Nicusor Cazan

In cautare de noi hobby-uri, pasiuni si experiente noi, in urma cu cativa ani am gasit cateva carti si reviste despre vin si lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat intr-o lume deosebita, cu bunele si relele sale, dar niciodata plictisitoare, ce m-a pus in fata unor vinuri surprinzatoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase si mi-a scos in cale oameni interesanti. Iar calatoria continua.

Comentariile lui Nicusor Cazan

LE LOUP DANS LA...

Domaine L’Hortus
LE LOUP DANS LA BERGERIE ROUGE 2018
Data degustarii: 10.02.2020

Daca apelatiunea Saint-Guilhem-le-Desert, din care provine vinul acesta, nu va spune prea multe poate va spune Pic Saint-Loup sau, si mai larg, Languedoc, din sudul Frantei, in apropiere de Montpelier. Asta ca sa-l punem pe harta. Fructul, din abundenta si concentrat, este caracteristica principala aici insotit de aromatica specifica grenache-ului si syrah-ului, cu tanini fermi si bine tinuti in frau, corp si aciditare moderate. Un vin vesel, usor de baut, fara fineturi si nuante inutile.

IL PALU SAUVIGNON TREVENEZIE 2017
Data degustarii: 29.01.2020

Produs de Botter, producator si distribuitor din nord-estul Italiei, cu portofoliu extins de branduri si vinuri, specializat pe export, Il Palu pune accentul preponderent pe prospetime si usurita de a fi baut. Cu arome de citrice (in special grapefruit) si caise, are un corp zvelt, sustinut puternic de acididate. Vin de vara ce tanjeste dupa peste fript.

PETIT TORUS MADIRAN 2015
Data degustarii: 28.01.2020

O frumoasa initiativa a unei mici echipe romano-franceze aduce in Romania, dupa o incursiune in jurul Frantei, o serie de vinuri avand caracteristici mai rar intalnite, aproape deloc in Romania, din care face parte si acest cupaj de cabernet si tannat din Madiran, din sud-vestul Frantei. Nas intens, cu greutate si puternice arome de fructe negre coapte, condimente si note floral-vegetale. Gust in acelasi registru, completat de tanini cu asperitati nisipoase. Si un final sec spre mineral. Acest vin este o buna oportunitate de a ne extinde spectrul cunoasterii in materie de soiuri, zone, arome.

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 28.01.2020

De aproape 30 de ani in proprietatea Mazzei, Tenuta Belguardo a trecut prin transformari majore dupa schimbarea proprietarului. Una dintre ele a fost si replantarea celor 34 de hectare de vita de vie, Vermentino, soi originar de pe aceste coaste ale Mediteranei, fiind unul dintre soiurile de baza. Produs din 2008, vinul de astazi da dovada de echilibru de arome si senzatii, si de usurinta de a-l bea. Miros intens, mineral, cu note de fructe, in special citrice si pere, parca si usor ierbos-condimentat. Gust initial usor dulce, dominat de fructe, etaland apoi rotunjimea si catifelarea, completate de un finish lung, citric-mineral, tonic si placut.

CUARTZ BRUT

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT
Data degustarii: 28.01.2020

De apreciat continuitatea pe care crama vranceana o acorda acestui spumant entry-level, ce are la baza doua soiuri romanesti de struguri. La un pret foarte bun, ei reusesc sa ofere un vin curat, bine facut, fresh si racoritor. O anumita cremozitate vine sa completeze aromele floral-citrice din gust, urmate de un final tonic. Trebuie racit, dar cred ca nici nu mai trebuia sa spun asta.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE 2018
Data degustarii: 23.01.2020

La fel ca si grupul de crame reunite sub numele de Francois Lurton din care face parte, acest rose are ca si scop internationalizarea. Caracteristicile sale sunt parca anume gandite pentru a multumi cat mai multa lume. Pornind de la dopul sau metalic cu filet, asigurandu-se astfel un acces foarte rapid catre vinul din sticla. Continuand apoi cu aromele de fructe dulci-amarui si citrice ce se simt la adulmecarea paharului si pana la gustul dulce-acrisor, rotund, si el dominat de acelasi fructe. Un rose cu un bun balans intre pret si calitate.