Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

FEUDO ARANCIO...

Feudo Arancio
FEUDO ARANCIO RISERVA 2014
Data degustarii: 01.02.2019

Un Nero d’Avola 100%, provenind din insorita Sicilie, in care se impletesc in mod egal prospetimea fructelor negre, cu senzatiile condimentate date de maturarea in lemn. Avem de-a face cu un vin care se exprima direct, chiar si fara decantare, foarte prietenos cu gastronomia si, mai ales, extrem de usor de baut. Culoarea este visiniu intens, cu bordura rubinie, iar nasul, complex, vine cu fructe de padure, violete si tutun uscat. Corpul, plin si carnos, are o structura compacta, cu alcool impecabil integrat si taninuri bine rotunjite, dar, totusi, foarte ferme. Gustul aduce o avalansa de cirese negre, mure si visine supracoapte, la care se adauga impresii de piper alb, cuisoare si vanilie. Postgustul este lung, proaspat si zglobiu, lasand aluzii de fructe rosii si note amarui, elegante. As recomanda o temperatura de servire ceva mai scazuta (14-16 grade) si o asociere cu un platou generos de branzeturi maturate.

CAII DE LA LETEA SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 01.02.2019

Un Sauvignon Blanc prietenos si colocvial, cu alcool si aciditate moderata, numai bun de baut pe terasa sau la o discutie cu prietenii. Culoarea vinului este galben pai, iar nasul, discret, are izuri florale de soc si aluzii mentolate. Corpul este subtire, cu un foarte discret rest de zahar si cu o anumita onctuozitate. Gustul este liniar si direct, cu mere verzi, lime si carcei de vita. Postgustul este proaspat, lasand senzatii de citrice amarui. Nu-l raciti prea tare inainte de servire: 8-10 grade e numai bine.

RUSALCA ALBA 2018

Crama Oprisor
RUSALCA ALBA 2018
Data degustarii: 01.02.2019

O combinatie bine dozata, din patru soiuri albe, care aduce cu sine nu mai putin de patru atribute: prospetime, finete, complexitate si echilibru. Avem de-a face cu un exemplar foarte tanar, la care, surprinzator, toate componentele sunt deja bine asezate si perfect inchegate. Culoarea este galben deschis, cu reflexii verzui, iar nasul vine cu flori albe de camp, fructe tropicale si senzatii mentolate. Vinul are o textura compacta, cu alcool bine integrat si o intensa aciditate. Gustativ, aduce un mix cuceritor de ananas, soc, lime si pepene galben. Postgustul e lung, racoritor, cu o placuta astringenta, lasand impresii de ardei verde, busuioc si subtile note dulci-amarui. Pe scurt, un veritabil "Swiss Army knife" al cupajelor albe romanesti.

NO BULL CABERNET SAUVIGNON 2017
Data degustarii: 01.02.2019

Un Cabernet Sauvignon atipic pentru gustul european, insa foarte reprezentativ pentru cel nord-american. Un vin prietenos, cu taninuri moi si bine finisate, dar destul de bombastic la capitolul aromatic. Per ansamblu, "No Bull" este tributar stilului californian, atat in ceea ce priveste grafica percutanta a etichetei, cat si la nivel gustativ, acolo unde dorinta de a place unor categorii cat mai variate de consumatori este evidenta. Culoarea este bordo inchis, cu bordura visinie, iar nasul este dominat de fructe negre de padure, cafea prajita si senzatii vanilate. Vinul are o textura ferma, un perceptibil rest de zahar, bine compensat, insa, de aciditate si alcool bine integrat. Gustul vine cu o combinatie intensa de afine, coacaze si pudra de cacao. Postgustul este lung, dominat de note dulcege, de lemn afumat, la care se adauga discrete impresii condimentate. O portie de coaste de porc caramelizate si bine condimentate ar fi doar una dintre recomandarile culinare posibile pentru acest vin foarte versatil.

MEGA ZIN ZINFANDEL 2017
Data degustarii: 01.02.2019

Un exemplar tipic, in cel mai bun sens al cuvantului, pentru ceea ce as denumi "un vin facut sa placa". Pasionatii vor aprecia, poate, echilibrul fin intre alcool, aciditate si taninuri, la care se adauga rotunjimea remarcabila a intregului. Consumatorii obisnuiti (a caror parere, de fapt, conteaza cel mai mult) vor fi atrasi, cu siguranta, de aromele intense de fructe negre supracoapte, cafea prajita si smochine uscate, dar si de restul de zahar, care "ajuta", discret, gustul. Merita remarcata si eticheta, realizata in stil vintage, pe care putem citi mentiunea "big & bold" - sintagma ce descrie, cu o buna acuratete, corpul musculos al vinului. Sunt convins ca toti cei care vor gusta acest Zinfandel californian vor ramane cu un singur regret si anume acela ca sticla s-a terminat putin cam repede.

SCAIA PARADISO 2016
Data degustarii: 01.02.2019

In Veneto, la fel ca in Toscana, exista si unii producatori care nu adera la reglementarile traditionale ale apelatiilor. Vinurile astfel rezultate (denumite, ati ghicit, "Super Veneto") au in compozitie soiuri locale, dar si soiuri internationale. Este tocmai cazul lui "Scaia Paradiso", un cupaj in care, pe langa clasicele soiuri Corvina, Corvinone si Rondinella, s-a mai strecurat si putin Cabernet Sauvignon (ce-i drept, doar 10%). Vinul este absolut cuceritor, complex si voluptuos. L-as descrie, in putine cuvinte, ca fiind "un Amarone proaspat". Culoarea este visiniu inchis, cu bordura caramizie, iar nasul, elegant, vine cu senzatii de visinata, smochine si cafea bine prajita. Corpul este plin, sprijinit pe o importanta concentratie alcoolica (14.5%), cu o excelenta aciditate si un rest de zahar specific stilului Amarone. Gustul este intens, cu fructe negre confiate, visine supracoapte si condimente din registrul piperului alb si cuisoarelor. Postgustul este lung, dulce-amarui, cu taninuri moi, ce mangaie bolta palatina in cel mai placut mod cu putinta. E perfect alaturi de un preparat din carne de vanat, dar si pe post de "after dinner wine", impreuna cu niste ciocolata amara fina.