Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

BRIGA DELLA MORA 2015
Data degustarii: 19.11.2017

Am degustat de-a lungul timpului diverse editii ale acestui vin, iar recitind recenziile trecute, pot sa spun ca trasatura comuna, farmecul sau consta tocmai in usurinta cu care se potriveste in orice ocazie gastronomica fara sa fie intruziv. Si la editia din 2015, aciditatea ridicata, taninii nu foarte incisivi, aromele predominante de cirese negre si culoarea densa, il recomanda pentru gama foarte larga de preparate. Este genul de vin care se potriveste la aproape toate mesele, si nu veti da gres punandu-l alaturi de mezeluri picante, fripturi cu mirodenii, ciuperci la tigaie, sau chiar niste sarmalute.

DOLCETTO D'ALBA 2016

Tenuta Carretta
DOLCETTO D'ALBA 2016
Data degustarii: 13.11.2017

E genul de vin rosu pe care poti sa il torni cu incredere atat la o cina mai formala cat si la un picnic cu gratare, pentru ca toti vor aprecia vivacitatea, prospetimea aromelor, corpul suplu cu tanini tineresti, si senzatia generala de jovialitate lasata de acest vin. Nu e pretentios cu temperatura de servire, dar o mica aerisire in sticla il ajutasa se deschida mai repede.

ROSE RIOJA 2016

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2016
Data degustarii: 03.11.2017

Vinul asta m-a facut sa-mi amintesc de omleta spaniola, asa cum e gatita in popasurile pe marginea drumului de la Madrid la Segovia: o omleta satioasa, mai degraba o placinta cu cartofi inabusiti, cateodata si ardei si ciuperci, coapta indelung in tigaie rotunda de fonta, si apoi taiata felii triunghiulare. Se mananca cu pofta, cu gura plina, sorbind neaparat din acest rosado rece, intens si incisiv, cu aciditate inalta si textura usor aspra, cu arome amarui de ierburi, un adevarat vin de calator si aventurier.

SILENI CELLAR...

Sileni Estates
SILENI CELLAR SELECTION MERLOT 2014
Data degustarii: 02.11.2017

Branzeturi maturate, cu pasta groasa si arome picante, sunt pe masura notelor bogate de cirese negre si gem de coacaze ale acestui Merlot din emisfera sudica. Taninii sint fini si bine integrati in textura destul de supla, care impreuna cu aciditatea medie face acest vin usor abordabil, chiar si la temperaturi mai ridicate de servire. Merge langa o branza Gouda veche, langa Emmentaler, dar si langa un Nasal local, sau o Puturoasa de Trascau.

CABERNET SAUVIGNON 2014
Data degustarii: 24.10.2017

Un Cabernet inca juvenil si proaspat, plin de aplomb, ce isi pastreaza notele vegetale pe langa clasicele arome de fructe negre si condimente. Singurele semne de trecere a anilor sunt taninii finisati si bine integrati, si textura moale, ceea ce il recomanda pentru o aerisire scurta, si o servire alaturi de un preparat de paste cu fasole verde, bacon si parmezan.

ROSE RIOJA 2016

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2016
Data degustarii: 21.10.2017

Vinul asta m-a facut sa-mi amintesc de omleta spaniola, asa cum e gatita in popasurile pe marginea drumului de la Madrid la Segovia: o omleta satioasa, mai degraba o placinta cu cartofi inabusiti, cateodata si ardei si ciuperci, coapta indelung in tigaie rotunda de fonta, si apoi taiata felii triunghiulare. Se mananca cu pofta, cu gura plina, sorbind neaparat din acest rosado rece, intens si incisiv, cu aciditate inalta si textura usor aspra, cu arome amarui de ierburi, un adevarat vin de calator si aventurier.