Ai TRANSPORT GRATUIT până luni la 09:00 dimineața pe unvinpezi.ro, club.unvinpezi.ro și vinometru.ro. Comandă vinuri bune!

motionmailapp.com
Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

HERMANOS LURTON...

Hermanos Lurton
HERMANOS LURTON VERDEJO 2019
Data degustarii: 03.09.2021

Primul contact sterge instant din memorie impresia anului de recolta trecut pe eticheta. Da, este 2019, insa acest vin este de o vioiciune si o prospetime ce ar face invidioase multe vinuri mai tinere. E tipul de vin estival ce poate sa iti dea un “boost” de energie dupa o zi mai dificila la serviciu sau sa iti “coloreze” si mai tare zilele petrecute in concediu. Intens aromatic, pastreaza un bun echilibru intre tentele citric-ierboase, senzatiile de fructe galbene exotice si tonurile florale foarte vii, “condimentate” atat cat trebuie de impresii tonic-amarui. Gustul are consistenta, dar in acelasi timp si o moliciune si o catifelare extrem de interesante, cu o aciditate crocanta si o mineralitate precisa. Pe final, vinul se dezvolta in directia fructelor galbene exotice si suculente, atinse de senzatii mineral-condimentate.

CUVEE PETIT 2020

Crama Avincis
CUVEE PETIT 2020
Data degustarii: 01.08.2021

Un Sauvignon Blanc cu o expresie aromatica si gustativa ce se incadreaza foarte bine in sabloanele tipologiei acestui soi, intens si precis, cu o usoara predilectie spre zona exotica, datorita unor tente de fructe galbene coapte, ce insotesc tonurile clasice de limete, mar verde, ardei verde si flori de soc. Gustul este crocant, cu o aciditate suculenta si o mineralitate prezenta, ambele contribuind din plin la lungimea si intensitatea postgustului. Pe final, vinul isi pastreaza cadenta citrica si intensitatea la cote considerabile, devenind tonic si racoritor.

CUVEE MORBIN
Data degustarii: 01.08.2021

Pentru ca nu l-au putut spune Prosecco, l-au numit Metodo Italiano, insa acest lucru nu ii stirbeste cu nimic din farmecul si candoarea sa stilistica. Ba chiar isi poarta cu mandrie restul de zahar specific cumva stilului, care aici are rolul de amplificator aromatic! Ofertant din punct de vedere olfactiv, vinul iti livreaza cu precizie arome intense si curate de mere verzi si pere, de citrice coapte si de flori albe, secondate de o lejera tenta minerala. Este un spumant cu o prospetime uimitoare si o simplitate fructata, senzatiile dulci prezente in gust gasindu-si echilibrul in perlajul relaxant si aciditatea crocanta.

CUVEE PETIT 2020

Crama Avincis
CUVEE PETIT 2020
Data degustarii: 01.08.2021

Un Sauvignon Blanc cu o expresie aromatica si gustativa ce se incadreaza foarte bine in sabloanele tipologiei acestui soi, intens si precis, cu o usoara predilectie spre zona exotica, datorita unor tente de fructe galbene coapte, ce insotesc tonurile clasice de limete, mar verde, ardei verde si flori de soc. Gustul este crocant, cu o aciditate suculenta si o mineralitate prezenta, ambele contribuind din plin la lungimea si intensitatea postgustului. Pe final, vinul isi pastreaza cadenta citrica si intensitatea la cote considerabile, devenind tonic si racoritor.

SAPHIR SAUMUR BRUT VINTAGE 2018
Data degustarii: 01.08.2021

Daca spui despre acest spumant ca este o alternativa mai “economica” pentru Champagne, cu siguranta ii aduci un prejudiciu de imagine! Da, este realizat prin metoda traditionala si arata acest lucru cu ajutorul aromele generoase de paine, de croissant proaspat si nuci. Insa, in acelasi timp, vinul arata o expresie aromatica foarte actuala, prietenoasa si directa si are o personalitate a sa, construita cu ajutorul notelor de citrice coapte, de piersici si lamaie verde. Perlajul amplifica senzatiile gustative fructate, fiind catifelat si sustinut, in timp ce aciditatea energica si mineralitatea precisa confera vinului structura. Gustul este plin, echilibrat si surprinzator de rotund, iar postgustul reflecta in el o mineralitate sarata.

MAS JANEIL SANS...

Francois Lurton
MAS JANEIL SANS SOUFFRE ROUGE 2016
Data degustarii: 21.07.2021

Din modul in care isi prezinta oferta aromatico-gustativa, pare ca autorul acestui vin l-a “construit” special pentru a scoate in evidenta o caracteristica valoroasa: sinceritatea. Da, este un vin sincer, clasic si precis! Aromatic, isi contureaza profilul cu ajutorul unor tonuri “pastelate” de visine si cirese, incadrate in tuse groase de lemn dulce, fum, condimente exotice si frunze uscate. Gustul direct combina precizia aciditatii de fructe rosii cu lejeritatea taninurilor catifelate, lasand in urma sa un postgust fructat, prietenos.