Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

VILLA WOLF PINOT NOIR ROSE 2018
Data degustarii: 02.12.2019

Primele impresii? Un „nas” impetuos de fructe rosii, un gust in acelasi timp (discret) onctuos si proaspat. Dar sa fie clar: prospetimea domina, pana la urma, ansamblul, fiind ea ajutata si de „injectia” de CO2. Un „duca-s-ar pe gat” de exceptie si senzatia de sprit data atat de micile bule taman pomenite, cat si de o tarie alcoolica absolut decenta (11,5%) trimit in mod evident acest simpatic rosé in zona teraselor si a suetelor cu prietenii. Dar nici langa meniuri mai usoare n-o sa se faca de ras, ba chiar dimpotriva.

ZANA ROZA 2018

Domeniul Muntean
ZANA ROZA 2018
Data degustarii: 25.11.2019

Mai intai, sa notam ca zana are, fireste, haine frumoase, atat eticheta, cat si culoarea oferindu-ne o prima impresie cat se poate de placuta. Olfactiv ne intampina cu flori, urmate repede de fructe rosii. Gustul este foarte proaspat, destul de plin si de rotund, elegant, cu o placuta senzatie de mineralitate. Cat despre postgust, desi nu-i prea lung, e placut si starnitor de pofta unei a doua guri. Ce facem cu dumneaei zana? Pai sigur ca ne putem conversa asa, pur si simplu, mai ales ca zilele calduroase se apropie si terasele ne-asteapta. Dar parca mai curand as vedea-o insotind pui dolofani, branzeturi onctuoase ori paste. Va fi o zana buna indiferent de varianta aleasa.

CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2017
Data degustarii: 25.11.2019

„Sobrietate” as zice eu ca e cuvantul cheie in paharul de fata, care sobrietate se simte inca de la prima adulmecare. Fiindca da, e un vin care are nevoie de ceva timp sa se imprieteneasca cu tine, sa-si dezvaluie olfactiv fructele rosii, condimentele si celelalte mici rafinamente ale baricului transilvan. Gustul e cumva lejer (nordul!), taninii sunt ei un pic nabadaiosi, da-s mici si fini (las’ c-or sa mai imbatraneasca ei!), insa nota tot de sobrietate ramane. Fiindca, in ciuda lejeritatii, nu vorbim in niciun caz de un vin de taclale, ci de unul care vrea mancare (ardeleneasca, fireste!). Poate fi si mai grasuta, are destula aciditate tanarul Cabernet mesterit de Darius Pripon. Dar sa fie sobra si eleganta, nu suguim, da?

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 25.11.2019

Despre tehnica Ripasso, promit sa va povestesc alta data (daca simt ca o sa doriti chestia asta), deocamdata ma grabesc sa va spun ca avem de-a face cu un vin tare interesant, care stie sa combine calitatile prospetimii cu cele ale „lucraturii”. Adica, un exemplu, primul nas e vioi, cu visine soliste si fructe de padure „backing vocals”, dar al doilea ne dezvaluie adierile complexe din zona lemnului. Gustul e placut, suplu si proaspat (prima gura), dar devine capitos, rotund si dornic de invechire in cea de-a doua. Postgustul ne intoarce la visine, dar ne aduce aminte ca vinul asta are, totusi, 14.5% alcool, asa ca incepe sa planga dupa mancare. Carnuri rosii, desigur, zdravene (pot fi si un pic grasute), care sa se lupte cu succes cu Valpolicella noastra, o mica fiara deghizata in fata prietenoasă din vecini. Bun si interesant vin, ce mai la deal, la vale!

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 11.11.2019

Daca primul „nas” e cumva sobru si retinut, cu placute adieri minerale, cel de-al doilea anunta, prin elegantul asamblaj de fructe, deopotriva albe si exotice, sarabanda ce va sa urmeze in gust. In care gust regasim mineralitatea, vin apoi si fructele, basca intervin decis niste citrice (cu un grapefruit lider de pluton), ce raman cu noi si in finalul lung si placut. Cu ce-l maritam? Pai daca am spus mineralitate si citrice, e clar ca pestele devine principalul pretendent, dar nu cred ca vreun aperitiv s-ar supara vreodata de o insotire cu Sauvignonul din Lechinta. Insa, recunosc, parca mai curand l-as bea asa, pur si simplu, sa ma bucur pe indelete de toate fatetele.

VILLA WOLF PINOT NOIR ROSE 2018
Data degustarii: 01.11.2019

Primele impresii? Un „nas” impetuos de fructe rosii, un gust in acelasi timp (discret) onctuos si proaspat. Dar sa fie clar: prospetimea domina, pana la urma, ansamblul, fiind ea ajutata si de „injectia” de CO2. Un „duca-s-ar pe gat” de exceptie si senzatia de sprit data atat de micile bule taman pomenite, cat si de o tarie alcoolica absolut decenta (11,5%) trimit in mod evident acest simpatic rosé in zona teraselor si a suetelor cu prietenii. Dar nici langa meniuri mai usoare n-o sa se faca de ras, ba chiar dimpotriva.