Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

CUARTZ BRUT ROSE

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT ROSE
Data degustarii: 09.05.2019

Iata un Pinot Noir vinificat in roze, provenind din regiunea vranceana Cotesti, refermentat prin metoda Charmat, care poate convinge chiar si pe cei mai sceptici amatori de bule. Are o frumoasa culoare roz pal si o perlare delicata, iar nasul vine cu flori albe, zmeura si fragi. Corpul este fin si cremos, cu un rest de zahar bine contrabalansat de aciditate. Gustul aduce in prim plan cirese si capsuni, dar si frumoase note de paine prajita, combinate cu senzatii minerale. Postgustul este lung, dulce-amarui, foarte echilibrat. Un spumant prietenos si elegant, o solutie salvatoare pentru un aperitiv ceva mai condimentat, sau, deopotriva, pentru un desert lejer, cu fructe.

ROSE D'ANJOU 2017
Data degustarii: 03.05.2019

Un vin foarte rar intalnit pe piata noastra, dar nu numai. Chiar si in Franta, vinurile din apelatia "Rosé d’Anjou" sunt adesea umbrite (pe nedrept, as indrazni sa afirm) de mult mai celebrele rozéuri din Provence. Avem de-a face cu un vin obtinut din Grolleau Noir (soi care se gaseste, in principal, pe Valea Loarei), caracterizat prin intense accente fructate si un consistent rest de zahar (20 g/l), atribute ce confera acestui rozé o nota prietenoasa si colocviala. Culoarea vinului este roz-caramiziu, iar nasul vine cu fructe rosii, arome de trandafiri de dulceata si nuante discret vanilate. Corpul este amplu, bine sustinut de zaharul rezidual, cu alcool mai mult decat discret (10,5%) si cu o aciditate moderata. Gustativ, vinul aduce un mix apetisant de zmeura, capsuni si cirese de mai, o combinatie care risca sa seduca chiar si pe cei care nu opteaza, de obicei, pentru rozéurile demiseci. Daca e bine racit (6-8 grade), poate fi un vin foarte versatil: merge impreuna cu o gama larga de aperitive, alaturi de feluri ceva mai condimentate (ma gandesc aici la o saramura de crap), dar si la desert, cu o tarta de fructe sau un cheesecake.

GERE ROSE CUVEE 2018
Data degustarii: 03.05.2019

Villány - un mic orasel din sudul extrem al Ungariei (aproape de granita cu Croatia), da numele unei importante regiuni viticole din campia Panonica. De aici provine si vinul de azi, un roze din struguri de Pinot Noir, culesi, in fiecare an, in primele zile din august, special pentru a produce un vin timpuriu, lansat la inceput de octombrie. Avem de-a face cu un roze care joaca, in special, cartea prospetimii si a mineralitatii, in defavoarea, poate, a unor note aromatice prea exuberante. E un vin sobru si intens, foarte bun prieten cu gastronomia. Culoarea este trandafiriu opalescent, iar nasul, delicat, vine cu note ierbos minerale si fine aluzii de capsuni. Corpul suplu e bine sustinut de aciditatea vie si de alcoolul impecabil integrat. Gustul este liniar, cu cirese de mai, corcoduse si lime, la care se adauga discrete accente condimentate. Postgustul este citric si racoritor, lasand impresii de fructe rosii si o placuta astringenta. O declinare cu totul neasteptata a soiului Pinot Noir vinificat in roze.

DIEVOLE CHIANTI CLASSICO 2015
Data degustarii: 01.05.2019

Una dintre ipostazele cele mai reprezentative ale soiului Sangiovese este vinul produs in apelatia Chianti Classico. Cel de azi, Dievole, este un rosu fin si invaluitor, fara sa-i lipseasca, insa, structura si consistenta data de celebrul soi toscan. Culoarea este rubiniu stralucitor, iar nasul, sobru, vine cu fructe rosii, condimente si senzatii sangvinice, de carne cruda. Corpul suplu, cu taninuri ferme, are o buna aciditate si alcool impecabil integrat. Gustul aduce visine coapte, magiun de prune, lemn dulce si senzatii de pulbere de cacao. Postgustul este lung, proaspat, lasand intense impresii de fructe rosii si o placuta astringenta. Pe scurt, un Chianti Classico clasic.

ROSE ZWEIGELT & PINOT NOIR 2018
Data degustarii: 01.05.2019

Un rozé din Pinot Noir si Zweigelt (soi de origine austrica), cu note aromatice discrete, de fructe rosii si condimente, dar care puncteaza decisiv la capitolul aciditate si mineralitate. Cu o culoare roz pal, un nas delicat si elegant, vinul face ceva trimiteri la rozéurile din sudul Frantei, dar asemanarile se opresc aici. Si asta fiindca, la nivel gustativ, rozéul de la Villa Vinèa se dovedeste un vin percutant, dominat de senzatii citrice, cu note de cirese de mai, capsuni coapte si ierburi mediteraneene. Per ansamblu, e un vin de cursa lunga, cu multa prospetime si, nu in ultimul rand, un bun companion al gastronomiei.

PRINCE MIRCEA 2016
Data degustarii: 23.04.2019

Chiar daca acest Merlot de Starmina nu este prim-solistul producatorului Vinarte (acest rol este rezervat lui Prince Matei), el ramane una dintre cele mai solide optiuni atunci cand vrei sa cumperi un vin rosu romanesc care sa placa la aproape orice tip de consumator si, mai ales, in situatia in care iti pasa de raportul pret-calitate. Dupa o maturare de 12 luni in baric, culoarea vinului este rosu inchis, cu bordura violet, iar nasul este complex, cu fructe negre de padure si visine, la care se adauga impresii vanilate si de pielarie. Are o frumoasa textura, bine sustinuta de taninurile tinere, cu alcoolul destul de prezent si cu o aciditatea vie. Gustul este foarte ofertant, cu magiun de prune, visinata, ciocolata neagra si fum. Postgustul, lung, lasa o senzatie de astringenta delicata, cu aluzii condimentate, de lemn dulce si piper. Un vin inca foarte tanar, cu un bun potential de invechire, de cel putin 5 ani.