Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

RIESLING FEINHERB GRAY SLATE 2015
Data degustarii: 23.05.2018

Un Riesling tipic pentru aceasta regiune, ce exprima clima racoroasa a dealurilor inalte din jurul vaii Rinului, cu un nas discret de pajiste inflorita, note citrice si florale bine conturate. Textura fluida si aciditatea inalta ii sporeste senzatia de prospetime, iar un mic rest de zahar sesizabil pe final si il face un companion excelent pentru preparate cu sosuri dense -oua umplute cu pasta de peste.

SEREOLE SOAVE 2016
Data degustarii: 15.05.2018 Un vin alb pe cat de generos in aciditate si mineralitate, pe atat de discret si retinut in nas. Ghicim, dincolo de aromele de salcam, iasomie si grapefruit copt, o adiere sarata, mediteraneana, ce amintese de briza serii. O portie de salara de icre, cu masline sarate, paine prajita si condimente din belsug, ar fi o alaturare potrivita.
BLACK LABEL CHARDONNAY 2016
Data degustarii: 14.05.2018

Chiar si vinurile de Lume Noua incep sa iasa din vechile tipare, iar acest Chardonnay australian e un bun exemplu. Departe de a fi greoi si prea baricat, are suplete, vioiciune, suprapuse peste o textura cremoasa, cu arome fine de banane supracoapte, portocala zaharisita si ceva ghimbir. O potrivire clasica ar fi cu somon afumat si sos olandez.

LA FIOLE BLANC 2015

Maison Brotte
LA FIOLE BLANC 2015
Data degustarii: 10.05.2018 Luati acest vin alb, lejer si parfumat, la pachet pentru un picnic improvizat in parc, sub o magnolie inflorita. Aromele citrice si ierboase, continutul lejer de alcool, aciditatea zvelta il fac perfect pentru a fi degustat pe iarba, langa sadvisuri cu ton si salata de telina, poate chiar acompaniat de o branza afumata, cumparata in drum spre parc. Daca puneti in cosul de picnic si putina gheata si niste pahare inalte, veti da o nota de eleganta si rafinament intregii mese.

TECTONIC SARBA 2016

Crama Girboiu
TECTONIC SARBA 2016
Data degustarii: 01.05.2018

Dincolo de aromele florale bine conturate, de iasomie si bujori, punctate ici si colo cu accente citrice, descoperim un vin cu o surprinzatoare densitate in gust si o textura destul de ferma, potrivita pentru asocieri gastronomice indraznete. Aceasta Sarba iese cu usurinta din anonimatul unor vinuri albe generice, si il recomand bine racit, alaturi de o tocana libaneza de vinete cu fistic.

ROSE RIOJA 2016

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2016
Data degustarii: 30.04.2018

Vinul asta m-a facut sa-mi amintesc de omleta spaniola, asa cum e gatita in popasurile pe marginea drumului de la Madrid la Segovia: o omleta satioasa, mai degraba o placinta cu cartofi inabusiti, cateodata si ardei si ciuperci, coapta indelung in tigaie rotunda de fonta, si apoi taiata felii triunghiulare. Se mananca cu pofta, cu gura plina, sorbind neaparat din acest rosado rece, intens si incisiv, cu aciditate inalta si textura usor aspra, cu arome amarui de ierburi, un adevarat vin de calator si aventurier.