Ai TRANSPORT GRATUIT până luni la 09:00 dimineața pe unvinpezi.ro, club.unvinpezi.ro și vinometru.ro. Comandă vinuri bune!

motionmailapp.com
Horia Hasnas

Jurnalist de profesie, cochetez cu vinurile de prin copilarie, de cand am fost „uns” paharnic al familiei, in sensul ca eu dadeam verdictul final in cazul vinului ce urma a fi achizitionat pentru petrecerea ce urma sa se intample. Pasiunea latenta a erupt prin 2006, cand am gustat un vin purtand semnatura lui Mariano Garcia, oenologul care a scris istorie pentru Vega Sicilia. Am inceput sa caut, sa citesc, sa descopar, am creat un prim blog – Vin din Presa – iar din 2010 am intrat cu arme si bagaje in echipa Vinul.Ro, spre imensa invidie a prietenilor, suparati ca ei dau bani pe bautura in timp ce eu „primesc bani ca sa beau”. Pana in 2017, cand am parasit Vinul.Ro, am devenit globetrotter pe cararile vinului, jurat in concursuri internationale, printre care Concours Mondial de Bruxelles, Balkans International Wine Competition, Vinarium – IWCB sau Thessaloniki WSIC si mult mai indragostit de vin si de oamenii din jurul lui. Actualmente sunt implicat in diferite proiecte, cu accent pe cel personal – Wine People - un blog pe care doar ancestrala-mi lene il impiedica sa fie mai frumos, mai puternic si mai inteligent. Aaa, si sa nu uit... Din 2019 am devenit si autor de carte...”Oamenii Vinului”

Comentariile lui Horia Hasnas

RARA NEAGRA 2017

Domeniile Pripa
RARA NEAGRA 2017
Data degustarii: 03.09.2021

A fost un an destul de calduros 2017. Iar canicula s-a transmis si in acest vin, caruia nu-i poti reprosa decat faptul ca te incalzeste prea tare. Altfel, vinul e frumusel. Are si fruct, are si tuse vegetale, si condiment, are si lemn fin, destul de bine integrat pe partea olfactiva si deloc agresiv in gust. E suficient de echilibrat si de suculent ca sa-ti ofere satisfactie. Personal, tocmai pentru ca incalzeste usor, v-as recomanda sa il puneti in pahar pe la 12 grade. Ca sa-l incercati si la 14 grade, alaturi de o branza semimaturata sau un mizilic. Ar face senzatie si langa o porchetta, pentru ca vinul are o astringenta placuta, iar finalul, surprinzator de lung, este pigmentat cu tuse tonice, vegetale. De luat acum, de baut prin noiembrie. Sau la primavara, la miel...

MUSE STARS

Cramele Recas
MUSE STARS
Data degustarii: 03.09.2021

Trebuie sa marturisesc ca mi-am inceput ziua mult mai bine decat ma asteptam. Pentru ca Muse Stars (noua editie) s-a dovedit o surpriza mai mult decat placuta. Scoala italiana si-a spus cuvantul, astfel ca in pahar te bucuri de un spumant elegant, cu perlaj fin si cu un echilibru de invidiat. Aromatic nu prea ai ce sa-i reprosezi, pentru ca, dupa ce treci prin brutarie si adulmeci notele de toast si de croissant (nu cu foarte mult unt, ce-i drept), ajungi in depozitul de fructe, care imparte cladirea cu o florarie de lux. Efrevescentul ofera din plin parfumuri de fructe galbene, citrice si chiar o tusa de mar verde, dar si tonuri de flori si polen. Sigur, in general nu cumperi un spumant ca sa-l pui la pastrare, dar ma gandesc ca daca il mai tineti cateva luni prin batatura, spumantul ar incepe sa ofere si tusele de unt care l-ar face sa rivalizeze cu un Franciacorta Saten de clasa.

HERMANOS LURTON...

Hermanos Lurton
HERMANOS LURTON VERDEJO 2019
Data degustarii: 03.09.2021

O sa va intrebati, probabil, ce cauta un vin alb din recolta 2019 intr-o oferta din 2021? Ei bine, ceea ce veti citi in urmatoarele randuri va va ajuta sa scapati de acest fals mit cum ca vinuri albe (sau rose) trebuie consumate neaparat in anul urmator celui de recolta. Sigur, exista multe asemenea vinuri, care efectiv sunt create pentru consum rapid. Dar cand vedeti ca un vin a petrecut ceva timp pe drojdii, sau prin lemn, ca are un extract mai sanatos si ca vine dintr-o zona in care nimeni nu se plange de lipsa de aciditate, atunci nu va sfiiti sa puneti mana pe o sticla care are deja 2 sau chiar 3 ani de viata. Ca abia atunci vinul isi va dezvalui tot potentialul Asa si cu acest Verdejo de Rueda, care abia ca incepe sa arate ce poate. Dens, bine structurat, cu o stuctura ferma si eleganta totodata, cu o cremozitate de Chardonnay trecut prin lemn si cu malolactica facuta, dar, totodata, cu o aciditate crocanta, care, in gustul extrem de lung, estompeaza treptat notele de mango si piersica si le etaleaza pe cele citrice, precum si tuse elegante de condiment. Toate acestea fiind prezentate pe o tipsie de mineralitate incantatoare. Aaa, sa nu uit...e Vegan!!!

JELNA MO / FR 2020
Data degustarii: 25.08.2021

Climatul racoros al regiunii Lechinta ajuta mult acest asamblaj proaspat si racoritor. Pentru ca Muscatul e mai delicat in exprimarea aromatica, terpenii nu te dau afara din casa si nici nu pierde prea multa aciditate. Astfel ca are si Feteasca Regala loc sa se exprime, aducand tonuri de polen si flori de camp pe langa notele elegante de miere, caisa alba si tusele de fructe galbene, y compris pepene. Dar cheia de bolta a vinului o regasim mai degraba la analiza gustativa. Structura Fetestii este exemplara, balansand perfect aciditatea vie si alcoolul prietenos (12,5%), dar si incercarile de evadare ale Muscatului, mai ales in ceea ce priveste componenta aromatica. Rezulta, cum spuneam si in introducere, un vin proaspat, racoritor, usor de baut si de inteles, ce va fi foarte apreciat de un grup de prieteni decisi sa incerce o seara mai lunga.

RUGGERI ARGEO PROSECCO DOC
Data degustarii: 25.08.2021

Ce face romanu’ vara? Deschide un Prosecco. Mai ales daca este pe malul marii sau daca se intalneste cu prietenii insotiti... Eu nu sunt nici la mare, nici cu prietenii, dar nu regret o clipa ca am deschis aceasta sticla in crucea zilei. La 33 de grade - la umbra – e exact ce trebuie. Ba si mai mult decat atat, pentru ca ofera prospetime, echilibru, acidulatie elganta, deloc agresiva si chiar o complexitate aromatica peste medie la numai 11 % alc.vol. M-a suprins cu note de autoliza bine facuta, care, insa, dispar destul de repede, lasand loc aromelor de mar, citrice si unor fine tuse florale. Si cu un gust ferm, constant, bine structurat, racoritor si suficient de lung. Cele 12 grame de zaharuri reziduale ajuta enorm la echilibrul gustativ, inlaturand orice urma de agresivitate a unor greu sesizabile note vegetale. HINT – luati macar trei sticle, primele doua se duc fara sa va dati seama!

RUGGERI ARGEO PROSECCO DOC
Data degustarii: 25.08.2021

Ce face romanu’ vara? Deschide un Prosecco. Mai ales daca este pe malul marii sau daca se intalneste cu prietenii insotiti... Eu nu sunt nici la mare, nici cu prietenii, dar nu regret o clipa ca am deschis aceasta sticla in crucea zilei. La 33 de grade - la umbra – e exact ce trebuie. Ba si mai mult decat atat, pentru ca ofera prospetime, echilibru, acidulatie elganta, deloc agresiva si chiar o complexitate aromatica peste medie la numai 11 % alc.vol. M-a suprins cu note de autoliza bine facuta, care, insa, dispar destul de repede, lasand loc aromelor de mar, citrice si unor fine tuse florale. Si cu un gust ferm, constant, bine structurat, racoritor si suficient de lung. Cele 12 grame de zaharuri reziduale ajuta enorm la echilibrul gustativ, inlaturand orice urma de agresivitate a unor greu sesizabile note vegetale. HINT – luati macar trei sticle, primele doua se duc fara sa va dati seama!