Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

MAURO AMERICANO ZINFANDEL RESERVE 2016
Data degustarii: 11.04.2019

Un vin puternic si percutant, cu o denumire oarecum paradoxala, care iti atrage, inevitabil, atentia. Avem de-a face cu un Zinfandel 100% (sau Primitivo, cum ii zic italienii) obtinut dintr-o selectie "premium" de struguri, fermentat in inox, maturat in stejar si imbuteliat cu filtrare lejera. Culoarea este visiniu inchis, iar nasul este exploziv, cu lemn, cafea prajita si vanilie. Gustul este dominat, initial, de influenta baricului, care aduce note afumate si condimentate (piper si scortisoara), pentru ca mai apoi sa apara senzatii gemoase de fructe negre (coacaze, mure si afine). Postgustul este lung, cu fructe confiate si lemn dulce. Mauro este, dupa gustul european, un vin aproape demisec, cu alte cuvinte, are un rest de zahar sesizabil, chiar daca e bine compensat de aciditatea intensa. Amatorii stilului "New World" vor fi, cu siguranta, incantati de acest Zinfandel tipic californian, mai ales daca-l vor savura alaturi de o portie de coaste de porc caramelizate si bine condimentate.

NO BULL CABERNET SAUVIGNON 2017
Data degustarii: 27.03.2019

Un Cabernet Sauvignon atipic pentru gustul european, insa foarte reprezentativ pentru cel nord-american. Un vin prietenos, cu taninuri moi si bine finisate, dar destul de bombastic la capitolul aromatic. Per ansamblu, "No Bull" este tributar stilului californian, atat in ceea ce priveste grafica percutanta a etichetei, cat si la nivel gustativ, acolo unde dorinta de a place unor categorii cat mai variate de consumatori este evidenta. Culoarea este bordo inchis, cu bordura visinie, iar nasul este dominat de fructe negre de padure, cafea prajita si senzatii vanilate. Vinul are o textura ferma, un perceptibil rest de zahar, bine compensat, insa, de aciditate si alcool bine integrat. Gustul vine cu o combinatie intensa de afine, coacaze si pudra de cacao. Postgustul este lung, dominat de note dulcege, de lemn afumat, la care se adauga discrete impresii condimentate. O portie de coaste de porc caramelizate si bine condimentate ar fi doar una dintre recomandarile culinare posibile pentru acest vin foarte versatil.

ROSE D'ANJOU 2017
Data degustarii: 14.03.2019

Un vin foarte rar intalnit pe piata noastra, dar nu numai. Chiar si in Franta, vinurile din apelatia "Rosé d’Anjou" sunt adesea umbrite (pe nedrept, as indrazni sa afirm) de mult mai celebrele rozéuri din Provence. Avem de-a face cu un vin obtinut din Grolleau Noir (soi care se gaseste, in principal, pe Valea Loarei), caracterizat prin intense accente fructate si un consistent rest de zahar (20 g/l), atribute ce confera acestui rozé o nota prietenoasa si colocviala. Culoarea vinului este roz-caramiziu, iar nasul vine cu fructe rosii, arome de trandafiri de dulceata si nuante discret vanilate. Corpul este amplu, bine sustinut de zaharul rezidual, cu alcool mai mult decat discret (10,5%) si cu o aciditate moderata. Gustativ, vinul aduce un mix apetisant de zmeura, capsuni si cirese de mai, o combinatie care risca sa seduca chiar si pe cei care nu opteaza, de obicei, pentru rozéurile demiseci. Daca e bine racit (6-8 grade), poate fi un vin foarte versatil: merge impreuna cu o gama larga de aperitive, alaturi de feluri ceva mai condimentate (ma gandesc aici la o saramura de crap), dar si la desert, cu o tarta de fructe sau un cheesecake.

SCAIA PARADISO 2016
Data degustarii: 12.03.2019

In Veneto, la fel ca in Toscana, exista si unii producatori care nu adera la reglementarile traditionale ale apelatiilor. Vinurile astfel rezultate (denumite, ati ghicit, "Super Veneto") au in compozitie soiuri locale, dar si soiuri internationale. Este tocmai cazul lui "Scaia Paradiso", un cupaj in care, pe langa clasicele soiuri Corvina, Corvinone si Rondinella, s-a mai strecurat si putin Cabernet Sauvignon (ce-i drept, doar 10%). Vinul este absolut cuceritor, complex si voluptuos. L-as descrie, in putine cuvinte, ca fiind "un Amarone proaspat". Culoarea este visiniu inchis, cu bordura caramizie, iar nasul, elegant, vine cu senzatii de visinata, smochine si cafea bine prajita. Corpul este plin, sprijinit pe o importanta concentratie alcoolica (14.5%), cu o excelenta aciditate si un rest de zahar specific stilului Amarone. Gustul este intens, cu fructe negre confiate, visine supracoapte si condimente din registrul piperului alb si cuisoarelor. Postgustul este lung, dulce-amarui, cu taninuri moi, ce mangaie bolta palatina in cel mai placut mod cu putinta. E perfect alaturi de un preparat din carne de vanat, dar si pe post de "after dinner wine", impreuna cu niste ciocolata amara fina.

LA ATALAYA DEL...

Ganacha Tintorera
LA ATALAYA DEL CAMINO 2015
Data degustarii: 01.03.2019

Un cupaj de Garnacha (85%) si Monastrell, provenind din struguri crescuti pe un sol nisipos, situat in regiunea Almansa (Castilla–La Mancha), la 1000 de metri altitudine, vinul fiind fermentat in inox si maturat 12 luni in baricuri de stejar frantuzesc. Rezultatul acestei combinatii unice de soiuri, terroir si tehnici de vinificare este destul de impresionant, mai ales daca punem la socoteala si pretul accesibil al vinului. Culoarea este visiniu inchis, cu bordura purpurie, iar nasul, exploziv, aduce multe fructe negre de padure invaluite intr-un buchet complex de mirodenii exotice. Corpul este plin, numai bun de "taiat cu cutitul", cu taninuri extrem de ferme, dar foarte bine slefuite si cu alcool (15,5%!) incredibil de bine integrat. Gustul este intens, cu coacaze, cirese negre si visine supracoapte, la care se adauga note picante, condimentate. Postgustul este interminabil, lasand impresii dulci amarui, putin astringente, cu accente minerale. Un vin de gastronomie, care tanjeste dupa un muschi de vita cu sos de trufe, dar nu va refuza nici asocierea cu un platou generos de branzeturi maturate.

MAURO AMERICANO ZINFANDEL RESERVE 2016
Data degustarii: 01.03.2019

Un vin puternic si percutant, cu o denumire oarecum paradoxala, care iti atrage, inevitabil, atentia. Avem de-a face cu un Zinfandel 100% (sau Primitivo, cum ii zic italienii) obtinut dintr-o selectie "premium" de struguri, fermentat in inox, maturat in stejar si imbuteliat cu filtrare lejera. Culoarea este visiniu inchis, iar nasul este exploziv, cu lemn, cafea prajita si vanilie. Gustul este dominat, initial, de influenta baricului, care aduce note afumate si condimentate (piper si scortisoara), pentru ca mai apoi sa apara senzatii gemoase de fructe negre (coacaze, mure si afine). Postgustul este lung, cu fructe confiate si lemn dulce. Mauro este, dupa gustul european, un vin aproape demisec, cu alte cuvinte, are un rest de zahar sesizabil, chiar daca e bine compensat de aciditatea intensa. Amatorii stilului "New World" vor fi, cu siguranta, incantati de acest Zinfandel tipic californian, mai ales daca-l vor savura alaturi de o portie de coaste de porc caramelizate si bine condimentate.