Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

PHILIP 2014
Data degustarii: 18.05.2018

Trebuie sa recunosc: cel dintai descriptor care mi-a venit in minte atunci cand am luat prima gura din Cabernetul de la Mazzei a fost „gustos”. Stiu ca e un pic ciudat, dar cred ca termenul descrie cel mai bine subtilul echilibru dintre corpul catifelat, aciditatea cat sa dea prospetime, aromele fructelor rosii si cele ale lemnului, finetea taninilor si discreta astringenta. Iar eleganta se simte de la „nasul” complex si pana la postgustul lung si reconfortant. Din acest motiv n-as prea fi de acord cu producatorul, care-l recomanda alaturi de vanat inabusit cu sos si branzeturi maturate. Nu-i rea asocierea, dar cred ca vinul va fi pus mai bine in valoare de preparate fine de carne rosie.

BLACK LABEL CHARDONNAY 2016
Data degustarii: 14.05.2018

Exact asa cum ne puteam astepta de la „australian”, olfactiv ne intampina o livada intreaga, dar care, spre lauda ei, e armonioasa si nu acopera complet micile efluvii florale. Gustul e catifelat, chiar un pic onctuos, cu multe fructe (piersici albe, fructul pasiunii, caise, pepene galben etc.), care convietuiesc in pace impreuna. Abia postgustul e ceva mai linistit, prelung, iar piersica alba devine solista. Morala? Pai presupun ca v-ati prins deja. Ori il beti ca atare, ori va bucurati ca aveti un vin numai bun pentru preparate asiatice. E optim in ambele situatii.

MALBEC 2015

Coopers Creek
MALBEC 2015
Data degustarii: 10.05.2018

Mai intai ne intampina, olfactiv si gustativ, fructele (prune, afine, mure), sprijinite discret de condimentele lemnului. Corpul e mediu, aciditate optima, iar taninii ne ofera o textura mai spre plus. Postgustul lung, cu o timida aparitie a unei cirese negre, completeaza optim un vin elegant, care parca nu asteapta altceva decat sa fie servit alaturi de carnuri rosii mai grasute (are o astringenta numai buna). Si, daca tot se apropie Pastele, notati-va ca, daca mielul are de la 10 kilograme in sus, atunci Malbecul asta ii va fi un tovaras de absoluta nadejde.

RESERVA MERLOT 2015

Domeniul Bogdan
RESERVA MERLOT 2015
Data degustarii: 08.05.2018

Mai intai suntem martorii unei mici incaierari olfactive, care se termina nedecis: nici fructele (cu o visina pirpirie ce conduce lupta), nici aromele lemnului, nici notele florale, aliate cu cele minerale, nereusind sa se impuna definitiv. In gustul placut, lejer si discret catifelat, visina se inzdraveneste brusc si reuseste, ajutata din flancuri de niste tanini vigilenti, sa conduca, in cele din urma, armata fructelor la victorie. Finalul, care pastreaza amintirea visinei, e lung, placut, reconfortant si usor astringent. Un vin care cam cere de mancare: carnuri rosii mai usoare, de-alde rata, miel sau porc. Dar sunt convins ca, daca ar prinde glas, luptatoarea noastra visina ar cere, pe un ton imperios, o tocanita.

CUVEE VISAN 2016
Data degustarii: 03.05.2018

Avem in pahare poate cea mai gratioasa si lejera editie de Cuvee Visan din 2010 incoace (nu mult, o idee, si oricum am zis poate!). Olfactiv ne intampina aceleasi fructe albe si flori ca intotdeauna, in timp ce in gust se face simtita si o discreta nota minerala. Postgustul e un pic schimbat, in sensul ca, poate datorita lejeritatii mai sus pomenite, chemarea unei a doua guri e ceva mai pronuntata (duca-s-ar pe gat voiam sa spun, dar m-am abtinut). Cat despre prezenta pe masa, putem in continuare vorbi de raza larga de actiune (desi salata boeuf, de pilda, devine un pic cam prea hotarata). In schimb, pentru prima oara, am simtit nevoia sa mai beau un pahar asa, pur si simplu, fara nimic primprejur. De pofta, de sete si de placere.

BLACK LABEL CHARDONNAY 2016
Data degustarii: 20.04.2018

Exact asa cum ne puteam astepta de la „australian”, olfactiv ne intampina o livada intreaga, dar care, spre lauda ei, e armonioasa si nu acopera complet micile efluvii florale. Gustul e catifelat, chiar un pic onctuos, cu multe fructe (piersici albe, fructul pasiunii, caise, pepene galben etc.), care convietuiesc in pace impreuna. Abia postgustul e ceva mai linistit, prelung, iar piersica alba devine solista. Morala? Pai presupun ca v-ati prins deja. Ori il beti ca atare, ori va bucurati ca aveti un vin numai bun pentru preparate asiatice. E optim in ambele situatii.