Nicusor Cazan

In cautare de noi hobby-uri, pasiuni si experiente noi, in urma cu cativa ani am gasit cateva carti si reviste despre vin si lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat intr-o lume deosebita, cu bunele si relele sale, dar niciodata plictisitoare, ce m-a pus in fata unor vinuri surprinzatoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase si mi-a scos in cale oameni interesanti. Iar calatoria continua.

Comentariile lui Nicusor Cazan

CUVEE VISAN ROSE 2018
Data degustarii: 08.08.2019

Dupa multi ani in care Gramma a cochetat numai cu vinuri albe, de cateva recolte incoace (cred ca 3) au creat si acest rose, Cuvee Visan, pe baza de feteasca neagra si merlot. Dominat de fructe (capsuni si fragil, in special), cu arome dulci si cu final mineral, este, la temperatura potrivita, un vin fresh si tonic, placut de baut si nu neaparat doar atunci cand afara este foarte cald.

WHITE YOUNG 2017

Marques de Caceres
WHITE YOUNG 2017
Data degustarii: 08.08.2019

Foarte interesant impactul vizual contrastant dintre verdele crud al etichetei, sugerand poate imaginea frunzelor de vita de vie tinere, crude, si auriul lichidului din sticla. Puternic parfumat, sugereaza inca din nas un vin bogat si cremos. Si chiar asa si este, numai ca aciditatea ridicata si aromele bogate ii confera prospetime si, mai ales, placerea gustului. Fara a fi vorba aici de complexitate si elegenta acest viura isi gaseste fara probleme locul la masa.

IL PALU SAUVIGNON TREVENEZIE 2017
Data degustarii: 07.08.2019

Produs de Botter, producator si distribuitor din nord-estul Italiei, cu portofoliu extins de branduri si vinuri, specializat pe export, Il Palu pune accentul preponderent pe prospetime si usurita de a fi baut. Cu arome de citrice (in special grapefruit) si caise, are un corp zvelt, sustinut puternic de acididate. Vin de vara ce tanjeste dupa peste fript.

QUINTESSENCE 2017
Data degustarii: 05.08.2019

Un vin alb dintr-o zona, Cotes du Gascogne, mai putin cunoscuta pentru vinurile sale si mai mult pentru Armagnac, distilatul celebru pe baza de struguri. Intensitate deosebita a mirosului este fina si eleganta, cu puternice arome citrice alaturi de cele de mere si piersici nu foarte coapte. Gustul surprinde prin cremozitatea sa, cu senzatii aproape uleioase, si prin omogenitatea aceluiasi complex aromatic. Aciditatea ridicata impreuna cu persistenta tonica a finalului ii confera valente multiple la masa, alaturi de mancaruri de vara.

LE DUE ARBIE ROSATO TOSCANA 2017
Data degustarii: 01.08.2019

Un rose din inima Chianti-ului, produs din strugulele de baza al Toscanei, sangiovese. Aromele din pahar vin in doze delicate, de fructe parguite si citrice placut amarui. Gustul pe de alta parte este bogat si dominat de fructe exotice dar cu o aciditate suficient de ridicata cat sa tina in balans intreg ansamblajul.

VALDOBBIADENE...

Ca’ di Rajo
VALDOBBIADENE PROSECCO MILLESIMATO 2018
Data degustarii: 01.08.2019

Un Prosecco intens, asa cum sta bine unui Millesimato, racoritor, cu perlaj puternic, dominat de la un capat la altul de arome citrice - amarui, de mere verzi, parguite si, timid, de cele de drojdii. Are un grad ridicat de complexitate, de cremozitate dar, si mai important, de “am terminat paharul, as mai vrea inca unul, multumesc.