Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

DEALU’ NEGRU BY JELNA - SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 30.09.2019

E o adevarata provocare sa potrivesti acest Sauvignon Blanc din nordul Transilvaniei, mineral si ierbos, cu un preparat fara peste ori fructe de mare, cum ar fi obisnuit. Insa acest exemplar este suficient de aromat, dens si bine conturat incat sa se deschida pentru o gama larga de asocieri. Fara sa piarda din notele florale, mineralitatea, aciditatea inalta si corpul zvelt il recomanda, usor racit, langa niste ciperci de sezon, bine inabusite in unt, si presarate din belsug cu marar si parmezan.

VILLA WOLF PINOT NOIR ROSE 2018
Data degustarii: 25.09.2019 Acest rose german din Pinot Noir se remarca mai degraba prin discretie si finete. Usor racit, poate fi insotitorul de incredere al unui pranz de vara, chiar si in timpul saptamanii. Aromele florale discrete, corpul suplu si aciditatea proaspata il fac ideal pentru un pahar in pauza de amiaza alaturi de o salata cu avocado, iar ce mai ramane in sticla merge la cina langa paste cu creveti.
DIVICI PROSECCO ORGANIC WINE
Data degustarii: 10.09.2019

Nasul e mai degraba discret, mineral, insa in gura, sub perlajul fin si elegant, se dezvaluie arome de citrice si corcoduse de vara. Corpul acestui prossecco e suplu, ager, insa are destula cosistenta cat sa te faca sa-l tii pe palatin cateva secunde. Un postgust usor amarui, ce aduce a masline verzi , face din acest prossecco mai mult decat un spumant racoritor, punandu-l pe masa de pranz sau chiar de cina. Bine racit, va transforma orice salata de ton si parmezan intr-un deliciu.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2016
Data degustarii: 04.09.2019

Daca ar fi sa incercam sa combinam eleganta Syrah-ului cu impetuozitatea Grenache-ului si cu un climat bland, mediteranean, ar iesi acest savuros vin din sudul Frantei. Iar exemplarul de fata, aduce in plus si o textura seducatoare, densa si bine inchegata, cu tanini inca tineri, si un final prelung , plin de arome de cuisoare si nucsoara. Cred ca ar face pereche buna, usor racit, cu bucataria picanta asiatica."

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 04.09.2019

O interpretare moderna, minimalista, a acestui Sauvignon Blanc nordic, in care diminetile reci dintre dealurile domoale scot in evidenta finetea aromelor de soc, corcoduse verzi si pepene galben, suprapuse peste o aciditate viguroasa. Este un vin care va fi bun companion oricarei mese, de aceea recomand sa fie alaturat unor preparate intens aromate, cum ar fi o salata cu peste afumat si gorgonzola.

RIESLING DRY 2018

Loosen Dr. L
RIESLING DRY 2018
Data degustarii: 01.09.2019

Chiar daca eticheta Dr. L s-a consacrat cu vinuri proaspete, usoare si vivace, acest Riesling german tanar arata ca pe valea Moselei se dezvolta la fel de bine si vinurile mai aromate si corpolente. Este un vin de convivialitate dar si de gastronomie, care se manifesta cel mai bine in prezenta branzeturilor sarate, care sa ii puna in valoare aromele de fructe coapte, dense si moi, aciditatea inalta si textura matasoasa.