Razvan Avram

Lenes rafinat cu puseuri idealiste. Cand nu trandaveste, nu mediteaza sau nu hoinareste, isi ocupa timpul liber cu proiecte de comunicare si marketing. "Sunt un entuziast care incearca sa aduca vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastra, dar care au pretentii firesti pentru secolul in care traim".

Comentariile lui Razvan Avram

TARIMA HILL 2015

Bodegas Volver
TARIMA HILL 2015
Data degustarii: 13.02.2019

Un vin dens si carnos, cu un echilibru si o profunzime aromatica de "lume veche". Avem de-a face cu un Monastrell (Mourvèdre) 100%, provenind dintr-o vie batrana (circa 80 de ani), din regiunea Alicante/Valencia. Dupa o maturare de 14 luni in baric, vinul are o culoare "visina putreda", cu bordura purpurie, iar nasul este sofisticat, cu un evantai de ierburi aromatice, coacaze si note minerale, de grafit. Corpul este musculos, cu taninuri ferme si dulci, o buna aciditate si cu alcool destul de prezent. Gustul e intens, cu fructe negre de padure, visinata, ciocolata amara si condimente exotice. Postgustul este lung si persistent, cu fructe rosii proaspete, tabac si tonuri putin amarui, migdalate. Are nevoie de o decantare de minim o ora si de o temperatura de servire de maxim 14-16 grade. Un vin la care poti oricand sa te raportezi cand vrei sa descrii tipicitatea soiul Mourvèdre.

TERRE DI ELIMI NERO DI TROIA 2016
Data degustarii: 04.02.2019

Nero di Troia - soi local provenind din provincia italiana Bari, nu este tocmai cunoscut pe meleagurile noastre. Mare pacat, as zice, fiindca el da (cel putin in varianta producatorului Montemajor) un vin carnos, perfect finisat, cu o fascinanta intensitate a aromelor si o splendida textura catifelata. Este acel stil de vin care te imbie, repede si degeaba, sa mai torni inca un pahar, imediat dupa ce l-ai terminat pe primul. Culoarea, de un rosu inchis, cu bordura visinie, cat si nasul, profund, cu pamant reavan, lemn dulce si grafit, atrag atentia din capul locului. Corpul e rotund, cu taninuri fine si dulci, alcool perfect integrat si aciditate moderata. Gustul este intens, aducand un mix de prune parguite si cirese negre supracoapte, la care se adauga fine note condimentate. Postgustul, prelung, dulce amarui, lasa impresii de ciocolata neagra, tabac si trufe. Daca veti servi acest vin alaturi de un platou cu branzeturi maturate din Auvergne, pun ramasag ca viata o sa vi se para, brusc, mult mai frumoasa.

FEUDO ARANCIO...

Feudo Arancio
FEUDO ARANCIO RISERVA 2014
Data degustarii: 01.02.2019

Un Nero d’Avola 100%, provenind din insorita Sicilie, in care se impletesc in mod egal prospetimea fructelor negre, cu senzatiile condimentate date de maturarea in lemn. Avem de-a face cu un vin care se exprima direct, chiar si fara decantare, foarte prietenos cu gastronomia si, mai ales, extrem de usor de baut. Culoarea este visiniu intens, cu bordura rubinie, iar nasul, complex, vine cu fructe de padure, violete si tutun uscat. Corpul, plin si carnos, are o structura compacta, cu alcool impecabil integrat si taninuri bine rotunjite, dar, totusi, foarte ferme. Gustul aduce o avalansa de cirese negre, mure si visine supracoapte, la care se adauga impresii de piper alb, cuisoare si vanilie. Postgustul este lung, proaspat si zglobiu, lasand aluzii de fructe rosii si note amarui, elegante. As recomanda o temperatura de servire ceva mai scazuta (14-16 grade) si o asociere cu un platou generos de branzeturi maturate.

CAII DE LA LETEA SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 01.02.2019

Un Sauvignon Blanc prietenos si colocvial, cu alcool si aciditate moderata, numai bun de baut pe terasa sau la o discutie cu prietenii. Culoarea vinului este galben pai, iar nasul, discret, are izuri florale de soc si aluzii mentolate. Corpul este subtire, cu un foarte discret rest de zahar si cu o anumita onctuozitate. Gustul este liniar si direct, cu mere verzi, lime si carcei de vita. Postgustul este proaspat, lasand senzatii de citrice amarui. Nu-l raciti prea tare inainte de servire: 8-10 grade e numai bine.

PRINCE MIRCEA 2016
Data degustarii: 25.01.2019

Chiar daca acest Merlot de Starmina nu este prim-solistul producatorului Vinarte (acest rol este rezervat lui Prince Matei), el ramane una dintre cele mai solide optiuni atunci cand vrei sa cumperi un vin rosu romanesc care sa placa la aproape orice tip de consumator si, mai ales, in situatia in care iti pasa de raportul pret-calitate. Dupa o maturare de 12 luni in baric, culoarea vinului este rosu inchis, cu bordura violet, iar nasul este complex, cu fructe negre de padure si visine, la care se adauga impresii vanilate si de pielarie. Are o frumoasa textura, bine sustinuta de taninurile tinere, cu alcoolul destul de prezent si cu o aciditatea vie. Gustul este foarte ofertant, cu magiun de prune, visinata, ciocolata neagra si fum. Postgustul, lung, lasa o senzatie de astringenta delicata, cu aluzii condimentate, de lemn dulce si piper. Un vin inca foarte tanar, cu un bun potential de invechire, de cel putin 5 ani.

MARIA PINOT GRIS 2016
Data degustarii: 25.01.2019

Un vin clasic, corpolent si semi-aromatic, realizat intr-un stil destul de “alsacian”, cladit pe o frumoasa baza minerala, cu o buna aciditate si un remarcabil echilibru. Culoarea este galben auriu, stralucitor, iar nasul este expresiv si complex, cu flori de soc, peltea de gutui si para bergamota. Corpul este masiv, cu o textura compacta si alcool destul de bine evidentiat. Gustul vine cu mere coapte, piersici si litchi, plusand cu note amarui, elegante. Postgustul este lung, intens si citric, lasand senzatii de alune prajite si patiserie. Un vin care, daca e bine racit (6-8 grade), poate sa se imprieteneasca, pe data, cu o portie de paste cu somon afumat si smantana dulce.