Nicusor Cazan

In cautare de noi hobby-uri, pasiuni si experiente noi, in urma cu cativa ani am gasit cateva carti si reviste despre vin si lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat intr-o lume deosebita, cu bunele si relele sale, dar niciodata plictisitoare, ce m-a pus in fata unor vinuri surprinzatoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase si mi-a scos in cale oameni interesanti. Iar calatoria continua.

Comentariile lui Nicusor Cazan

LE LOUP DANS LA...

Domaine L’Hortus
LE LOUP DANS LA BERGERIE ROUGE 2018
Data degustarii: 20.01.2020

Daca apelatiunea Saint-Guilhem-le-Desert, din care provine vinul acesta, nu va spune prea multe poate va spune Pic Saint-Loup sau, si mai larg, Languedoc, din sudul Frantei, in apropiere de Montpelier. Asta ca sa-l punem pe harta. Fructul, din abundenta si concentrat, este caracteristica principala aici insotit de aromatica specifica grenache-ului si syrah-ului, cu tanini fermi si bine tinuti in frau, corp si aciditare moderate. Un vin vesel, usor de baut, fara fineturi si nuante inutile.

ZANA ZANELOR...

Domeniul Muntean
ZANA ZANELOR FETEASCA NEAGRA 2017
Data degustarii: 20.01.2020

Feteasca Neagra de Dealu Mare aflata sub un brand nou al unui jucator vechi pe piata vinului din Romania, Dan Muntean. Arome dulce-acrisoare de prune coapte, cu trimiteri florale si cu senzatii catifelate si cremoase. Gust puternic condimentat, piperul si tamaia fiind in prin plan, apoi cu multe fructe zemoase si carnoase. Tanini tineri dar bine tinuti in granitele echilibrului. Un vin placut ce livreaza consistent in palierul sau de pret.

RIESLING DE RIN SELECTION 2017
Data degustarii: 09.01.2020

Sunt relativ rare aparitiile rieslingului de rin sub o eticheta romaneasca dar uite ca Villa Vinea a pariat pe acest soi si l-a inclus intre cele 32 de hectare din viile lor de pe Tarnava Mica. Aromele vinului, delicate, sunt cu preponderenta din partea fructata a spectrului iar gustul, pe acelasi trend, ofera corpolenta moderata si prospetime.

BACANTA MERLOT...

Crama Girboiu
BACANTA MERLOT BARRIQUE 2014
Data degustarii: 01.01.2020

Merlot din gama Bacanta, gama de prestigiu a celui mai pe val producator vrancean, ce surprinde prin tinere si vigoare. Notele clasice ale soiului, cirese, visine sunt sustinute de cele a maturarii in lemn, vanilie si ciocolata, nu degeaba avand si cuvantul “barrique” pe ericheta. Vin bine echilibrat, ce are nevoie si de un pic de decantare, care place.

CALLIA SYRAH MALBEC 2018
Data degustarii: 20.12.2019

Blend inedit de syrah si malbec, argentinianul de astazi, produs de Callia in provincia San Juan, se doreste a fi vinul de fiecare zi, acel “every day wine”. Usor de inteles, argumentele sale sunt fructele rosii, dulci, coapte insotite, in special pe final, de aromele maturarii in lemn, vanilie, condimente si un strop de ciocolata.

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 16.12.2019

Producator tanar, 2014 anul plantatiei, mic, de famalie, dintr-o zona cunoscuta a Transilvaniei, Lechinta, si un soi cvasi-cunoscut, Sauvignon Blanc. Vinul surprinde cu aromele sale intense, aproape bombastice, de lume noua: fructe albe, exotice, coapte. Gustul insa, dupa un atac similar, dulceag, exotic, vireaza spre zona citric-minerala. Sa urma succes celor din Valea Ascunsa si sa le urmarim evolutia zic.