Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

BRIGA DELLA MORA 2015
Data degustarii: 19.01.2018

Cu arome eterice si de fructe proaspete, dar si cu o evolutie gustativa care parca prinde altitudine cu cat coboara mai jos pe palat, Barbera de azi e genul de vin convivial, de asociat cu mancare grasa sau conversatie lejera. Fara mare densitate, cu aciditate buna si destul de sec, nu va impresiona prin intensitate sau amplitudine, ci prin felul in care aproape fuge din pahar.

CABERNET SAUVIGNON 2013

Domeniile Anastasia
CABERNET SAUVIGNON 2013
Data degustarii: 18.01.2018

Vinul de fata e un Cabernet lejer, suculent, de concentratie cel mult medie, cu tanini relaxati si deloc abundenti. Ce mi-a placut mult la el e sinceritatea fructului, proaspat si usor condimentat, si o senzatie generala de veridic, nefortat. Pe langa asta (sau poate tocmai asta e cauza) e si foarte baubil. Un vin de zi cu zi placut.

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 16.01.2018 Zana Purpurie de azi are si ceva dintisori, daca e sa luam in calcul taninii imblanziti doar cat sa nu muste rau. Ceea ce e cat se poate de potrivit pentru un Cabernet tanar din Dealu Mare. Si restul caracteristicilor vinului sunt cat se poate de tipice: densitate, corpolenta, un pic de arome "verzi", dar si o usurinta neasteptata de a disparea din pahar. Poate ca asta e chestia magica pentru care i-au spus "zana"?

BIO VIOGNIER +...

Edoardo Miroglio
BIO VIOGNIER + TRAMINER 2016
Data degustarii: 09.01.2018

ata un vin bio nepretentios, dar bine facut. Nasul e foarte aromat dar plin de naturalete, si la fel e si gustul. Robust, intens, nu neaparat fin, cu aciditate destul de buna si ceva zahar rezidual - ansamblul e in mod cert bine echilibrat si usor de baut.

ROSE RIOJA 2016

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2016
Data degustarii: 05.01.2018

Rose-ul de azi e unul expresiv, cu un mix aromatic de fructe proaspete si uscate, note de patiserie, dar si ceva vata de zahar. Gustul are prospetime si o textura usor onctuoasa, dar altfel usoara; e foarte bine echilibrat, cu o evolutie fara cusur, liniara. Bine executat si facut sa placa unei categorii largi de consumatori.

FETEASCA NEAGRA SI...

Domeniile Anastasia
FETEASCA NEAGRA SI CABERNET SAUVIGNON 2015
Data degustarii: 03.01.2018

Trecand peste "ambalajul" care nu se tine in ton cu moda, am avut surpriza foarte placuta sa constat ca vinul dinauntru e unul plin de expresivitate. Mirosul ingemaneaza cu o naturalete dezarmanta tonurile de fruct copt cu lemnul si notele eteric-vegetal-condimentate, in timp ce gustul are intensitate de la un capat la celalalt, ba chiar cu o delicioasa explozie fructat-condimentata care te ia perfect prin surprindere chiar cand crezi ca incepe sa se lase cortina. Pe langa astea vin textura carnoasa, taninii densi dar copti si slefuiti, fara ca vinul sa piarda vreun moment acea senzatie de lejeritate de un sarm dezarmant. De incercat!