Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 03.01.2019

O Feteasca Neagra ce ne intampina cu un nas frumos si elegant de fructe negre, cateva prune (doar o idee spre gem) si o fina unda de cirese negre. Gustul e lejer, dar plin, cu tanini frumos slefuiti si cu cateva prune care se pretind uneori solistele ansamblului fructat. Un postgust destul de lung si placut completeaza fericit un vin ce nu cunoaste oprelisti de asociere de la rata si pana la vita, plus branzeturi ori preparate (cu conditia sa fie elegante). Dar, daca ma intrebati pe mine, tot cu tocaturile se va intelege cel mai bine.

AMMOS ROSE 2017

Crama Histria
AMMOS ROSE 2017
Data degustarii: 17.12.2018

Rosé-ul din Cogealac ne intampina olfactiv cu fructe rosii (cu o capsuna care iese un pic in fata) si o unda de fagure de miere. Gustul e suplu, lejer, cu o rotunjime placuta. Postgustul nu-i prea lung, dar sporeste dorinta de a mai bea o gura. Daca mai adaug si cele (doar) 12 grade, cred c-am izbutit sa conturez imaginea unui vin pasnic si racoritor. De baut, ce mai!

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 12.12.2018

O Feteasca Neagra ce ne intampina cu un nas frumos si elegant de fructe negre, cateva prune (doar o idee spre gem) si o fina unda de cirese negre. Gustul e lejer, dar plin, cu tanini frumos slefuiti si cu cateva prune care se pretind uneori solistele ansamblului fructat. Un postgust destul de lung si placut completeaza fericit un vin ce nu cunoaste oprelisti de asociere de la rata si pana la vita, plus branzeturi ori preparate (cu conditia sa fie elegante). Dar, daca ma intrebati pe mine, tot cu tocaturile se va intelege cel mai bine.

ROSE RIOJA 2017

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2017
Data degustarii: 07.12.2018

In lumea asta de rosé-uri nebune (pardon, moderne), chiar mi-a placut delicatetea cu care intampina acest vin: ceva fructe rosii (cu o zmeura solista timida), o adiere florala, ce mai, nimic bombastic, nimic exploziv. Gustul e aproape la fel de elegant, o discreta onctuozitate conferind un pic de rotunjime acestui rosé plin de prospetime, care numai de aciditate nu duce lipsa. Si, in caz ca e nevoie si de-o precizare clara: nu, nu e vin de terasa. Nici n-ar prea avea cum, ca are 13,5 grade (un alcool foarte bine integrat, altminteri, chiar si la temperaturi usor mai ridicate, dar orisicatusi!). Asa ca-i trebuie mancare, deloc slaba. Mai un pui durduliu, mai un boboc de rata, mai o branza grasa...

DEHESA LA GRANJA 2008

Alejandro Fernandez - Pesquera
DEHESA LA GRANJA 2008
Data degustarii: 29.11.2018

Pai ar cam trebui sa incep prin a spune ca avem de-a face cu un Tempranillo care nu are chef sa dea semne de oboseala nici macar dupa zece ani (Mai rezista? Eu zic ca da.) Olfactiv ne intampina cu aromele lemnului, ceva tutun si fructe rosii, discret gemoase. Corpul e destul de zdravan, insa e catifelat, iar taninii sunt fini. Da, fructele sunt in continuare un pic spre gem, dar senzatia e contrabalansata de o fina astringenta, care ne da o frumoasa rotunjime. Adaugati dumneavoastra un postgust lung, in care gasim aceleasi fructe rosii, inviorate de o aciditate optima si cred ca veti ajunge la aceeasi concluzie cu mine: un vin numai bun pentru carnuri rosii fine, branzeturi maturate ori, de ce nu?, o patratica de ciocolata neagra.

ROSE RIOJA 2017

Marques de Caceres
ROSE RIOJA 2017
Data degustarii: 21.11.2018

In lumea asta de rosé-uri nebune (pardon, moderne), chiar mi-a placut delicatetea cu care intampina acest vin: ceva fructe rosii (cu o zmeura solista timida), o adiere florala, ce mai, nimic bombastic, nimic exploziv. Gustul e aproape la fel de elegant, o discreta onctuozitate conferind un pic de rotunjime acestui rosé plin de prospetime, care numai de aciditate nu duce lipsa. Si, in caz ca e nevoie si de-o precizare clara: nu, nu e vin de terasa. Nici n-ar prea avea cum, ca are 13,5 grade (un alcool foarte bine integrat, altminteri, chiar si la temperaturi usor mai ridicate, dar orisicatusi!). Asa ca-i trebuie mancare, deloc slaba. Mai un pui durduliu, mai un boboc de rata, mai o branza grasa...