Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2015
Data degustarii: 05.06.2019

Olfactiv, visina Merlotului domina un pic aromele tipice ale Cabernetului, dar fara sa-si ia nasul la purtare. In schimb in gust armonia e deplina, vinul e suplu, dar dens, bine sprijinit pe niste tanini fini care confera o textura catifelata. Si mai vine si postgustul, destul de lung, cu o amintire de ciocolata amaruie cu visine si cu un indemn destul de categoric spre o a doua gura. La masa, cupajul asta excelent va avea, cam ca orice cupaj, de altfel, o raza destul de mare de actiune. Cam de pe la rata in sus se va intelege perfect cu toata lumea.

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 05.06.2019

Despre tehnica Ripasso, promit sa va povestesc alta data (daca simt ca o sa doriti chestia asta), deocamdata ma grabesc sa va spun ca avem de-a face cu un vin tare interesant, care stie sa combine calitatile prospetimii cu cele ale „lucraturii”. Adica, un exemplu, primul nas e vioi, cu visine soliste si fructe de padure „backing vocals”, dar al doilea ne dezvaluie adierile complexe din zona lemnului. Gustul e placut, suplu si proaspat (prima gura), dar devine capitos, rotund si dornic de invechire in cea de-a doua. Postgustul ne intoarce la visine, dar ne aduce aminte ca vinul asta are, totusi, 14.5% alcool, asa ca incepe sa planga dupa mancare. Carnuri rosii, desigur, zdravene (pot fi si un pic grasute), care sa se lupte cu succes cu Valpolicella noastra, o mica fiara deghizata in fata prietenoasă din vecini. Bun si interesant vin, ce mai la deal, la vale!

VIOGNIER RESERVE...

Gerard Bertrand
VIOGNIER RESERVE SPECIALE 2017
Data degustarii: 31.05.2019

Olfactiv ne intampina niste adieri florale, urmate repede de niscaiva fructe albe (pere, piersici) si tropicale, totul tinut laolalta de o vaga senzatie de fagure. In gustul rotund si proaspat domina fructele albe, isi fac aparitia, timid, si citricele, domolite de o subtila onctuozitate. Abia in postgustul lung si placut isi iau citricele revansa, dar fara agresivitate. Asocieri? Pai varii aperitive, ceva salate, niste pui gatit simplu, cam pe-aici.

CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2017
Data degustarii: 22.05.2019

„Sobrietate” as zice eu ca e cuvantul cheie in paharul de fata, care sobrietate se simte inca de la prima adulmecare. Fiindca da, e un vin care are nevoie de ceva timp sa se imprieteneasca cu tine, sa-si dezvaluie olfactiv fructele rosii, condimentele si celelalte mici rafinamente ale baricului transilvan. Gustul e cumva lejer (nordul!), taninii sunt ei un pic nabadaiosi, da-s mici si fini (las’ c-or sa mai imbatraneasca ei!), insa nota tot de sobrietate ramane. Fiindca, in ciuda lejeritatii, nu vorbim in niciun caz de un vin de taclale, ci de unul care vrea mancare (ardeleneasca, fireste!). Poate fi si mai grasuta, are destula aciditate tanarul Cabernet mesterit de Darius Pripon. Dar sa fie sobra si eleganta, nu suguim, da?

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 20.05.2019

O Feteasca Neagra ce ne intampina cu un nas frumos si elegant de fructe negre, cateva prune (doar o idee spre gem) si o fina unda de cirese negre. Gustul e lejer, dar plin, cu tanini frumos slefuiti si cu cateva prune care se pretind uneori solistele ansamblului fructat. Un postgust destul de lung si placut completeaza fericit un vin ce nu cunoaste oprelisti de asociere de la rata si pana la vita, plus branzeturi ori preparate (cu conditia sa fie elegante). Dar, daca ma intrebati pe mine, tot cu tocaturile se va intelege cel mai bine.

NARBO MARTIUS SYRAH...

Gerard Bertrand
NARBO MARTIUS SYRAH ROSE 2017
Data degustarii: 07.05.2019

Un rosé elegant si si destul de ccomplex, care ne scoate din zona „fructosel-parfumel” atat de raspandita in ultima vreme. Arome fine de fructe rosii (zmeura), ceva visine, o adiere de condimente. Gustul e plin („umple gura”), aciditatea optima da o prospetime absolut reconfortanta, subliniata si de o discreta unda minerala. Continutul redus de alcool (12,5%) il poate trimite si in zona de terase, dar versatilitatea il indica si drept un companion desavarsit pentru meniurile usoare ale verii.