Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

RIESLING DRY 2018

Loosen Dr. L
RIESLING DRY 2018
Data degustarii: 19.03.2020

Chiar daca eticheta Dr. L s-a consacrat cu vinuri proaspete, usoare si vivace, acest Riesling german tanar arata ca pe valea Moselei se dezvolta la fel de bine si vinurile mai aromate si corpolente. Este un vin de convivialitate dar si de gastronomie, care se manifesta cel mai bine in prezenta branzeturilor sarate, care sa ii puna in valoare aromele de fructe coapte, dense si moi, aciditatea inalta si textura matasoasa.

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 19.03.2020

O interpretare moderna, minimalista, a acestui Sauvignon Blanc nordic, in care diminetile reci dintre dealurile domoale scot in evidenta finetea aromelor de soc, corcoduse verzi si pepene galben, suprapuse peste o aciditate viguroasa. Este un vin care va fi bun companion oricarei mese, de aceea recomand sa fie alaturat unor preparate intens aromate, cum ar fi o salata cu peste afumat si gorgonzola.

TECTONIC SARBA 2018

Crama Girboiu
TECTONIC SARBA 2018
Data degustarii: 05.03.2020

Un clasic al vinurilor racoritoare, chiar daca inca nu a venit sezonul, aceasta Sarba din Vrancea imbina un nas floral, indraznet, cu aromele intense de soc si grapefruit, o aciditate inalta si final usor intepator, citric. Bineinteles ca prima recomandare culinara ar fi preparatele din peste, dar se alatura la fel de bine cu o salata rece de pui cu conopida si maioneza usoara.

TECTONIC SARBA 2018

Crama Girboiu
TECTONIC SARBA 2018
Data degustarii: 18.02.2020

Un clasic al vinurilor racoritoare, chiar daca inca nu a venit sezonul, aceasta Sarba din Vrancea imbina un nas floral, indraznet, cu aromele intense de soc si grapefruit, o aciditate inalta si final usor intepator, citric. Bineinteles ca prima recomandare culinara ar fi preparatele din peste, dar se alatura la fel de bine cu o salata rece de pui cu conopida si maioneza usoara.

VERSO ROSSO SALENTO 2019
Data degustarii: 01.02.2020

Vinul de fata e un exemplar plin de diplomatie, care reuseste converseze cu toti mesenii si cu toate preparatele, gasind cate o vorba, o aroma, o intorsatura de postgust pentru fiecare. Imbina in mod fericit o structura densa si asezata, cu o fructuozitate si gama aromatica specifica vinurilor tinere. Taninii moi si bine integrati, aciditatea medie si finalul aromat, dulce-amarui, il recomanda potrivit, fara multe formalitati, pentru orice cina ai avea de pus pe masa intr-o seara normala. Eu l-as gasi ideal alaturi de snitel de vitel cu fasole verde in sos de usturioi.

PRINCE MATEI 2013

Domeniile Prince Matei
PRINCE MATEI 2013
Data degustarii: 28.01.2020

Am un profund respect pentru aceasta longeviva eticheta, care a dat probabil cea mai frumoasa verticala de de Merlot din Romania; nici nu imi mai aduc aminte care a fost cel mai vechi degustat, dar cu siguranta saunt mai mult de 15 ani de recolta din aceasta serie. Acesta de fata din 2013 , este cel mai ”nou” pus pe piata, ceea ce spune multe despre potentialul de pastrare. Este un Merlot perfect pentru o toamna blanda si interminabila, care vine sa completeze diminetile reci si serile calde cu arome ce aduc aminte de gustul reavan al prunelor tarzii ramase in gradini la sfarsitul toamnei. Taninii si robustetea se simt din plin, cu o aciditate domoala ca o inserare de octombrie, si un final usor astringent si intepator, ce aduce a ghimbir si coaja verde de nuca. L-as potrivi alaturi de ciuperci de sezon la cuptor, cu branza iute si bacon crocant.