Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

PRINCE MIRCEA CABERNET SAUVIGNON REZERVA 2018
Data degustarii: 09.01.2020

Daca pana anul acesta “Prince Mircea” era echivalent cu soiul Merlot, de acum acestei etichete i-a mai fost asociat un soi: Cabernet Sauvignon. Iar vinul trebuia musai sa fie unul care sa se ridice cumva la pretentiile etichetei, cea care a dat pana acum vinuri intense, “energice” si puternice. Aromele sale, chiar daca tinere, interpreteaza partitura tipicitatii, cu arome intense de coacaze negre, insotite de tente vegetale, de condimente exotice si frunze uscate. Gustul este bine legat, cu taninuri solide, tonice si usor granulate si o aciditate de visine amarui, ce ii confera prospetime. Finalul este caracterizat de impresii de fructe rosii dar si niste tente tonice, astringente. Vinul are consistenta si personalitate, venind totodata si cu promisiunea ca va capata un plus de complexitate odata cu trecerea timpului.

JELNA MO / FR 2018
Data degustarii: 08.01.2020

Un cupaj care confirma pe deplin intentiile vinificatorului, acelea de a aduce la un loc aromele delicate si dulcege ale Muscatului si aciditatea si lejeritatea Fetestii Regale. Culoarea galben-pal stralucitor, cu reflexii rozalii, anunta cumva ce urmeaza din punct de vedere aromatic, vinul fiind destul de ofertant olfactiv. Etaleaza o combinatie interesanta si delicata, de impresii de piersica, amestecate cu tonuri de petale de trandafir si flori de salcam. Gustativ, pe de alta parte, este departe de orice ai putea numi senzatie dulceaga. Este crocant, ca atunci cand musti dintr-o caisa sau corcodusa verde, tonic, cu o cadenta energica, dictata de aciditatea suculenta si cu o textura granulata. In postgust, vinul este citric, racoritor si usor sarat.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 07.01.2020

Cu toate ca a trecut un an peste el, vinul arata de parca s-a “nascut” ieri: proaspat, viguros, naravas. Aromele sale ii tradeaza tineretea, vinul “mustind” a visine amarui si coacaze, cu note secundare vegetale, de ardei verde si de condimente uscate. Gustul este dominat de o aciditate bine reprezentata si de puternice impresii tonice, de frunze uscate si masline verzi, dintre care razbat tente de visine si cirese. In postgust, vinul devine cald, condimentat, cu lejere tente fructate.

NEGRU DE DRAGASANI 2016
Data degustarii: 07.01.2020

Un Negru de Dragasani cu o atitudine “bordeleza”. Este elegant, complex, si foarte sobru, in acelasi timp. Iar sobrietatea aceasta este conferita de nenumaratele impresii aromatice din sfera lemnului si condimentelor pe care le dezvaluie: de la cuisoare, nucsoara si rozmarin, pana la rasina si lemn dulce, cu unele tonuri secundare de vanilie. Aceste note se asaza in straturi peste tentele de gemuri de fructe negre si caramel, care, de aceasta data, servesc drept accent, punand in valoare tentele aromatice mai sus amintite. Gustul intens, sustinut si incordat, are o personalitate puternica, caracterizata de raportul dintre taninurile energice si aciditatea de visine amarui. Postgustul rezoneaza in spectrul vegetal, visinele amarui fiind insotite arome de ardei verde, ardei iute, dar si de o senzatie tonica, serioasa.

CALLIA SYRAH MALBEC 2018
Data degustarii: 20.12.2019

Proaspat, tanar si crocant, acest vin atrage prin franchetea prin care isi etaleaza aromele de visine amarui, coacaze si mure, combinate cu tente de violete si ciocolata, dar si cu ceva impresii de lemn. In atac, gustul mizeaza pe o senzatie dulceaga, carnoasa, inlocuita foarte repede de o aciditate de fructe rosii, suculenta, care ii confera suplete, o subtirime a corpului, dar si usurinta in a fi consumat. Postgustul urmeaza aceeasi reteta a prospetimii, amintind de visinele amarui (multe visine amarui), completate de tente condimentate, de piper proaspat zdrobit.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 16.12.2019

Un Sauvignon ce vine dintr-o zona mai rece, dar croit pe sablonul Lumii Noi, cu arome pline si exotice, tipice si foarte prietenoase. Nu lipsesc din structura sa aromatica notele de fructul pasiunii, de flori de soc si grapefruit, impresii bine accentuate si foarte prezente, care sunt completate de tente vegetale, de ardei gras. Surprinde prin atacul in care domina impresiile dulci, coapte si suculente, de fructe exotice galbene, dar si prin aciditatea sa citrica, care, mai ales in partea a doua a gustului, aduce un plus de prospetime. O componenta minerala isi pune amprenta asupra postgustului citric-vegetal, lung si suculent.