Nicusor Cazan

In cautare de noi hobby-uri, pasiuni si experiente noi, in urma cu cativa ani am gasit cateva carti si reviste despre vin si lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat intr-o lume deosebita, cu bunele si relele sale, dar niciodata plictisitoare, ce m-a pus in fata unor vinuri surprinzatoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase si mi-a scos in cale oameni interesanti. Iar calatoria continua.

Comentariile lui Nicusor Cazan

JELNA PINOT NOIR ROSE WILD YEAST 2018
Data degustarii: 05.06.2019

Aciditatea ridicata, cumva specifica zonei Lechinta, si aromele intense de fraguta sunt caracteristicile care te izbesc la primul contact cu acest rose de la Jelna. Odata familiarizat cu cele doua, vinul se deschide si catre alte spectre aromatice, citrice amarui, capsuni, trandafir, pentru ca pe final sa-i apreciezi prospetimea si tinerea. Un rose care abia asteapta zilele calduroase de vara.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE
Data degustarii: 01.06.2019

La fel ca si grupul de crame reunite sub numele de Francois Lurton din care face parte, acest rose are ca si scop internationalizarea. Carcteristicile sale sunt parca anume gandite pentru a multumi cat mai multa lume. Pornind de la dopul sau metalic cu filet, asigurandu-se astfel un acces foarte rapid catre vinul din sticla. Continuand apoi cu aromele de fructe dulci-amarui si citrice ce se simt la adulmecarea paharului si pana la gustul dulce-acrisor, rotund, si el dominat de acelasi fructe. Un rose cu un bun balans intre pret si calitate.

IL PALU SAUVIGNON TREVENEZIE 2017
Data degustarii: 01.06.2019

Produs de Botter, producator si distribuitor din nord-estul Italiei, cu portofoliu extins de branduri si vinuri, specializat pe export, Il Palu pune accentul preponderent pe prospetime si usurita de a fi baut. Cu arome de citrice (in special grapefruit) si caise, are un corp zvelt, sustinut puternic de acididate. Vin de vara ce tanjeste dupa peste fript.

TRANTU SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 01.06.2019

Este bine atunci cand din vasta si nefericita, istoriceste vorbind, zona a Murfatlarului mai descoperi cate un producator pus serios pe treaba. Sauvignon Blanc-ul de astazi este o dovada a acestui fapt. Nas bombastic, cu arome din aproape toate spectrele: floral, fructe coapte-dulci, citrice si o nota usor minerala. Gust plin, rotund, pastrand aromatica mirosului si sfarsand cu o intensitate ridicata si tonica. Vin ce cu usurinta sta pe masa alaturi de mancaruri de vara.

CONTESSA 2015

Villa Vinea
CONTESSA 2015
Data degustarii: 31.05.2019

Dintr-o combinatie de soiuri greu de reprodus in Romania, muscat ottonel si kerner, oamenii de la Villa Vinea, de pe valea Tarnavelor, reusesc un “vin de paie” placut si echilibrat. Echilbrul este intre cantitatea impresionanta de zahar, rezultat al procesului de stafidirea al boabelor de strugure, vinovata de catifelarea si dulceata vinului, si aciditate. Adaugam si aromele specifice acestui tip de vin si a soiurilor sale, gutui, ananas, miere, flori de salcam, si avem un vin de desert delicios.

CUVEE VISAN ROSU 2017
Data degustarii: 31.05.2019

De cativa ani deja, Gramma, producator de vinuri din localitatea Visan, in apropiere de Iasi, produce si un cupaj rosu, pe langa multele lor etichete din soiuri albe. Pentru vintage-ul 2017, blendul folosit este unul majoritar de merlot plus o parte consistenta de feteasca neagra. Vin tanar, opac, cu nas bogat si intens dominat de fructele rosii usor acrisoare la care se adauga cele de baric, plus un stop de condiment. Reprezentativ pentru gust este mixul de tanini tineri, aciditatea ridicata si aceleasi fructe acrisoare. Un vin de conversatie, precum sloganul cramei.