Vino in magazinul Club.unvinpezi.ro - avem doar vinuri bune, selectate de specialisti, la cele mai bune preturi!

Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

BODVAR No. 8 ROSE 2020
Data degustarii: 01.06.2021

Roze-ul de azi e unul cu arome intense, o combinatie interesanta de fructe rosii, lucruri mai exotice si note florale parfumate. Gustul e destul de onctuos, lucru care contrasteaza frumos cu impresiile citrice de grapefruit rosu, aciditatea serioasa si o usoara astringenta tonica - rezultatul fiind in acelasi timp serios, agreabil si usor de baut.

ANA SAUVIGNON BLANC 2020
Data degustarii: 01.06.2021

Jidveiul nu este la jumatatea distantei dintre Loara si Noua Zeelanda, dar stilul acestui Sauvignon Blanc cam acolo se afla. Are deci destule arome ierboase, dar ii lipsesc tonele de fruct dulceag-exotic - inlocuit zic eu salutar de note citrice sau de caise. Gustativ are finete texturala, dar si o aciditate serioasa, rezultatul fiind un vin tonic-racoritor, sec, serios si cu destula complexitate. Ca si editia precedenta, e unul din cele mai reusite exemplare romanesti din acest soi.

LAROSSA NEGRA 2019
Data degustarii: 01.06.2021

Unul dintre cele mai atipice (in sensul bun al cuvantului) vinuri din Rioja pe care le-am incercat. In primul rand, e de mentionat influenta aromatica redusa a lemnului - a petrecut 7 luni in baricuri aflate la a doua sau a treia folosire. Apoi ar fi soiul: exclusiv Garnacha Tinta (stiti voi, Grenache), lucru destul de rar prin acea parte de lume, unde tinde mai degraba sa aiba un rol secundar in spatele vedetei Tempranillo. Mai sunt interesante (chiar daca nu rare) altitudinea mare a viilor si varsta lor, nici venerabila dar nici tinerica. Rezultatul e un vin in primul rand fructat (cirese si capsuni pentru mine), intr-o combinatie delicioasa de proaspat si gemos, sustinute perfect de multa lavanda, violete si ierburi aromatice - cu cat ii veti da mai mult aer, cu atat partea floral-condimentata se va exprima mai bine. E apoi posibil sa te intrebi un pic daca ai in pahar Garnacha cand dai de gustul dens, cu tanini bine iesiti in relief si aciditate neasteptat de serioasa, numai buna sa echilibreze senzatiile dulcege de fruct. Cred ca ati prins ideea: un vin de incercat, foarte interesant pentru curiosi, dar si pur si simplu placut, usor de baut si bine echilibrat.

GRECO DI TUFO 2020
Data degustarii: 01.06.2021

Azi putem incerca un Greco di Tufo echilibrat, cu arome fructate si florale intense, dar pline de eleganta si o combinatie foarte bine dozata de onctuozitate fina si prospetime. Se afla un pic mai in partea fructat-coapta a spectrului, ceea ce-l face foarte placut de baut acum, daca se poate din pahare mai largi si nu prea rece.

12 E MEZZO PRIMITIVO DEL SALENTO 2019
Data degustarii: 01.06.2021

Iata un Primitivo mai lejer, ceea ce pentru mine nu e lucru rau. Daca il mai puneti 20 de minute si in frigider inainte de deschidere e foarte bine. La nivel aromatic lucrurile stau exact cum ne-am astepta: mult fruct supracopt sau gemos (cirese si prune dupa mine, daca e asa important), ceva ciocolata cu vanilie, dar si o mica idee vegetal-eterica proaspata, binevenita in ansamblu. Dupa prima inghititura se simte clar si ce e diferit aici: multa suplete, suculenta, aciditate mai ridicata decat norma, cu nuante usor acrisor-vegetale pe finalul altfel fructat. Pe scurt, un Primitivo foarte usor de baut, care nu apasa asa greu (si dulceag) pe papile dar isi pastreaza specificul fructat.

MAS JANEIL SANS...

Francois Lurton
MAS JANEIL SANS SOUFFRE ROUGE 2016
Data degustarii: 25.05.2021

Astazi ne intalnim cu un vin din sudul Frantei, mai precis din Cotes du Roussillon, si care reflecta foarte bine stilul general al regiunii: mult fruct bine copt, o combinatie de suculent si gemos, tanini densi dar prietenosi si aciditate medie. Pe scurt, un vin generos, carnos, cu multe note dulcege, aparent deloc influentat de lipsa sulfului.