Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

PRINCE MATEI 2013

Domeniile Prince Matei
PRINCE MATEI 2013
Data degustarii: 28.01.2020

Am un profund respect pentru aceasta longeviva eticheta, care a dat probabil cea mai frumoasa verticala de de Merlot din Romania; nici nu imi mai aduc aminte care a fost cel mai vechi degustat, dar cu siguranta saunt mai mult de 15 ani de recolta din aceasta serie. Acesta de fata din 2013 , este cel mai ”nou” pus pe piata, ceea ce spune multe despre potentialul de pastrare. Este un Merlot perfect pentru o toamna blanda si interminabila, care vine sa completeze diminetile reci si serile calde cu arome ce aduc aminte de gustul reavan al prunelor tarzii ramase in gradini la sfarsitul toamnei. Taninii si robustetea se simt din plin, cu o aciditate domoala ca o inserare de octombrie, si un final usor astringent si intepator, ce aduce a ghimbir si coaja verde de nuca. L-as potrivi alaturi de ciuperci de sezon la cuptor, cu branza iute si bacon crocant.

DRAGAICA ROSIE 2017

Crama Oprisor
DRAGAICA ROSIE 2017
Data degustarii: 20.01.2020

Daca despre fratele mai tanar al acestei etichete scriam ca e un vin direct, firesc si abordabil, ma bucur ca pot sa spun si despre cel din 2017 acelasi lucru. Totusi, acesta din urma aduce parca ceva mai multa aciditate si densitate a aromelor, si o senzatie generala de impetuozitate si complexitate - taninii sunt mai echilibrati, aromele se desfac in straturi, iar finalul aduce note picante si de cafea prajita. Este un cupaj oltenesc vioi si captivant, care spune prin arome mai mult decat prin eticheta cu motive traditionale. E un vin de poveste langa o cina prelungita, alaturi de mezeluri usoare, branzeturi si masline.

DIEVOLE CHIANTI CLASSICO 2015
Data degustarii: 09.01.2020

Tinand cont de potentialul de invechire al acestor vinuri, Chianti-ul de fata e surprinzator de evoluat si matur, dupa doar patru ani, desi culoarea violacee inchisa ne promite inca un vin tanar si aprig. Descoperim insa in pahar arome calde, coapte si bine condimentate, un melanj de fructe negre si ierburi aromate, precum si o textura plina, care umple gura fara sa lase o senzatie greoaie. E un vin abordabil, care performeaza de la primul pahar, si care se adreseaza in egala masura simturilor gustativ, olfactiv si tactil. Dupa o aerisire de jumatate de ora, serviti-l alaturi de un rasol de vitel inecat in sos vanatoresc.

LA ATALAYA DEL...

Ganacha Tintorera
LA ATALAYA DEL CAMINO 2017
Data degustarii: 01.01.2020

E nevoie de papile bine calite pentru a aborda acest vin spaniol din soiurile Garnacha Tintoresa si Monastrell, care nu da nici un fel de semne de invechire nici la trei ani dupa recolta. Culoarea violacee inchisa anunta un vin dens si corpolent. Taninii virili domina spectrul senzorial, ajutati de o aciditate bine conturata si de arome de fructe salbatice, si note sangvine, balsamice pe final. E in vin masiv, monolitic, cu textura densa ce rezista bine la aerare, si are nevoie de un preparat pe masura -pastrama afumata, bine condimentata

TECTONIC SARBA 2018

Crama Girboiu
TECTONIC SARBA 2018
Data degustarii: 01.01.2020

Un clasic al vinurilor racoritoare, chiar daca inca nu a venit sezonul, aceasta Sarba din Vrancea imbina un nas floral, indraznet, cu aromele intense de soc si grapefruit, o aciditate inalta si final usor intepator, citric. Bineinteles ca prima recomandare culinara ar fi preparatele din peste, dar se alatura la fel de bine cu o salata rece de pui cu conopida si maioneza usoara.

NEGRU DE DRAGASANI...

Vitis Metamorfosis
NEGRU DE DRAGASANI 2018 VITIS METAMORFOSIS
Data degustarii: 01.01.2020

Regretatul Radu Anton Roman ar fi asociat probabil un Negru de Dragasani cu un bulz ciobanesc copt incet in vatra. Eu nu sunt atat de indraznet, si va recomand niste pulpe de pui invelite in bacon cu cimbru, langa acest Negru de Dragasani din Dealu Mare - un exemplar viril si suculent, cu fructul bine exprimat in note de cirese amare, macese si prune afumate. Are tanin si consistenta densa, un final prelung si ciocolatiu, si o textura destul de aspra, capabila sa faca fata unor preparate mai serioase.