Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 17.02.2018 Termenul “zana” te duce la ceva gingas, delicat, iar acest Cabernet Sauvignon numai gingas nu este! Este mai repede un “zan” salbatic, un pic pus pe harta, dar asta poate fi si din cauza tineretii, cu arome usor “sfidatoare” de coacaze negre, mure, ciuperci si frunze uscate, care, din cand in cand, sunt agitate de unele senzatii de piper negru. Gustul, de aceeasi factura fructato-condimentato-vegetala, porneste cu senzatii dulci, insa imediat lasa prim-planul taninurilor destul de naravase. Are o textura cremoasa, usor glicerica, in timp ce postgustul se prezinta pigmentat, intens, tonic-vegetal.
SWALLOWTAIL FETEASCA NEAGRA 2007
Data degustarii: 17.02.2018

Vinarte, cu al sau vin fanion Prince Matei, este producatorul roman care a aratat pietei autohtone cum se realizeaza si se slefuiesc vinuri care sa evolueze impecabil si dupa 10, 15 ani de viata. Revenit in atentia publicului dupa 10 ani, Swallowtail Feteasca Neagra 2007 nu numai ca intareste afirmatia de mai sus, dar si releva un aspect destul de interesant: acest soi are potential de invechire, iar atunci cand o face corect, este mai mult decat fermecator! Aromele de fructe negre, gemoase, din tinerete sunt inlocuite acum de unele mai exotice, de la tonuri de condimente dulci, cuisoare si nucsoara, pana la note de masline verzi si piele, dar care se exprima destul de precis si de intens. Gustul este sobru, mineral, chiar usor sarat, cu un postgust exploziv, lung, in care se reflecta o eleganta aparte. Senzatiile gustative trimit acum catre tonuri vegetale, de rosie uscata si ardei copt, insa, sustinute de o aciditate inca vie, acestea dau vinului consistenta. Swallowtail Feteasca Neagra 2007 nu este doar un vin care se adreseaza cunoscatorilor, ci si unul pentru cei care vor sa aprofundeze istoria recenta a vinului romanesc.

NEDEEA 2016
Data degustarii: 13.02.2018

Primul asamblaj “neaos” romanesc pastreaza linia care a consacrat Vinarte in randul producatorilor premium, mizand pe sinceritatea expresiei aromatice. Nedeea 2016 isi prezinta toate “atuurile” nemijlocit, fara “machiaje” sau tertipuri stilistice. Vinul nu este caracterizat doar de franchete, in plus aratand o complexitate de invidiat, fiecare dintre cele trei soiuri aducandu-si aportul aromatic tipic. Etaleaza arome din cele mai diverse, de la cele de fructe rosii si negre de padure, pana la piele, tabac si ciuperci, chiar impresii de piper negru, cacao si cerneala. Are o acuratete aromatica impresionanta, dar si o salbaticie ascunsa, o forta retinuta. Gustul atentioneaza prin senzatiile glicerice din atac, ca postgustul este unul aprins, condimentat si ferm, insa in acelasi timp este concentrat, dens, cu un bun echilibru intre tonurile de fruct si cele de lemn.

FETEASCA ALBA 2016
Data degustarii: 13.02.2018

Este un foarte bun exemplu pentru dictonul “mai putin, este mai bun”, deoarece in simplitatea sa aromatica reuseste sa isi prezinte aromele echilibrat, bine dozat, cu o eleganta surprinzatoare. Peisajul aromatic este colorat in tente crude, plecand de la cele de carcei de vita, ardei verde, telina, pana la cele de limete si caise verzi, toate aceste tente fiind mult mai accentuate, mai conturate la nivel gustativ. Da dovada de prezenta de spirit, este energic, structura sa fiind caracterizata de o aciditate crocanta, dar si de un o tresarire alcoolica, ce ii condimenteaza postgustul. Finalul se exprima tonic, racoritor si prietenos, cu tente tonice de grapefruit si caise in parg.

NOTORIUS MERLOT 2014

Cramele Rotenberg
NOTORIUS MERLOT 2014
Data degustarii: 12.02.2018

Indiferent din ce pozitie ai analiza vinurile Rotenberg, ele reusesc sa transmita acea semnatura unica a acestei crame, caracteristica ce o diferentiaza si ii da identitate, iar Notorius 2014 nu face exceptie de la aceasta regula. Este vorba de o nota de para foarte coapta, care sta bine infipta intre tonurile de visine amarui. Avem de-a face cu un vin vesel, plin de energie, care etaleaza nonsalant tonuri de fructe rosii in tandem cu impresii de rom, cutie de lemn si bomboane de ciocolata. Acea tresarire a romului revine “bumerang” de fiecare data cand mirosim vinul, dar si in gustul lejer, construit pe structura unor taninuri slefuite si suculente. Reuseste sa mentina constanta balanta dintre aciditate, fruct si lemn, pana in partea finala, moment in care taninurile au o tresarire de orgoliu si condimenteaza vinul. Rotenberg Notorius 2014 este un vin interesant datorita accesibilitatii si a caracterului sau prietenos.

CABERNET SAUVIGNON 2013

Domeniile Anastasia
CABERNET SAUVIGNON 2013
Data degustarii: 09.02.2018

Aromatic face apel la decenta, etaland destul de ponderat arome placute si elegante de fructe negre si gemuri, cu mici tente de condimente si vegetale. Gustativ, in schimb, este concentrat, cu senzatii dulcege, de vanilie si rom, care, cu timpul, capata consistenta si structura, stare la care contribuie taninurile, dar mai ales componenta alcoolica. Postgustul este unul aprins, usor incordat, dar mai ales condimentat. Pe orice fata l-ai intoarce este Cabernet Sauvignon, cu o buna tipicitate - gasesti si coacaze, si tente vegetale, si piper, si un pic de frunza de tomata -, dar si cu o voluptate interesanta. Aciditatea stie sa maseze foarte bine in toata constructia gustativa, in asa fel incat sa faca vinul placut, dezirabil. Pare sa aiba un caracter dual, pe de o parte tinde arate o moderatie rustica, iar pe de alta parte are ceva dintr-o salbaticie juvenila.