Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

BIO VIOGNIER +...

Edoardo Miroglio
BIO VIOGNIER + TRAMINER 2016
Data degustarii: 16.09.2017

Intalnirea cu acest vin mi-a readus in minte de primele senzatii traite de “pustiul” de sase ani in momentul in care a intrat pentru prima data in contact cu circul sau carnavalul: multa culoare, zgomot, agitatie, energie, invalmaseala, toate adunate la un loc, toate manifestandu-se laolalta. Dar nu intr-un mod obositor, ci intr-unul surprinzator! Arome intense de petale de trandafir si flori de iasomie vin laolalta cu tente “zgomotoase” de fructe galbene si zemoase (piersici si ananas), lasandu-se antrenate de niste tonuri verzi, de ierburi aromate. Aciditatea atinge un nivel mediu, ceea ce face acest cupaj de Viognier si Traminer sa para din punct de vedere gustativ rotund, usor “rubicond”. Niste nuante tonic-pelinate, care se manifesta in partea a doua a gustului, ii dau prospetime. Acestea, impreuna cu senzatiile condimentate conferite de alcool, fac din postgust o interpretare lunga, in care sunt captive tonuri aromatice fructate, de mere. Se joaca cu aromele si este destul de generos, toata aceasta constructie avand la baza o structura alcoolica, cu rolul de sprijin.

CABERNET SAUVIGNON 2014
Data degustarii: 11.09.2017

Un Cabernet Sauvignon pentru cei mai “napraznici” dintre consumatori, ce are grija sa iti arate de la primul contact cat de bine “legat” este. Pare un pic “incordat” la capitolul arome, senzatiile pe care le aduce amintind de cele de fructe negre de padure si menta cu unele tonuri vegetale. Tentele date de maturarea la baric sunt bine integrate, taninurile, bine slefuite, iar textura, una catifelata. Gustul este suculent, insa se dezvolta sub auspiciile senzatiilor alcoolice: in prima parte are o greutate glicerica, pe cand in a doua “explodeaza” iute-condimentat, lasand in urma un postgust de fructe confiate.

CABERNET SAUVIGNON 2014
Data degustarii: 23.08.2017

Un Cabernet Sauvignon pentru cei mai “napraznici” dintre consumatori, ce are grija sa iti arate de la primul contact cat de bine “legat” este. Pare un pic “incordat” la capitolul arome, senzatiile pe care le aduce amintind de cele de fructe negre de padure si menta cu unele tonuri vegetale. Tentele date de maturarea la baric sunt bine integrate, taninurile, bine slefuite, iar textura, una catifelata. Gustul este suculent, insa se dezvolta sub auspiciile senzatiilor alcoolice: in prima parte are o greutate glicerica, pe cand in a doua “explodeaza” iute-condimentat, lasand in urma un postgust de fructe confiate.

SOLE ROZE 2016

Cramele Recas
SOLE ROZE 2016
Data degustarii: 18.08.2017

Care este menirea unui vin rose? Aceea de a se prezenta proaspat si racoritor, atunci cand vremea si “poftele” o cer, si de a avea savoarea si un pic din “concentrarea” in expresie a unui vin rosu. Exemplarul de fata puncteaza la toate capitolele, venind parca si cu ceva in plus. Culoarea merge spre cea a carnii de ton, cu tente oranj. Aromatic este foarte indraznet, aratand tonuri patrunzatoare de grapefruit, capsune, coaja de lamaie, dar parca si un pic de caramel, pentru un plus de diversitate. Gustul pleaca usor efervescent, dupa care permite aciditatii sa il modeleze si sa ii dea o tenta crocanta. Este un vin placut si fructat, cu tente tonice in postgust. Pariaza mai mult pe tente vegetal-citrice, decat pe cele de fructe, dar asta nu inseamna cu nu poate sa fie un bun companion pentru ultimele seri estivale.

ARISTOCRAT...

Amfiteatru Vitis
ARISTOCRAT CHARDONNAY 2015
Data degustarii: 01.08.2017

Olfactiv, Aristocrat Single Vineyard Chardonnay 2015 prezinta un caleidoscop aromatic, usor straniu, dar destul de atractiv, aducand la un loc senzatii de fruct exotice – ananas si pepene galben, cu tente de gem de gutui si impresii lactate si de vanilie. Toate aceste impresii stau pe un fundal condimentat-alcoolic. De fapt, vinul este construit pe un sablon in cadrul caruia alcoolul joaca un dublu rol: este coloana vertebrala pentru intreaga structura gustativo-aromatica, dar este si potentiator de arome. Datorita acestui fapt, postgustul este lung, condimentat-aproape arzator, cu impresii de portocala si caise coapte. A se consuma bine racit!

EPICENTRUM MUSCAT OTTONEL & ALIGOTE 2016
Data degustarii: 27.07.2017

Expresia aromatica si gustativa a acestui vin se desfasoara sub patronajul celor doi solisti implicati in acest cupaj: Muscat Ottonel si Aligote. Plecand de la arome, pana la ultimele ecouri ale postgustului, vinul se exprima prin acest tandem. Astfel, aromele de petale de trandafir si petale de salcam sunt secundate de tonuri de citrice, carcei si ardei verde. Gustul pleaca dulceag, gliceric, cu impresii de mere si pere coapte, iar in momentul imediat urmator isi instaleaza senzatiile minerale, citrice, de grapefruit si caise verzi. In toata aceasta combinatie, cu toate ca joaca in plan secundar, alcoolul contribuie la structura, conferind vinului corpolenta si lasand gingiile magnetizate, cu impresii de prospetime.