Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

LA ATALAYA DEL...

Ganacha Tintorera
LA ATALAYA DEL CAMINO 2015
Data degustarii: 01.03.2019

Un cupaj de Garnacha (85%) si Monastrell, provenind din struguri crescuti pe un sol nisipos, situat in regiunea Almansa (Castilla–La Mancha), la 1000 de metri altitudine, vinul fiind fermentat in inox si maturat 12 luni in baricuri de stejar frantuzesc. Rezultatul acestei combinatii unice de soiuri, terroir si tehnici de vinificare este destul de impresionant, mai ales daca punem la socoteala si pretul accesibil al vinului. Culoarea este visiniu inchis, cu bordura purpurie, iar nasul, exploziv, aduce multe fructe negre de padure invaluite intr-un buchet complex de mirodenii exotice. Corpul este plin, numai bun de "taiat cu cutitul", cu taninuri extrem de ferme, dar foarte bine slefuite si cu alcool (15,5%!) incredibil de bine integrat. Gustul este intens, cu coacaze, cirese negre si visine supracoapte, la care se adauga note picante, condimentate. Postgustul este interminabil, lasand impresii dulci amarui, putin astringente, cu accente minerale. Un vin de gastronomie, care tanjeste dupa un muschi de vita cu sos de trufe, dar nu va refuza nici asocierea cu un platou generos de branzeturi maturate.

MAURO AMERICANO ZINFANDEL RESERVE 2016
Data degustarii: 01.03.2019

Un vin puternic si percutant, cu o denumire oarecum paradoxala, care iti atrage, inevitabil, atentia. Avem de-a face cu un Zinfandel 100% (sau Primitivo, cum ii zic italienii) obtinut dintr-o selectie "premium" de struguri, fermentat in inox, maturat in stejar si imbuteliat cu filtrare lejera. Culoarea este visiniu inchis, iar nasul este exploziv, cu lemn, cafea prajita si vanilie. Gustul este dominat, initial, de influenta baricului, care aduce note afumate si condimentate (piper si scortisoara), pentru ca mai apoi sa apara senzatii gemoase de fructe negre (coacaze, mure si afine). Postgustul este lung, cu fructe confiate si lemn dulce. Mauro este, dupa gustul european, un vin aproape demisec, cu alte cuvinte, are un rest de zahar sesizabil, chiar daca e bine compensat de aciditatea intensa. Amatorii stilului "New World" vor fi, cu siguranta, incantati de acest Zinfandel tipic californian, mai ales daca-l vor savura alaturi de o portie de coaste de porc caramelizate si bine condimentate.

TARIMA 2017

Bodegas Volver
TARIMA 2017
Data degustarii: 01.03.2019

Un vin tanar, provenind din regiunea Alicante/Valencia, gandit pentru consum imediat, dar cu o constructie destul de sofisticata. Tarima mizeaza totul pe cartea fructului proaspat, influenta lemnului fiind minima (vinul a fost maturat doar 6 luni, in baricuri “la a doua trecere”). Daca mai punem la socoteala si faptul ca via din care provin strugurii va implini in curand 50 de ani, avem deja imaginea de ansamblu a unui vin foarte ofertant, in care soiul Monastrell (Mourvedre, cum il denumesc francezii) isi manifesta plenar personalitatea. Culoarea este rubiniu intens, iar nasul, elegant, vine cu violete, prune afumate si senzatii de piele proaspat tabacita. Corpul este zvelt, cu alcool si taninuri bine evidentiate. Gustul aduce, in prim plan, un mix de cirese negre, afine si migdale, peste care se adauga senzatii de pudra de cacao si praf de scortisoara. Postgustul este proaspat, cu o placuta astringenta, lasand fine impresii amarui, ierboase. O foarte buna optiune pentru a insoti un cotlet suculent de porc la gratar.

SER LAPO CHIANTI CLASICCO RISERVA  2013
Data degustarii: 20.02.2019

Un Chianti vibrant si memorabil, extrem de intens si sofisticat. Un vin perfect finisat, fara nicio asperitate sau astringenta, de parca n-ar fi facut din Sangiovese 100%. Are o culoare visiniu inchis, cu o discreta bordura caramizie si un nas somptuos, deopotriva floral, mineral si vegetal, cu accente de pamant reavan si trufe negre. Corpul este rotund, cu taninuri fine si moi, alcool perfect integrat si o excelenta aciditate. Gustul evolueaza de la coacaze, prune afumate si visine supra coapte, catre senzatii de carne cruda, ciocolata neagra si tabac. Post gustul lung aduce note dulci amarui, migdalate, cu fine aluzii de piper alb si scortisoara. Are nevoie de o decantare de minimum 2 ore si de o asociere cu un preparat ceva mai sofisticat, de genul unui biftec tartar sau a unui muschi de vita cu sos de gorgonzola.

TARIMA HILL 2015

Bodegas Volver
TARIMA HILL 2015
Data degustarii: 13.02.2019

Un vin dens si carnos, cu un echilibru si o profunzime aromatica de "lume veche". Avem de-a face cu un Monastrell (Mourvèdre) 100%, provenind dintr-o vie batrana (circa 80 de ani), din regiunea Alicante/Valencia. Dupa o maturare de 14 luni in baric, vinul are o culoare "visina putreda", cu bordura purpurie, iar nasul este sofisticat, cu un evantai de ierburi aromatice, coacaze si note minerale, de grafit. Corpul este musculos, cu taninuri ferme si dulci, o buna aciditate si cu alcool destul de prezent. Gustul e intens, cu fructe negre de padure, visinata, ciocolata amara si condimente exotice. Postgustul este lung si persistent, cu fructe rosii proaspete, tabac si tonuri putin amarui, migdalate. Are nevoie de o decantare de minim o ora si de o temperatura de servire de maxim 14-16 grade. Un vin la care poti oricand sa te raportezi cand vrei sa descrii tipicitatea soiul Mourvèdre.

TERRE DI ELIMI NERO DI TROIA 2016
Data degustarii: 04.02.2019

Nero di Troia - soi local provenind din provincia italiana Bari, nu este tocmai cunoscut pe meleagurile noastre. Mare pacat, as zice, fiindca el da (cel putin in varianta producatorului Montemajor) un vin carnos, perfect finisat, cu o fascinanta intensitate a aromelor si o splendida textura catifelata. Este acel stil de vin care te imbie, repede si degeaba, sa mai torni inca un pahar, imediat dupa ce l-ai terminat pe primul. Culoarea, de un rosu inchis, cu bordura visinie, cat si nasul, profund, cu pamant reavan, lemn dulce si grafit, atrag atentia din capul locului. Corpul e rotund, cu taninuri fine si dulci, alcool perfect integrat si aciditate moderata. Gustul este intens, aducand un mix de prune parguite si cirese negre supracoapte, la care se adauga fine note condimentate. Postgustul, prelung, dulce amarui, lasa impresii de ciocolata neagra, tabac si trufe. Daca veti servi acest vin alaturi de un platou cu branzeturi maturate din Auvergne, pun ramasag ca viata o sa vi se para, brusc, mult mai frumoasa.