Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

MONTE GUELFO LE LEPRI 2016
Data degustarii: 21.02.2018

Acest cupaj italian cu nume jucaus poate fi companionul inspirat al unei gustari usoare de amiaza. Aromele discrete, citrice, corpul moale si aciditatea ridicata il fac ideal pentru un pahar-doua in pauza de pranz de la serviciu: merge cu aproape orice salata ori sandvis, ridica buna dispozitie si nu da somnolenta. Pentru ca nu e pretentios cu temperatura de servire, puteti lua restul sticlei pentru acasa ca aperitiv.

RESERVE CHARDONNAY 2016
Data degustarii: 09.02.2018

Fiind sezonul bratarilor de festival, se potriveste acest Chardonnay generos, estival, cu aciditate medie si arome bine conturate de fructe coapte, patiserie fina, si o nota ce aduce a magnolie inflorita. Nu e sensibil la temperatura de servire, si dopul cu screwcap va inlesneste accesul chiar si atunci cand nu este un tirbuson la indemana.

RESERVA SYRAH 2015

Domeniul Bogdan
RESERVA SYRAH 2015
Data degustarii: 08.02.2018

Un Syrah tanar si ambitios, pe masura aspiratiilor acestui nou producator. Este vioi, intens si exuberant, cu fructul bine definit dar si mult tanin, si isi descopera dupa o scurta aerisire si picanteriile -ghimbir, nucsoara, piper. Nu incercati sa-l intimidati cu cine stie ce fripturi in sange, ci m-as orienta mai degraba spre ceva mai cuminte, cum ar fi o musaca de vita cu piure de sfecla rosie.

MUSCAT OTTONEL 2016

Edoardo Miroglio
MUSCAT OTTONEL 2016
Data degustarii: 08.02.2018

Chiar daca cei de la Edoardo Miroglio s-au consacrat cu selectia de vinuri rosii, acest Muscat Ottonel, proaspat si exuberant arata ca la sud de Dunare se fac la fel de bine si soiurile aromate. Este un vin intens aromat, floral, predominand notele de salcam si iasomie, cu o textura supla, iar pe final apar arome de caise coapte. S-ar potrivi bine, racit la 10 grade, langa un foietaj cu branza sarata si ierburi provensale.

PARADIS 2016

Domaine Preignes Le Vieux
PARADIS 2016
Data degustarii: 07.02.2018

Sub roba palida, abia imbujorata, se ascund arome rotunde care te fac sa vrei sa vezi mai mult din acest rose provensal: fragute, portocala amaruie, caise tinere. Ceva note mai coapte se simt abia la sfarsit, ca o recompensa, echilibrand aciditatea inalta. Bine frapat si servit din pahare generoase, se va potrivi langa aperitive cu masline marinate si ansoa.

BRIGA DELLA MORA 2015
Data degustarii: 03.02.2018

Am degustat de-a lungul timpului diverse editii ale acestui vin, iar recitind recenziile trecute, pot sa spun ca trasatura comuna, farmecul sau consta tocmai in usurinta cu care se potriveste in orice ocazie gastronomica fara sa fie intruziv. Si la editia din 2015, aciditatea ridicata, taninii nu foarte incisivi, aromele predominante de cirese negre si culoarea densa, il recomanda pentru gama foarte larga de preparate. Este genul de vin care se potriveste la aproape toate mesele, si nu veti da gres punandu-l alaturi de mezeluri picante, fripturi cu mirodenii, ciuperci la tigaie, sau chiar niste sarmalute.