Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

RIESLING DRY 2016

Loosen Dr. L
RIESLING DRY 2016
Data degustarii: 21.10.2017

Desi numele sugereaza ca avem de-a face cu un Riesling sec, nu va asteptati la genul de sec din afara Germaniei. Vinul are o cantitate respectabila de zahar, dar si o aciditate pe masura, care-l face usor de baut. Daca e sa vorbim de aromatica, e una simpla dar placuta, cu destule nuante verzi; in timp ce gustul, dincolo de balansul sus-mentionat, e destul de suplu si de remanenta medie. O introducere OK in foarte interesantul univers al Rieslingului.

ZANA VERDE 2016

Domeniul Muntean
ZANA VERDE 2016
Data degustarii: 19.10.2017

Inca un Sauvignon Blanc din Dealu Mare - loc in care aciditatea naturala a soiului pare sa se domoleasca un pic, fara ca aromele sa se indrepte prea mult spre latura exotica. Exact asa se intampla cu vinul de azi, care propune cu obstinatie, la fiecare adulmecare, impresii "verzi" de urzica si ardei gras, dublate de citrice si o usoara mineralitate. Gustul e echilibrat, aromele sus-mentionate ajutand aciditatea medie sa dea senzatia de prospetime. Mi s-a parut interesant finalul care, dincolo de o persistenta deloc de neglijat, pare sa concentreze toate impresiile aromatice sus-mentionate intr-o explozie tonic-minerala. De baut bine racit.

EXTRA DRY PROSECCO
Data degustarii: 19.10.2017

Prosecco-ul de azi e unul chiar mai usurel decat e norma, dar bine echilibrat, cu arome curate si simple. Un aperitiv nepretentios sau un vin de baut cand e cald afara.

SABLE NOBLE ALB 2015

M1 Crama Atelier
SABLE NOBLE ALB 2015
Data degustarii: 12.10.2017

Vinul de azi e plin de naturalete: arome proaspete dar deloc lipsite de vino-ncoa, gust usor, cu aciditate buna, dar si cu destula textura si fruct dulce incat sa fie prietenos. Este un vin numai bun de baut vara la terasa!

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 12.10.2017 Zana Purpurie de azi are si ceva dintisori, daca e sa luam in calcul taninii imblanziti doar cat sa nu muste rau. Ceea ce e cat se poate de potrivit pentru un Cabernet tanar din Dealu Mare. Si restul caracteristicilor vinului sunt cat se poate de tipice: densitate, corpolenta, un pic de arome "verzi", dar si o usurinta neasteptata de a disparea din pahar. Poate ca asta e chestia magica pentru care i-au spus "zana"?

ROSE RIOJA 2016

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2016
Data degustarii: 10.10.2017

Rose-ul de azi e unul expresiv, cu un mix aromatic de fructe proaspete si uscate, note de patiserie, dar si ceva vata de zahar. Gustul are prospetime si o textura usor onctuoasa, dar altfel usoara; e foarte bine echilibrat, cu o evolutie fara cusur, liniara. Bine executat si facut sa placa unei categorii largi de consumatori.