Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

LE DUE ARBIE ROSATO TOSCANA 2017
Data degustarii: 01.08.2019

Mai intai nasul e placut surprins de corul bine inchegat de arome (cu fructe rosii soliste, dar mai sunt si ceva fructe albe, basca niscaiva citrice). Gustul e proaspat și, n-am cum sa-i zic altfel, jucaus. Exista insa o anumita rotunjime, plus o adiere minerala care fac acest vin nitel mai serios, dar si mai simpatic. Postgustul, lung dar nu din cale-afara, e placut si din cel chemator de o a doua gura. Una peste alta, un rosé bun si pentru terasa, dar care va acompania cu placere meniuri estivale (carevasazica lejere).

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2015
Data degustarii: 01.08.2019

Prima adulmecare a paharului ne aduce arome fine si gratioase de fructe rosii (in primul rand prune, visine si cirese negre), insa la ce-a de-a doua vin si adierile de tutun, piele si condimente. Corpul e plin si catifelat, structura se sprijina pe taninii deja slefuiti, iar alcoolul (15 %!) e bine integrat (totusi n-ar fi o idee rea sa-l serviti un pic mai rece decat ar cere canoanele). Postgustul e lung si placut, cu o amintire de visine, cirese negre si cafea. Cam toate carnurile rosii vor gasi un companion de nadejde in aceasta Feteasca Neagra, dar cred ca un mic plus ar trebui acordat, totusi, tocaturilor mai zdravene.

LA FIOLE BLANC 2017

Maison Brotte
LA FIOLE BLANC 2017
Data degustarii: 19.07.2019

Un vin alb lejer si prietenos, excelent pentru aperitiv („lato sensu”, cum ar fi zis Pastorel). Olfactiv e proaspat, vioi si exuberant, dar si elegant, cu note florale si de fructe albe (piersici, caise). Gustul ramane in aceeasi nota sprintena si eleganta, corpul e rotund, isi fac aparitia si niste citrice, care ne vor insoti pana in postgustul destul de lung si placut. Cat despre asocieri, aperitive am spus deja, sa mai adaugam ceva pui, ori chiar peste alb, si deja masa a inceput cum nu se poate mai bine.

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 15.07.2019

Despre tehnica Ripasso, promit sa va povestesc alta data (daca simt ca o sa doriti chestia asta), deocamdata ma grabesc sa va spun ca avem de-a face cu un vin tare interesant, care stie sa combine calitatile prospetimii cu cele ale „lucraturii”. Adica, un exemplu, primul nas e vioi, cu visine soliste si fructe de padure „backing vocals”, dar al doilea ne dezvaluie adierile complexe din zona lemnului. Gustul e placut, suplu si proaspat (prima gura), dar devine capitos, rotund si dornic de invechire in cea de-a doua. Postgustul ne intoarce la visine, dar ne aduce aminte ca vinul asta are, totusi, 14.5% alcool, asa ca incepe sa planga dupa mancare. Carnuri rosii, desigur, zdravene (pot fi si un pic grasute), care sa se lupte cu succes cu Valpolicella noastra, o mica fiara deghizata in fata prietenoasă din vecini. Bun si interesant vin, ce mai la deal, la vale!

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 15.07.2019

Daca primul „nas” e cumva sobru si retinut, cu placute adieri minerale, cel de-al doilea anunta, prin elegantul asamblaj de fructe, deopotriva albe si exotice, sarabanda ce va sa urmeze in gust. In care gust regasim mineralitatea, vin apoi si fructele, basca intervin decis niste citrice (cu un grapefruit lider de pluton), ce raman cu noi si in finalul lung si placut. Cu ce-l maritam? Pai daca am spus mineralitate si citrice, e clar ca pestele devine principalul pretendent, dar nu cred ca vreun aperitiv s-ar supara vreodata de o insotire cu Sauvignonul din Lechinta. Insa, recunosc, parca mai curand l-as bea asa, pur si simplu, sa ma bucur pe indelete de toate fatetele.

HUMO BLANCO...

Humo Blanco
HUMO BLANCO SAUVIGNON BLANC EDITION LIMITADA 2017
Data degustarii: 15.07.2019

Gratie si invaluire (fumul, deh!), cam astea cred ca-s cuvintele cheie pentru a defini acest rafinat Sauvignon Blanc chilian. Nasul e intampinat de arome vegetale (chiar nitel sparanghel), „pi de chat”, citrice, niscaiva fructe exotice (cu fructul pasiunii un pic mai in fata), basca o discreta adiere minerala. Gustul e plin, gratios si invaluitor (stiu, ma repet!), iar postgustul e lung si complex, cu mai toata simfonia pomenita mai sus. Mi-ar placea sa-l beau pur si simplu, de pofta si placere (mai ales ca alcoolul, 13,5 %, e foarte bine integrat), dar m-ar bucura si prezenta lui pe masa alaturi de aperitive fine.