NOU! Membrii Vinometru.ro au acces acum in Clubul Pasionatilor de Vin!

Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE 2018
Data degustarii: 12.05.2020

Propunerea de astazi pare a fi facuta ca sa impace toate gusturile: un roze cu certe senzatii condimentat-minerale, dar si cu impresii de fruct dulceag, pe langa senzatia generala de echilibru. NImic nu sare prea mult in evidenta: onctuozitatea si aciditatea sunt medii, exista un pic mai mult zahar rezidual, dar e bine integrat in peisaj, iar aromele sunt ceva mai intense decat ne-am astepta, de exemplu, de la un roze provensal, dar raman in zona echilibrului. Pe scurt, o alegere cu care nu aveti cum sa dati gres nici in fata unui public mai neexperimentat, nici in fata unora care au incercat ceva roze-uri la viata lor. Dar, in primul rand, nu veti da gres cu el intr-o seara din mijlocul saptamanii, la o cina usoara sau un pahar pentru relaxare.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - MERLOT ROSE 2019
Data degustarii: 07.05.2020

Dupa stiinta mea, cei de la Jelna fac trei feluri diferite de rose foarte reusit; acesta e cel din Merlot, din gama Dealu' Negru. E genul proaspat si revigorant, cum ne-am si astepta sa fie venind din acea parte de lume, cu fruct dulce (dar deloc zaharisit) si aciditate ridicata. Gustativ sta undeva la granita dintre popular si sobru, cu un foarte placut joc intre senzatiile de fructe dulcege, zaharul rezidual si aciditatea acrisoara. Daca nu se vor deschide curand terasele, iata un excelent rose de balcon!

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE 2018
Data degustarii: 06.05.2020

Propunerea de astazi pare a fi facuta ca sa impace toate gusturile: un roze cu certe senzatii condimentat-minerale, dar si cu impresii de fruct dulceag, pe langa senzatia generala de echilibru. NImic nu sare prea mult in evidenta: onctuozitatea si aciditatea sunt medii, exista un pic mai mult zahar rezidual, dar e bine integrat in peisaj, iar aromele sunt ceva mai intense decat ne-am astepta, de exemplu, de la un roze provensal, dar raman in zona echilibrului. Pe scurt, o alegere cu care nu aveti cum sa dati gres nici in fata unui public mai neexperimentat, nici in fata unora care au incercat ceva roze-uri la viata lor. Dar, in primul rand, nu veti da gres cu el intr-o seara din mijlocul saptamanii, la o cina usoara sau un pahar pentru relaxare.

CONEGLIANO...

Carpene Malvolti 1868
CONEGLIANO VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE EXTRA DRY
Data degustarii: 20.04.2020

Nu stiu daca autoizolarea e de vina, dar acest lichid cu bule a picat numai bine, chiar si intr-o zi rece. Mai ales ca e lejer si curat, cu clasicele arome de fructe coapte si un pic de mar verde; plus ca are si un rest de zahar ceva mai mare (e extra dry), dar si aciditate pe masura. Cremos, placut si racoritor.

PORTILLO MALBEC 2018
Data degustarii: 02.04.2020

Azi ne intalnim cu un Malbec usor de baut, suculent, cu tanini copti, mult fruct si un strop de arome condimentate. As zice sa-l incercati la o temperatura ceva mai joasa (pe la 14 grade, dar nu e nevoie de atata precizie).

NEGRU DE DRAGASANI 2016
Data degustarii: 30.03.2020

Negrul de Dragasani 2016 de la Avincis continua pe linia deschisa de predecesorii sai: un vin suculent si proaspat, dar in acelasi timp dens si cu arome un pic neimblanzite, in sensul bun al cuvantului: condimente dulci, ierburi salbatice, note minerale vin sa completeze fructul copt, foarte expresiv. Iata ca incet incet acest Negru de Dragasani devine unul din vinurile romanesti demne de recomandat oricarui iubitor al vinurilor, aratand an de an atat constanta in calitate cat si acel factor care inca nu e prea raspandit la noi: e interesant, diferit si pare a vorbi de spiritul locului unde e facut.