Radu Rizea

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea

CALEO NERO D'AVOLA 2018
Data degustarii: 01.11.2019

Mai matur decat ar spune anul de productie, cu taninurile deja topite si doar ceva aciditate mai accentuata care sa-i tradeze tineretea, vinul de azi este un exponent destul de clasic al Sudului Italiei. Fructe rosii si negre usor deshidratate / confiate, gemuri si dulceti, alcool mai putin sesizabil decat ne-am astepta. Gustul este clar de vin de zi cu zi, dar cu un pic in plus de caldura si delicatete. Nu lung, dar suficient de intens, placut si integrat.

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 01.11.2019

Ati avut vreodata senzatia ca un cabernet, un merlot sau un amestec din cele doua nu “umple” suficient cerul gurii? Ca mai exista cateva secunde intre primele arome si cele din final, in care ceva lipseste? Ei bine, pentru asta exista Petit Verdot, un soi folosit cel mai des intre 1 si 5 procente din asamblajele din Bordeaux. Aduce taninuri serioase, plus de aciditate si arome intense., ba chiar unii il folosesc exclusiv pentru plusul de culoare pe care il aduce. Toate aceste lucruri pot fi descoperite in sticla de fata. Fructe negre din plin (cirese amare, mure, prune usor uscate, asprimi in concurenta cu rotunjimea corpului, in total o experienta completa. De supravegheat in urmatorii ani.

LE DUE ARBIE CHIANTI SUPERIORE 2016
Data degustarii: 01.11.2019

A fost o vreme in care Chianti nu insemna mai nimic pentru piata din Romania. Ezita intre o capsunica de margine de drum si un vin “de omleta”. Vremurile s-au schimbat si - fie de vina incalzirea globala, fie alinierea la standarde noi, fie vreo simpla schimbare de concentratie alcoolica - ideea de Chianti nu a mai fost atat de desueta. Avem de-a face cu un vin mai extractiv, mai plin, mai rotund decat ar presupune istoria, cu arome intense (fructe de padure, mure) si mereu. Dar, cu siguranta, un vin bun, de zi cu zi..

CUVÉE ANDREI 2016

Crama Avincis
CUVÉE ANDREI 2016
Data degustarii: 01.11.2019

Un Cabernet oltenesc asa cum se cuvine - intens, dens, cald si mai degraba vesel. Nuantele intunecate de fructe de padure negre (coacaze, mure) sunt imbunate de note dulci, de gemuri si dulceata de capsuni zaharisita. Insa surpriza - si mare parte din placere - provine din intensitatea condimentelor "fierbinti", ce amintesc de cuisoare, paprika si piperuri. Taninurile fine abia daca se mai fac simtite, aciditatea este la locul ei, cat sa asigure echilibrul unui ansamblu armonios. De consumat cu incredere si in urmatorii 2-3 ani.

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 29.10.2019

Un soi impartit intre rustic si elegant, despre care am impresia ca ii pune des in dificultate pe producatori, care nu stiu exact ce sa faca cu el. Sincer, cam asa as vrea sa vad si Cramposiile viitoare - un corp ceva mai pronuntat, gust dominat de fructe de livada, cu ceva accente citrice, racoritor si vesel. Un cantc popular cantat de orchestra Radio...

OLD COACH ROAD SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Nas verde, cu tente minerale, citrice si note tropicale, suculent, plin de viata, si totusi, in gust, mai degraba domol si lin curgator pe gat... Cele cateva luni diferenta intre sezoanele de vinificare din emisfera sudica si cea nordica isi spun, cu adevarat cuvantul! Tineretea este un pic franata de caldura, aciditatea de corpolenta si, desi urla din rarunchi originea sa din Lumea noua, parca imprumuta ceva din dragostea de mancare si de echilibru a europenilor.