Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

RIESLING DRY 2018

Loosen Dr. L
RIESLING DRY 2018
Data degustarii: 19.03.2020

Un „nas” destul de complex si armonios, din care se detaseaza un pic notele citrice si cele minerale. Gustul e foc de proaspat, racoritor si de-a dreptul crocant (serviti-l bine racit!), nota de lamaie e la locul ei si ramane cu noi si in postgustul destul de lung. Ceviche si sushi scrie pe contraeticheta, dar as zice sa nu va formalizati; cam orice peste se va bucura teribil la intalnirea cu acest Riesling de pe Mosela. Ba chiar si puiul ori niscaiva salate lejere. Dar nici de sete nu-i rau deloc, ba chiar dimpotriva, fiind el (stiu, ma repet) teribil de racoritor si avand un continut alcoolic decent, de doar 12%.

JELNA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 19.03.2020

Daca primul „nas” e cumva sobru si retinut, cu placute adieri minerale, cel de-al doilea anunta, prin elegantul asamblaj de fructe, deopotriva albe si exotice, sarabanda ce va sa urmeze in gust. In care gust regasim mineralitatea, vin apoi si fructele, basca intervin decis niste citrice (cu un grapefruit lider de pluton), ce raman cu noi si in finalul lung si placut. Cu ce-l maritam? Pai daca am spus mineralitate si citrice, e clar ca pestele devine principalul pretendent, dar nu cred ca vreun aperitiv s-ar supara vreodata de o insotire cu Sauvignonul din Lechinta. Insa, recunosc, parca mai curand l-as bea asa, pur si simplu, sa ma bucur pe indelete de toate fatetele.

NEDEEA 2018
Data degustarii: 10.03.2020

Olfactiv, suntem asaltati de fructe rosii (cu niste visine si cirese negre pe post de avangarda). Gustul e, in acelasi timp, plin si lejer, astringent si catifelat, vesel si serios. Totusi, sa ne-ntelegem, voiosia ramane principala caracteristica, chit ca Nedeea asta a devenit mai sobra decat o tineam eu minte de la primele editii. Ramane, totusi, un vin de baut cu paharul, nu cu paharelul, care se va bucura foarte de o intalnire cu niste gratare, sarmale, parjoale si altele asijderea.

DOPPIO PASSO PRIMITIVO 2019
Data degustarii: 01.03.2020

Olfactiv ne intampina un ansamblu elegant si placut de arome (fructe rosii, in primul rand, apoi o adiere florala si-un praf de condimente), frumos rotunjit si care nu pare deloc a fi al unui vin atat de tanar. La fel de rotund e si gustul, plin de acelasi fructe (un pic gemoase). Catifelarea si moliciunea sunt optim balansate de aciditate si o usoara astringenta, totul stabil asezat pe niste tanini fini si discreti. Asa ca la niste carnuri rosii un pic grasute si bine condimentate m-as gandi in primul rand pentru asociere. Dar nu chiar o ceafa de porc, incercati si dumneavoastra doua-trei trepte mai sus.

VERSO ROSSO SALENTO 2019
Data degustarii: 01.02.2020

Am putea sa ne asteptam de la un rosu din 2019 sa fie simpatic si exploziv (un fel de Beajolais, asa...). Dar nu, descoperim in pahar un vin sobru si serios (din punct de vedere olfactiv vorbesc acum), care trebuie zdravan adulmecat pentru a-i descoperi aromele de ciocolata, piper, vanilie si fructe rosii (nu l-am pus la zacut in decantor, am zis ca nu-i cazul la un vin din 2019, dar s-ar putea sa fie o idee buna) Gustul, in schimb, e mai curand prietenos, jucaus, lejer si bine balansat, cu anumite note dulci dinspre fructe, contrabalansate de o astringenta placuta. Va castiga prin invechire? Tot ce se poate, premisele sunt de partea lui. Deocamdata, e numai bun langa mezelicuri italiene (si nu numai), branzeturi maturate si preparate mai grasute (si mai picante) din carne rosie.

NEDEEA 2018
Data degustarii: 01.02.2020

Olfactiv, suntem asaltati de fructe rosii (cu niste visine si cirese negre pe post de avangarda). Gustul e, in acelasi timp, plin si lejer, astringent si catifelat, vesel si serios. Totusi, sa ne-ntelegem, voiosia ramane principala caracteristica, chit ca Nedeea asta a devenit mai sobra decat o tineam eu minte de la primele editii. Ramane, totusi, un vin de baut cu paharul, nu cu paharelul, care se va bucura foarte de o intalnire cu niste gratare, sarmale, parjoale si altele asijderea.