Radu Rizea

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 10.12.2019

Un soi impartit intre rustic si elegant, despre care am impresia ca ii pune des in dificultate pe producatori, care nu stiu exact ce sa faca cu el. Sincer, cam asa as vrea sa vad si Cramposiile viitoare - un corp ceva mai pronuntat, gust dominat de fructe de livada, cu ceva accente citrice, racoritor si vesel. Un cantc popular cantat de orchestra Radio...

PRINCE MIRCEA CABERNET SAUVIGNON REZERVA 2018
Data degustarii: 01.12.2019

Pentru oricine a gustat vreodata Soare sau Castel Bolovanu, este deja evident ca cei de la Vinarte se pricep la Cabernet. Asa ca, fara nici o surpriza, ba chiar pe masura asteptarililor, ne intalnim cu un vin cu arome clasice, un pic mai gemos decat ar sugera varsta, cu note dulcege de capsuni supramaturate si coacaze. Rotund, armonios, matasos, are un gust dominat fe note proaspete de fructe de padure, accentuate de aciditatea vie. Postgust elegant, brazdat de nuante fine de ciocolata cu lapte. Taninuri echilibrate, putin prezente, in nici un caz agresive. De revenit!

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 01.12.2019

O supriza placuta, din partea unei crame mai greu accesibile (atat geografic, cat si ca distributie a vinurilor), despre care nu stiam, din pacate, prea multe. De fapt, nu stiam decat ca exista si's ardeleni de prin Bistrita, adica oarecum vecini cu cosmopolitii de la Liliac. Cert este ca am descoperit un vin prietenos, tanar, dar expresiv, cu arome specifice soiului - prune uscate, mieji de nuca, ceva fum, taninuri destul de moi si o aciditate vie, dar bine integrata. Curge usor si placut pe gat, numai bine de stropit o seara cu un prieten vechi. Recomandarea de consum ar fi in transe de 2-3 sticle...

THE FEDERALIST...

Federalist Vineyards
THE FEDERALIST VISIONARY ZINFANDEL 2016
Data degustarii: 01.12.2019

Rotund si suculent, fara mari asemanari aromatice cu verii sai numiti Primitivo, crescuti prin Sudul Italiei. Nas complex, dominat de fructe de padure proaspete, genuri si dulceti, cu vagi aluzii picante si de smochine / curmale uscate. Pe papile, este surprinzator de rotund si plin, fara a fi greu. Senzatiile dulci vin, cel mai probabil de la alcool, care nu se simte sub valul de cirese si fructe de padure. Tatinuri perfect integrate, aciditate bune, perspective minunate: poate fi pastrat minim 4-5 ani, dar e bun si acum...

CALEO NERO D'AVOLA 2018
Data degustarii: 25.11.2019

Mai matur decat ar spune anul de productie, cu taninurile deja topite si doar ceva aciditate mai accentuata care sa-i tradeze tineretea, vinul de azi este un exponent destul de clasic al Sudului Italiei. Fructe rosii si negre usor deshidratate / confiate, gemuri si dulceti, alcool mai putin sesizabil decat ne-am astepta. Gustul este clar de vin de zi cu zi, dar cu un pic in plus de caldura si delicatete. Nu lung, dar suficient de intens, placut si integrat.

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 25.11.2019

Un Ripasso asa cum ti-l inchipui, daca iti plac vinurile din Valpolicella. Rotund, integrat, cu un corp atletic, desi alunecos si matasos cat sa-l vizualizezi mai degraba ca fiind suplu. Arome complexe, etajate si specifice, de la notele balsamice la camfor / eucalipt / mentol, ba chiar ceva cola si vanilie, dar cu un centru puternic de gemuri si nuci scoase din marmelada. Și gustul aminteste de cola, oarecum, dar doar printre tonurile puternice de prune uscate, dulceata de coacaze si fructe negre proaspete. Tanar, debordand de prospetime, dar frumos integrat, puternic si cu restul traditional de zahar aproape insesizabil. Frumos, dom'ne, ce sa mai!