Cele mai bune vinuri si preturi te asteapta in MAGAZINUL UnVinPeZi.ro. Vezi ofertele la peste 500 de etichete!

Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

SANTA CRISTINA...

Marchesi Antinori
SANTA CRISTINA BIANCO UMBRIA 2019
Data degustarii: 15.10.2020

Iata un vin usor, atat ca nivel al alcoolului (doar 11,5%), cat si ca grad de inteligibilitate. Nu e nevoie de atentie sporita ca sa-i intelegi aromele si desfasurarea gustativa indreptata spre tonic si racoritor, ceea ce, pe caldura dintre doua ploi torentiale, e un lucru cat se poate de nimerit.

JURANCON BOLERO 2017

Domaine Cauhape
JURANCON BOLERO 2017
Data degustarii: 15.09.2020

Vinul de azi e deosebit - atat in sensul de diferit de ce se gaseste in general de cumparat pe la noi, cat si in sensul de foarte bun. E facut din Petit Manseng in Jurancon - zona din sud-vestul Frantei, aproape de Pirinei - si e apropiat de stilul tipic de-acolo (adica dulce), si totusi altfel - strugurii fiind culesi in doua momente diferite (o parte la mijlocul lui octombrie si alta la mijlocul lui noiembrie). Rezultatul e un vin intens, decadent, autumnal, care pastreaza insa suficienta prospetime incat sa poata fi baut usor si cu placere. Aromele, dincolo de notele de caise confiate si ananas foarte copt, au si o certa dimensiune condimentat-piperata, chiar "funky", dar tocmai asta e farmecul lor. In incheiere, va sfatuiesc sa nu va lasati intimidati de restul consistent de zahar: e foarte nimerit alaturi de aromele intense si coapte ale vinului, iar aciditatea il tine bine sub control. Recomand cu caldura!

CANNONAU DI SARDEGNA RISERVA 2016
Data degustarii: 01.09.2020

Azi ne intalnim cu un Grenache din Sardinia (Cannonau fiind denumirea locala a soiului). Are arome fine de fructe confiate, tabac, scortisoara, plus ceva usor eteric, ca de coaja de portocala. Si gust usor, molatec, fara asperitati. II prinde bine servirea la o temperatura mai scazuta, aciditatea nefiind una foarte ridicata. Un vin placut, intr-o abordare interesanta, usor diferita de ce produce acest soi in valea Rhonului sau Spania.

JELNA MO / FR 2019
Data degustarii: 28.08.2020

Astazi putem primi o combinatie aromata si usor curgatoare de Muscat Ottonel si Feteasca Regala, cu aciditatea specifica locului unde e facuta si textura usor onctuoasa a ambelor soiuri. Un foarte placut vin de vara, potrivit pentru orice ocazie care implica mancare sau caldura. Mai ales ca nu-i lipsesc un strop de complexitate si capacitatea de a evolua frumos odata deschis.

JURANCON BOLERO 2017

Domaine Cauhape
JURANCON BOLERO 2017
Data degustarii: 14.08.2020

Vinul de azi e deosebit - atat in sensul de diferit de ce se gaseste in general de cumparat pe la noi, cat si in sensul de foarte bun. E facut din Petit Manseng in Jurancon - zona din sud-vestul Frantei, aproape de Pirinei - si e apropiat de stilul tipic de-acolo (adica dulce), si totusi altfel - strugurii fiind culesi in doua momente diferite (o parte la mijlocul lui octombrie si alta la mijlocul lui noiembrie). Rezultatul e un vin intens, decadent, autumnal, care pastreaza insa suficienta prospetime incat sa poata fi baut usor si cu placere. Aromele, dincolo de notele de caise confiate si ananas foarte copt, au si o certa dimensiune condimentat-piperata, chiar "funky", dar tocmai asta e farmecul lor. In incheiere, va sfatuiesc sa nu va lasati intimidati de restul consistent de zahar: e foarte nimerit alaturi de aromele intense si coapte ale vinului, iar aciditatea il tine bine sub control. Recomand cu caldura!

CA’ DI RAJO -...

Ca’ di Rajo
CA’ DI RAJO - PROSECCO TREVISO BRUT
Data degustarii: 14.08.2020

Un prosecco simpatic, cu arome intense pline de dulceata, care se apropie mai mult de caprifoi si fructe exotice decat de mai cumintile mere verzi ale altor exemplare. Gustul porneste tot asa, cu dulceata inainte, dar bulele si aciditatea reusesc sa o tina in frau suficient pentru a-l face usor de baut. Mai ales daca e foarte bine racit.