia pe care le astepti de la un vin bun din aceasta zona, aromele sale combinand tonuri de mere verzi dulci, pere coapte, lamaie verde, un dram de pepene galben si poate si niste flori de portocal. Perlajul fin si delicat, alaturi de aciditatea suculenta de citrice, confera prospetime gustului si invioreaza si accentueaza notele dulci de mere rosii. Cu toate ca restul de zahar este unul considerabil, el este extrem de bine integrat, postgustul ramanand proaspat, tonic si fructat, cu o senzatie vegetal-fructata finala, foarte placuta.

MARAVENTO VENDEMMIA TARDIVA SYRAH 2018
Data degustarii: 15.07.2020 Un Syrah sicilian intens si puternic, cu o “voce” mieroasa si atitudine energica! Este un vin impresionant prin capacitatea sa de a-ti umple narile cu arome generoase si gemoase, cu tente de curmale coapte, visine negre si prune afumate, completate de tonuri lejere de bacon afumat, ciocolata si grafit. Gustul este voluptos, rotund si plin, cu taninuri dulci si o aciditate care apare cumva de nicaieri si care confera prospetime si echilibru vinului. Structura sa gustativa este construita cu ajutorul componentei fructate si mai putin cu ajutorul taninurilor, care, in cazul de fata, sunt bine slefuite si prezente cat sa dea postgustului o tenta astringent-vegetala, alaturi de aromele fructate, bine reprezentate. Multi vor spune poate ca acest Syrah este prea popular. Ei bine, si? Ce Andre Rieu sau Coelho nu sunt?! Atata timp cat atrage catre vin o categorie cat mai larga de consumatori, are dreptul sa fie cat de popular pofteste!

COTES DU RHONE ROUGE...

Chateau de Saint Cosme
COTES DU RHONE ROUGE 2019
Data degustarii: 01.07.2020

Cu toate ca este tanar, impresioneaza prin modul matur in care isi expune “pledoaria” aromatica. Foarte clar, contureaza precis, poate un pic prea apasat pe unele accente, insa o face cu o eleganta si o “puritate” a fructului demne de un vin mare de pe Valea Ronului. Aromele sale reprezinta un melanj de tonuri dense si puternice, de fructe negre, de ciocolata neagra, de gemuri, de fum si grafit, cu impresii mai delicate, de petale de flori uscate, condimente dulci si ierburi aromatice. Gustul este rotund, energic, de o profunzime interesanta, cu taninuri coapte, extrem de prezente, ce amintesc de gustul nucilor prajite. Ritmul taninurilor este cadentat de aciditatea de visine amarui si masline si de mineralitatea pronuntata, ce isi pune amprenta inclusiv in postgustul amplu, fructat-condimentat.