Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

BLACK LABEL SHIRAZ 2016
Data degustarii: 21.09.2017

Ma scuzati, dar de data asta am sa-ncep cu finalul si am sa zic asa: daca vreti un vin pentru niste carnuri rosii (mai zdravan) condimentate, apoi australianul asta e o alegere cat se poate de potrivita. Trecem peste faptul ca piperul se simte si olfactiv (desigur, dominat de visine si de cateva cirese negre, dar se simte!). Mai important e gustul, moale, rotund, catifelat, cu aceleasi visine (discret gemoase). Iar daca mai pun si postgustul, lung, placut, cu o simpatica visina piperata, cred ca mi-am demonstrat enuntul inițial. Iar daca nu ma credeti, gustati-l!

BIO VIOGNIER +...

Edoardo Miroglio
BIO VIOGNIER + TRAMINER 2016
Data degustarii: 16.09.2017

Trebuie s-o spun de la bun inceput: ideea de a combina un Viognier (un soi tare proaspat si vivace, insa, oricum am lua-o, cam atat) cu un Traminer (puternic, expresiv, aromat, dar, asta e, cam plat) mi s-a parut, teoretic vorbind, foarte buna. Si m-am bucurat sa constat ca exemplarul oferit de „bulgarii” de la Edoardo Miroglio mi-a confirmat, pe deplin, teoria. E, daca vreti, inca un exemplu ca, in cazul cupajelor, 1+1 inseamna deseori mai mult decat doi. Avem complexitate de Traminer (miere, fructe albe, turta dulce) dublata de vivacitate de Viognier, avem rotunjime, echilibru si prospetime. A, si mai e si „bio”. Habar n-am daca va intereseaza aspectul (oricum discutia e lunga, n-o facem aici). Dar ideea de baza ramane una singura: e un vin chiar bun. De care, zic eu, merita sa va bucurati.

DOLCETTO D'ALBA 2016

Tenuta Carretta
DOLCETTO D'ALBA 2016
Data degustarii: 14.09.2017

Probabil ca deja stiti, dar o reamintire nu cred ca strica: nu, nu avem de-a face astazi cu un vin dulce. Dolcetto e doar numele soiului din care se obtine acest vin proaspat, de zi cu zi, tanar si, asa cum ii sta bine la varsta lui, foarte sturlubatic. Cei care vor musai ca vinul rosu sa aiba cine stie ce profunzimi abisale sunt rugati sa-l ocoleasca, cei care apreciaza insa vinurile zglobii, de baut mai cu cana (hai, cu canita!) as zice c-ar fi cazul sa se grabeasca. Ca prea rare au devenit vinurile de felul asta, care sa bucure niste preparate simple sau, de ce nu?, niste aperitive carnoase mai grasute si mai afumate.

CABERNET SAUVIGNON 2014
Data degustarii: 11.09.2017

Olfactiv, ne intampina mai intai aromele dinspre lemn (un pic de tutun, nitica piele...) Vine apoi soborul zdravan de fructe rosii (coacaze, afine, agrise), care stau ce stau si pleaca, lasand lemnul sa revina. Gustul e plin si catifelat, taninii sunt inca tineri, revin in forta aceleasi fructe, cu discrete tente de supracopt. Cat despre postgust, e lung, cumva gemos, cu o astringenta care, pe de o parte, balanseaza nota dulce si, pe de alta parte, cheama ceva mancare inaintea celei de-a doua guri de vin. Si ca veni vorba de mancare: preparate bine maturate, vita, vanat, cam pe-aici trebuie cautate asocierile.

SILENI CELLAR...

Sileni Estates
SILENI CELLAR SELECTION MERLOT 2014
Data degustarii: 05.09.2017

Inca de la prima privire, acest Merlot neozeelandez ne previne ca avem de-a face cu un vin dens si intens. O confirma apoi si olfactiv, oferindu-ne, pe langa ceva fructe rosii, prune afumate, tutun si alte arome ce vin dinspre lemn. Iar gustul este asa cum ne-am putea deja astepta: extractiv, corpolent, dar elegant si catifelat, cu tanini destul de rotunjiti si o aciditate cat sa dea prospetime. In fine, postgustul este destul de lung, placut, cu o discreta amintire onctuoasa. Asocieri? L-as vedea foarte bine alaturi de carnuri rosii, eventual mai condimentate, de preferinta mesterite pe gratar. Si o sugestie: serviti-l un pic mai rece decat ar cere canoanele, c-ar fi pacat ca alcoolul sa-si ia nasul la purtare.

VILA DOBRUSA...

Crama Avincis
VILA DOBRUSA SAUVIGNON BLANC 2015
Data degustarii: 23.08.2017

Un Sauvignon numai bun pentru zilele de vara, fiindca e lejer si vioi, basca debordeaza de prospetime. Olfactiv ne intampina cu arome florale si vegetale, cateva fructe albe, o unda citrica (grapefruit) si o adiere de ardei gras. Gustul vine tare bine in prelungire, doar ca rolurile se schimba, citricele (cu acelasi grapefruit lider de grup) preluand conducerea ostilitatilor. Una peste alta, un vin care ar putea fi baut si ca atare, de sete si intru racorire, dar parca tot mai bine i-ar sta insotit de niste aperitive usoare, cu care sa se puna in valoare reciproc.