Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

LE LOUP DANS LA...

Domaine L’Hortus
LE LOUP DANS LA BERGERIE ROUGE 2018
Data degustarii: 10.02.2020

Un vin din sudul insorit al Frantei, care exprima, la superlativ, bucuria simpla si plenara a fructului rosu, fara niciun fel de influenta a baricului. Avem de-a face cu un cupaj de Syrah, Grenache si Merlot, maturat in inox, rezultatul fiind un vin direct si prietenos, fara a fi lipsit, insa, de o anumita finete si complexitate. Culoarea este rosu stralucitor, cu reflexii purpurii, iar nasul, exuberant ca o zi vara, aduce un generos buchet de fragi si mure, totul invaluit in note discrete de lemn dulce. Corpul este suplu, cu taninuri moi si bine rotunjite, cu o buna aciditate si alcool frumos integrat. Gustul confirma aceleasi tonuri de fructe rosii proaspete, cu accente de capsuni si cirese coapte. Per ansamblu, un vin proaspat, solar, de vacanta, care, daca e servit ceva mai rece (12-14 grade), poate sa poposeasca alaturi de orice platou cu aperitive, sau, de ce nu, langa o portie estivala de mici la gratar.

IL PALU SAUVIGNON TREVENEZIE 2017
Data degustarii: 29.01.2020

Un Sauvignon Blanc din nordul Italiei, cu o expresie destul de atipica, dar, fara indoiala, care atrage atentia. Are ceva din notele “pisicoase” specifice Vaii Loarei, dar si accente exotice si ierboase, care te duc cu gandul la Noua Zeelanda. Culoarea vinului este galben auriu, stralucitor, iar nasul este vegetal, cu mango si piersici parguite. Aciditatea este inca prezenta “la datorie” si alcoolul (12.5%) este bine integrat in corp. Gustul vine cu grapefruit, lime si ardei verde. Postgustul este ierbos si “verde”, lasand impresii amarui, elegante si vag condimentate.

PETIT TORUS MADIRAN 2015
Data degustarii: 28.01.2020

Un cupaj de Tannat si Cabernet Sauvignon, originar din sud-estul Frantei, un vin carnos, vegetal si fructat, in egala masura. Petit Torus are "personalitati multiple": poate fi atat meditativ, profund si melancolic, cat si vesel, zburdalnic si gregar. Depinde cand si cu cine-l bei. Culoarea este visiniu inchis, cu bordura caramizie, iar nasul e profund, cu fructe negre supracoapte, lemn dulce si note de grafit. Corpul plin, are alcoolul bine evidentiat, taninurile moi, bine rotunjite si o buna aciditate. Gustul vine cu multe coacaze, visinata si piper negru, la care se adauga senzatii de tabac si praf de cacao. Postgustul este lung, intens, cu visine si magiun de prune, lasand subtile impresii minerale, discret condimentate. Un vin memorabil, care a concentrat, ca printr-o lentila, tot ce are mai semnificativ regiunea sa natala, Gasconia.

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 28.01.2020

O Cramposie vesela si sprintara, dar cu o certa prestanta data de corpul plin si de textura compacta. Culoarea este galben auriu deschis, iar nasul e delicat, cu flori albe si note minerale. Avem de-a face cu un vin “destul de musculos”, cu alcool impecabil integrat si o aciditate revigoranta. Gustul este centrat pe mere verzi, grapefruit si lime. Postgustul e racoritor, lasand placute impresii dulci amarui si senzatii ierboase. Servit ceva mai rece, pe la 6-8 grade, vinul este ideal pentru aperitive si salate de vara.

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 28.01.2020

Un vin de aperitiv, dar si de gastronomie, acest foarte versatil Vermentino din Toscana parca vrea sa ne atraga atentia ca in celebra regiune viticola italiana mai exista viata si in afara vinurilor rosii din Sangiovese. Avem de-a face cu un vin "crocant si zemos" precum o piersica bine coapta. Culoarea este galben verzui, iar nasul vine cu ierburi aromatice, senzatii minerale, peltea de gutui si alune prajite. Corpul este plin si onctuos, fara a-i lipsi catusi de putin aciditatea, cu alcool perfect integrat. Gustul "intens si saturat", ne rasfata cu piersici, lime si grapefruit. Postgust lung si proaspat, lasa aluzii de cremene si note amarui, elegante. Un vin opulent si totusi sprintar, o combinatie extrem de atractiva, tocmai prin ineditul ei.

PRINCE MATEI 2013

Domeniile Prince Matei
PRINCE MATEI 2013
Data degustarii: 28.01.2020

Un Merlot romanesc care a ramas in topul preferintelor mele, chiar daca proprietarul brandului nu mai este Vinarte ci Domeniile Prince Matei. Avem de-a face cu un vin tanar, in plina vigoare, cu un potential de invechire de minim 4-5 ani. Culoarea este visiniu inchis, iar nasul e sobru, cu piele tabacita, violete si note minerale, de grafit. Corpul vinului este suplu si elegant, cu taninuri ferme si o buna aciditate. Gustul aduce cirese negre, visine supracoapte, vanilie si ciocolata amara. Postgustul este lung, proaspat, cu atingeri delicate de lemn condimentat si o eleganta astringenta. Recomand oxigenarea vinului timp de 2 ore in sticla si inca 20-30 de minute in decantor si servirea lui alaturi de niste coaste de berbecut la cuptor.