Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

PHILIP 2014
Data degustarii: 13.07.2018

Familia Mazzei face vinuri in Toscana pret de 24 de generatii, iar Philip Mazzei, in memoria caruia a fost produs acest vin, a fost contemporan si prieten apropiat cu Thomas Jefferson, autorul Declaratiei de Independenta a Statelor Unite. Prietenia celor doi a fost atat de stransa, incat Jefferson, atunci cand a scris celebra fraza "toti oamenii au fost creati egali", a parafrazat, de fapt, din scrierile lui Mazzei. Dar sa lasam istoria si sa ne intoarcem la vin. Avem de-a face cu un Cabernet Sauvignon toscan, fin si elegant, cu un perfect echilibru intre fruct si lemn. Culoarea este visinie, cu bordura purpurie, iar nasul, sobru, aduce senzatii de coacaze, carne cruda si note vegetale, de pamant reavan. Corpul este suplu, ca un bici din piele florentina, cu taninuri perfect rotunjite si alcool impecabil integrat. Gustul vine cu multe fructe negre de padure, lemn dulce si ciocolata amaruie. Potgustul e lung si memorabil, lasand note de visine supra coapte si senzatii de condimente exotice si tabac. Un vin care m-a convins, pentru a nu stiu cata oara, ca un Cabernet Sauvignon din Toscana poate fi o arma redutabila.

ONE & ONLY PROSECCO MILLESIMATO
Data degustarii: 05.07.2018

Un spumant oarecum unic, in sensul ca e facut integral din struguri recoltati in 2016 (millesimato) si doar de pe un singur plai (single vineyard). Avem de-a face cu un vin obtinut 100% din soiul Glera si refermentat prin metoda Charmat, timp de 120 de zile. Rezultatul este un Prosecco elegant si apetisant, cu multe valente in ceea ce priveste asocierile culinare. Culoarea este galben pai, cu un perlaj intens, dar de scurta durata. Nasul aduce flori albe, caise si patiserie fina. Corpul este plin, cremos, cu un rest de zahar bine compensat de aciditate. Gustul este direct, cu piersici, mere verzi si drojdii fine, la care se adauga senzatii discret vanilate si putin minerale. Postgustul este lung, intens si foarte proaspat, lasand impresii citrice si aluzii de fagure de miere. Este un spumant foarte "fiabil", care te poate insoti pe tot parcursul mesei, de la aperitiv si pana la desert.

PINOT NOIR ROSE 2017
Data degustarii: 02.07.2018

Regiunea Pfalz, situata in sud-vestul Germaniei, a imprumutat, de buna seama, cate ceva din filosofia frantuzeasca a rozeurilor. Dar, cu toata evidenta influenta francofona, acest vin ramane tributar si stilului nemtesc, cu un vizibil rest de zahar, la care se adauga o excelenta aciditate si o placuta mineralitate. Prin urmare, avem de-a face cu un Pinot Noir apetisant, cu o culoare roz somon si un nas intens, cu fructe rosii si aroma de petale de trandafiri. Corpul este plin, iar gustul e dominat de capsuni, pepene galben si cirese de mai. Postgustul e lung si proaspat, cu accente dulci acrisoare. Un roze convingator si echilibrat, pe care l-as vedea alaturi de o salata picanta de caracatita.

CUVEE EVA 2013

Domeniile Anastasia
CUVEE EVA 2013
Data degustarii: 28.06.2018

Un Merlot 100%, provenind din Dealu Mare, realizat intr-un stil "New World", cu o puternica influenta a baricului ce imbraca cu fermitate notele elegante de fruct. Culoarea este visinie, cu bordura rosietica, iar nasul aduce un frumos buchet de prune afumate, cafea prajita si vanilie. Corpul este fluid, cu taninuri moi si dulci si alcool destul de bine evidentiat. Gustul e centrat pe visine supra coapte, magiun de prune si ciocolata dulce-amara. Postgustul este mediu, lasand impresii de fructe negre, tabac si o iluzie de dulce. Un vin foarte prietenos si usor de baut, chiar fara decantare, alaturi de un platou de branzeturi tari, maturate.

YOUNG.LILIAC ROSE LIGHT 2017
Data degustarii: 28.06.2018

Un roze impetuos si crocant, cu o prospetime care il face extrem de usor de baut, in pofida structurii sale compacte. Avem de-a face cu o fericita intalnire intre "o Feteasca Neagra si un Merlot", in urma careia rezulta un vin cu o culoare roz somon si un nas dominat de capsuni, fragi si mure. Corpul este amplu, bine sustinut de o frumoasa aciditate si de alcoolul perfect integrat. Structura aromatica e cladita pe grapefruit rosu, lime si cirese de mai. Postgustul este lung, cu fructe rosii coapte si elegante note amarui, putin condimentate. Poate fi servit fara probleme chiar si la o temperatura ceva mai mare (10-12 grade), alaturi de preparate complexe, cum ar fi o stiuca umpluta cu legume. Cel mai reusit roze al anului 2017, pe care l-am gustat pana acum.

RESERVA CUVEE...

Domeniul Bogdan
RESERVA CUVEE EXPERIENCE 2014
Data degustarii: 22.06.2018

Un vin elegant, cu un corp suplu, imbracat cu discretie in note de baric, avand in prim plan multe fructe rosii si condimente. Culoarea este rubiniu stralucitor, iar nasul vine cu senzatii de cirese negre, piper si tabac. Dupa o maturare de 12 luni in lemn de stejar, acest cupaj de Merlot, Syrah si Feteasca Neagra are o textura delicata, cu taninuri dulci, putin astringente. Gustul e centrat pe prune afumate si coacaze negre, totul pe un fond elegant de ciocolata amara si lemn dulce. Postgustul este fructat, proaspat si putin picant. As recomanda o decantare de 2 ore si o temperatura de servire de maxim 16 grade, pentru a tine alcoolul in frau. Per ansamblu, un vin reusit, cu un bun potential de evolutie in urmatorii 2-3 ani.