Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 21.11.2019

O Cramposie vesela si sprintara, dar cu o certa prestanta data de corpul plin si de textura compacta. Culoarea este galben auriu deschis, iar nasul e delicat, cu flori albe si note minerale. Avem de-a face cu un vin “destul de musculos”, cu alcool impecabil integrat si o aciditate revigoranta. Gustul este centrat pe mere verzi, grapefruit si lime. Postgustul e racoritor, lasand placute impresii dulci amarui si senzatii ierboase. Servit ceva mai rece, pe la 6-8 grade, vinul este ideal pentru aperitive si salate de vara.

PIGOUDET ROSE...

Chateau Pigoudet
PIGOUDET ROSE PREMIERE 2018
Data degustarii: 18.11.2019

Un roze "de manual", din Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon si Syrah, produs pe domeniul Pigoudet din Aix-en-Provence, in sudul Frantei. Avem de-a face cu un asamblaj fin si elegant ca o broderie de matase, un vin care face cinste celebrei apelatii provensale. Culoarea este roz trandafiriu, foarte pal, cu un nas ce aduce piersici si litchi, pe un fundal de senzatii vegetale. Corpul este zvelt, cu alcool impecabil integrat si un frumos balans intre aciditate si onctuozitate. Gustul vine cu un mix de caise, cirese albe si pepene galben, la care se adauga, in plan secund, note citrice, putin condimentate. Postgustul este lung, lasand elegante impresii dulci amarui, de grapefruit roz. Recomandarea producatorului mi se pare corecta: un vin numai bun de savurat inaintea siestei de pranz.

BACANTA ROSE...

Crama Girboiu
BACANTA ROSE BARRIQUE 2017
Data degustarii: 18.11.2019

La prima vedere, un rozé baricat ar putea sa-i faca pe amatorii vinurilor clasice de Provence sa ridice o spranceana. Lasand la o parte orice idee preconceputa, nu poti sa nu recunosti in vinul de azi un exemplu de echilibru si eleganta, un caz fericit, in care influenta lemnului este minimala, doar atat cat trebuie pentru a adauga complexitate ansamblului. Avem de-a face cu un cupaj de Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir, vinificat in rozé si maturat 3 luni in lemn de stejar. Culoarea vinului este roz caramiziu, iar nasul vine cu zmeura, aluzii minerale si note discret vanilate. Corpul este plin si rotund, cu o aciditate bine ticluita si alcool perfect integrat. Gustul aduce capsuni, gutui coapte si grapefruit roz. Postgustul, lung si fructat, lasa impresii de citrice amarui, putin condimentate. Un vin de gastronomie, dar si de stat la povesti, dupa cina.

RIESLING DE RIN SELECTION 2017
Data degustarii: 18.11.2019

Se pare ca solul mineral si clima ceva mai racoroasa de care are nevoie Rieslingul de Rin se regasesc, in buna masura, pe valea Tarnavei Mici, in podgoria cramei Villa Vinèa. Daca la acest terroir mai adaugam si iscusinta enologului, reteta vinului de azi e completa. Culoarea este galben intens, stralucitor, iar nasul vine cu flori albe, gutuie si note minerale. Corpul este suplu, cu o buna aciditate si alcool insesizabil. Gustul aduce mere coapte, piersici si lime. Postgustul mediu, proaspat si “verde”, lasa impresii calcaroase si placute senzatii citrice. Un vin foarte versatil, de conversatie, dar si de gastronomie.

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 11.11.2019

Soiul Kerner e un baiat de familie buna - o binecuvantata incrucisare de Rheinriesling si Trollinger, care a emigrat, destul de recent, pe Tarnava Mica, tocmai in podgoria cramei Villa Vinèa. Nu-l prea stie lumea, fiindca e cuminte si silitor, iar pe copiii de felul asta mai greu ii bagi in seama. Nu-i nimic, doar putintica rabdare si o sa vina si vremea lui. Pe mine, cel putin, m-a convins pe loc. E mai putin aromatic ca un Riesling nemtesc, dar e surprinzator de corpolent, iar aciditatea vine ca tancul peste tine. Gustul e mai degraba exotic - are ceva mango si note amarui de grapefruit, dar fara sa sara calul. Per ansamblu, l-as defini ca "un Rheinriesling light", cu extrem de multa prospetime. E inca tanar si nelinistit, dar cu o certa personalitate. Daca vreti sa luati o pauza de la vinuri albe generice, atunci "Kerner is the name of the game".

LE DUE ARBIE CHIANTI SUPERIORE 2016
Data degustarii: 01.11.2019

Un Chianti bazat pe soiul toscan traditional Sangiovese, la care producatorul a adaugat si putin Merlot, combinatie ce ii confera vinului o nota moderna si ceva mai jucausa. Dupa 12 luni de maturare in baric, Le Due Arbie are un aer proaspat, cu multe fructe rosii, ceva condimente si o textura fina si eleganta. Culoarea este rubiniu deschis, cu o imperceptibila bordura caramizie. Nasul este sobru, cu cirese negre, violete si note minerale, de grafit. Corpul plin, cu o structura solida, are taninuri ferme si atent slefuite, o buna aciditate si alcool impecabil integrat. Gustul e construit pe un nucleu de visine, cirese si prune, in jurul caruia graviteaza note de piper negru si ciocolata amara. Postgustul, lung si fructat, lasa impresii vegetale, de trufe negre de padure. Are nevoie de o aerare de minimum o ora si de un preparat din carne porc sau vita cu sos rosu, ca sa-i tina companie.