Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

VERDEJO 2017

Javier Sanz
VERDEJO 2017
Data degustarii: 13.02.2019

Daca ar fi sa incercam sa combinam eleganta Chardonnay-ului cu ceva din savoarea Muscat-ului si aciditatea Riesling-ului, ar iesi Verdejo-ul, acest soi de struguri albi specific peninsulei iberice. Iar exemplarul de fata, realizat din vii vechi, de la un producator de familie, aduce in plus fata de cele de mai sus si o textura seducatoare, fina si densa, o savoare tipica de fructe de vara coapte, si un final prelung pentru un vin alb. Cred ca ar face pereche buna, usor racit si aerisit, cu bucataria picanta asiatica

CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2017
Data degustarii: 13.02.2019

Gasim o interpretare ceva mai indrazneata a acestui soi clasic, care pune in valoare atat tineretea viei, cat si maiestria tanarului oenolog. Avem in fata un Cabernet de clima rece, din nordul Transilvaniei, maturat timp de 6 luni in butoaie de stejar. Vinul astfel obtinut imbina savoarea fructelor suculente -cirese negre si prune de vara, cu o arome mai subtile de cafea rece, baton de scortisoara si magiun. E un vin cu potential de pastrare cativa ani, dar cu siguranta ar merita incercat acum, langa un piept de curcan in crusta de mirodenii, cu sos de gorgonzola.

FEUDO ARANCIO...

Feudo Arancio
FEUDO ARANCIO RISERVA 2014
Data degustarii: 01.02.2019

Crama siciliana Feudo Arancio este una din cele mai promitatoare de pe insula, cu o echipa de oenologi care se bazeaza pe soiurile native ale regiunii si pe terroirul local . Vinul de fata incepe cu un nas bogat de fructe -prune si coacaze fine, si se deschide frumos pe masura ce se aeriseste. Corpul are o buna aciditate si o densitate medie, imbracand catifelat cerul gurii. Postgustul virează spre note de portocala amara si nucsoara. Recomand sa fie usor aerisit, servit langa ficat de porc in sos de ceapa cu piure de cartofi dulci.

CLASIC MERLOT...

Cramele Rotenberg
CLASIC MERLOT CEPTURA 2011
Data degustarii: 17.01.2019

Daca totul a decurs conform planului, aveti deja masa incarcata cu toate declinarile necesare mielului, si un vin potrivit se aeriseste in decantor. Pentru mesele din zilele viitoare insa, aveti nevoie de acest Merlot superlativ. Culoarea purpurie cu margini ciresii arata un vin in plina maturitate, iar nasul se dezvaluie treptat, pe masura ce se aeriseste, aratand un melanj complex de note de fructe negre, mirodenii, plus arome tertiare de tabac uscat si mosc. Textura e surprinzator de fina, cu tanini bine integrati, doar o mica doza de asprime e ajutata de o aciditate medie, iar finalul aduce note amarui de pudra de cacao si celebrele visine confiate. Se afla probabil in perioada optima de consum, si l-as recomanda bine aerisit alaturi de friptura rece de miel, ori la desert langa lava cake.

EL VINCULO 2012

Alejandro Fernandez - Pesquera
EL VINCULO 2012
Data degustarii: 17.01.2019

Acest Tempranillo din regiunea spaniola La Mancha exprima foarte bine noul stil, ce vine puternic din urma celebrei regiuni Rioja. Accentul e mai putin pe invechirea in lemn, lasand aromele bine conturate, carnoase, de fructe negre, ardei copt si ierburi aromate. Fiind ajuns la maturitate, are nevoie de ceva aerisire si o potrivire cu frigarui de porc in sos de mustar boabe.

FEUDO ARANCIO...

Feudo Arancio
FEUDO ARANCIO RISERVA 2014
Data degustarii: 14.01.2019

Crama siciliana Feudo Arancio este una din cele mai promitatoare de pe insula, cu o echipa de oenologi care se bazeaza pe soiurile native ale regiunii si pe terroirul local . Vinul de fata incepe cu un nas bogat de fructe -prune si coacaze fine, si se deschide frumos pe masura ce se aeriseste. Corpul are o buna aciditate si o densitate medie, imbracand catifelat cerul gurii. Postgustul virează spre note de portocala amara si nucsoara. Recomand sa fie usor aerisit, servit langa ficat de porc in sos de ceapa cu piure de cartofi dulci.