Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

ARISTOCRAT...

Amfiteatru Vitis
ARISTOCRAT CHARDONNAY 2015
Data degustarii: 11.12.2017

Un vin delicat, usor si exotic, numai bun de turnat in pahare la inceputul mesei, alaturi de aperitive si tapas-uri de tot felul. Culoarea acestui Chardonnay este galben auriu deschis, cu un nas ce aduce ierburi mediteraneene aromatice, pepene galben si citrice. Corpul este onctuos si catifelat, cu alcool bine integrat si aciditate medie. Gustul e dominat de piersici, mandarine si grapefruit. Postgustul, elegant, lasa senzatii de fructe tropicale si condimente. De servit nu foarte rece, pe la 8-10 grade.

CUVEE VISAN 2016
Data degustarii: 11.12.2017

Editia din 2016 a acestui vin provenind de pe colinele Iasului (satul Visan) este un cupaj de Feteasca Alba, Aligote si Feteasca Regala, care joaca foarte bine cartea prospetimii. Culoarea vinului este galben deschis, iar nasul e delicat, cu flori de camp, soc si usoare note vanilate. Corpul este suplu, cu alcool frumos integrat si o aciditate moderata. Gustativ are un parcurs liniar, cu mar verde, lime si caise. Postgustul este mediu, citric si putin mineral. Un vin delicat, extrem de usor de baut, care sta foarte bine langa niste antreuri pe baza de branza sau peste.

BIO VIOGNIER +...

Edoardo Miroglio
BIO VIOGNIER + TRAMINER 2016
Data degustarii: 06.12.2017 Acest cupaj bulgaresc de Viognier si Traminer provine din struguri crescuti in cultura BIO. Rezultatul este un vin proaspat si extrem de atractiv - genul “comercial” in sensul cel mai bun al termenului. Culoarea este galben deschis, cu pronuntate nuante verzui, iar nasul aduce arome exuberante de gutuie, para bergamota si litchi. Corpul vinului este plin, cu o buna aciditate si cu alcool aproape insesizabil. Gustul este centrat pe note intense de mango, soc si mere verzi. Postgustul, lung si mieros, lasa senzatii aromate de busuioc si condimente. Ca impresie generala, are prospetime, finete si echilibru, dovedind, daca mai era nevoie, ca vinurile BIO pot fi cel putin la fel de reusite ca cele “normale”.

NOTORIUS MERLOT 2014

Cramele Rotenberg
NOTORIUS MERLOT 2014
Data degustarii: 27.11.2017

Un Merlot tanar si ambitios, ce si-a propus sa cucereasca, cu orice pret, inimile iubitorilor de vin, precum viteazul d’Artagnan care, cu patru secole in urma, a pornit din Gasconia natala ca sa dobandeasca faima la curtea regelui Frantei. Dupa o maturare de 18 luni la baric, urmata de un stagiu de cateva luni in sticla, culoarea vinului este purpuriu intens, iar nasul vine cu un mix incantator de visinata, cafea prajita si senzatii minerale. Corpul este subtire, cu alcool bine integrat si taninuri inca aspre si “obraznice”. Gustativ este centrat pe aceleasi note care dau specificitate vinurilor cramei Rotenberg: visine supracoapte, prune afumate si ciocolata amara. Postgustul mediu vine cu fructe negre, note vegetale si senzatii dulci-amarui. Recomand servirea vinului la 14-16 grade, dupa o aerare in decantor de circa 2 ore. Dar, cel mai bun sfat pe care vi l-as putea da este sa-l mai pastrati un an sau chiar doi in pivnita si apoi sa-l luati din nou la intrebari.

CAYEGA 2016

Tenuta Carretta
CAYEGA 2016
Data degustarii: 26.11.2017

Arneis este un strugure piemontez, mai degraba necunoscut pe la noi. Originar din regiunea Roero, acest soi nu este din cale-afara de expresiv, dar are o prospetime si o vivacitate cu care poate sa puna la pamant multe alte vinuri cu pretentii din zona. Culoarea este galben pai, cu irizatii verzui, iar nasul este discret, cu mere verzi si senzatii ierboase. Corpul vinului este construit cu ajutorul unei aciditati exceptionale si a alcoolului perfect integrat. Gustul este liniar, cu un atac hotarat, ce aduce senzatii intense de lime si grapefruit. Postgustul este scurt, lasand pe bolta palatina impresii amarui, elegante. Un vin foarte nimerit pentru un rizoto cu fructe de mare.

PINOT NOIR ROSE 2016
Data degustarii: 24.11.2017

Regiunea Pfalz (Palatinate), situata in sud-vestul Germaniei, a imprumutat, de buna seama, de la vecinii din Alsacia, cate ceva din filosofia frantuzeasca a rozeurilor. Spun “cate ceva”, fiindca, cu toata evidenta influenta francofona, acest roze ramane tributar, in sensul cel mai bun al termenului, stilului nemtesc de vinificatie, cu ceva rest de zahar (12 g/l), cu o excelenta aciditate si mineralitate. Prin urmare, avem de-a face cu un Pinot Noir apetisant, cu o culoare roz somon si un nas intens, cu fructe rosii si aroma de peltea de trandafiri. Corpul este plin, cu un atac dulceag, dominat de capsuni, pepene galben si cirese de mai. Postgustul este lung, proaspat si mineral. Un vin plin si echilibrat, pe care l-as vedea alaturi de o saramura de crap bine condimentata.