Marius Cristian

Dupa mai mult de 30 de ani de baut vinuri si de lecturi oarecum intense in domeniu, n-am reusit sa ajung decat la o singura concluzie: cu cat descoperi si afli mai multe, cu atat iti dai seama cat de putin, de fapt, stii. Ca-n orice domeniu, de fapt. Asa ca, daca ma-ntreaba acum cineva ce-i aia vin, nu pot sa raspund, pe scurt, decat atat: o mare bucurie. O bucurie spre care am incercat și încerc sa-i aduc si pe altii, cu ajutorul ziarelor, revistelor, cartilor, degustarilor si, deloc in ultimul rand, prin intermediul site-ului costachel.ro. Si-am s-o fac de-acum inainte si pe unvinpezi.ro, manat de aceeasi idee: c-ar fi meschin din partea mea sa gust un vin bun si sa ma bucur de el de unul singur, fara sa le dau si altora sugestia. Pai n-ar fi pacat sa nu ne bucuram impreuna?

Comentariile lui Marius Cristian

THE INDEPENDENT PROSECCO 2016
Data degustarii: 21.11.2017

Habar n-am de unde vine independenta proclamata pe eticheta. Ba chiar, glumind oleaca, as putea spune ca mai curand mi-e teama ca ar putea da dependenta. Si zic asta pornind inca de la nasul generos, plin de fructe (caise, piersici...), bine sprijinite din flanc de discrete arome de drojdii (vreti sa scriu coaja de paine? Iaca, am scris!). Gustul e proaspat si rotund, aciditatea e optima, fructele sunt aceleasi, postgustul e lung, placut si fructat, cat despre duca-s-ar pe gat, aflati ca e absolut remarcabil. Si va rog sa nu-mi cereti asocieri culinare de data asta, ca n-am chef (da, ar fi cateva, dar cui ii pasa?). Beti-l asa, pur si simplu, bine racit, de pofta si placere.

LA PETITE SOPHIE 2015
Data degustarii: 14.11.2017

Olfactiv, echilibratul cupaj de la Gitana Winery ne intampina cu un ansamblu dens si zdravan, din care se disting, rand pe rand, arome florale, note ierboase, ananas, piersici si niscaiva condimente (vanilie). Gustul este la fel de solid, de-a dreptul barbatesc, o senzatie sustinuta si de cele 14 grade alcoolice. Asa ca nu prea stiu ce cauta micuta balerina pe eticheta, fiindca avem de-a face cu un vin impetuos, care aduce mai curand aminte de o sarja de cavalerie. Nu salate usoare, nu fructe de mare, nu fineturi trebuie sa gaseasca prin preajma, fiindca le va calca in picioare fara mila. Insa, pe de alta parte, la mancaruri mai zdravene (sa zic tocanita?) cu greu veti gasi un companion mai de nadejde.

DOLCETTO D'ALBA 2016

Tenuta Carretta
DOLCETTO D'ALBA 2016
Data degustarii: 13.11.2017

Probabil ca deja stiti, dar o reamintire nu cred ca strica: nu, nu avem de-a face astazi cu un vin dulce. Dolcetto e doar numele soiului din care se obtine acest vin proaspat, de zi cu zi, tanar si, asa cum ii sta bine la varsta lui, foarte sturlubatic. Cei care vor musai ca vinul rosu sa aiba cine stie ce profunzimi abisale sunt rugati sa-l ocoleasca, cei care apreciaza insa vinurile zglobii, de baut mai cu cana (hai, cu canita!) as zice c-ar fi cazul sa se grabeasca. Ca prea rare au devenit vinurile de felul asta, care sa bucure niste preparate simple sau, de ce nu?, niste aperitive carnoase mai grasute si mai afumate.

SILENI CELLAR...

Sileni Estates
SILENI CELLAR SELECTION MERLOT 2014
Data degustarii: 02.11.2017

Inca de la prima privire, acest Merlot neozeelandez ne previne ca avem de-a face cu un vin dens si intens. O confirma apoi si olfactiv, oferindu-ne, pe langa ceva fructe rosii, prune afumate, tutun si alte arome ce vin dinspre lemn. Iar gustul este asa cum ne-am putea deja astepta: extractiv, corpolent, dar elegant si catifelat, cu tanini destul de rotunjiti si o aciditate cat sa dea prospetime. In fine, postgustul este destul de lung, placut, cu o discreta amintire onctuoasa. Asocieri? L-as vedea foarte bine alaturi de carnuri rosii, eventual mai condimentate, de preferinta mesterite pe gratar. Si o sugestie: serviti-l un pic mai rece decat ar cere canoanele, c-ar fi pacat ca alcoolul sa-si ia nasul la purtare.

VERDEJO 2016

Javier Sanz
VERDEJO 2016
Data degustarii: 28.10.2017

„Voiosie” mi se pare a fi cuvantul cheie pentru acest foc de simpatic Verdejo din Rueda. Olfactiv vine cu ceva flori, multe fructe (ananas, piersici, pepene galben si nu numai) si un strop de mineralitate. Vinul e plin, umple gura, aciditatea ii confera o prospetime foarte placuta, iar mineralitatea devine un pic mai evidenta prin noianul fructat. Finalul e destul de lung, placut, cu o simpatica nota citrica. Poate fi baut si asa, pur si simplu, de placere, dar poate constitui o optiune de luat in seama pentru cam orice debut de masa, mai ales ca are o raza de actiune destul de larga.

LA PETITE SOPHIE 2015
Data degustarii: 24.10.2017

Olfactiv, echilibratul cupaj de la Gitana Winery ne intampina cu un ansamblu dens si zdravan, din care se disting, rand pe rand, arome florale, note ierboase, ananas, piersici si niscaiva condimente (vanilie). Gustul este la fel de solid, de-a dreptul barbatesc, o senzatie sustinuta si de cele 14 grade alcoolice. Asa ca nu prea stiu ce cauta micuta balerina pe eticheta, fiindca avem de-a face cu un vin impetuos, care aduce mai curand aminte de o sarja de cavalerie. Nu salate usoare, nu fructe de mare, nu fineturi trebuie sa gaseasca prin preajma, fiindca le va calca in picioare fara mila. Insa, pe de alta parte, la mancaruri mai zdravene (sa zic tocanita?) cu greu veti gasi un companion mai de nadejde.