Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

IL PALU SAUVIGNON TREVENEZIE 2017
Data degustarii: 07.08.2019

Un Sauvignon Blanc din nordul Italiei, cu o expresie destul de atipica, dar, fara indoiala, care atrage atentia. Are ceva din notele “pisicoase” specifice Vaii Loarei, dar si accente exotice si ierboase, care te duc cu gandul la Noua Zeelanda. Culoarea vinului este galben auriu, stralucitor, iar nasul este vegetal, cu mango si piersici parguite. Aciditatea este inca prezenta “la datorie” si alcoolul (12.5%) este bine integrat in corp. Gustul vine cu grapefruit, lime si ardei verde. Postgustul este ierbos si “verde”, lasand impresii amarui, elegante si vag condimentate.

QUINTESSENCE 2017
Data degustarii: 05.08.2019

Un cupaj dens si expresiv, in care soiurile Gros Manseng, Chardonnay si Sauvignon Blanc “isi dau mana” ca sa demonstreze ca si vinurile albe din sud-vestul Frantei pot juca “in liga mare”. Avem de-a face cu o licoare care a captat atat caldura soarelui din Gascogne cat si aromele mediteraneene ale sudului. Aciditatea, mineralitatea, fructele exotice, condimentele si ierburile aromatice ies, rand pe rand, la rampa, pentru a sustine partitura ce beneficiaza de notele elegante de fagure de miere si nuca prajita ale Chardonnay-ului, complimentate de senzatiile de soc si ardei gras aduse de Sauvignon. Un vin complex si intens, ce poate face fata chiar si celor mai sofisticate preparate ale gastronomiei frantuzesti.

RIESLING DE RIN SELECTION 2017
Data degustarii: 01.08.2019

Se pare ca solul mineral si clima ceva mai racoroasa de care are nevoie Rieslingul de Rin se regasesc, in buna masura, pe valea Tarnavei Mici, in podgoria cramei Villa Vinèa. Daca la acest terroir mai adaugam si iscusinta enologului, reteta vinului de azi e completa. Culoarea este galben intens, stralucitor, iar nasul vine cu flori albe, gutuie si note minerale. Corpul este suplu, cu o buna aciditate si alcool insesizabil. Gustul aduce mere coapte, piersici si lime. Postgustul mediu, proaspat si “verde”, lasa impresii calcaroase si placute senzatii citrice. Un vin foarte versatil, de conversatie, dar si de gastronomie.

EPICENTRUM SARBA SI PLAVAIE 2018
Data degustarii: 23.07.2019

O combinatie unica, obtinuta din 2 soiuri neaose romanesti, originare din Vrancea. Sarba vine cu note exotice de fructe tropicale si flori albe, iar Plavaia formeaza o solida baza minerala si citrica. Rezultatul este un vin galben deschis, cu irizatii verzui si un nas cu flori de soc, litchi si trandafiri de dulceata. Corpul este plin, aciditatea intensa, iar alcoolul absolut insesizabil. Gustul e centrat pe caise, soc si mere verzi, la care se adauga senzatii discret condimentate. Postgustul este intens, proaspat, cu aluzii de citrice dulci-amarui. Este un vin colocvial si elegant totodata, foarte potrivit la peste si salate. Trebuie servit bine racit si, la cat de repede merge pe gat, nu-i o idee rea sa aveti pregatita si a doua sticla.

ZANA ROZA 2018

Domeniul Muntean
ZANA ROZA 2018
Data degustarii: 15.07.2019

Acest roze din Pinot Noir, obtinut din struguri recoltati in zona Murfatlarului, este un vin cu o energie aparte. Culoarea roz provensal si nasul delicat, cu fructe rosii bine coapte, te duc, pe data, cu gandul catre sudul Frantei. Gustul intens, cu un corp musculos, o aciditate vie si elegantele note minerale te conving, insa, ca acest roze nu e deloc “à la française”, ci are o personalitate proprie. Paleta sa de arome etaleaza capsuni, grepfrut roz si lime, la care se adauga senzatii condimentate si lejer mentolate. Postgustul lung, proaspat si “crocant”, aduce, pe final, tuse amarui, elegante. Un vin de conversatie, dar si de gastronomie - salatele de vara si pestele la gratar fiind doar doua dintre asocierile posibile.

PIGOUDET ROSE...

Chateau Pigoudet
PIGOUDET ROSE PREMIERE 2018
Data degustarii: 01.07.2019

Un roze "de manual", din Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon si Syrah, produs pe domeniul Pigoudet din Aix-en-Provence, in sudul Frantei. Avem de-a face cu un asamblaj fin si elegant ca o broderie de matase, un vin care face cinste celebrei apelatii provensale. Culoarea este roz trandafiriu, foarte pal, cu un nas ce aduce piersici si litchi, pe un fundal de senzatii vegetale. Corpul este zvelt, cu alcool impecabil integrat si un frumos balans intre aciditate si onctuozitate. Gustul vine cu un mix de caise, cirese albe si pepene galben, la care se adauga, in plan secund, note citrice, putin condimentate. Postgustul este lung, lasand elegante impresii dulci amarui, de grapefruit roz. Recomandarea producatorului mi se pare corecta: un vin numai bun de savurat inaintea siestei de pranz.