Radu Rizea

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea

CUVEE VISAN ROSE 2018
Data degustarii: 08.08.2019

Pot sa zic ca, in comparatie cu vasta majoritate a rose-urilor din Romania, avem de-a face cu un vin care se ia in serios, care vrea sa fure atentia asistentei si sa o convinga de faptul ca un rose este mai mult decat un rosu pierdut. Densitate peste medie, arome destul de intense si integrate, un strop neasteptat de maturitate - acesta ar fi portretul olfactiv. Gustativ, joaca in aceeasi liga a rose-urilor pline de fruct (cirese, fructe rosii de padure), dar finalul il scoate din ecuatia vinurilor moderne. Plin, rotund, promitator si de intretinut sarbatori memorabile.

PINOT GRIS 2017
Data degustarii: 06.08.2019

Din nou, o contraeticheta despre care am mai scris, si care, personal, imi place – indicatii despre sol, terroir, pairing… Modern, clar! Desi asaza bule pe pahar, nu e nici macar frizzante, e doar un vin foarte proaspat si varatec, iar acidulatia sta martor, probabil, pentru cat de bun este, de fapt, dopul cu filet, in locul celui clasic. Nas de drojii fine (a la champenoise), un lemn vag, dar promitator, completat apoi de fructe albe. Pe papile se dovedeste mai viu si mai intens decat promitea olfactiv – fructat, cu note frumoase florale, un strop (sau mai multi) de senzatii minerale pe final. In concluzie – vin vesel, de impartit in doi sau mai multi, la un pret ok, destinat in primul rand iubitorilor de arome germane.

CHATEAU BONNET...

Andre Lurton
CHATEAU BONNET BORDEAUX RESERVE 2015
Data degustarii: 06.08.2019

Desi este o companie de familie, la cele 640 de hectare intinse pe sase DOC-uri, Vignobles Andre Lurton este una dintre cele mai mari companii din Bordeaux. Un soi de “deci se poate!” aruncat celor care nu cred decat in microberarii, microvinarii si alte lucruri mici si delicate. Ce-i drept, vinul de fata - un soi de simbol al firmei - nu’i nici pe departe vreun premier cru, dar tare mi-ar placea sa-l am tot timpul in frigider! Nas frumos, cu ceva coarna, visina, cirese, ba chiar si o urma de curmala. In gust, se simt ceva taninuri rotunde, usor active, dar degraba acoperite de cirese, fructe de padure, note vegetale, piperuri, cacao sau ciocolata cu lapte. Fruct cat trebuie, sa nu fie nici prea modern, nici prea intelept, aciditate asijderea. Daca a mai ramas cozonac prin frigider, prinde bine!

LE DUE ARBIE ROSATO TOSCANA 2017
Data degustarii: 01.08.2019

Un vin produs de o familie puternica, daca ne luam dupa amplasamentul si dimensiunile podgoriilor aflate in posesia lor, Alejandro Bolgheroni Family Vineyards detinand aproximativ 100 de hectare in mult doritul Bolgheri, 600 de hectare prin Chianti (dintre care 150 cu vie) si cateva zeci bune de hectare in Montalcino. Sunt atat crame boutique, cat si crame mari, unele cu o istorie de cateva sute de ani, altele care bat spre un mileniu. Da, un mileniu. Am avut aceeasi ezitare privind insemnul „dal 1090”, insa au inceput sa rasune imediat cateva legende ale vinului italian si m-am linistit. La 930 de ani de experienta, cei de la Dievole nu sunt nici macar printre „batranii din zona”. Dar, Dievole (cu voia Domnului, adica), or s-o mai tina un mileniu daca toate vinurile lor arata la fel. Un rose de exceptie, cu mult fruct zemos (piersici, mere verzi dulci, citrice), tuse minerale si o aciditate perfect echilibrata. Pentru un rose de Chianti, zona in care nu am avut niciodata vreo poveste de amor (oenologic vorbind, fireste!), este mult peste asteptari. Bun-bun!

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 15.07.2019

Un Ripasso asa cum ti-l inchipui, daca iti plac vinurile din Valpolicella. Rotund, integrat, cu un corp atletic, desi alunecos si matasos cat sa-l vizualizezi mai degraba ca fiind suplu. Arome complexe, etajate si specifice, de la notele balsamice la camfor / eucalipt / mentol, ba chiar ceva cola si vanilie, dar cu un centru puternic de gemuri si nuci scoase din marmelada. Și gustul aminteste de cola, oarecum, dar doar printre tonurile puternice de prune uscate, dulceata de coacaze si fructe negre proaspete. Tanar, debordand de prospetime, dar frumos integrat, puternic si cu restul traditional de zahar aproape insesizabil. Frumos, dom'ne, ce sa mai!

HUMO BLANCO...

Humo Blanco
HUMO BLANCO SAUVIGNON BLANC EDITION LIMITADA 2017
Data degustarii: 15.07.2019

Domnul James Suckling este un domn. Adica o nota data de domnia sa, 91 de puncte in acest caz, este pentru mine un dat indiscutabil. Nu-mi ramane decat sa va spun ca este unul dintre varfurile vinurilor organice pe care am avut placerea (si nu exagerez) sa-l gust. Nas plin, de soc si fructe tropicale, cu notele de pisica atenuate pe masura ce-i creste temperatura. Corp rotund, mai degraba extractiv, unde notele de fruct ascund un fundal mic de urzici / verdeturi tocate. Altfel, vesel, bine curgator, cu final lung, un pic citric in final, dar echilibrat si matur. Frumos si bun de vara.