Radu Rizea

M-am intalnit cu vinul la inceputul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, sa primesti vin gratis intr-o carciuma tinea mai degraba de SF decat de vreo actiune de promovare de zi cu zi, a oricarui producator cu capul pe umeri, din ziua de azi. Stiu ca am ramas cu gura cascata pe tot parcursul degustarii, coplesit de revelarea (revelatia) unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zarisem nici macar din greseala (vazusem cateva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atat). Ca si cum ai intra in dulapul bunicii si te-ai trezi intr-o Narnia plina de butoaie si podgorii. La sfarsitul degustarii eram mai mult nervos decat entuziasmat, si asta pentru ca nu intelegeam cum poate exista o lume atat de mare, de complexa si de la indemana, pe care sa fi ignorat-o atata vreme. Iar cand am inteles ca nasul ma va sprijini in acest demers si, mai tarziu, cand am descoperit munca si dragostea din spatele fiecarei sticle (stiu, suna a cliseu, dar nu e!), am stiut ca drumul meu nu se mai poate desparti de drumul vinului vreodata.

Comentariile lui Radu Rizea

COTES DU RHONE ROUGE...

Chateau de Saint Cosme
COTES DU RHONE ROUGE 2017
Data degustarii: 12.03.2019

Un vin a carui tinerete il face sa para, la primul nas, inchis si crud, insa dupa ce e lasat nitel sa respire, se deschide in note vesele de zmeura, mure, coacaze negre si rosii, cu ceva accente de lemn vechi, fum si carbuni calzi. Gustariv, are taninuri inca active, dar nu foarte agresive (va fi senzational in 18-24 de luni, banuiesc), dupa care vorbeste despre fructe negre, ceva picanterii... Final aparent dulceag, postgust lung cu fructe rosii si negre. De pastrat 1-3 ani sau de asezat langa niste carnuri mai generoase.

TERROIR UNICO CABERNET SAUVIGNON  2017
Data degustarii: 07.03.2019

Crescut la altitudine (1.350 m), pe un platou aparat de munti, acest Cabernet – frumos de altfel – mi-a starnit cateva nedumeriri. Poate sa fi fost doar sticla mea, pentru ca nu am vazut referiri similare nicaieri dar, daca a fost un accident, ma bucur ca a ajuns la mine. Despre ce e vorba? Despre niste tonuri olfactive secundare de cenusa, de pamant parjolit, regasite apoi in postgustul cu tente mineral-pamantoase, note rare pentru un vin atat de tanar, produs in tancuri de inox (deci nu de la butoaie arse) si care nici macar nu a trecut prin fermentatie malolactica… Ciudat, cum spuneam, dar frumos. In rest, tot ce va assteptati – nas de magiun, dulceata de fructe rosii, condimente, dublat in gust de fructe confiate, fructe de padure un pic deshidratate, piperuri, ba chiar si ceva note florale si tropicale, daca aveti rabdare sa-l aerisiti. Interesant, ca sa nu zic mai mult...

CARMENERE 2017

Luis Felipe Edwards
CARMENERE  2017
Data degustarii: 07.03.2019

O familie pornita la drum prin anii 70, cu un petec de pamant, devenita unul dintre marii producatori de struguri si vin vrac pentru alte companii, a ajuns unul dintre cei mai marii cinci producatori de vin din Chile dupa ce inceput, prin anii 2000, sa isi faca prorpiul vin. Astazi exploteaza vreo 1.800 de hectare, in conditiile in care pe la noi circula o vorba care spune ca e greu de gestionat calitatea atunci cand lucrezi mai mult de 200-300 de hectare. A, si LFE e afacere de familie, nu corporatie… Altfel, vinul e bun! Oricat de lovit mi-ar fi nasul de vremea de afara, tot tasnesc din pahar note de compot de visine, piperuri, ceva afumatura (prune uscate?). In gust, rotund si prietenos, vivace, cu note de fructe proaspete (cirese, zmeura) si un final punctat de ciocolata cu menta. Frumusel, fara mari angajmente sau complicatii, dar corect, multa calitate pentru un pret extrem de decent. Luati mai multe sticle, ca prima dispare repede de pe masa…

GUIGAL COTES DU RHONE ROUGE 2015
Data degustarii: 23.02.2019

De baut, e o placere, de tinut - e o urma de intelepciune a placerii amanate. Un vin cu un potential monstruos, deja atat de plin si de intens incat e greu de refuzat, dar care, cred eu, mai are multe de dovedit in urmatorii 3-5 ani. Nasul este initial picant, cu boia iute si piperuri urmate de fructe negre intense, magiun si dulceata de cirese amare. Gustul exploziv aduce aminte de aceleasi fructe si picanterii, cu un plus de migdala, cacao, ciocolata si seminte proaspat prajite. Corp rotund, taninuri integrate, in echilibru cu aciditatea inca tanara, alcoolul destul de ridicat nu se simte, dar da senzatii de caldura. Un vin atat de frumos incat devine greu de povestit - se afla, oricum, la granita dintre modernitate si traditiile Rhone-ului, o interpretare mai bataioasa si mai musculoasa a unor soiuri mai degraba intelectuale. Va imaginati un Patapievici de doi metri, iesit de la sala, tinandu-l pe Dragnea in cravasa, in timp ce-i arde castane? Ma rog, nici eu, pana acum...

SOARE 2016

Vinarte
SOARE 2016
Data degustarii: 13.02.2019

Este un loc comun, sper, laudatio adus de catre Pastorel Teodoreanu, in diferite ocazii, Cabernetului de Samburesti. La fel de cunoscute – din nou, sper – sunt Cabernetul „Soare” de pe platourile din Bolovanu (gard in gard cu mosia Samburesti si, daca nu ma insel, din acelasi DOC) si povestea numelui sau – culegatorii de pe coasta dealului spuneau ca muncesc „la soare”, pentru ca nu aveau pic de umbra in care sa se ascunda, la orice ora din zi. Cert e ca zona Samburesti – Bolovanu este un epicentru al Cabernetului de calitate (intins chiar si peste Olt, in via unor nobili concurenti), si ca Soare este, de mult, un vin-fanion atat al Vinarte, cat si al noului val din oenologia romaneasca. Inca tanar, plin de dulceti si gemuri, de fructe de padure proaspete si cu arome deja stratificate (in nas si gust, deopotriva), „Soare” este astazi un vin de bucurii spontane, usor de inteles, dar este mai ales un vin de imbatranit, cu intelepciune, in pivnite potrivite. Cred ca-si va da adevarata masura peste 4-5 ani.

TERRE DI ELIMI NERO DI TROIA 2016
Data degustarii: 04.02.2019

Un vin din Bari, mai exact Foggia, adica nu chiar zona de interes a importatorilor obisnuiti. Echivalenta a Languedoc-ului in ultimele decenii de secol XX, regiunea Puglia se lauda mai degraba cu volume mari, preturi mici si calitate inexistenta. Dechiderea noilor piete, presiunea concurentei si alte cele, de gen globalizare, i-au fortat pe multi sa faca abrupt o trecere radicala de la volum la calitate. Evident, cu 97 de puncte puse de un expert recunoscut pe gatul sticlei, vorbim astazi de un vin dintre cele din urma. Altfel spus, puglienii si-au pus soarele la treaba, au investit in soiuri de calitate, cu coacere tarzie si recolte reduse, a scos de la naftalina soiuri ale locului si… uite-asa apucam sa ne bucuram de un vin plin, intens (chiar si la temperaturi mai joase - ce ti-e si cu vremea asta predestinata!), cu nas fructe de padure in prim plan (coacaze, afine), lemn, condimente si cu un gust usor condus de zaharuri, in primele clipe, pentru a se deschide apoi in nuante de dulceata de caise si compot de cirese, la care se adauga, spre final, si nuantele de fructe de padure si fum.