Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

ROSE D'ANJOU 2017
Data degustarii: 03.05.2019

Un vin foarte rar intalnit pe piata noastra, dar nu numai. Chiar si in Franta, vinurile din apelatia "Rosé d’Anjou" sunt adesea umbrite (pe nedrept, as indrazni sa afirm) de mult mai celebrele rozéuri din Provence. Avem de-a face cu un vin obtinut din Grolleau Noir (soi care se gaseste, in principal, pe Valea Loarei), caracterizat prin intense accente fructate si un consistent rest de zahar (20 g/l), atribute ce confera acestui rozé o nota prietenoasa si colocviala. Culoarea vinului este roz-caramiziu, iar nasul vine cu fructe rosii, arome de trandafiri de dulceata si nuante discret vanilate. Corpul este amplu, bine sustinut de zaharul rezidual, cu alcool mai mult decat discret (10,5%) si cu o aciditate moderata. Gustativ, vinul aduce un mix apetisant de zmeura, capsuni si cirese de mai, o combinatie care risca sa seduca chiar si pe cei care nu opteaza, de obicei, pentru rozéurile demiseci. Daca e bine racit (6-8 grade), poate fi un vin foarte versatil: merge impreuna cu o gama larga de aperitive, alaturi de feluri ceva mai condimentate (ma gandesc aici la o saramura de crap), dar si la desert, cu o tarta de fructe sau un cheesecake.

GERE ROSE CUVEE 2018
Data degustarii: 03.05.2019

Villány - un mic orasel din sudul extrem al Ungariei (aproape de granita cu Croatia), da numele unei importante regiuni viticole din campia Panonica. De aici provine si vinul de azi, un roze din struguri de Pinot Noir, culesi, in fiecare an, in primele zile din august, special pentru a produce un vin timpuriu, lansat la inceput de octombrie. Avem de-a face cu un roze care joaca, in special, cartea prospetimii si a mineralitatii, in defavoarea, poate, a unor note aromatice prea exuberante. E un vin sobru si intens, foarte bun prieten cu gastronomia. Culoarea este trandafiriu opalescent, iar nasul, delicat, vine cu note ierbos minerale si fine aluzii de capsuni. Corpul suplu e bine sustinut de aciditatea vie si de alcoolul impecabil integrat. Gustul este liniar, cu cirese de mai, corcoduse si lime, la care se adauga discrete accente condimentate. Postgustul este citric si racoritor, lasand impresii de fructe rosii si o placuta astringenta. O declinare cu totul neasteptata a soiului Pinot Noir vinificat in roze.

PRINCE MIRCEA 2016
Data degustarii: 23.04.2019

Chiar daca acest Merlot de Starmina nu este prim-solistul producatorului Vinarte (acest rol este rezervat lui Prince Matei), el ramane una dintre cele mai solide optiuni atunci cand vrei sa cumperi un vin rosu romanesc care sa placa la aproape orice tip de consumator si, mai ales, in situatia in care iti pasa de raportul pret-calitate. Dupa o maturare de 12 luni in baric, culoarea vinului este rosu inchis, cu bordura violet, iar nasul este complex, cu fructe negre de padure si visine, la care se adauga impresii vanilate si de pielarie. Are o frumoasa textura, bine sustinuta de taninurile tinere, cu alcoolul destul de prezent si cu o aciditatea vie. Gustul este foarte ofertant, cu magiun de prune, visinata, ciocolata neagra si fum. Postgustul, lung, lasa o senzatie de astringenta delicata, cu aluzii condimentate, de lemn dulce si piper. Un vin inca foarte tanar, cu un bun potential de invechire, de cel putin 5 ani.

MAURO AMERICANO ZINFANDEL RESERVE 2016
Data degustarii: 23.04.2019

Un vin puternic si percutant, cu o denumire oarecum paradoxala, care iti atrage, inevitabil, atentia. Avem de-a face cu un Zinfandel 100% (sau Primitivo, cum ii zic italienii) obtinut dintr-o selectie "premium" de struguri, fermentat in inox, maturat in stejar si imbuteliat cu filtrare lejera. Culoarea este visiniu inchis, iar nasul este exploziv, cu lemn, cafea prajita si vanilie. Gustul este dominat, initial, de influenta baricului, care aduce note afumate si condimentate (piper si scortisoara), pentru ca mai apoi sa apara senzatii gemoase de fructe negre (coacaze, mure si afine). Postgustul este lung, cu fructe confiate si lemn dulce. Mauro este, dupa gustul european, un vin aproape demisec, cu alte cuvinte, are un rest de zahar sesizabil, chiar daca e bine compensat de aciditatea intensa. Amatorii stilului "New World" vor fi, cu siguranta, incantati de acest Zinfandel tipic californian, mai ales daca-l vor savura alaturi de o portie de coaste de porc caramelizate si bine condimentate.

TARIMA 2017

Bodegas Volver
TARIMA 2017
Data degustarii: 23.04.2019

Un vin tanar, provenind din regiunea Alicante/Valencia, gandit pentru consum imediat, dar cu o constructie destul de sofisticata. Tarima mizeaza totul pe cartea fructului proaspat, influenta lemnului fiind minima (vinul a fost maturat doar 6 luni, in baricuri “la a doua trecere”). Daca mai punem la socoteala si faptul ca via din care provin strugurii va implini in curand 50 de ani, avem deja imaginea de ansamblu a unui vin foarte ofertant, in care soiul Monastrell (Mourvedre, cum il denumesc francezii) isi manifesta plenar personalitatea. Culoarea este rubiniu intens, iar nasul, elegant, vine cu violete, prune afumate si senzatii de piele proaspat tabacita. Corpul este zvelt, cu alcool si taninuri bine evidentiate. Gustul aduce, in prim plan, un mix de cirese negre, afine si migdale, peste care se adauga senzatii de pudra de cacao si praf de scortisoara. Postgustul este proaspat, cu o placuta astringenta, lasand fine impresii amarui, ierboase. O foarte buna optiune pentru a insoti un cotlet suculent de porc la gratar.

ALEXANDER FONTEIN SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 23.04.2019

Un vin de la antipozi, originar din regiunea sud-africana Darling - situata pe coasta Atlanticului, in apropiere de Cape Town. Acest terroir special (climat cu influente oceanice si sol de argila rosie) a dat nastere unui Sauvignon Blanc cu o expresie atipica, dar, in acelasi timp extrem de originala. Culoarea vinului este galben intens, iar nasul e delicat, cu fructe exotice (mango si litchi), tuberoze si flori de portocal. Corpul este plin, onctuos, cu un bun balans intre alcool si aciditate. Gustul este complex si multistratificat, cu note de gutuie, grepfrut roz si mosc. Postgustul este condimentat, lasand fine senzatii vanilate si de alune prajite.