Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

DEHESA LA GRANJA 2008

Alejandro Fernandez - Pesquera
DEHESA LA GRANJA 2008
Data degustarii: 13.08.2018

Pai ar cam trebui sa incep prin a spune ca avem de-a face cu un Tempranillo care nu are chef sa dea semne de oboseala nici macar dupa zece ani (Mai rezista? Eu zic ca da.) Olfactiv ne intampina cu aromele lemnului, ceva tutun si fructe rosii, discret gemoase. Corpul e destul de zdravan, insa e catifelat, iar taninii sunt fini. Da, fructele sunt in continuare un pic spre gem, dar senzatia e contrabalansata de o fina astringenta, care ne da o frumoasa rotunjime. Adaugati dumneavoastra un postgust lung, in care gasim aceleasi fructe rosii, inviorate de o aciditate optima si cred ca veti ajunge la aceeasi concluzie cu mine: un vin numai bun pentru carnuri rosii fine, branzeturi maturate ori, de ce nu?, o patratica de ciocolata neagra.

PHILIP 2014
Data degustarii: 01.08.2018

Trebuie sa recunosc: cel dintai descriptor care mi-a venit in minte atunci cand am luat prima gura din Cabernetul de la Mazzei a fost „gustos”. Stiu ca e un pic ciudat, dar cred ca termenul descrie cel mai bine subtilul echilibru dintre corpul catifelat, aciditatea cat sa dea prospetime, aromele fructelor rosii si cele ale lemnului, finetea taninilor si discreta astringenta. Iar eleganta se simte de la „nasul” complex si pana la postgustul lung si reconfortant. Din acest motiv n-as prea fi de acord cu producatorul, care-l recomanda alaturi de vanat inabusit cu sos si branzeturi maturate. Nu-i rea asocierea, dar cred ca vinul va fi pus mai bine in valoare de preparate fine de carne rosie.

NARBO MARTIUS SYRAH...

Gerard Bertrand
NARBO MARTIUS SYRAH ROSE 2017
Data degustarii: 01.08.2018

Un rosé elegant si si destul de ccomplex, care ne scoate din zona „fructosel-parfumel” atat de raspandita in ultima vreme. Arome fine de fructe rosii (zmeura), ceva visine, o adiere de condimente. Gustul e plin („umple gura”), aciditatea optima da o prospetime absolut reconfortanta, subliniata si de o discreta unda minerala. Continutul redus de alcool (12,5%) il poate trimite si in zona de terase, dar versatilitatea il indica si drept un companion desavarsit pentru meniurile usoare ale verii.

DEHESA LA GRANJA 2008

Alejandro Fernandez - Pesquera
DEHESA LA GRANJA 2008
Data degustarii: 23.07.2018

Pai ar cam trebui sa incep prin a spune ca avem de-a face cu un Tempranillo care nu are chef sa dea semne de oboseala nici macar dupa zece ani (Mai rezista? Eu zic ca da.) Olfactiv ne intampina cu aromele lemnului, ceva tutun si fructe rosii, discret gemoase. Corpul e destul de zdravan, insa e catifelat, iar taninii sunt fini. Da, fructele sunt in continuare un pic spre gem, dar senzatia e contrabalansata de o fina astringenta, care ne da o frumoasa rotunjime. Adaugati dumneavoastra un postgust lung, in care gasim aceleasi fructe rosii, inviorate de o aciditate optima si cred ca veti ajunge la aceeasi concluzie cu mine: un vin numai bun pentru carnuri rosii fine, branzeturi maturate ori, de ce nu?, o patratica de ciocolata neagra.

PHILIP 2014
Data degustarii: 13.07.2018

Trebuie sa recunosc: cel dintai descriptor care mi-a venit in minte atunci cand am luat prima gura din Cabernetul de la Mazzei a fost „gustos”. Stiu ca e un pic ciudat, dar cred ca termenul descrie cel mai bine subtilul echilibru dintre corpul catifelat, aciditatea cat sa dea prospetime, aromele fructelor rosii si cele ale lemnului, finetea taninilor si discreta astringenta. Iar eleganta se simte de la „nasul” complex si pana la postgustul lung si reconfortant. Din acest motiv n-as prea fi de acord cu producatorul, care-l recomanda alaturi de vanat inabusit cu sos si branzeturi maturate. Nu-i rea asocierea, dar cred ca vinul va fi pus mai bine in valoare de preparate fine de carne rosie.

MALBEC 2015

Coopers Creek
MALBEC 2015
Data degustarii: 13.07.2018

Mai intai ne intampina, olfactiv si gustativ, fructele (prune, afine, mure), sprijinite discret de condimentele lemnului. Corpul e mediu, aciditate optima, iar taninii ne ofera o textura mai spre plus. Postgustul lung, cu o timida aparitie a unei cirese negre, completeaza optim un vin elegant, care parca nu asteapta altceva decat sa fie servit alaturi de carnuri rosii mai grasute (are o astringenta numai buna). Si, daca tot se apropie Pastele, notati-va ca, daca mielul are de la 10 kilograme in sus, atunci Malbecul asta ii va fi un tovaras de absoluta nadejde.