Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 30.09.2019

Nas foarte fructat, dar in acelasi timp mult mai serios si curat decat al unui, sa zicem, prosecco la acelasi nivel de pret - mai ales ca vorbim de ceva obtinut tot prin metoda charmat. Gust foarte bine echilibrat, cu un joc plin de vivacitate intre notele fructate, dulceata, aciditate si un curent tonic binevenit. Rezista cu brio chiar si unei usoare incalziri in pahar, iar perlatia omogena si taioasa subliniaza perfect prospetimea fructului. Un spumant de fiecare zi (si orice ocazie) cat se poate de simpatic si versatil, cu o tusa de seriozitate care-l face mai mult decat recomandabil.

CUARTZ BRUT ROSE

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT ROSE
Data degustarii: 25.09.2019

Cum deja ne-am obisnuit, spumantul roze brut de la Garboiu vine cu un raport calitate-pret foarte bun. Arome, corpolenta si aciditate bine dozate, bule persistente si o senzatie generala de proaspat si racoritor. O buna alternativa locala la prosecco.

AVINCIS ROSE 2018

Crama Avincis
AVINCIS ROSE 2018
Data degustarii: 25.09.2019

Nivelul calitativ al roze-urilor romanesti a crescut mult in ultimii ani, fara ca prea multe exemplare sa fie cu adevarat remarcabile. Cel de astazi vine cu arome fructate expresive, foarte bine definite, fara sa cada in pacatul dulcegariilor excesive - cum de altfel nu cade nici gustul sec, un pic sobru, cu aciditate buna dar si cu onctuozitate foarte placuta si cu o explozie aromatica pe mijloc care-l ajuta sa evadeze din pluton - si chiar sa se distanteze. O gura de aer proaspat intr-o mare de roze-uri bine facute, dar un pic amorfe.

ALEXANDER FONTEIN SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 25.09.2019

Un Sauvignon Blanc sud-african cat se poate de interesant. Va spun din capul locului ca merita incercat, si nu doar fiindca e diferit de cam orice exemplar autohton din acest soi, ci si pentru ca e un vin foarte bun. Mai pe larg, incepe cu arome neasteptat de discrete, dar complexe, venind preponderent din registrul "verde", cu ceva tente florale, condimentate si minerale. Gustul e special: incepe de-a dreptul neutru, pentru a se deschide apoi intr-un neasteptat crescendo catre fruct copt, si el cu nuante condimentat-minerale, asta pe langa corpul destul de solid si aciditatea evident inalta, dar neasteptat de neagresiva. Echilibrat, subtil, si mai ales incredibil de usor de baut - daca ti-e sete s-ar putea sa golesti sticla fara ca macar sa iti dai seama. Totusi, ar fi pacat sa nu il bei la o masa buna, mai ales ca pare special facut sa vindece o boala tipic romaneasca: "lipsa de pofta de mancare". Si inca ceva: e un exemplu foarte sugestiv despre cum un vin nu are nevoie sa debordeze de fruct sau senzatii dulcege ca sa fie placut si abordabil.

CHATEAU BONNET...

Andre Lurton
CHATEAU BONNET BORDEAUX RESERVE 2015
Data degustarii: 19.09.2019

Un vin echilibrat, cu miros discret dar incitant, usor cald si usor auster in acelasi timp. Gust foarte placut - dens, un pic onctuos si totusi usor curgator, solid de la un capat la altul si incheiat cu o apasare fina a taninilor pe papile, doar cat sa simti ca e un vin rosu. Excelent cu mancare, si in mod sigur foarte versatil.

ROSE ZWEIGELT & PINOT NOIR 2018
Data degustarii: 09.09.2019

Roze-ul de azi vine din Tarnave, zona viticola cu mult potential insuficient explorat, cum e obiceiul pe la noi. Facut din Zweigelt si Pinot Noir, soiuri nu tocmai neaose (totusi cei de la Villa Vinea fac si o Feteasca Regala chiar buna), vinul e o surpriza foarte placuta - si nu exagerez deloc cand zic asta. Are arome de intensitate medie, cu mult fruct proaspat, zemos si un pic "spicy". Gustul incepe dulceag - cum altfel? - dar ramane tot timpul clar in exprimare, cu fruct foarte expresiv, un pic de onctuozitate, aciditate serioasa si un strop de zahar rezidual sa faca lucrurile necomplicate. Recomand cu caldura pentru caldura!