Vino in magazinul Club.unvinpezi.ro - avem doar vinuri bune, selectate de specialisti, la cele mai bune preturi online!

Valentin Ceafalau

Nu mai putin de 16 ani petrecuti in lumea vinului, dintre care vreo 13, in presa de vin, 10 participari la Concours Mondial de Bruxelles (pana in 2016), cateva mii de vinuri degustate si cam tot atatea note de degustare publicate, nenumarate vizite la producatori din tara si din strainatate. Si foarte multi prieteni! Sunt cifrele la care inca lucrez... Imi place vinul! Cred ca este vorba de fascinatia explorarii si a cunoasterii. Sunt sute-mii de stiluri si tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… si este captivant sa descoperi tot mai mult din aceasta lume. Vinul si descoperirea lui iti ofera satisfactii nebanuite si asta pentru ca intotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o constructie bazata pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Intotdeauna am incercat sa abordez vinul dintr-o perspectiva analitica, cat mai obiectiv posibil, insa uneori cred ca am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea placerea de a-l bea.

Comentariile lui Valentin Ceafalau

PAPALE LINEA ORO PRIMITIVO DI MANDURIA 2017
Data degustarii: 08.01.2021

Primitivo pe steroizi! Absolut exploziv, intens, concentrat, copt si echilibrat. Livreaza cu forta arome din spectrul “dulce”, de la gemurile de fructe rosii, coacaze negre si prune uscate, pana la cele de ciocolata amaruie, cappuccino si cocos. Pana si condimentele pe care le evoca sunt dulci, precum scortisoara, cuisoarele si lemnul dulce. Insa acest lucru nu ar trebui sa descurajeze iubitorii de vinuri “mai putin dulcege”, deoarece vinul are o eleganta si o complexitate impresionante. Gustativ, isi dozeaza senzatiile dulcege, taninurile coapte si catifelate si impresiile condimentat-alcolice in asa fel incat sa nu stirbeasca nimic din prestatia aciditatii suculente. Notele fructate, pline de “culoare” si tentele condimentat-solare dimensioneaza postgustul si ii confera lungime si amplitudine. Un vin care pare sa aiba incredere in propriile sale “valente” si care nu face rabat in a si le expune.

PAPALE LINEA ORO PRIMITIVO DI MANDURIA 2017
Data degustarii: 08.01.2021

Primitivo pe steroizi! Absolut exploziv, intens, concentrat, copt si echilibrat. Livreaza cu forta arome din spectrul “dulce”, de la gemurile de fructe rosii, coacaze negre si prune uscate, pana la cele de ciocolata amaruie, cappuccino si cocos. Pana si condimentele pe care le evoca sunt dulci, precum scortisoara, cuisoarele si lemnul dulce. Insa acest lucru nu ar trebui sa descurajeze iubitorii de vinuri “mai putin dulcege”, deoarece vinul are o eleganta si o complexitate impresionante. Gustativ, isi dozeaza senzatiile dulcege, taninurile coapte si catifelate si impresiile condimentat-alcolice in asa fel incat sa nu stirbeasca nimic din prestatia aciditatii suculente. Notele fructate, pline de “culoare” si tentele condimentat-solare dimensioneaza postgustul si ii confera lungime si amplitudine. Un vin care pare sa aiba incredere in propriile sale “valente” si care nu face rabat in a si le expune.

DEHESA LA GRANJA 2015

Alejandro Fernandez - Pesquera
DEHESA LA GRANJA 2015
Data degustarii: 01.01.2021

Un Tempranillo ce emana energie, foarte bine construit si precis in exprimare. Cu toate ca stilul pe care il abordeaza este unul sobru, serios, de Lume Veche, vinul atrage prin structura sa aromatica, in care tonurile de fructe negre coapte, coacaze si visine amarui, sunt puse pe acelasi palier cu impresii de fum, de ciocolata amaruie, de grafit si piele tabacita. Taninurile atletice traseaza linii foarte bine conturate, conferind consistenta gustului. Aciditatea proaspata vine cu o suculenta interesanta, dar nu in directia fructului, ci mai mult una sangvinica, caracteristica prezenta din plin si in postgustul lung, sustinut.

LA STEJARI MERLOT 2017
Data degustarii: 01.12.2020

Impunator si sobru, La Stejari Merlot 2017 nu isi etaleaza aromele, ci le “dicteaza” cu precizie si eleganta! In prima instanta, este atat de insistent cu tentele de condimente exotice, cu ciocolata amaruie si piperul zdrobit incat isi cere de la sine dreptul de a fi aerat cel putin jumatate de ora. Insa, chiar si atunci cand fructul isi intra in rol, o face cu seriozitate. Impresioneaza prin complexitate si robustete, taninurile solide fiind echilibrate de aciditatea de fructe negre. Gustul sau este concentrat si lung, uneori apasator de serios, cu impresii de lemn dulce si anason, de ciocolata amaruie, de bacon afumat si grafit, ce domina tentele de fructe de padure. In postgust, vinul isi supradimensioneaza expresia aromatica datorita unui accent condimentat, intens.

LA STEJARI MERLOT 2017
Data degustarii: 01.12.2020

Impunator si sobru, La Stejari Merlot 2017 nu isi etaleaza aromele, ci le “dicteaza” cu precizie si eleganta! In prima instanta, este atat de insistent cu tentele de condimente exotice, cu ciocolata amaruie si piperul zdrobit incat isi cere de la sine dreptul de a fi aerat cel putin jumatate de ora. Insa, chiar si atunci cand fructul isi intra in rol, o face cu seriozitate. Impresioneaza prin complexitate si robustete, taninurile solide fiind echilibrate de aciditatea de fructe negre. Gustul sau este concentrat si lung, uneori apasator de serios, cu impresii de lemn dulce si anason, de ciocolata amaruie, de bacon afumat si grafit, ce domina tentele de fructe de padure. In postgust, vinul isi supradimensioneaza expresia aromatica datorita unui accent condimentat, intens.

SAAC FETEASCA NEAGRA...

Dealu Mare - Urlati
SAAC FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 01.12.2020

O Feteasca Neagra zvelta, “feminina” si “subtirica”, care pare sa mizeze mai mult pe simplitate in expresie si pe lejeritatea cu care se poate bea. Aromatic, tonurile de fructe rosii si negre sunt completate de note de condimente, frunze uscate si cacao. Gustul este dominat de aciditate de visine amarui, care ii confera suculenta, dar si o tenta mai tonica in postgustul condimentat, aprins. Taninurile isi fac simtita prezenta in partea finala a gustului, conferind vinului o astringenta lejera.