Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 20.06.2018

Un rose direct si prietenos, de parca ar fi o declaratie a verii, cu o culoare rose-piersica si o suita de arome din seria fructelor rosii, coapte si zemoase (vezi capsunele si zmeura), sub care se ascunde o tenta condimentat-vegetala. Gustul este carnos, cu o textura placuta. Restul de zahar, vinul fiind declarat de producator ca demisec, este bine integrat in peisaj si perfect echilibrat de aciditate, iar prezenta nu face altceva decat sa contribuie la consistenta gustativa. In postgust, vinul este atragator si colorat, ca un cos cu fructe, ghidandu-si parcursul si in functie de tenta acid-tonica, ce ii da prospetime.

TECTONIC MUSCAT...

Crama Girboiu
TECTONIC MUSCAT OTTONEL 2016
Data degustarii: 13.06.2018

Inca de la “primul contact” iti serveste arome tipice, “scoala”, tonurile intense si colorate de petale de trandafir fiind insotite de niste senzatii foarte interesante de factura tonic-amaruie, precum cele de ienupar si coaja de portocala. Este proaspat, este usor de baut, cu o aciditate de fructe verzi, corcoduse si caise. Aciditatea aceasta vegetala-verde ii confera si o textura crocanta, suculenta, postgustul ramanand in acelasi registru, atat din punct de vedere al aromelor, cat si din punct de vedere structural. Este un exemplu interesant de vinificare in sec a Muscatului, ce poate sa atraga o gama foarte larga de consumatori datorita constructiei sale aromatice.

JIANA ROSE 2016

Crama Oprisor
JIANA ROSE 2016
Data degustarii: 12.06.2018 Un Rose de culoarea somonului, ce curge in pahar stralucitor si curat. Inca de la prima sa “mutare” pare sa se arunce indraznet cu pieptul inainte, etaland aproape ostentativ arome dulci, prevestitoare de vara, de capsune, cirese coapte si zmeura. Senzatia de grapefruit pe care o aduce langa cele deja amintite are rolul de a-i da volum si prospetime. Gustul este racoritor, cu tente dulci si impresii de coaja de portocala si ardei gras, plus o aciditate usor metalica. Pare usor condensat, in postgust devenind crocant, tonic-vegetal. Este un vin usor de baut, prietenos si accesibil. Relatia pe care o poate dezvolta cu cel care il consuma este una sincera, fara pretiozitati scortoase, iar acest lucru il transforma intr-un partener ideal pentru multe preparate, dar si pentru multe ocazii de consum.

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 07.06.2018 Termenul “zana” te duce la ceva gingas, delicat, iar acest Cabernet Sauvignon numai gingas nu este! Este mai repede un “zan” salbatic, un pic pus pe harta, dar asta poate fi si din cauza tineretii, cu arome usor “sfidatoare” de coacaze negre, mure, ciuperci si frunze uscate, care, din cand in cand, sunt agitate de unele senzatii de piper negru. Gustul, de aceeasi factura fructato-condimentato-vegetala, porneste cu senzatii dulci, insa imediat lasa prim-planul taninurilor destul de naravase. Are o textura cremoasa, usor glicerica, in timp ce postgustul se prezinta pigmentat, intens, tonic-vegetal.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 31.05.2018

De obicei, un spumant obtinut prin metoda Charmat are ca principal rol acela de a te binedispune, prin aromele sale joviale, estival-florale, de a te racori cu ajutorul prospetimii sale si de a fi prietenos. Cuartz Brut implineste aceste criterii, punctand la capitolul prospetime, dar totodata etaleaza si unele tente mai dulci, care adauga un plus de culoare in peisajul aromatico-gustativ si asa destul de viu. Perlajul sau este liniar, destul de catifelat, indeplinind si rolul de potentiator aromatic, dar si amplificator al unor note mai tonice. Gustul se exprima cu ajutorul unor impresii de fructe galbene coapte, asezonate cu tente de flori albe si de alune prajite.Toata constructia aromatico-gustativa se bazeaza si pe o aciditate buna, usor tonica, care se exprima evident si in postgustul lung si revigorant.

TECTONIC SARBA 2016

Crama Girboiu
TECTONIC SARBA 2016
Data degustarii: 30.05.2018

Inca de la primele semne aromatice iti dai seama ca cea mai importanta caracteristica a acestui vin este simplitatea. Da, este un vin simplu! Insa acest lucru nu-i stirbeste cu nimic din farmec. Aromele sale de mere verzi se etaleaza direct, necomplicat, intens si sustinut, ba chiar cu o usoara tafna! Din cand in cand, mai lasa peste aceste tente de mere verzi si niste tonuri de polen, pentru diversitate. Simplitatea este cea care ii caracterizeaza si parcursul gustativ si, odata ce l-ai gustat, realizezi ca exact in acest mod a fost dorit: sa fie cat mai percutant, mai energic, mai usor de inteles si baut. Gustul etaleaza aceleasi mere (multe, de altfel!), insa de data aceasta merele capata o usoara roseata in “obraji”, dar si o tenta tonica, o “masca” pe care alcoolul o poarta si care functioneaza ca amplificator de arome. Aciditatea sa este una medie, cu unele zvacniri minerale, mai ales in postgustul colorat, vegetal-citric.