Mihai Oprea

Vinul a trecut in mod firesc in urma cu cativa ani din pahar in lista mea cu preocupari si pasiuni, apoi a inceput sa umple frigiderul, si-a facut loc in biblioteca, in carnetul de notite, in aparatul foto, si de mai bine de un an in paginile virtuale ale blogului vinuldincluj.com. Dincolo de curiozitatea de a descoperi mai multe despre arome si oamenii din spatele lor, vinul a reusit sa-mi uneasca pasiunile pentru fotografie, gatit, istorie si calatorii, devenind astfel un pretext pentru a citi mai multe, pentru a cunoaste oameni si locuri, si pentru a imortaliza in imagini si cuvinte cateva ganduri

Comentariile lui Mihai Oprea

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 02.07.2019

Ajung infierbantat dupa o tura cu bicicleta pe dealuri, e o dupa-masa calda si prafuita. Nici nu stiu pe ce sa pun mana mai intai, dar cumva ajung la tirbuson si desfac Rose Tectonic de la rece. Incisiv si acid, astampara setea de la primul pahar, in timp ce prepar repede o omleta cu branza iute de oaie si masline verzi. Abia la al doilea pahar sesizez aromele bine conturate, citrice si florale, si admir culoarea cu nuante de grapefruit. Vinul s-a mai incalzit deja, asa ca in timpul mesei grabite urmaresc cum se dezvolta in pahar un nas destul de intens, floral si ierbos. Gata, acum pot posta linistit pozele din tura!

RESERVE CHARDONNAY 2017
Data degustarii: 02.07.2019

Dens si aromat, acest Chardonnay australian este mult mai accesibil si prietenos decat lasa sa se inteleaga eticheta sobra. Imediat dupa deschidere, am mirosit grabit niste arome vanilate , urmate de pepene galben si piersici coapte. In gura are o consistenta fina, lasand o senzatie catifelata si racoritoare in acelasi timp, datorita aciditatii bine exprimate. Mult timp dupa inghitire raman pe cerul gurii notele de miez de nuca si ceai aromat. E un vin suficient de elegant incat sa fie servit langa niste preparate mai deosebite -frigarui de fructe de mare cu sparanghel si sos bechamel, de exemplu.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2016
Data degustarii: 01.07.2019

Daca ar fi sa incercam sa combinam eleganta Syrah-ului cu impetuozitatea Grenache-ului si cu un climat bland, mediteranean, ar iesi acest savuros vin din sudul Frantei. Iar exemplarul de fata, aduce in plus si o textura seducatoare, densa si bine inchegata, cu tanini inca tineri, si un final prelung , plin de arome de cuisoare si nucsoara. Cred ca ar face pereche buna, usor racit, cu bucataria picanta asiatica."

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 14.06.2019

Ajung infierbantat dupa o tura cu bicicleta pe dealuri, e o dupa-masa calda si prafuita. Nici nu stiu pe ce sa pun mana mai intai, dar cumva ajung la tirbuson si desfac Rose Tectonic de la rece. Incisiv si acid, astampara setea de la primul pahar, in timp ce prepar repede o omleta cu branza iute de oaie si masline verzi. Abia la al doilea pahar sesizez aromele bine conturate, citrice si florale, si admir culoarea cu nuante de grapefruit. Vinul s-a mai incalzit deja, asa ca in timpul mesei grabite urmaresc cum se dezvolta in pahar un nas destul de intens, floral si ierbos. Gata, acum pot posta linistit pozele din tura!

RESERVE CHARDONNAY 2017
Data degustarii: 10.06.2019

Dens si aromat, acest Chardonnay australian este mult mai accesibil si prietenos decat lasa sa se inteleaga eticheta sobra. Imediat dupa deschidere, am mirosit grabit niste arome vanilate , urmate de pepene galben si piersici coapte. In gura are o consistenta fina, lasand o senzatie catifelata si racoritoare in acelasi timp, datorita aciditatii bine exprimate. Mult timp dupa inghitire raman pe cerul gurii notele de miez de nuca si ceai aromat. E un vin suficient de elegant incat sa fie servit langa niste preparate mai deosebite -frigarui de fructe de mare cu sparanghel si sos bechamel, de exemplu.

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2015
Data degustarii: 05.06.2019

Un excelent cupaj rosu din Vrancea, bazat pe o alaturare clasica de Merlot si Cabernet Sauvignon. Culoarea purpurie cu margini granat arata un vin ce isi incepe faza de maturitate. Nasul se dezvaluie treptat, pe masura ce se aeriseste, aratand un melanj complex de note de fructe negre, mirodenii, plus ceva arome tertiare de tabac uscat si mosc. Textura e surprinzator de fina, cu tanini bine integrati, ajutata de o aciditate medie, iar finalul aduce note amarui de pudra de cacao. Va mai evolua frumos la sticla inca cativa ani, si pentru cei ce doresc sa-l consume acum l-as recomanda alaturi de mezeluri picante, ori deserturi cu multa ciocolata amara.