Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 02.12.2019

Soiul Kerner e un baiat de familie buna - o binecuvantata incrucisare de Rheinriesling si Trollinger, care a emigrat, destul de recent, pe Tarnava Mica, tocmai in podgoria cramei Villa Vinèa. Nu-l prea stie lumea, fiindca e cuminte si silitor, iar pe copiii de felul asta mai greu ii bagi in seama. Nu-i nimic, doar putintica rabdare si o sa vina si vremea lui. Pe mine, cel putin, m-a convins pe loc. E mai putin aromatic ca un Riesling nemtesc, dar e surprinzator de corpolent, iar aciditatea vine ca tancul peste tine. Gustul e mai degraba exotic - are ceva mango si note amarui de grapefruit, dar fara sa sara calul. Per ansamblu, l-as defini ca "un Rheinriesling light", cu extrem de multa prospetime. E inca tanar si nelinistit, dar cu o certa personalitate. Daca vreti sa luati o pauza de la vinuri albe generice, atunci "Kerner is the name of the game".

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 01.12.2019

O foarte tanara Feteasca Neagra din Bistrita-Nasaud, impodobita cu multe fructe rosii proaspete, cu o aciditate de invidiat si deloc (sau extrem de putin) atinsa de influenta lemnului. Culoarea vinului este rosu stralucitor, cu bordura purpurie, iar nasul e delicat, adunand un buchet de cirese negre, magiun de prune si note minerale, de grafit. Are un corp suplu (ca orice domnisoara bine), cu taninuri ferme, dar bine rotunjite si cu alcool frumos integrat. Gustul este suculent si direct, cu visine coapte, cirese amare si ciocolata neagra. Chiar daca vinul, in pofida varstei fragede, este gata de baut chiar acum, vreo 2-3 ani in sticla nu i-ar strica defel, fiindca are toate premisele ca sa imbatraneasca frumos.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 01.12.2019

Un Sauvignon Blanc din regiunea Lechinta, care pare sa descinda din Chile sau Argentina. Avem de-a face cu un vin in cel mai pur stil "New World", cu o explozie de fructe tropicale si o aciditate sfredelitoare. Culoarea este galben pai, stralucitor, iar nasul, exotic, vine cu flori de soc, ananas si senzatii ierboase. Corpul este elegant, cu alcool perfect integrat si cu o intensa prospetime. Gustul e intens, cu ardei verde, pepene galben si mango. Postgustul lung, dulce-amarui, lasa impresii de lime si socata. Un vin care mi-a adus aminte de vara, de soare si de mancaruri mediteraneene cu peste si fructe de mare.

CALEO NERO D'AVOLA 2018
Data degustarii: 25.11.2019

Un Nero d’Avola sicilian, tanar si lejer, care se exprima direct si fara complicatii. Un vin cu multe fructe rosii proaspete, maturat doar in inox, vesel si jovial. Culoarea este rubiniu stralucitor, iar nasul aduce senzatii de visine si mure, cu discrete note minerale. Corpul este fluid, cu taninuri care nu agreseaza si o buna aciditate. Gustul e suculent, cu cirese negre, coacaze si prune. Postgustul mediu lasa o eleganta impresie dulce amara. Avem de-a face cu un vin “de cursa lunga”, care ar trebui servit la o temperatura ceva mai joasa (12-14 grade), dupa o scurta oxigenare in decantor.

ZANA ROZA 2018

Domeniul Muntean
ZANA ROZA 2018
Data degustarii: 25.11.2019

Acest roze din Pinot Noir, obtinut din struguri recoltati in zona Murfatlarului, este un vin cu o energie aparte. Culoarea roz provensal si nasul delicat, cu fructe rosii bine coapte, te duc, pe data, cu gandul catre sudul Frantei. Gustul intens, cu un corp musculos, o aciditate vie si elegantele note minerale te conving, insa, ca acest roze nu e deloc “à la française”, ci are o personalitate proprie. Paleta sa de arome etaleaza capsuni, grepfrut roz si lime, la care se adauga senzatii condimentate si lejer mentolate. Postgustul lung, proaspat si “crocant”, aduce, pe final, tuse amarui, elegante. Un vin de conversatie, dar si de gastronomie - salatele de vara si pestele la gratar fiind doar doua dintre asocierile posibile.

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 25.11.2019

Un vin de aperitiv, dar si de gastronomie, acest foarte versatil Vermentino din Toscana parca vrea sa ne atraga atentia ca in celebra regiune viticola italiana mai exista viata si in afara vinurilor rosii din Sangiovese. Avem de-a face cu un vin "crocant si zemos" precum o piersica bine coapta. Culoarea este galben verzui, iar nasul vine cu ierburi aromatice, senzatii minerale, peltea de gutui si alune prajite. Corpul este plin si onctuos, fara a-i lipsi catusi de putin aciditatea, cu alcool perfect integrat. Gustul "intens si saturat", ne rasfata cu piersici, lime si grapefruit. Postgust lung si proaspat, lasa aluzii de cremene si note amarui, elegante. Un vin opulent si totusi sprintar, o combinatie extrem de atractiva, tocmai prin ineditul ei.