Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

RESERVA SYRAH 2015

Domeniul Bogdan
RESERVA SYRAH 2015
Data degustarii: 08.02.2018

Olfactiv avem mai intai de-a face cu un strop de cafea, discret condimentata, urmata repede de niste fructe rosii, cu o visina deschizatoare de pluton. Corpul e rotund, lejer, placut astringent, cu o prospetime reconfortanta, dat de aciditatea optima. Fructele domina ansamblul, sprijinite pe niste tanini fini, dar inca hotarati (se vor rotunji ei cu timpul). Si tot fructe, insa lejer condimentate, gasim in postgustul lung si placut. Cu ce-l potrivim? Cu carne rosie la gratar, as zice prima oara, dar l-as cauta si pentru tocaturi (da, sarmale!), ca tot se-apropie Sarbatorile.

THE INDEPENDENT PROSECCO 2016
Data degustarii: 31.01.2018

Habar n-am de unde vine independenta proclamata pe eticheta. Ba chiar, glumind oleaca, as putea spune ca mai curand mi-e teama ca ar putea da dependenta. Si zic asta pornind inca de la nasul generos, plin de fructe (caise, piersici...), bine sprijinite din flanc de discrete arome de drojdii (vreti sa scriu coaja de paine? Iaca, am scris!). Gustul e proaspat si rotund, aciditatea e optima, fructele sunt aceleasi, postgustul e lung, placut si fructat, cat despre duca-s-ar pe gat, aflati ca e absolut remarcabil. Si va rog sa nu-mi cereti asocieri culinare de data asta, ca n-am chef (da, ar fi cateva, dar cui ii pasa?). Beti-l asa, pur si simplu, bine racit, de pofta si placere.

RESERVA MERLOT 2015

Domeniul Bogdan
RESERVA MERLOT 2015
Data degustarii: 28.01.2018

Mai intai suntem martorii unei mici incaierari olfactive, care se termina nedecis: nici fructele (cu o visina pirpirie ce conduce lupta), nici aromele lemnului, nici notele florale, aliate cu cele minerale, nereusind sa se impuna definitiv. In gustul placut, lejer si discret catifelat, visina se inzdraveneste brusc si reuseste, ajutata din flancuri de niste tanini vigilenti, sa conduca, in cele din urma, armata fructelor la victorie. Finalul, care pastreaza amintirea visinei, e lung, placut, reconfortant si usor astringent. Un vin care cam cere de mancare: carnuri rosii mai usoare, de-alde rata, miel sau porc. Dar sunt convins ca, daca ar prinde glas, luptatoarea noastra visina ar cere, pe un ton imperios, o tocanita.

GAIANA BARBERA D'ASTI 2012
Data degustarii: 25.01.2018

Daca as vrea un vin voios, care sa-mi dea prospetime si fructe (visine, cirese negre, basca ceva afine), apoi se cheama ca l-am gasit. Iar daca as vrea ca acelasi vin sa-mi ofere si ceva in plus (de pilda un strop de ciocolata, nitica piele...), cu atat mai mult Gaiana Barbera D'Asti 2012 va fi pe gustul meu. Mai ales ca primesc bonus catifelare, un pic de onctuozitate, multa rotunjime... Sa fie clar, nu e vin „de gratar”, dar nici „de meditatie”. In schimb toti ceilalti amatori de vin rosu (adica majoritatea) vor gasi suficiente motive sa tina minte acest vin. Mai ales daca-l vor bea un pic mai rece decat ar cere canoanele, cat sa nu-si ia alcoolul nasul la purtare.

MONTE GUELFO I MERLI 2015
Data degustarii: 25.01.2018

Olfactiv ne intampina o adiere florala (violete), repede dominata de orchestra fructelor rosii (mai spre piano, nu fortissimo!), cu vreo doua visine care incearca sa fie soliste, dar nu le iese mereu partitura. Gustul e lejer, proaspat (vin de baut cu paharul, nu cu paharelul), cu tanini fini, care subliniaza textura de catifea. Cat despre final, e lung, cu o amintire de visina bine coapta. Va fi excelent alaturi de rata, porc (da, vine Craciunul!), dar va acompania optim si branzeturi ori preparate maturate.

ROSE - TEMPRANILLO GARNACHA 2016
Data degustarii: 21.01.2018 Cupajul de Tempranillo si Garnacha ne intampina olfactiv cu un ansamblu de fructe rosii (zmeura, capsuni...), ambalat in delicate aluzii florale (violete, trandafiri...). Corpul e lejer, insa rotund, ferm si decis, cu o prospetime deosebita si cu simfonia fructelor interpretata mai piano. Una peste alta, un roze serios, facut cu simt de raspundere, departe de specimenele rozel-parfumel, atat de prezente pe rafturile de la noi si de aiurea. Un vin bun, ce mai...