Vino in magazinul Club.unvinpezi.ro - avem doar vinuri bune, selectate de specialisti, la cele mai bune preturi!

Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

COTES DU RHONE ROUGE...

Chateau de Saint Cosme
COTES DU RHONE ROUGE 2020
Data degustarii: 14.12.2021

Un autentic vin rosu din imensa zona viticola din sudul Frantei, de la o crama cat se poate de respectabila, dintr-un an de recolta bun spre foarte bun in aceasta zona. Asadar, nimic care sa ne faca sa ezitam in fata sticlei, mai ales cand aflam despre complexitatea nasului -cirese negre, anason, ceai negru- si ghicim corpul musculos sub culoarea violacee. Taninii sunt bine exprimati, intepatori, si impreuna cu aciditatea inalta si textura destul de densa, contureaza un vin cu un bun echilibru intre concentrarea aromelor si "baubilitate". Fara sa fie greoi, are aplombul necesar pentru a face fata unei lasagna inecata in sos, si va recomand sa-l raciti usor inainte de servire.

CUVEE DIAMANT 2019
Data degustarii: 07.12.2021

Luati vreo 5 pere bune de toamna, si le stingeti in unt cu zahar topit, apoi turnati peste ele niste coca de pandispan, si dat toata tava la cuptor vreo 40 de minute. Timp numai bun sa se raceasca cat trebuie acest cupaj transilvanean de pe valea Tarnavelor, proapsat dar si onctuos, cu o selectie de arome ce completeaza perfect perele coapte, untul topit, pandispanul si caramelul, intr-un cuvant, tarta cu pere. Vinul e auriu stralucitor, cu reflexe intense, si cu un nas cu note predominante, ati ghicit, de pere de toamna. In gura e satios, cu un corp ce poate face fata tartei si caramelului, cu aciditate ardeleneasca, si un finish citric, ce inchide bine acolada. Nu-l raciti prea tare, si lasati-l sa rasufle usor in pahar, langa farfuria cu felia de tarta, timp cat postati pe retele, inainte sa dispara toata alcatuirea.

PROSECCO 1821 CUVEE
Data degustarii: 07.12.2021

Putem spune ca designul si detaliile scot in evidenta aceasta sticla de prosecco inca inainte de a ajunge continutul in pahar. Nu te poti abtine sa nu-i admiri, in timp ce desfaci capisonul, liniile fine, curbele de bolid bine strunit, si culorile discrete. La fel si lichidul cu bule, te incanta prin perlajul fin si culoarea aurie palida, eleganta. Nasul de pere coapte si flori de camp e bine subliniat la o temperatura mai joasa de servire, iar in gura e proaspat si reconfortant, cu o aciditate medie si un postgust mineral. De la sushi la creveti pane, posibilitatile de potriviri culinare sunt nelimitate.

VIGNES DE NICOLE CABERNET SAUVIGNON SYRAH 2020
Data degustarii: 01.12.2021

Zona sudului Frantei are un rezervor imbatabil in a furniza vinuri rosii de talie mondiala, cu potential de pastrare, la preturi cat se poate de rezonabile. Iar acest cupaj clasic bazat pe Cabernet Sauvignon si Syrah si-a castigat dreptul de a primi aceasta prestigioasa eticheta dupa o perioada de maturare la butoi de stejar si apoi la sticla, rotunjindu-si taninii si aromele virile, de fructe negre si condimente calde. Se poate pastra cu succes cativa ani, iar daca alegeti sa il deschideti acum, e un candidat serios pentru a sta langa friptura de pe masa de Craciun, fiind o potrivire excelenta langa mezeluri afumate si bine condimentate.

MERLOT PREMIUM 2019
Data degustarii: 30.11.2021

Un Merlot cu ceva mai multa incisivitate decat ne-am fi asteptat de la un vin rosu din Transilvania, cu tanini inca destul de aspri, plini de tinerete, dar cu arome rotunde si o textura plina, domoala, ce intregesc acest companion ideal pentru preparate cu branza de burduf maturata.

MERLOT PREMIUM 2019
Data degustarii: 30.11.2021

Un Merlot cu ceva mai multa incisivitate decat ne-am fi asteptat de la un vin rosu din Transilvania, cu tanini inca destul de aspri, plini de tinerete, dar cu arome rotunde si o textura plina, domoala, ce intregesc acest companion ideal pentru preparate cu branza de burduf maturata.