Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 28.03.2020

Soi destul de exotic in peisajul autohton, acest Petit Verdot isi scoate la inaintare “artileria grea” aromatica inca de la primul contact. Aromatic, este dens si prezent, evocand note puternice de fructe negre de padure, visine amarui, violete si vanilie, desavarsite de impresii precise de anason si menta. Gustul demareaza intr-o nota calma, suculenta si catifelata, avand o evolutie progresiva, ce culmineaza cu un postgust amplu si lung, fructat si condimentat, cu senzatie de piper negru si lemn dulce. Taninurile bine reprezentate ii confera consistenta, contribuind la construirea unui structuri energice si bine inchegate.

TRANTU SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 23.03.2020

Farmecul acestui vin consta in capacitatea sa de a se face placut, mergand pe o linie a constantei, atat aromatic, cat si gustativ. Nu lasa loc interpretarilor in privinta tipicitatii, combinand notele de flori de soc si iasomie cu impresii de fructe exotice, coapte. Gustul este proaspat si lejer, cu o aciditate suculenta, citric-vegetala si un postgust revigorant, tonic, de caise si corcoduse verzi.

PRINCE MIRCEA 2017
Data degustarii: 19.03.2020

Densitatea culorii anunta cumva densitatea aromatica a acestui vin. Se prezinta sobru si intens, cu ajutorul unor note concentrate de gemuri de fructe de padure si de visine amarui, insotite de tente de condimente si lemn dulce. Gustul pleaca intr-o nota dulceaga, dupa care vireaza catre o aciditate de visine, ce ii confera suculenta, dar totodata se “imbraca” si cu niste taninuri granulate, energice si solide, ce contribuie la structura si la amplitudinea postgustului. Cu toate ca este tanar, vinul are o seriozitate aparte, insa ascunde si o latura salbatica, destul de impunatoare. Postgustul este lung, fructat-vegetal, cu arome de visine din visinata si pudra de cacao, dar si cu o impresie picanta, sustinuta.

CONEGLIANO...

Carpene Malvolti 1868
CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE
Data degustarii: 19.03.2020

Numele Carpene Malvolti reprezinta pentru Conegliano Valdobiadene ceea ce reprezinta Biondi Santi pentru Montalcino sau Mondavi pentru California. Si asta, deoarece a fost primul care a “importat” in regiunea venetiana metoda Charmat, producand ceea ce mai tarziu va deveni cel mai popular vin spumant din lume: Prosecco. Acest Carpene Malvolti Brut este diferit de stilul floral si bombastic al vinurilor prosecco de mare consum, el alegand o tinuta eleganta si o complexitate aromatica ce il apropie mai mult de stilul “champenoise”. Tentele de autoliza iau prim planul aromatic, vinul etaland arome de branza maturata Grana Padano, ierburi aromatice, flori uscate si coaja de lamaie, cu un subton de miez de paine. Gustul este sustinut, aproape incordat, cu o aciditate astringenta si tente crocante de caise crude, mar verde si lamai verzi. Pe final, vinul pastreaza aceeasi nota serioasa, rezonand lung, proaspat si fructat, cu o nota tonica foarte interesanta.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 19.03.2020

Cu toate ca a trecut un an peste el, vinul arata de parca s-a “nascut” ieri: proaspat, viguros, naravas. Aromele sale ii tradeaza tineretea, vinul “mustind” a visine amarui si coacaze, cu note secundare vegetale, de ardei verde si de condimente uscate. Gustul este dominat de o aciditate bine reprezentata si de puternice impresii tonice, de frunze uscate si masline verzi, dintre care razbat tente de visine si cirese. In postgust, vinul devine cald, condimentat, cu lejere tente fructate.

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 19.03.2020

La o prima intalnire, aproape toate vinurile semnate de Darius Pripon lasa impresia unei bucurii a “creatiei”. Par facute din placere, intr-un mod cat se poate de relaxat! Atunci cand le analizezi mai amanuntit realizezi ca in spatele “pasiunii” exista multa implicare, munca. Este cazul si acestui Sauvignon Blanc, creat a se prezenta cat se poate de precis si de exploziv. In stilul Lumii Noi, mai exact al Noii Zeelande, cu tot ce presupune aromatic aceasta: soc, ardei verde, mere rosii coapte, coaja de lamaie. Gustul este crocant si placut, cu o aciditate suculenta si o mineralitate sustinuta, ce contribuie din plin la textura de fruct galben copt. Finalul apartine fructelor galbene, merelor rosii si grapefruitului, toate rezonand intr-o senzatie proaspata si racoritoare.