Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

CUVEE CTIN 2013

Domeniile Anastasia
CUVEE CTIN 2013
Data degustarii: 14.08.2018

Un Cabernet ceva mai lejer decat ies de obicei din Dealu Mare, cu corp suplu, concentratie medie, nivel ceva mai scazut de alcool decat se practica in zona, dar cu o concentratie de tanini care ne reaminteste ca vorbim totusi despre un soi care ofera structura din plin. Fructul e mai degraba proaspat, nu debordeaza de dulceata sau intensitate, iar baricul vine cu ciocolata si condimente - ansamblul fiind in final unul echilibrat, usor de baut, foarte potrivit cu mancare.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 01.08.2018

Nas foarte fructat, dar in acelasi timp mult mai serios si curat decat al unui, sa zicem, prosecco la acelasi nivel de pret - mai ales ca vorbim de ceva obtinut tot prin metoda charmat. Gust foarte bine echilibrat, cu un joc plin de vivacitate intre notele fructate, dulceata, aciditate si un curent tonic binevenit. Rezista cu brio chiar si unei usoare incalziri in pahar, iar perlatia omogena si taioasa subliniaza perfect prospetimea fructului. Un spumant de fiecare zi (si orice ocazie) cat se poate de simpatic si versatil, cu o tusa de seriozitate care-l face mai mult decat recomandabil.

ROSE RIOJA 2016

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2016
Data degustarii: 27.07.2018

Rose-ul de azi e unul expresiv, cu un mix aromatic de fructe proaspete si uscate, note de patiserie, dar si ceva vata de zahar. Gustul are prospetime si o textura usor onctuoasa, dar altfel usoara; e foarte bine echilibrat, cu o evolutie fara cusur, liniara. Bine executat si facut sa placa unei categorii largi de consumatori.

FETEASCA NEAGRA SI...

Domeniile Anastasia
FETEASCA NEAGRA SI CABERNET SAUVIGNON 2015
Data degustarii: 27.07.2018

Trecand peste "ambalajul" care nu se tine in ton cu moda, am avut surpriza foarte placuta sa constat ca vinul dinauntru e unul plin de expresivitate. Mirosul ingemaneaza cu o naturalete dezarmanta tonurile de fruct copt cu lemnul si notele eteric-vegetal-condimentate, in timp ce gustul are intensitate de la un capat la celalalt, ba chiar cu o delicioasa explozie fructat-condimentata care te ia perfect prin surprindere chiar cand crezi ca incepe sa se lase cortina. Pe langa astea vin textura carnoasa, taninii densi dar copti si slefuiti, fara ca vinul sa piarda vreun moment acea senzatie de lejeritate de un sarm dezarmant. De incercat!

CUVEE VISAN ALB 2017
Data degustarii: 26.07.2018

Cuvee Visan revine in forta in varianta 2017, cu o combinatie delicioasa de arome de fructe bine coapte (mere, corcoduse, citrice) si minerale, paine proaspata, plus ceva usor ierbos-condimentat, de iti vine sa nu mai iei paharul de la nas. Insa ar fi pacat sa nu o faci: gustul are rotunjimi placute, dar pastreaza mereu o aura de seriozitate, ca sa nu mai vorbim de prospetime ori de finalul lung si expresiv. Buna treaba!

APPASILLENTO BIANCO DEL VENETO 2016
Data degustarii: 23.07.2018

Nas usor dulceag - note aromatice de caise, inclusiv sub forma de gem, cu o nota citrica evidenta. Gust placut, proaspat, cu atac dulceag si corpolent, mijloc ok si final destul de amarui, usor taninos. E mai degraba un vin de pus langa mancare; a mers bine de tot cu niste simple paste cu sos de rosii.