Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

JELNA PINOT NOIR ROSE WILD YEAST 2018
Data degustarii: 05.06.2019 Dupa ce si-a demonstrat aptitudinile cu soiul Pinot noir, tanarul vinificator Darius Pripon intra si pe segmentul rose-urilor si o face in stil mare! Inca de la primul contact, Pinot Noir Rose Jelna 2018 te loveste cu un val impresionant de arome de fructe rosii si flori albe, de la zmeura si capsune pana la iasomie si flori de cires. Gustul este echilibrat, suculent, cu o aciditate vie si energica, ce te determina sa iti treci limba peste buze dupa fiecare inghititura. Are parca ceva salbatic, crud, insa este atat de bine invelit in fruct, incat pare cat se poate de natural. Notele de zmeura revin ca un laitmotiv, rezonand pana la ultimele ”ecouri” ale postgustului colorat, lung, racoritor! Daca ti-e foarte dor de vara si nu o mai poti astepta, iti poti turna un pahar din acest rose si problema e ca si rezolvata! Si daca nu se rezolva in totalitate, ai garantia ca, dupa o sticla, macar nu iti mai pasa!

JAR SR 2016

Dagon Winery
JAR SR 2016
Data degustarii: 05.06.2019

Etaleaza arome pline si intense, bine creionate, de prune confiate si visine, completate de niste note interesante de ierburi uscate, piper si grafit. Gustul fructat si gemos poarta “semnul” lemnului, dar are o textura destul de bine slefuita de aciditatea vie, sustinuta de o tenta condimentat-alcoolica. Postgustul este aprins, condimentat, cu o nota vegetala, de piper verde, care ia prim-planul tentelor fructate.

TRANTU SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 01.06.2019

Farmecul acestui vin consta in capacitatea sa de a se face placut, mergand pe o linie a constantei, atat aromatic, cat si gustativ. Nu lasa loc interpretarilor in privinta tipicitatii, combinand notele de flori de soc si iasomie cu impresii de fructe exotice, coapte. Gustul este proaspat si lejer, cu o aciditate suculenta, citric-vegetala si un postgust revigorant, tonic, de caise si corcoduse verzi.

CONTESSA 2015

Villa Vinea
CONTESSA 2015
Data degustarii: 31.05.2019

Succesul acestui vin consta in primul rand in cantitatea de emotie pe care reuseasca sa o starneasca celui care il degusta. Este tipul acela de vin care te transpune intr-o copilarie mai apropiata sau indepartata, cand, in dupa-amiezile de duminica, iti asteptai plin de recunostinta portia de crema de zahar ars cu coaja de portocala. Aromele sale complexe, pline si generoase trimit catre desertul mai sus mentionat, peisajul aromatic fiind completat de notele de dulceata de gutui, miere si flori de salcam. Gustul dulce este seducator si catifelat, cu o aciditate ce contribuie la structura suculenta. Aciditatea nu ii fura prim planul senzatiei de dulce, nici nu ar putea, insa ii „tine bine directia”, cat sa nu iasa in decor. Postgustul lung reuseste sa dezvolte noi si noi senzatii, de la cele de fructe confiate, smochine si curmale, pana la mere rosii si fagure de miere, pe care le echilibreaza cu o tenta tonica de coaja de portocala.

CUVEE VISAN ROSU 2017
Data degustarii: 31.05.2019

Isi arata tineretea si forta de la primele arome, dulcege, glicerice si consistente, ce trimit catre gemurile de fructe rosii, pana la postgustul “nabadaios” si energic, ce aduce langa fruct si o tenta tonic-aprinsa, granulata. Tonurile de fruct sunt completate niste note secundare de piper negru si piele. Gustul pleaca catifelat, dupa care textura devine una astringenta,vegetala, taninurile dominand aciditatea de visine. In final, vinul etaleaza o interesanta remanenta fructata, dar si un cumul de senzatii vegetal-condimentate.

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 27.05.2019

Un rose direct si prietenos, de parca ar fi o declaratie a verii, cu o culoare rose-piersica si o suita de arome din seria fructelor rosii, coapte si zemoase (vezi capsunele si zmeura), sub care se ascunde o tenta condimentat-vegetala. Gustul este carnos, cu o textura placuta. Restul de zahar, vinul fiind declarat de producator ca demisec, este bine integrat in peisaj si perfect echilibrat de aciditate, iar prezenta nu face altceva decat sa contribuie la consistenta gustativa. In postgust, vinul este atragator si colorat, ca un cos cu fructe, ghidandu-si parcursul si in functie de tenta acid-tonica, ce ii da prospetime.