Sorin Stelian

Nu mai stiu exact cum m-am indragostit de vin. Probabil ca s-a intamplat pe o terasa deasupra unui bulevard, observand uimit cum se oglindesc energia si tumultul oamenilor de dedesubt intr-un simplu pahar de Riesling. Ma gandesc deci ca a bea un pahar de vin nu e doar o placere, ci si un mijloc de a cunoaste lumea. Si nu unul pentru cei lenesi, pentru ca vinul bun trezeste curiozitatea, te face sa iubesti diversitatea, te indeamna sa calatoresti. Nu sunt un critic de vin, ci un iubitor al lui - am incercat multe vinuri, le-am privit cu atentie si curiozitate si m-am simtit uneori suficient de curajos incat sa scriu despre ele. Mi se pare ca cel mai bun lucru pe care-l poti face cand scrii despre vinuri este sa le recomanzi pe acelea care te-au transportat, intr-un fel sau altul, din locul in care te aflai. Da, cred ca mi-am amintit cum am devenit pasionat de vin: am citit undeva o recomandare inspirata.

Comentariile lui Sorin Stelian

NEGRU DE DRAGASANI 2016
Data degustarii: 13.02.2020

Negrul de Dragasani 2016 de la Avincis continua pe linia deschisa de predecesorii sai: un vin suculent si proaspat, dar in acelasi timp dens si cu arome un pic neimblanzite, in sensul bun al cuvantului: condimente dulci, ierburi salbatice, note minerale vin sa completeze fructul copt, foarte expresiv. Iata ca incet incet acest Negru de Dragasani devine unul din vinurile romanesti demne de recomandat oricarui iubitor al vinurilor, aratand an de an atat constanta in calitate cat si acel factor care inca nu e prea raspandit la noi: e interesant, diferit si pare a vorbi de spiritul locului unde e facut.

LE LOUP DANS LA...

Domaine L’Hortus
LE LOUP DANS LA BERGERIE ROUGE 2018
Data degustarii: 10.02.2020

Desi e din 2018, vinul de azi e facut sa fie abordabil inca de pe-acum - chiar daca o jumatate de ora de aer ii scoate mai bine la iveala calitatile. Nu e cazul de mai mult de jumatate de ora; e un vin de consum curent, fara pretentii de invechire, dar care isi face treaba bine: arome expresive, cu un melanj de fruct copt si acrisor, gust suplu, construit pe acelasi contrast dulce-acrisor, cu tanini care nu doar mangaie, ci si musca un pic (dar nu prea tare) si o senzatie generala de prospetime. Usor de baut (recomand sa il si raciti un pic) si usor de asociat cu mancare, e un vin ideal pentru o seara relaxata in mijlocul saptamanii.

CAII DE LA LETEA ALIGOTE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 29.01.2020

Dupa o scurta perioada de confuzie data de caderea in pahar, au intervenit aerul si usoara incalzire a lichidului si brusc ideile i-au devenit cat se poate de coerente: arome bogate, care combina fructe de livada coapte cu notele mai pamantoase si minerale specifice Aligote-ului, gust cu o onctuozitate evidenta, aciditate serioasa dar si un rest de zahar (si o dulceata a fructului) care sa-l tina in zona de vin jovial. Sa mentionez si postgustul citric-mineral si in acelasi timp dulceag si plin de insistenta? E genul de sticla care se termina foarte repede si cu mare placere, deci nu ezitati sa va faceti rezerve.

PETIT TORUS MADIRAN 2015
Data degustarii: 28.01.2020

Iata ca legendarul Tannat din Madiran a ajuns si la unvinpezi.ro, ce-i drept intr-o forma mai abordabila, facuta sa placa mai usor si mai repede decat vinurile clasice ale regiunii si soiului - printre altele prin folosirea unei maceratii mai scurte si a cupajarii cu o proportie insemnata de Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon. Rezultatul e un vin robust, cu tanini densi, dar mai polisati si prietenosi decat ma asteptam si o textura destul de onctuoasa, dar bine ascunsa de aciditate. Aromele par in acest caz mai putin importante decat textura, desi sunt interesante, cu note de cardamom si menta pe langa fructele negre de padure - asta fara ca vinul sa fi fost maturat in baric. Un vin de pus pe masa langa cam orice mancare cu carne rosie, de la friptura in sange la tocanita cu multe legume. Poate fi si ceva destul de gras, va merge cu atat mai bine

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 28.01.2020

Nas foarte fructat, dar in acelasi timp mult mai serios si curat decat al unui, sa zicem, prosecco la acelasi nivel de pret - mai ales ca vorbim de ceva obtinut tot prin metoda charmat. Gust foarte bine echilibrat, cu un joc plin de vivacitate intre notele fructate, dulceata, aciditate si un curent tonic binevenit. Rezista cu brio chiar si unei usoare incalziri in pahar, iar perlatia omogena si taioasa subliniaza perfect prospetimea fructului. Un spumant de fiecare zi (si orice ocazie) cat se poate de simpatic si versatil, cu o tusa de seriozitate care-l face mai mult decat recomandabil.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE 2018
Data degustarii: 23.01.2020

Propunerea de astazi pare a fi facuta ca sa impace toate gusturile: un roze cu certe senzatii condimentat-minerale, dar si cu impresii de fruct dulceag, pe langa senzatia generala de echilibru. NImic nu sare prea mult in evidenta: onctuozitatea si aciditatea sunt medii, exista un pic mai mult zahar rezidual, dar e bine integrat in peisaj, iar aromele sunt ceva mai intense decat ne-am astepta, de exemplu, de la un roze provensal, dar raman in zona echilibrului. Pe scurt, o alegere cu care nu aveti cum sa dati gres nici in fata unui public mai neexperimentat, nici in fata unora care au incercat ceva roze-uri la viata lor. Dar, in primul rand, nu veti da gres cu el intr-o seara din mijlocul saptamanii, la o cina usoara sau un pahar pentru relaxare.