Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

SENSUM CUVEE ROUGE...

Crama Visinescu
SENSUM CUVEE ROUGE 2016 LIMITED EDITION
Data degustarii: 03.04.2019

Din punct de vedere olfactiv, asamblajul de Feteasca neagra, Syrah si Merlot, realizat de Aurelia Visinescu, se inscrie pe o directie usor sobra, cu note fructe negre de padure ce se “impletesc” cu tente de paine de casa, condimente uscate si lemn. Odata gustat, vinul, ajutat de o aciditate suculenta, prinde “culoare in obraji” si mai mult curaj si isi prezinta taninurile energice, “picanteriile” alcoolului si textura fructata. Postgustul se construieste pe un sablon fructat, placut, lung si cald, lasand in urma sa impresii de prune afumate, mure si vanilie.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 02.04.2019

De obicei, un spumant obtinut prin metoda Charmat are ca principal rol acela de a te binedispune, prin aromele sale joviale, estival-florale, de a te racori cu ajutorul prospetimii sale si de a fi prietenos. Cuartz Brut implineste aceste criterii, punctand la capitolul prospetime, dar totodata etaleaza si unele tente mai dulci, care adauga un plus de culoare in peisajul aromatico-gustativ si asa destul de viu. Perlajul sau este liniar, destul de catifelat, indeplinind si rolul de potentiator aromatic, dar si amplificator al unor note mai tonice. Gustul se exprima cu ajutorul unor impresii de fructe galbene coapte, asezonate cu tente de flori albe si de alune prajite.Toata constructia aromatico-gustativa se bazeaza si pe o aciditate buna, usor tonica, care se exprima evident si in postgustul lung si revigorant.

AMMOS ROSE 2017

Crama Histria
AMMOS ROSE 2017
Data degustarii: 19.03.2019

Nu trebuie sa va lasati dusi in eroare de culoarea violacee, mai intensa, ce depaseste cu cateva nuante cerintele stravezii ale modei, deoarece acest vin livreaza exact ce se asteapta de la un vin rose! Prospetime si fruct. Realizat din Cabernet Sauvignon si Merlot, vinul arata o consistenta fructata interesanta si o suculenta proaspata. Alaturi de senzatiile de aromatice de fructe rosii, zmeura, capsune si altele asemenea, aduce o tenta interesanta de guma de mestecat, ce ii confera o nota extrem de jucausa. Pleaca usor efervescent, dulce-gliceric, dupa care evolueaza spre impresii tonice si citrice, finalizandu-si parcursul gustativ pe acorduri fructate, cu tente picant-alcoolice.

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 18.03.2019

Chiar daca este un vin relativ simplu, Tectonic Feteasca Neagra 2014 are o suculenta si o structura prietenoasa, aromele sale amintind de cele ale fructelor negre, in special prune, si de cele ale gemurilor, incadrate de tonuri mai sobre pamantoase, de frunze si ierburi uscate. Gustul este sustinut, cu o textura catifelalata si o aciditate medie. Postgustul se incadreaza pe aceeasi linie aromatica, venind cu un damf de visine amarui.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 12.03.2019

De obicei, un spumant obtinut prin metoda Charmat are ca principal rol acela de a te binedispune, prin aromele sale joviale, estival-florale, de a te racori cu ajutorul prospetimii sale si de a fi prietenos. Cuartz Brut implineste aceste criterii, punctand la capitolul prospetime, dar totodata etaleaza si unele tente mai dulci, care adauga un plus de culoare in peisajul aromatico-gustativ si asa destul de viu. Perlajul sau este liniar, destul de catifelat, indeplinind si rolul de potentiator aromatic, dar si amplificator al unor note mai tonice. Gustul se exprima cu ajutorul unor impresii de fructe galbene coapte, asezonate cu tente de flori albe si de alune prajite.Toata constructia aromatico-gustativa se bazeaza si pe o aciditate buna, usor tonica, care se exprima evident si in postgustul lung si revigorant.

JELNA PINOT NOIR ROSE WILD YEAST 2018
Data degustarii: 01.03.2019 Dupa ce si-a demonstrat aptitudinile cu soiul Pinot noir, tanarul vinificator Darius Pripon intra si pe segmentul rose-urilor si o face in stil mare! Inca de la primul contact, Pinot Noir Rose Jelna 2018 te loveste cu un val impresionant de arome de fructe rosii si flori albe, de la zmeura si capsune pana la iasomie si flori de cires. Gustul este echilibrat, suculent, cu o aciditate vie si energica, ce te determina sa iti treci limba peste buze dupa fiecare inghititura. Are parca ceva salbatic, crud, insa este atat de bine invelit in fruct, incat pare cat se poate de natural. Notele de zmeura revin ca un laitmotiv, rezonand pana la ultimele ”ecouri” ale postgustului colorat, lung, racoritor! Daca ti-e foarte dor de vara si nu o mai poti astepta, iti poti turna un pahar din acest rose si problema e ca si rezolvata! Si daca nu se rezolva in totalitate, ai garantia ca, dupa o sticla, macar nu iti mai pasa!