Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

ZANA VERDE 2016

Domeniul Muntean
ZANA VERDE 2016
Data degustarii: 17.11.2017

Povestile pe care le spune aceasta zana nu sunt din cele cu feti frumosi, ilene cosanzene si zmei, ci din cele cu arome si impresii, care totusi reusesc sa schiteze un fir narativ destul de colorat. Ritmul pe care il impune acest vin este unul calm, molcom, aromele sale fiind o combinatie interesanta de tonuri de ardei verde, citrice, foi de ceapa si flori albe. Aciditatea sa este una moderata, insa compenseaza prin mineralitatea ridicata, vinul lasand impresii sarate. Zana Verde se prezinta, dupa cum ii spune si numele, cu o colectie de note verzi (ardei verde, carcei de vita de vie, caise verzi, coaja de lamaie verde si agrise), unele mai timide, altele mai curajoase. Un vin cu o consistenta aromatica si parcurs sustinut, care pe final devine condimentat, chiar piperat.

NOTORIUS MERLOT 2014

Cramele Rotenberg
NOTORIUS MERLOT 2014
Data degustarii: 16.11.2017

Indiferent din ce pozitie ai analiza vinurile Rotenberg, ele reusesc sa transmita acea semnatura unica a acestei crame, caracteristica ce o diferentiaza si ii da identitate, iar Notorius 2014 nu face exceptie de la aceasta regula. Este vorba de o nota de para foarte coapta, care sta bine infipta intre tonurile de visine amarui. Avem de-a face cu un vin vesel, plin de energie, care etaleaza nonsalant tonuri de fructe rosii in tandem cu impresii de rom, cutie de lemn si bomboane de ciocolata. Acea tresarire a romului revine “bumerang” de fiecare data cand mirosim vinul, dar si in gustul lejer, construit pe structura unor taninuri slefuite si suculente. Reuseste sa mentina constanta balanta dintre aciditate, fruct si lemn, pana in partea finala, moment in care taninurile au o tresarire de orgoliu si condimenteaza vinul. Rotenberg Notorius 2014 este un vin interesant datorita accesibilitatii si a caracterului sau prietenos.

ZANA VERDE 2016

Domeniul Muntean
ZANA VERDE 2016
Data degustarii: 03.11.2017

Povestile pe care le spune aceasta zana nu sunt din cele cu feti frumosi, ilene cosanzene si zmei, ci din cele cu arome si impresii, care totusi reusesc sa schiteze un fir narativ destul de colorat. Ritmul pe care il impune acest vin este unul calm, molcom, aromele sale fiind o combinatie interesanta de tonuri de ardei verde, citrice, foi de ceapa si flori albe. Aciditatea sa este una moderata, insa compenseaza prin mineralitatea ridicata, vinul lasand impresii sarate. Zana Verde se prezinta, dupa cum ii spune si numele, cu o colectie de note verzi (ardei verde, carcei de vita de vie, caise verzi, coaja de lamaie verde si agrise), unele mai timide, altele mai curajoase. Un vin cu o consistenta aromatica si parcurs sustinut, care pe final devine condimentat, chiar piperat.

ZANA VERDE 2016

Domeniul Muntean
ZANA VERDE 2016
Data degustarii: 19.10.2017

Povestile pe care le spune aceasta zana nu sunt din cele cu feti frumosi, ilene cosanzene si zmei, ci din cele cu arome si impresii, care totusi reusesc sa schiteze un fir narativ destul de colorat. Ritmul pe care il impune acest vin este unul calm, molcom, aromele sale fiind o combinatie interesanta de tonuri de ardei verde, citrice, foi de ceapa si flori albe. Aciditatea sa este una moderata, insa compenseaza prin mineralitatea ridicata, vinul lasand impresii sarate. Zana Verde se prezinta, dupa cum ii spune si numele, cu o colectie de note verzi (ardei verde, carcei de vita de vie, caise verzi, coaja de lamaie verde si agrise), unele mai timide, altele mai curajoase. Un vin cu o consistenta aromatica si parcurs sustinut, care pe final devine condimentat, chiar piperat.

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 12.10.2017 Termenul “zana” te duce la ceva gingas, delicat, iar acest Cabernet Sauvignon numai gingas nu este! Este mai repede un “zan” salbatic, un pic pus pe harta, dar asta poate fi si din cauza tineretii, cu arome usor “sfidatoare” de coacaze negre, mure, ciuperci si frunze uscate, care, din cand in cand, sunt agitate de unele senzatii de piper negru. Gustul, de aceeasi factura fructato-condimentato-vegetala, porneste cu senzatii dulci, insa imediat lasa prim-planul taninurilor destul de naravase. Are o textura cremoasa, usor glicerica, in timp ce postgustul se prezinta pigmentat, intens, tonic-vegetal.

BIO VIOGNIER +...

Edoardo Miroglio
BIO VIOGNIER + TRAMINER 2016
Data degustarii: 06.10.2017

Intalnirea cu acest vin mi-a readus in minte de primele senzatii traite de “pustiul” de sase ani in momentul in care a intrat pentru prima data in contact cu circul sau carnavalul: multa culoare, zgomot, agitatie, energie, invalmaseala, toate adunate la un loc, toate manifestandu-se laolalta. Dar nu intr-un mod obositor, ci intr-unul surprinzator! Arome intense de petale de trandafir si flori de iasomie vin laolalta cu tente “zgomotoase” de fructe galbene si zemoase (piersici si ananas), lasandu-se antrenate de niste tonuri verzi, de ierburi aromate. Aciditatea atinge un nivel mediu, ceea ce face acest cupaj de Viognier si Traminer sa para din punct de vedere gustativ rotund, usor “rubicond”. Niste nuante tonic-pelinate, care se manifesta in partea a doua a gustului, ii dau prospetime. Acestea, impreuna cu senzatiile condimentate conferite de alcool, fac din postgust o interpretare lunga, in care sunt captive tonuri aromatice fructate, de mere. Se joaca cu aromele si este destul de generos, toata aceasta constructie avand la baza o structura alcoolica, cu rolul de sprijin.