Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

CAII DE LA LETEA SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 06.11.2018

Sauvignonul Blanc din colectia Caii de la Letea poarta in el o usoara amprenta a pamantului Dobrogei de nord, etaland, alaturi de impresiile de mere galbene, si o tenta pamantoasa, argiloasa, usor sarata. Aceasta tenta minerala domina intr-un mod destul de autoritar gustul direct, ce se sprijina o aciditate crocanta, dar, in acelasi timp, lasa loc de exprimare unor senzatiile de coaja de mar verde, lamai verzi si ardei. Postgustul se exprima secvential, cand tonic-amarui, cand mineral-sarat, cand aprins-alcoolic (sau cate putin din toate!), lasand in urma sa o nota vegetala.

YOUNG.LILIAC ROSE LIGHT 2017
Data degustarii: 25.10.2018

Young.Liliac Rose Light (2017) merge pe aceeasi reteta ca si celelalte partenere de gama, Fresh si Fruity, vinuri care se adreseaza consumatorilor tineri, activi, dornici de arome, dar mai putin experimentati in ale vinului. Aromatic, asa cum ii spune si eticheta, porneste “light”, cu arome florale si citrice, usor prafoase si mai putin cu tonuri de fructe rosii. Gustativ, in schimb, cel putin in prima parte, se comporta exact ca un “pumn” de cirese coapte, plus un mar rosu si zemos. Efervescenta gustativa lucreaza alaturi de aciditate pentru a-i conferi prospetime. Restul de zahar, considerabil si sesizabil, il face sa “ranjeasca” colorat in prima parte a gustului. In postgust, tentele vegetale inlocuiesc notele dulci, vinul devenind crocant. In plus, “electrizeaza” un pic gingiile datorita zvacnirilor condimentate.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - MERLOT ROSE 2017
Data degustarii: 25.10.2018

Un rose precum o piersica varatica, coapta si zemoasa, atat din punct de vedere al culorii, cat si al aromelor pe care le “pune pe masa”! Reuseste sa se faca placut de la primul contact, aruncand generos arome de capsune si zmeura, deopotriva cu niste tonuri florale si de citrice. Gustul este catifelat, suculent, cu un bun echilibru intre aciditatea vegetala, ca de lamai verzi, si tonurile mai dulci, de fructe coapte. Postgustul este accentuat de o tenta tonic-alcoolica, care condimenteaza si pune in valoare tonurile finale delicate de portocala si grapefruit.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - PINOT NOIR WILD YEAST 2017
Data degustarii: 23.10.2018

Da, este adevarat! Pinot Noir este un soi pretentios. Are nevoie de clima propice, de sol, are nevoie de atentie. In acelasi timp, ca sa faci un vin mare din acest soi, solicita si mult talent! Atunci cand toate conditiile de mai sus ajung intr-un punct comun, poti avea parte de surprize acolo unde nu te astepti. Dealu' Negru By Jelna - Pinot Noir Wild Yeast (2017) chiar este o surpriza in acest sens si totodata o promisiune ca il vom mai pomeni pe tanarul vinificator Darius Pripon. Aromele pe care ti le serveste sunt intense si joviale, cu o buna tipicitate. Serveste din belsug arome floral-fructate, printre care se regasesc cele de visine negre si violete, pigmentate de tonuri de ardei gras si glazura de cacao. Gustul este proaspat, cu o aciditate energica, textura granulata si un parcurs vegetal, tonic, semn al tineretii, dar si al unui potential de evolutie. Postgustul aduce tente condimentate, usor alcoolice, ce dau zvac tonurilor de coacaze negre, ciuperci si frunze uscate.

CUVEE EVA 2013

Domeniile Anastasia
CUVEE EVA 2013
Data degustarii: 23.10.2018

Primele arome pe care le etaleaza sunt destul de inchise, amintind de nuca, si alte chestiuni “lemnoase”, tip cutie de lemn, tabac sau frunze uscate, semn ca vinul solicita un pic de rabdare (cine mai are rabdare in zielele noastre?!), un pic de ragaz, care sa-i permita sa se deschida si sa lase niste tente de visine amarui, dimpreuna cu impresii vegetale. Gustul se creioneaza destul de clar, cu o aciditate proaspata, de la aceleasi visine, care revin placut si obsesiv, dar si cu niste tonuri de vanilie (usor dominante), semn ca vinul a fost “educat” o perioada la “scoala lemnului”. Fara complicatii, cu taninuri agere, vinul se prezinta intr-o maniera placuta, lasand o impresie finala alcoolic-condimentata, aprinsa.

CUARTZ BRUT ROSE

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT ROSE
Data degustarii: 22.10.2018

Cuartz Brut Rose are atuurile unui spumant cu priza la public: e proaspat, are arome atragatoare si un perlaj revigorant. Aromele sale amintesc de cele ale capsunelor si zmeurei, cu unele tente aparute sub influenta drojdiei, precum cele de ceara si biscuite. Gustul este tonic, mergand pe linia fructelor verzi, crude si crocante, cu o aciditate bine reprezentata, tonica, de coaja de portocala. Arata simplitate in expresie, iar perlajul este destul de lejer, dar cu rolul precis de a amplifica unele senzatii gustative, in special pe cele acide, usor metalice. In postgust aminteste de caisele crude, verzi, care, odata muscate, iti provoaca un fior, insotit de un usor tremur, dupa care declanseaza senzatia placuta de aciditate si prospetime