Ai TRANSPORT GRATUIT până luni la 09:00 dimineața pe unvinpezi.ro, club.unvinpezi.ro și vinometru.ro. Comandă vinuri bune!

motionmailapp.com
Horia Hasnas

Jurnalist de profesie, cochetez cu vinurile de prin copilarie, de cand am fost „uns” paharnic al familiei, in sensul ca eu dadeam verdictul final in cazul vinului ce urma a fi achizitionat pentru petrecerea ce urma sa se intample. Pasiunea latenta a erupt prin 2006, cand am gustat un vin purtand semnatura lui Mariano Garcia, oenologul care a scris istorie pentru Vega Sicilia. Am inceput sa caut, sa citesc, sa descopar, am creat un prim blog – Vin din Presa – iar din 2010 am intrat cu arme si bagaje in echipa Vinul.Ro, spre imensa invidie a prietenilor, suparati ca ei dau bani pe bautura in timp ce eu „primesc bani ca sa beau”. Pana in 2017, cand am parasit Vinul.Ro, am devenit globetrotter pe cararile vinului, jurat in concursuri internationale, printre care Concours Mondial de Bruxelles, Balkans International Wine Competition, Vinarium – IWCB sau Thessaloniki WSIC si mult mai indragostit de vin si de oamenii din jurul lui. Actualmente sunt implicat in diferite proiecte, cu accent pe cel personal – Wine People - un blog pe care doar ancestrala-mi lene il impiedica sa fie mai frumos, mai puternic si mai inteligent. Aaa, si sa nu uit... Din 2019 am devenit si autor de carte...”Oamenii Vinului”

Comentariile lui Horia Hasnas

EXCELLENCE CREMANT DE LOIRE BLANC
Data degustarii: 09.08.2021

Bouvet, Cremant de Loire... Buleeeee!!! Ai putea usor sa-l confunzi cu o Champagne mai entry-level, asa, daca n-ai sesiza notele fine de lanolina pe care simpaticul si auriul lichid le emana de la primul contact. Asa ca, vrei, nu vrei, te duci cu gandul la Chenin Blanc. Si constati ca ai dreptate, pentru ca spumantul din pahar este un blend de Chenin Blanc si Chardonnay, tinut in medie 15 luni pe drojdii. Deci mai putina briosa si paine cu unt, dar mai mult fruct. Galben, preponderent... Vinul vine invaluit in parfumuri de pere, mere coapte, chiar si ceva piersica. Are si note de flori, ceva atingeri verzi, vegetale si, cum spuneam, tusele fine de lanolina. In gust e sprintar, crocant, mai putin cremos decat te-ai astepta, insa acidulatia e prietenoasa, iar impresia finala este de echilibru si prospetime. Ramai cu o impresie de mar verde, de pomello si cu placerea de a fi baut un spumant bun, de cursa lunga, la un pret rezonabil.

RARA NEAGRA 2017

Domeniile Pripa
RARA NEAGRA 2017
Data degustarii: 02.08.2021

A fost un an destul de calduros 2017. Iar canicula s-a transmis si in acest vin, caruia nu-i poti reprosa decat faptul ca te incalzeste prea tare. Altfel, vinul e frumusel. Are si fruct, are si tuse vegetale, si condiment, are si lemn fin, destul de bine integrat pe partea olfactiva si deloc agresiv in gust. E suficient de echilibrat si de suculent ca sa-ti ofere satisfactie. Personal, tocmai pentru ca incalzeste usor, v-as recomanda sa il puneti in pahar pe la 12 grade. Ca sa-l incercati si la 14 grade, alaturi de o branza semimaturata sau un mizilic. Ar face senzatie si langa o porchetta, pentru ca vinul are o astringenta placuta, iar finalul, surprinzator de lung, este pigmentat cu tuse tonice, vegetale. De luat acum, de baut prin noiembrie. Sau la primavara, la miel...

RARA NEAGRA 2017

Domeniile Pripa
RARA NEAGRA 2017
Data degustarii: 02.08.2021

A fost un an destul de calduros 2017. Iar canicula s-a transmis si in acest vin, caruia nu-i poti reprosa decat faptul ca te incalzeste prea tare. Altfel, vinul e frumusel. Are si fruct, are si tuse vegetale, si condiment, are si lemn fin, destul de bine integrat pe partea olfactiva si deloc agresiv in gust. E suficient de echilibrat si de suculent ca sa-ti ofere satisfactie. Personal, tocmai pentru ca incalzeste usor, v-as recomanda sa il puneti in pahar pe la 12 grade. Ca sa-l incercati si la 14 grade, alaturi de o branza semimaturata sau un mizilic. Ar face senzatie si langa o porchetta, pentru ca vinul are o astringenta placuta, iar finalul, surprinzator de lung, este pigmentat cu tuse tonice, vegetale. De luat acum, de baut prin noiembrie. Sau la primavara, la miel...

SAPHIR SAUMUR BRUT VINTAGE 2018
Data degustarii: 01.08.2021

Va era dor de-un spumant fresh, echilibrat, numai bun de baut pe arsita? Aveti ocazia sa va indepliniti dorinta. Pentru ca acest Saumur mousseux, realizat in principal din Chenin blanc - ca doar e Loire, nu altceva -, dar si cu participarea a 10-15% Chardonnay, aduce si prospetime, dar si complexitate, ca orice spumant bine realizat prin metoda traditionala. Parfumuri de mar verde si para, plus ceva note florale, dar si atingeri de briosa si nelipsita lanolina tipica soiului din care a fost realizat se imbina elegant, acidulatia este fina, deloc agresiva, iar finalul, mediu, vine cu senzatii vegetal-minerale, sustinute de o aciditate crocanta. Acum, nu va ganditi la complexitatea si amplitudinea unei Champagne Grand Cru, pentru ca aici fermentatia in sticla daca a depasit 12 luni. Dar este ceea ce trebuie pentru aceste zile toride, in care n-ai chef decat de un spumant bine racit. Enjoy!

SFANTA MARIA 2018

Crama Oprisor
SFANTA MARIA 2018
Data degustarii: 01.08.2021

Aceeasi Marie, cu alta palarie...adica daca ati incercat, din aceeasi gama, Sfintii Constantin si Elena si v-a placut, ei bine, nici acesta n-o sa va dezamageasca. Aceleasi visine, aceleasi fructe negre, tuse de cafea, de condiment si niste atingeri vegetale datorate, cred eu, mai mult unui an nu tocmai bun pentru soiurile negre. Fara un extract deosebit si, pe cale de consecinta, fara vreo amplitudine de tinut minte, vinul are atuurile sale, mai ales intr-o seara mai racoroasa de august, pentru ca e sprintar, usor de baut si, mai ales, usor de inteles. Sigur ca, in finalul mediu, senzatia vegetala este usor amplificata de taninuri insuficient coapte, insa nota aceata tonica parca te determina sa mai ceri un pahar. Pe scurt, un vin curat, un vin cinstit, care nu vrea cu tot dinadinsul sa iasa in evidenta, dar nici sa te lase indiferent.

MAS JANEIL SANS...

Francois Lurton
MAS JANEIL SANS SOUFFRE ROUGE 2016
Data degustarii: 21.07.2021

Daaaa. Asa, daaa!!! Departe de a fi un „fundamentalist”, de a se duce in directia, de multe ori nereusita, a vinurilor naturale, acest cupaj Grenache, Syrah, Carignan si Mourvedre de Roussillon Villages incanta de la prima vedere. Culoare plina, de granat cu reflexe de purpura, arome fine, elegante, de fructe negre si rosii, cu tuse de ierburi aromatice, piele si tabac, alcool la numai 13, ce mai, toate caracteristicile unui vin numai bun de pus la rana. Ca sa nu ne rezumam la atat, sa mai spunem ca in gust este plin, rotund, echilibrat, cu taninuri catifelate, dar inca usor verzi, normal pentru un vin care isi propune mai putine interventii tehnice si mai multa exprimare a strugurilor si a terroir-ului. E un vin cu personalitate, pe care mi-as dori sa-l vad destul de des in pahar. Si acum, dar si peste vreo doi-trei anisori, cand va atinge maturitatea.