Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2017
Data degustarii: 02.04.2019

„Sobrietate” as zice eu ca e cuvantul cheie in paharul de fata, care sobrietate se simte inca de la prima adulmecare. Fiindca da, e un vin care are nevoie de ceva timp sa se imprieteneasca cu tine, sa-si dezvaluie olfactiv fructele rosii, condimentele si celelalte mici rafinamente ale baricului transilvan. Gustul e cumva lejer (nordul!), taninii sunt ei un pic nabadaiosi, da-s mici si fini (las’ c-or sa mai imbatraneasca ei!), insa nota tot de sobrietate ramane. Fiindca, in ciuda lejeritatii, nu vorbim in niciun caz de un vin de taclale, ci de unul care vrea mancare (ardeleneasca, fireste!). Poate fi si mai grasuta, are destula aciditate tanarul Cabernet mesterit de Darius Pripon. Dar sa fie sobra si eleganta, nu suguim, da?

AMMOS ROSE 2017

Crama Histria
AMMOS ROSE 2017
Data degustarii: 19.03.2019

Rosé-ul din Cogealac ne intampina olfactiv cu fructe rosii (cu o capsuna care iese un pic in fata) si o unda de fagure de miere. Gustul e suplu, lejer, cu o rotunjime placuta. Postgustul nu-i prea lung, dar sporeste dorinta de a mai bea o gura. Daca mai adaug si cele (doar) 12 grade, cred c-am izbutit sa conturez imaginea unui vin pasnic si racoritor. De baut, ce mai!

NARBO MARTIUS SYRAH...

Gerard Bertrand
NARBO MARTIUS SYRAH ROSE 2017
Data degustarii: 19.03.2019

Un rosé elegant si si destul de ccomplex, care ne scoate din zona „fructosel-parfumel” atat de raspandita in ultima vreme. Arome fine de fructe rosii (zmeura), ceva visine, o adiere de condimente. Gustul e plin („umple gura”), aciditatea optima da o prospetime absolut reconfortanta, subliniata si de o discreta unda minerala. Continutul redus de alcool (12,5%) il poate trimite si in zona de terase, dar versatilitatea il indica si drept un companion desavarsit pentru meniurile usoare ale verii.

ROSSO DI MONTALCINO 2016
Data degustarii: 18.03.2019

Mai intai ne sare in ochi frumoasa culoare porfirie a acestui vin obtinut din SangioveseGrosso. Apoi ne intampina olfactiv un cor perfect balansat de arome delicate, constituit pe principiul „cate putin din fiecare”: fructe rosii, cateva flori (violete), o unda minerala... Corpul mediu e rotund, numai taninii (tineri, de!) isi fac un pic de cap, dar sunt fini si nu fac altceva decat sa faca frumoasa catifea un pic mai aspra si sa confere un plus de astringenta. Care astringenta o sa ne ceara o carne rosie un pic mai grasuta, insa fina si eleganta precum acest Rosso di Montalcino.

TECTONIC FETEASCA NEAGRA 2014
Data degustarii: 18.03.2019

O Feteasca Neagra ce ne intampina cu un nas frumos si elegant de fructe negre, cateva prune (doar o idee spre gem) si o fina unda de cirese negre. Gustul e lejer, dar plin, cu tanini frumos slefuiti si cu cateva prune care se pretind uneori solistele ansamblului fructat. Un postgust destul de lung si placut completeaza fericit un vin ce nu cunoaste oprelisti de asociere de la rata si pana la vita, plus branzeturi ori preparate (cu conditia sa fie elegante). Dar, daca ma intrebati pe mine, tot cu tocaturile se va intelege cel mai bine.

CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2017
Data degustarii: 12.03.2019

„Sobrietate” as zice eu ca e cuvantul cheie in paharul de fata, care sobrietate se simte inca de la prima adulmecare. Fiindca da, e un vin care are nevoie de ceva timp sa se imprieteneasca cu tine, sa-si dezvaluie olfactiv fructele rosii, condimentele si celelalte mici rafinamente ale baricului transilvan. Gustul e cumva lejer (nordul!), taninii sunt ei un pic nabadaiosi, da-s mici si fini (las’ c-or sa mai imbatraneasca ei!), insa nota tot de sobrietate ramane. Fiindca, in ciuda lejeritatii, nu vorbim in niciun caz de un vin de taclale, ci de unul care vrea mancare (ardeleneasca, fireste!). Poate fi si mai grasuta, are destula aciditate tanarul Cabernet mesterit de Darius Pripon. Dar sa fie sobra si eleganta, nu suguim, da?