Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

CAII DE LA LETEA ALIGOTE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 29.01.2020

Ca sa fie clar de la bun inceput: avem de-a face cu un Aligoté cum scrie la carte (si nu-s multe in Romania, maximum 2-3, cel de fata y compris). Ba poate chiar mai mult decat atat. Arome vegetale (de-a dreptul ierboase) si minerale, a doua mirosire aduce si citrice, plus niste adieri florale. Gustul e viu, hotarat, transant, cum ii sta bine soiului, numai ca existe si o anumita gratie&eleganta, mai curand caracteristica Aligoté-ului de Iasi, care-l rotunjeste si-l scoate din clasicul binom somn plus crap inspre (cam) orice meniu piscicol. Daca vreti sa aflati ce-i aia Aligoté bun, exemplarul asta de la Niculitel e un material didactic teribil de reusit. Dar merita sa-l incercati si asa, pur si simplu, fara scopuri (sa zic asa) educative. Fiindca merita din plin.

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2016
Data degustarii: 28.01.2020

De la bun inceput trebuie sa recunosc: ce mi-a placut in primul rand la cupajul asta e ca aromele fine si frumos imbinate (fructe rosii plus cele ale lemnului) se prelungesc elegant intr-un gust lejer si catifelat, taninii fini si frumos rotunjiti sprijinind optim ansamblul. Altminteri, nu zic ca nu puteti bea un pahar de pofta (ca merita din plin), totusi cele 14,5% alcool cam cer de mancare. Carnuri rosii, fine si elegante, tocaturi asijderea, cam asta ar fi ideea.

CAII DE LA LETEA ALIGOTE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 20.01.2020

Ca sa fie clar de la bun inceput: avem de-a face cu un Aligoté cum scrie la carte (si nu-s multe in Romania, maximum 2-3, cel de fata y compris). Ba poate chiar mai mult decat atat. Arome vegetale (de-a dreptul ierboase) si minerale, a doua mirosire aduce si citrice, plus niste adieri florale. Gustul e viu, hotarat, transant, cum ii sta bine soiului, numai ca existe si o anumita gratie&eleganta, mai curand caracteristica Aligoté-ului de Iasi, care-l rotunjeste si-l scoate din clasicul binom somn plus crap inspre (cam) orice meniu piscicol. Daca vreti sa aflati ce-i aia Aligoté bun, exemplarul asta de la Niculitel e un material didactic teribil de reusit. Dar merita sa-l incercati si asa, pur si simplu, fara scopuri (sa zic asa) educative. Fiindca merita din plin.

DRAGAICA ROSIE 2017

Crama Oprisor
DRAGAICA ROSIE 2017
Data degustarii: 20.01.2020

Pai cred c-ar trebui s-o spun din start: nici editia 2017 a deja clasicului cupaj de la Oprisor nu ne insala asteptarile. Si inca de la inceput (olfactiv, adica) suntem preveniti ca ne asteapta o simfonie de arome (care mai fortissimo, care mai piano). Rand pe rand ies in fata scenei fructele rosii, aromele lemnului, adierile florale si impresiile minerale. Corpul e de-a dreptul matasos, taninii fini sunt bine slefuiti si o idee dulci, aciditatea e optima, iar postgustul lung scoate la rampa si o cireasa neagra. Ce mai, un vin de baut andante, ma non troppo!

BAROCCO PROSECCO

Casa Vinicola Botter
BAROCCO PROSECCO
Data degustarii: 09.01.2020

Permiteti-mi sa incep, de data asta, cu concluzia: avem de-a face cu un prosecco extrem de simpatic si degrab’ baubil. Il ajuta si continutul rezonabil de alcool (11%), si perlajul destul de fin si persistent, chiar daca nu prea bogat (las’ ca-i bine, se simte mai clar Glera care ii da baza), si aromele discrete de flori si fructe albe, cu o usoara aluzie de miere, si gustul elegant, lejer, crocant si racoritor, in care-si fac aparitia si niscaiva citrice. Il puteti folosi ca starter, il puteti marita cu aperitive usoare, ori il beti asa, pur si simplu. Insa retineti: in ultimele doua cazuri, o singura sticla e departe de a fi suficienta.

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2016
Data degustarii: 09.01.2020

De la bun inceput trebuie sa recunosc: ce mi-a placut in primul rand la cupajul asta e ca aromele fine si frumos imbinate (fructe rosii plus cele ale lemnului) se prelungesc elegant intr-un gust lejer si catifelat, taninii fini si frumos rotunjiti sprijinind optim ansamblul. Altminteri, nu zic ca nu puteti bea un pahar de pofta (ca merita din plin), totusi cele 14,5% alcool cam cer de mancare. Carnuri rosii, fine si elegante, tocaturi asijderea, cam asta ar fi ideea.