Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 09.01.2019

Un rose direct si prietenos, de parca ar fi o declaratie a verii, cu o culoare rose-piersica si o suita de arome din seria fructelor rosii, coapte si zemoase (vezi capsunele si zmeura), sub care se ascunde o tenta condimentat-vegetala. Gustul este carnos, cu o textura placuta. Restul de zahar, vinul fiind declarat de producator ca demisec, este bine integrat in peisaj si perfect echilibrat de aciditate, iar prezenta nu face altceva decat sa contribuie la consistenta gustativa. In postgust, vinul este atragator si colorat, ca un cos cu fructe, ghidandu-si parcursul si in functie de tenta acid-tonica, ce ii da prospetime.

MARIA PINOT GRIS 2016
Data degustarii: 03.01.2019

Verde-crud, crocant. Asa ar putea fi descris in doar trei cuvinte Maria Pinot Gris 2016, daca cineva ar cere-o! Insa, i s-ar face o nedreptate,deoarece vinul reuseste sa livreze, pe langa structura mineral-verde-vegetal-crocanta, o dimensiune pe care a capatat-o in urma evolutiei in timp. In afara de notele de citrice verzi si ierburi amarui-tonice, vinul a dezvoltat valente de flori uscate, mere coapte si miere, chiar hidrocarburi, aceste impresii reflectandu-se inclusiv in gustul energic. Aciditatea sa are atat rolul de suport cat si cel de solist, insa nu de prim-solit, aceasta parte revenindu-i unei note dominante de migdale, ce caracterizeaza acest vin de la primul contact, pana la ultima palpitatie a postgustului.

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 03.01.2019

Chiar daca este un vin relativ simplu, Tectonic Feteasca Neagra 2014 are o suculenta si o structura prietenoasa, aromele sale amintind de cele ale fructelor negre, in special prune, si de cele ale gemurilor, incadrate de tonuri mai sobre pamantoase, de frunze si ierburi uscate. Gustul este sustinut, cu o textura catifelalata si o aciditate medie. Postgustul se incadreaza pe aceeasi linie aromatica, venind cu un damf de visine amarui.

CAII DE LA LETEA SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 17.12.2018

Sauvignonul Blanc din colectia Caii de la Letea poarta in el o usoara amprenta a pamantului Dobrogei de nord, etaland, alaturi de impresiile de mere galbene, si o tenta pamantoasa, argiloasa, usor sarata. Aceasta tenta minerala domina intr-un mod destul de autoritar gustul direct, ce se sprijina o aciditate crocanta, dar, in acelasi timp, lasa loc de exprimare unor senzatiile de coaja de mar verde, lamai verzi si ardei. Postgustul se exprima secvential, cand tonic-amarui, cand mineral-sarat, cand aprins-alcoolic (sau cate putin din toate!), lasand in urma sa o nota vegetala.

AMMOS ROSE 2017

Crama Histria
AMMOS ROSE 2017
Data degustarii: 17.12.2018

Nu trebuie sa va lasati dusi in eroare de culoarea violacee, mai intensa, ce depaseste cu cateva nuante cerintele stravezii ale modei, deoarece acest vin livreaza exact ce se asteapta de la un vin rose! Prospetime si fruct. Realizat din Cabernet Sauvignon si Merlot, vinul arata o consistenta fructata interesanta si o suculenta proaspata. Alaturi de senzatiile de aromatice de fructe rosii, zmeura, capsune si altele asemenea, aduce o tenta interesanta de guma de mestecat, ce ii confera o nota extrem de jucausa. Pleaca usor efervescent, dulce-gliceric, dupa care evolueaza spre impresii tonice si citrice, finalizandu-si parcursul gustativ pe acorduri fructate, cu tente picant-alcoolice.

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 12.12.2018

Chiar daca este un vin relativ simplu, Tectonic Feteasca Neagra 2014 are o suculenta si o structura prietenoasa, aromele sale amintind de cele ale fructelor negre, in special prune, si de cele ale gemurilor, incadrate de tonuri mai sobre pamantoase, de frunze si ierburi uscate. Gustul este sustinut, cu o textura catifelalata si o aciditate medie. Postgustul se incadreaza pe aceeasi linie aromatica, venind cu un damf de visine amarui.