Radu Rizea

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea

CHATEAU BONNET...

Andre Lurton
CHATEAU BONNET BORDEAUX RESERVE 2015
Data degustarii: 19.09.2019

Desi este o companie de familie, la cele 640 de hectare intinse pe sase DOC-uri, Vignobles Andre Lurton este una dintre cele mai mari companii din Bordeaux. Un soi de “deci se poate!” aruncat celor care nu cred decat in microberarii, microvinarii si alte lucruri mici si delicate. Ce-i drept, vinul de fata - un soi de simbol al firmei - nu’i nici pe departe vreun premier cru, dar tare mi-ar placea sa-l am tot timpul in frigider! Nas frumos, cu ceva coarna, visina, cirese, ba chiar si o urma de curmala. In gust, se simt ceva taninuri rotunde, usor active, dar degraba acoperite de cirese, fructe de padure, note vegetale, piperuri, cacao sau ciocolata cu lapte. Fruct cat trebuie, sa nu fie nici prea modern, nici prea intelept, aciditate asijderea. Daca a mai ramas cozonac prin frigider, prinde bine!

HUMO BLANCO...

Humo Blanco
HUMO BLANCO SAUVIGNON BLANC EDITION LIMITADA 2017
Data degustarii: 09.09.2019

Domnul James Suckling este un domn. Adica o nota data de domnia sa, 91 de puncte in acest caz, este pentru mine un dat indiscutabil. Nu-mi ramane decat sa va spun ca este unul dintre varfurile vinurilor organice pe care am avut placerea (si nu exagerez) sa-l gust. Nas plin, de soc si fructe tropicale, cu notele de pisica atenuate pe masura ce-i creste temperatura. Corp rotund, mai degraba extractiv, unde notele de fruct ascund un fundal mic de urzici / verdeturi tocate. Altfel, vesel, bine curgator, cu final lung, un pic citric in final, dar echilibrat si matur. Frumos si bun de vara.

LE DUE ARBIE ROSATO TOSCANA 2017
Data degustarii: 09.09.2019

Un vin produs de o familie puternica, daca ne luam dupa amplasamentul si dimensiunile podgoriilor aflate in posesia lor, Alejandro Bolgheroni Family Vineyards detinand aproximativ 100 de hectare in mult doritul Bolgheri, 600 de hectare prin Chianti (dintre care 150 cu vie) si cateva zeci bune de hectare in Montalcino. Sunt atat crame boutique, cat si crame mari, unele cu o istorie de cateva sute de ani, altele care bat spre un mileniu. Da, un mileniu. Am avut aceeasi ezitare privind insemnul „dal 1090”, insa au inceput sa rasune imediat cateva legende ale vinului italian si m-am linistit. La 930 de ani de experienta, cei de la Dievole nu sunt nici macar printre „batranii din zona”. Dar, Dievole (cu voia Domnului, adica), or s-o mai tina un mileniu daca toate vinurile lor arata la fel. Un rose de exceptie, cu mult fruct zemos (piersici, mere verzi dulci, citrice), tuse minerale si o aciditate perfect echilibrata. Pentru un rose de Chianti, zona in care nu am avut niciodata vreo poveste de amor (oenologic vorbind, fireste!), este mult peste asteptari. Bun-bun!

NANI RIZZI PROSECCO DOC EXTRA DRY
Data degustarii: 01.09.2019

Desi legea, mai nou, permite si implicarea altor struguri decat traditionalii Glera in productia de prosecco, cel de fata este un “pur” 100%. O alegere buna, as zice, pentru ca vinul a iesit exact cum trebuie - cu fructe bine scoase in evidenta - mere dulci, zemoase, tonuri de caisa / piersica, invelite intr-un strat fin de drojdii calde, de patiserie fina. Racoritor, bun de sete, de ciocnit cu un prieten sau vreun amor, de dimineata pana seara...

CA’ DI RAJO -...

Ca’ di Rajo
CA’ DI RAJO - PROSECCO TREVISO BRUT
Data degustarii: 27.08.2019

Pana la 30-35 de ani, e OK sa consideri ca sambata e minunata daca incepe cu o bere rece. Daca dupa 35 de ani nu ai inlocuit-o cu Prosecco, crede-ma, e cazul s-o faci! Nu ca n-ar fi potrivit si in alte ocazii - la masa, dupa masa, inainte de masa sau in loc de masa... Dar sambata dimineata are cel mai bun gust, cred. Si cel de fata, un pic mai delicat si mai plin de tinerete decat vinurile medii, este tot un Prosecco plin de pofta de viata, cu arome de fructe exotice, ceva urme florale si clasica patiserie fina. Plin de lumina si de relaxare - bulele din pahar tot spun chestii de genul "dolce far niente", "dolce vita"... De ascultat si de baut!

GEWURZTRAMINER 2017
Data degustarii: 08.08.2019

Daca etichetele de vin germane erau o durere de cap in urma cu cativa ani, oamenii normali avand nevoie de un manual de navigatie pentru a intelege exact cat zahar urmeaza sa intalneasca si pe ce treapta de calitate se va afla vinul din sticla, iata ca presiunea exporturilor a produs si aici cateva mutatii semnificative. Aflam, astfel, nu doar amanunte despre stilul de vinificatie al acestui vin sau despre solul de unde provine, ci si faptul ca este „prietenos” cu veganii si cu mediul. Vin stralucitor, relaxat, cu arome de fructe albe, ierburi aromatice si flori uscate. Gustativ, pare un demisec la limita de demidulce, insa ar putea avea chiar si mai mult zahar, datorita bunei aciditati, care il mascheaza destul de elegant. In gust se regasesc mere verzi dulci, fructe coapte, suculente, cu o nuanta minerala care face toata povestea. Foarte placut, de cursa lunga, vesel si prietenos cu orice gusturi.