Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 18.02.2020

Soi destul de exotic in peisajul autohton, acest Petit Verdot isi scoate la inaintare “artileria grea” aromatica inca de la primul contact. Aromatic, este dens si prezent, evocand note puternice de fructe negre de padure, visine amarui, violete si vanilie, desavarsite de impresii precise de anason si menta. Gustul demareaza intr-o nota calma, suculenta si catifelata, avand o evolutie progresiva, ce culmineaza cu un postgust amplu si lung, fructat si condimentat, cu senzatie de piper negru si lemn dulce. Taninurile bine reprezentate ii confera consistenta, contribuind la construirea unui structuri energice si bine inchegate.

ANA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 13.02.2020

Eleganta, complexitatea si forta cu care se exprima acest Sauvignon Blanc il aseaza in randul celor mai reusite vinuri realizate din acest soi in Romania. Este tipul de vin care nu cerseste atentie, aruncand cu arome in toate directiile! Din contra, aromele sale sunt dozate si asezate cat mai precis pentru a se impune si a castiga respectul celui ce-l degusta. Merge catre o zona aromatica verde, cu tonuri de coaja de lamaie verde, ardei sau iarba, ce sunt completate de o interesanta nota minerala, dar si de o tenta florala ce ii da un pic de “culoare in obraji”. Gustul se aseaza foarte bine, etaland o aciditate de mere si caise verzi si o mineralitate sustinuta. In postgust, isi mentine promisiunile aromatice si prospetimea la aceeasi intensitate, dezvaluind in plus si niste tonuri tonice, lejer condimentate.

NEGRU DE DRAGASANI 2016
Data degustarii: 13.02.2020

Un Negru de Dragasani cu o atitudine “bordeleza”. Este elegant, complex, si foarte sobru, in acelasi timp. Iar sobrietatea aceasta este conferita de nenumaratele impresii aromatice din sfera lemnului si condimentelor pe care le dezvaluie: de la cuisoare, nucsoara si rozmarin, pana la rasina si lemn dulce, cu unele tonuri secundare de vanilie. Aceste note se asaza in straturi peste tentele de gemuri de fructe negre si caramel, care, de aceasta data, servesc drept accent, punand in valoare tentele aromatice mai sus amintite. Gustul intens, sustinut si incordat, are o personalitate puternica, caracterizata de raportul dintre taninurile energice si aciditatea de visine amarui. Postgustul rezoneaza in spectrul vegetal, visinele amarui fiind insotite arome de ardei verde, ardei iute, dar si de o senzatie tonica, serioasa.

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2016
Data degustarii: 28.01.2020

Tineretea este, probabil, caracteristica definitorie a acestui vin. Are “ritm”, iar aromele sale energice si calde, de fructe coapte (visine, coacaze) si gemuri tin mortis sa fie insotite pe tot parcursul olfactiv de niste tonuri aprinse, condimentate, dar si de niste impresii mai sobre de frunze uscate. Gustul este tonic, cu o aciditate de visine amarui si o structura relaxata, rolul taninurilor fiind preluat de o tenta calda, usor condimentata, usor metalica, ce se exprima mai accentuat in postgustul de fructe rosii.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 28.01.2020

De obicei, un spumant obtinut prin metoda Charmat are ca principal rol acela de a te binedispune, prin aromele sale joviale, estival-florale, de a te racori cu ajutorul prospetimii sale si de a fi prietenos. Cuartz Brut implineste aceste criterii, punctand la capitolul prospetime, dar totodata etaleaza si unele tente mai dulci, care adauga un plus de culoare in peisajul aromatico-gustativ si asa destul de viu. Perlajul sau este liniar, destul de catifelat, indeplinind si rolul de potentiator aromatic, dar si amplificator al unor note mai tonice. Gustul se exprima cu ajutorul unor impresii de fructe galbene coapte, asezonate cu tente de flori albe si de alune prajite.Toata constructia aromatico-gustativa se bazeaza si pe o aciditate buna, usor tonica, care se exprima evident si in postgustul lung si revigorant.

ZANA ZANELOR...

Domeniul Muntean
ZANA ZANELOR FETEASCA NEAGRA 2017
Data degustarii: 20.01.2020

O “zana” atragatoare, placuta si suava, care insista sa arate alaturi de gratie si o personalitate energica. Aromatic, etaleaza o combiatie de arome de fructe rosii coapte si de piper proaspat zdrobit, toate invaluite intr-o senzatie usor vanilata, dulceaga. Gustul pleaca lejer, dupa care creste in intensitate, aratand o suculenta de cirese coapte si taninuri delicate, bine slefuite. In postgust, “zana" isi arata adevarata personalitate, permitand notelor condimentate si celor vegetale sa se evidentieze. Cu toate ca tentele aprins-alcoolice contribuie la amplificarea notelor fructate, ar fi bine ca vinul sa fie degustat la o temperatura mai scazuta, mai ales in aceasta perioada!