Radu Rizea

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea

RESERVE CHARDONNAY 2019
Data degustarii: 30.03.2020

McGuigan, AC/DC si Mad Max sunt pentru Australia ce sunt Stag’s Leap, Hendrix si Easy Rider pentru Statele Unite. Adica un nume consacrat si confirmat in timp - caci nu degeaba o fi castigat McGuigan titlul se vinificatorul anului 2019, la categoria vinuri albe, la International Wine Challenge (Londra). Si asta pentru a patra oara... Vinul este cum v-ati astepta - o mostra de echilibru intre lemn si prospetime, cu arome complexe, aciditate buna (cat sa poata fi considerat si vin de gastronomie), gust lung si muschi de culturist... De baut acum, peste trei si peste cinci ani.

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 28.03.2020

Ati avut vreodata senzatia ca un cabernet, un merlot sau un amestec din cele doua nu “umple” suficient cerul gurii? Ca mai exista cateva secunde intre primele arome si cele din final, in care ceva lipseste? Ei bine, pentru asta exista Petit Verdot, un soi folosit cel mai des intre 1 si 5 procente din asamblajele din Bordeaux. Aduce taninuri serioase, plus de aciditate si arome intense., ba chiar unii il folosesc exclusiv pentru plusul de culoare pe care il aduce. Toate aceste lucruri pot fi descoperite in sticla de fata. Fructe negre din plin (cirese amare, mure, prune usor uscate, asprimi in concurenta cu rotunjimea corpului, in total o experienta completa. De supravegheat in urmatorii ani.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 19.03.2020

O supriza placuta, din partea unei crame mai greu accesibile (atat geografic, cat si ca distributie a vinurilor), despre care nu stiam, din pacate, prea multe. De fapt, nu stiam decat ca exista si's ardeleni de prin Bistrita, adica oarecum vecini cu cosmopolitii de la Liliac. Cert este ca am descoperit un vin prietenos, tanar, dar expresiv, cu arome specifice soiului - prune uscate, mieji de nuca, ceva fum, taninuri destul de moi si o aciditate vie, dar bine integrata. Curge usor si placut pe gat, numai bine de stropit o seara cu un prieten vechi. Recomandarea de consum ar fi in transe de 2-3 sticle...

PRINCE MIRCEA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 19.03.2020

Al treilea membru a familie Prine Mircea debuteaza cu nuante pamantoase si afumate, mure, coacaze, gemuri, dulceata de zmeura, cirese de compot. In gust, pare usor naravas, cu ceva taninuri inca active. Aciditatea adauga prospetime unui final lung si picant.

RESERVE CHARDONNAY 2019
Data degustarii: 19.03.2020

McGuigan, AC/DC si Mad Max sunt pentru Australia ce sunt Stag’s Leap, Hendrix si Easy Rider pentru Statele Unite. Adica un nume consacrat si confirmat in timp - caci nu degeaba o fi castigat McGuigan titlul se vinificatorul anului 2019, la categoria vinuri albe, la International Wine Challenge (Londra). Si asta pentru a patra oara... Vinul este cum v-ati astepta - o mostra de echilibru intre lemn si prospetime, cu arome complexe, aciditate buna (cat sa poata fi considerat si vin de gastronomie), gust lung si muschi de culturist... De baut acum, peste trei si peste cinci ani.

BACANTA FETEASCA...

Crama Girboiu
BACANTA FETEASCA NEAGRA 2016
Data degustarii: 13.03.2020

Un vin intens, a carui tinerete incepe sa se transforme in maturitate. Aromele intense de fruct incep sa isi mute accentul catre gemuri si dulceturi, vanilia si condimentele incep sa se faca simtite ceva mai mult, iar taninurile, inca un pic reactive, se simt pe cale de a se topi. Gust intens, aciditate inca sesizabila, post gust lung si plin de fruct.