Nicusor Cazan

In cautare de noi hobby-uri, pasiuni si experiente noi, in urma cu cativa ani am gasit cateva carti si reviste despre vin si lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat intr-o lume deosebita, cu bunele si relele sale, dar niciodata plictisitoare, ce m-a pus in fata unor vinuri surprinzatoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase si mi-a scos in cale oameni interesanti. Iar calatoria continua.

Comentariile lui Nicusor Cazan

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 16.12.2019

De aproape 30 de ani in proprietatea Mazzei, Tenuta Belguardo a trecut prin transformari majore dupa schimbarea proprietarului. Una dintre ele a fost si replantarea celor 34 de hectare de vita de vie, Vermentino, soi originar de pe aceste coaste ale Mediteranei, fiind unul dintre soiurile de baza. Produs din 2008, vinul de astazi da dovada de echilibru de arome si senzatii, si de usurinta de a-l bea. Miros intens, mineral, cu note de fructe, in special citrice si pere, parca si usor ierbos-condimentat. Gust initial usor dulce, dominat de fructe, etaland apoi rotunjimea si catifelarea, completate de un finish lung, citric-mineral, tonic si placut.

VILLA WOLF PINOT NOIR ROSE 2018
Data degustarii: 02.12.2019

La Villa Wolf, in inima Pfalz-ului, Dr. Loosen nu face altceva decat sa puna in aplicare metode traditionale, vechi de secole, rezultatul fiind vinuri puternice, corpolente, cu nivel al alcoolului mai ridicat decat in regiunele vecine si in acelasi timp foarte usor de baut. Este si cazul acestui pinot noir rose, cu arome intense de capsuni si cirese si cu un gust curat, crocant si cu o usoara senzatie de dulce, excelent echilibrata de aciditate. Foarte bun.

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 02.12.2019

O surpriza foarte placuta si neasteptata pentru mine acest vin, datorata, sunt sigur, in primul rand soiului foarte rar intalnit de sine statator intr-o sticla, nu numai in Romania. Nu este vorba de o aroma anume sau o anumita proprietate ce ar iesi in evidenta ci mai degraba intreg asamblajul pe de-a-ntregul sau: mineralitatea si aromele de fructe albe, carnoase, aciditatea ridicata specifica zonei, corpolenta usor de remarcat si finishul tonic, lung si revigorant. Un vin de tinut aproape.

ALIRA GRAND VIN MERLOT 2016
Data degustarii: 01.12.2019

In primul rand trebuie spus ca fanii Alira pot sta linistiti. Caracterul supra-copt, foarte aromat si senzatia de dulce cu care suntem obisnuiti cand vine vorba de acest producator sunt la locul lor. Surpriza vine insa de la corpul acestui vin care in cazul de fata este mai suplu si mai usor de baut, moderand astfel “gemozitatea” bine cunoscuta. Pentru un maxim de savoare, trebuie sa luam in seama recomandarea de pe eticheta de a-l bea la 16-18 grade, poate chiar un pic si mai jos.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 01.12.2019

Producator tanar, 2014 anul plantatiei, mic, de famalie, dintr-o zona cunoscuta a Transilvaniei, Lechinta, si un soi cvasi-cunoscut, Sauvignon Blanc. Vinul surprinde cu aromele sale intense, aproape bombastice, de lume noua: fructe albe, exotice, coapte. Gustul insa, dupa un atac similar, dulceag, exotic, vireaza spre zona citric-minerala. Sa urma succes celor din Valea Ascunsa si sa le urmarim evolutia zic.

CALLIA SYRAH MALBEC 2018
Data degustarii: 01.12.2019

Blend inedit de syrah si malbec, argentinianul de astazi, produs de Callia in provincia San Juan, se doreste a fi vinul de fiecare zi, acel “every day wine”. Usor de inteles, argumentele sale sunt fructele rosii, dulci, coapte insotite, in special pe final, de aromele maturarii in lemn, vanilie, condimente si un strop de ciocolata.