Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

FETEASCA REGALA 2017
Data degustarii: 06.11.2018

As fi crezut la inceput ca e un simplu vin alb ceva mai aromat si mai delicat, dar aceasta Feteasca Regala din nordul Transilvaniei m-a surprins printr-o evolutie gustativa atipica. Notele mai coapte, rotunde, de mere galbene si caise tarzii apar la inceput, iar pe masura ce vinul se deschide in pahar, apar arome mai proaspete, mai verzi, de coaja de lamaie, si grapefruit. E bine sa fie servit bine racit pentru a-i pune in valoare aceste note crocante, alaturi de dovlecei la cuptor cu sos de smantana si marar.

CUVEE CHRISTIAN 2017

Domeniul Bogdan
CUVEE CHRISTIAN 2017
Data degustarii: 06.11.2018

As fi crezut la inceput ca e un simplu vin alb ceva mai aromat si mai asertiv, dar acest cupaj organic din Muscat si Riesling m-a surprins printr-o evolutie gustativa aptipica. Notele mai coapte, rotunde, de mere galbene, caise apar la inceput, iar pe masura ce vinul se deschide in pahar, apar arome mai verzi, de coaja de lamaie si grapefruit. E bine sa fie servit bine racit pentru a-i pune in valoare aceste note proaspete, alaturi de creveti cu sos de capere

AMMOS ALB 2017

Crama Histria
AMMOS ALB 2017
Data degustarii: 25.10.2018

Imi plac lucrurile noi, si imi plac vinurile indraznete. Iar acest cupaj alb este deopotriva o aparitie noua in peisajul etichetelor romanesti, o alaturare curajoasa de soiuri, si o prezentare inedita. E aromat, destul de elegant, dar pastreaza o linie a simplitatii si naturaletii care ii da farmec. Aromele directe, floral-citrice, ajutate de note de ierburi aromate, stau pe o textura supla si o aciditate medie, facand vinul abordabil. Merge de minune cu dovlecei pe grill si sos de iaurt cu ardei copt si menta.

CLASIC MERLOT...

Cramele Rotenberg
CLASIC MERLOT CEPTURA 2011
Data degustarii: 25.10.2018

Daca totul a decurs conform planului, aveti deja masa incarcata cu toate declinarile necesare mielului, si un vin potrivit se aeriseste in decantor. Pentru mesele din zilele viitoare insa, aveti nevoie de acest Merlot superlativ. Culoarea purpurie cu margini ciresii arata un vin in plina maturitate, iar nasul se dezvaluie treptat, pe masura ce se aeriseste, aratand un melanj complex de note de fructe negre, mirodenii, plus arome tertiare de tabac uscat si mosc. Textura e surprinzator de fina, cu tanini bine integrati, doar o mica doza de asprime e ajutata de o aciditate medie, iar finalul aduce note amarui de pudra de cacao si celebrele visine confiate. Se afla probabil in perioada optima de consum, si l-as recomanda bine aerisit alaturi de friptura rece de miel, ori la desert langa lava cake.

FETEASCĂ NEAGRĂ 2016
Data degustarii: 23.10.2018

O Feteasca Neagra meridionala, o aparitie noua in peisajul vinurilor autohtone, densa si aspra, cu tanini virili, arome de mure si gem de prune, si textura destul de indesata. Poate fi o buna potrivire pentru o portie de rulada de porc cu mirodenii si sos vanatoresc. Recomand sa fie racita usor, si deschisa cu jumatate de ora inainte de servire.

PINOT NOIR ROSE 2017
Data degustarii: 16.10.2018

Pentru primele zile mai calde de primavara, acest rose aduce o binevenita raza de arome vii, crocante, citrice si florale, peste o aciditate inalta si vibranta. Nivelul alcoolic este discret si pune in valoare corpul suplu si nasul floral. Merge la inceputul mesei, racit usor, cu guacamole picant pe lipie mexican.