Ai TRANSPORT GRATUIT până luni la 09:00 dimineața pe unvinpezi.ro, club.unvinpezi.ro și vinometru.ro. Comandă vinuri bune!

motionmailapp.com
Horia Hasnas

Jurnalist de profesie, cochetez cu vinurile de prin copilarie, de cand am fost „uns” paharnic al familiei, in sensul ca eu dadeam verdictul final in cazul vinului ce urma a fi achizitionat pentru petrecerea ce urma sa se intample. Pasiunea latenta a erupt prin 2006, cand am gustat un vin purtand semnatura lui Mariano Garcia, oenologul care a scris istorie pentru Vega Sicilia. Am inceput sa caut, sa citesc, sa descopar, am creat un prim blog – Vin din Presa – iar din 2010 am intrat cu arme si bagaje in echipa Vinul.Ro, spre imensa invidie a prietenilor, suparati ca ei dau bani pe bautura in timp ce eu „primesc bani ca sa beau”. Pana in 2017, cand am parasit Vinul.Ro, am devenit globetrotter pe cararile vinului, jurat in concursuri internationale, printre care Concours Mondial de Bruxelles, Balkans International Wine Competition, Vinarium – IWCB sau Thessaloniki WSIC si mult mai indragostit de vin si de oamenii din jurul lui. Actualmente sunt implicat in diferite proiecte, cu accent pe cel personal – Wine People - un blog pe care doar ancestrala-mi lene il impiedica sa fie mai frumos, mai puternic si mai inteligent. Aaa, si sa nu uit... Din 2019 am devenit si autor de carte...”Oamenii Vinului”

Comentariile lui Horia Hasnas

COLTUL PIETREI ROSE...

Vitis Metamorfosis
COLTUL PIETREI ROSE 2020
Data degustarii: 01.07.2021

Poti sa spui orice despre Fiorenzo Rista, dar nu ca nu s-ar pricepe la vinuri. Mai ales la cele pe care le semneaza. Deci, din start, trebuie sa stiti ca astazi veti face o afacere buna cu acest Rose, cel mai nou produs al gamei Via Coltul Pietrei. Indiferent daca va place sau nu Rose-ul... E un vin cu gust. E un vin care nu te dezamageste, oferind parca mai mult corp decat multe alte rose-uri din zona, fara insa a deveni agresiv si incarcat. Astfel, alcoolul, altminteri bine reprezentat in poveste - 13,5% - parca nici nu exista, fiind excelent incadrat de extract si de aciditate. Aromatic, iarasi, livreaza mult si bine determinat, cu precadere fructe rosii, tuse vegetale si ceva condiment, dar si o atingere de mineralitate bine conturata. Iar senzatia de mar rosu, zemos si bine copt, pe care o lasa in gustul suficient de lung, face toti banii. Nu-l vad prea bine langa niste creveti pe gratar. Insa daca i-ati pus in cuptor, cu un sos de vin, ati dat lovitura.

RUGGERI ARGEO PROSECCO DOC
Data degustarii: 01.07.2021

Ce face romanu’ vara? Deschide un Prosecco. Mai ales daca este pe malul marii sau daca se intalneste cu prietenii insotiti... Eu nu sunt nici la mare, nici cu prietenii, dar nu regret o clipa ca am deschis aceasta sticla in crucea zilei. La 33 de grade - la umbra – e exact ce trebuie. Ba si mai mult decat atat, pentru ca ofera prospetime, echilibru, acidulatie elganta, deloc agresiva si chiar o complexitate aromatica peste medie la numai 11 % alc.vol. M-a suprins cu note de autoliza bine facuta, care, insa, dispar destul de repede, lasand loc aromelor de mar, citrice si unor fine tuse florale. Si cu un gust ferm, constant, bine structurat, racoritor si suficient de lung. Cele 12 grame de zaharuri reziduale ajuta enorm la echilibrul gustativ, inlaturand orice urma de agresivitate a unor greu sesizabile note vegetale. HINT – luati macar trei sticle, primele doua se duc fara sa va dati seama!

HERMANOS LURTON...

Hermanos Lurton
HERMANOS LURTON VERDEJO 2019
Data degustarii: 01.07.2021

O sa va intrebati, probabil, ce cauta un vin alb din recolta 2019 intr-o oferta din 2021? Ei bine, ceea ce veti citi in urmatoarele randuri va va ajuta sa scapati de acest fals mit cum ca vinuri albe (sau rose) trebuie consumate neaparat in anul urmator celui de recolta. Sigur, exista multe asemenea vinuri, care efectiv sunt create pentru consum rapid. Dar cand vedeti ca un vin a petrecut ceva timp pe drojdii, sau prin lemn, ca are un extract mai sanatos si ca vine dintr-o zona in care nimeni nu se plange de lipsa de aciditate, atunci nu va sfiiti sa puneti mana pe o sticla care are deja 2 sau chiar 3 ani de viata. Ca abia atunci vinul isi va dezvalui tot potentialul Asa si cu acest Verdejo de Rueda, care abia ca incepe sa arate ce poate. Dens, bine structurat, cu o stuctura ferma si eleganta totodata, cu o cremozitate de Chardonnay trecut prin lemn si cu malolactica facuta, dar, totodata, cu o aciditate crocanta, care, in gustul extrem de lung, estompeaza treptat notele de mango si piersica si le etaleaza pe cele citrice, precum si tuse elegante de condiment. Toate acestea fiind prezentate pe o tipsie de mineralitate incantatoare. Aaa, sa nu uit...e Vegan!!!

RUGGERI ARGEO PROSECCO DOC
Data degustarii: 01.07.2021

Ce face romanu’ vara? Deschide un Prosecco. Mai ales daca este pe malul marii sau daca se intalneste cu prietenii insotiti... Eu nu sunt nici la mare, nici cu prietenii, dar nu regret o clipa ca am deschis aceasta sticla in crucea zilei. La 33 de grade - la umbra – e exact ce trebuie. Ba si mai mult decat atat, pentru ca ofera prospetime, echilibru, acidulatie elganta, deloc agresiva si chiar o complexitate aromatica peste medie la numai 11 % alc.vol. M-a suprins cu note de autoliza bine facuta, care, insa, dispar destul de repede, lasand loc aromelor de mar, citrice si unor fine tuse florale. Si cu un gust ferm, constant, bine structurat, racoritor si suficient de lung. Cele 12 grame de zaharuri reziduale ajuta enorm la echilibrul gustativ, inlaturand orice urma de agresivitate a unor greu sesizabile note vegetale. HINT – luati macar trei sticle, primele doua se duc fara sa va dati seama!

HERMANOS LURTON...

Hermanos Lurton
HERMANOS LURTON VERDEJO 2019
Data degustarii: 01.07.2021

O sa va intrebati, probabil, ce cauta un vin alb din recolta 2019 intr-o oferta din 2021? Ei bine, ceea ce veti citi in urmatoarele randuri va va ajuta sa scapati de acest fals mit cum ca vinuri albe (sau rose) trebuie consumate neaparat in anul urmator celui de recolta. Sigur, exista multe asemenea vinuri, care efectiv sunt create pentru consum rapid. Dar cand vedeti ca un vin a petrecut ceva timp pe drojdii, sau prin lemn, ca are un extract mai sanatos si ca vine dintr-o zona in care nimeni nu se plange de lipsa de aciditate, atunci nu va sfiiti sa puneti mana pe o sticla care are deja 2 sau chiar 3 ani de viata. Ca abia atunci vinul isi va dezvalui tot potentialul Asa si cu acest Verdejo de Rueda, care abia ca incepe sa arate ce poate. Dens, bine structurat, cu o stuctura ferma si eleganta totodata, cu o cremozitate de Chardonnay trecut prin lemn si cu malolactica facuta, dar, totodata, cu o aciditate crocanta, care, in gustul extrem de lung, estompeaza treptat notele de mango si piersica si le etaleaza pe cele citrice, precum si tuse elegante de condiment. Toate acestea fiind prezentate pe o tipsie de mineralitate incantatoare. Aaa, sa nu uit...e Vegan!!!

BACANTA BARRIQUE...

Crama Girboiu
BACANTA BARRIQUE MERLOT 2016
Data degustarii: 30.06.2021

Cand vezi pe eticheta Barrique Merlot – nici macar Merlot Barrique, in ideea ca Merlotul ar fi, totusi, majoritar – te cam ia cu strangere de inima. Doar ca, in cazul acestui vin, nu e cazul. Cel putin olfactiv, lemnul fin nu vrea deloc sa iasa in fata, ci doar pune umarul – a se citi porul si taninul – la o exprimare mai complexa si mai eleganta, care deschide cu note de visina coapta si cirese amare, printre care pulseaza tonuri de ciocolata, lemn dulce, note vegetale si ceva piper alb. Singurele reprosuri pe care le poti face lemnului este ca, in gust, lasa ceva impresii prafoase si ca n-a performat suficient in lupta cu alcoolul generos (14,9 declarat), care incalzeste finalul lung, dominat de tonuri de visina, cacao si atingeri picante. Altfel, un vin frumos,bogat, cu o surprinzatoare prospetime si o placuta senzatie de suculenta.