Cele mai bune vinuri si preturi te asteapta in MAGAZINUL UnVinPeZi.ro. Vezi ofertele la peste 500 de etichete!

Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE 2019
Data degustarii: 01.09.2020

Mai intai ne intampina niste arome proaspete si (usor) condimentate de fructe rosii. Gustul vine bine in prelungire, e plin, rotund, cu o aciditate zdravana, bine tinuta in frau de o placuta onctuozitate. Un rosé foarte simpatic, cu doar 12,5% alcool, asa ca ar merge (si) pe o terasa. Dar parca tot cu niscaiva mancare prin preajma i-ar sta mai bine. A zis cineva frigarui?

COLLEZIONE CABERNET SAUVIGNON TREVENEZIE IGT 2018
Data degustarii: 25.08.2020

Pai dac-ar fi sa rezum vinul asta in doua cuvinte, apoi ele ar fi gratie si eleganta. Dar stiu ca asta nu v-ajunge, asa ca ma grabesc sa va spun ca aromele sunt fine si elegante, cu fructe rosii, ceva condimente (niste cuisoare soliste) si o adiere de cafea. Gustul e rotund, mai curand lejer, cu tanini fini si o astringenta suava, optim contrabalansata de o onctuozitate asijderea. Postgustul e lung si placut, cu o amintire ca de afinata (ganditi-va la senzatie, nu la componenta alcoolica, fiindca vinul n-are decat 13,5%). Si da, ati intuit bine, despre vita si vanat e vorba, in toate modurile elegante in care pot ele poposi pe masa.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2017
Data degustarii: 07.08.2020

Aromele sunt sobre (dar, nu stiu cum, in acelasi timp voioase), cu tot ce v-ati putea astepta: fructe rosii, piper, un strop vegetal, o picatura de lemn. Gustul e lejer, rotund, cu o usoara aciditate (sprijinita pe o unda astringenta) ce ma face sa-l visez alaturi de carnuri rosii mai grasute (dar nu chiar grase!), sau, mai ales, la o tocanita (bine, hai, ragout). Sarmale, ziceti? Perfecta alegere!

TOKAJI FURMINT 2018
Data degustarii: 05.08.2020

Pe scurt, sa mentionam un nas (aproape) exploziv, cu destule fructe albe, basca vreo doua exotice. Gustul e plin, umple gura, avem chiar si-o mica onctuozitate, iar corpul e de-a dreptul zdravan, asa cum ne putem astepta de la un Furmint. Daca adaugam si aciditatea suficient de vijelioasa, obtinem un vin numai bun de maritat cu aperitive oricat de consistente, ba si cu pasari de-a dreptul durdulii (da, gasca, rata...) Iar daca doctorul v-a interzis vinurile rosii, eu as zice sa-l incercati si la porc, sigur face fata.

INZOLIA 2019

Feudo Arancio
INZOLIA 2019
Data degustarii: 01.08.2020

Olfactiv, vinul e cumva retinut, dar se simt totusi fructele albe, care parca-parca ar vrea sa explodeze. Dar nu, n-a fac nici macar in gust (ca doar nu suntem prin Lumea Noua!), ci compun impreuna un ansamblu coral elegant si pasnic, din care, din cand in cand, mai rasuna cate un solo scurt: ba o piersica, ba o para, ba o caisa... Un vin proaspat, frumos rotunjit de note onctuoase, inflexiuni minerale si senzatii dulci.

DAGON CLAN HAR ROZE 2019
Data degustarii: 27.07.2020

Daca aromele (flori, fructe rosii) sunt elegante si gratioase, gustul e decis si aproape razboinic. Nu, nu e un rosé „de terasa”, vrea acompaniament, fiindca aciditatea si placuta astringenta cheama in farfurie mancaruri (nu chiar de vita, sa ne intelegem!) discret grasute si, eventual, indelung inabusite. Ori poate niste preparate din carne nu prea dure, sau branzeturi (mai scurt) maturate. Cred ca ati inteles deja: e perfect acolo unde albul e prea nevolnic si rosul prea vanjos.