George Mitea

“2009 a fost un an bun pentru blogurile avand ca subiect vinul. Si primul din ele a fost lucruribune, scris de George Mitea, galatean, absolvent de filosofie si drept. Blogul si-a facut o “marca” din “somelaria culturala”, adica descrierea vinurilor in legatura cu filme, muzica, carti si idei. Pasiunea pentru vin se revarsa uneori si in alt mod decat virtual, George organizand ocazional degustari tematice in orasul de la Dunare. Colaborator al mai multor publicatii specializate din domeniul vinului sau generaliste.” E ciudat sa scrii la persoana a treia despre tine insuti, biograful personal fiind in concediu de odihna in aceasta perioada. Pentru ca multi dintre dumneavoastra mi-au calcat deja pragul virtual, din moment ce va intereseaza vinul cu staif, cunoasteti deja “marfa”. Sper sa va fie de folos notele mele- acum si pe Un Vin pe Zi! :)

Comentariile lui George Mitea

APPASILLENTO BIANCO DEL VENETO 2016
Data degustarii: 01.06.2018

Appassilento este un cuvant jucaus de marketing, care nu trebuie confundat cu Appassimento, tehnica specifica vinurilor Amarone. Farina face si Amarone si probabil de aici a venit ideea. In practica e vorba doar de o fermentatie mai tihnita, cu mai mult timp pe drojdii. Rezultatul e un vin galben pai cu aromatica florala si de fructe exotice(mango si ananas) si un gust in care aromatica si o moliciune corpolenta, dulceaga, aminteste de mere golden si banane. Poate sunt alte detalii responsabile, dar pare usor mai amabil decat un sec luat dupa gramele de zahar rezidual. Pe ansamblu este un vin agreabil. PS zice-se ca e un mix de Garganega si Sauvignon blanc.

SOLE ROZE 2017

Cramele Recas
SOLE ROZE 2017
Data degustarii: 30.05.2018

Nu sunt multe roseurile romanesti care sa nimereasca fericit echilibrul dintre aciditate si celelalte componente. Insa iata ca Recas s-a descurcat admirabil cu acest Sole. Avem o aromatica placuta, delicata, de fructe rosii si nectarine, un iz usor de ierburi proaspete, un gust racoritor, dar cu binevenita consistenta, moderat acid, cu final usor dulce-acrisor. Nivelul de alcool este moderat, ceea ce contribuie la impresia de jovial, dar cu o certa eleganta.

CUVEE EVA 2013

Domeniile Anastasia
CUVEE EVA 2013
Data degustarii: 18.05.2018

Iata un vin care calca pe urmele surprizei care a fost 2009. Se prezinta intr-un frumos rosu rubiniu, cu aromatica curata, de fructe rosii, prune, inflexiuni de stejar (vanilie, picanterii, tutun fin), subtil si linistit in gust, cu densitate si lungime buna, cald-picanta. Nivelul de alcool (14%) este bine integrat. E un Merlot tipic, foarte bine realizat, fara a da cumva impresia de fortat. De altfel, se si bea cu placere. Cred ca niste ani de maturare il vor rafina si mai mult, dupa modelul fratelui mai varstnic. Trebuie amintit si ca licoarea este pretuita la 79 de lei pe site-ul producatorului, astfel incat pretul de la Un vin pe zi este atractiv.

SEREOLE SOAVE 2016
Data degustarii: 15.05.2018

Am scris despre eticheta aceasta si in cazul recoltei precedente. Multe lucruri nu s-au schimbat de atunci. Pardon, ceva s-a schimbat: pretul e mai bun anul asta! In afara de asta, as zice ca Bertani Sereole Soave e ca un film pe care il prinzi pe un canal tv oarecare, si, fara sa fie cine stie ce profunditate cinematografica, nu Jertfa de Tarkovski, nu Rashomon de Kurosawa sau 8 1/2 al lui Fellini, tot stai cu ochii pe ecran pana tarziu in noapte, desi stii ca maine la serviciu va fi nevoie de o cafea mai tare. Poate fi un "clasic" de actiune cu JCVD, o parodie cu Mel Brooks sau (vai mie!) o comedie romantica cu Meg Ryan. Sau chiar filmul acela cu punctaj astronomic pe IMDB, Nu-stiu-cum Redemption, in care singurul lucru profund e vocea de povestitor al lui Morgan Freeman. Ei, exact asa e si vinul de azi!

APPASILLENTO BIANCO DEL VENETO 2016
Data degustarii: 07.05.2018

Appassilento este un cuvant jucaus de marketing, care nu trebuie confundat cu Appassimento, tehnica specifica vinurilor Amarone. Farina face si Amarone si probabil de aici a venit ideea. In practica e vorba doar de o fermentatie mai tihnita, cu mai mult timp pe drojdii. Rezultatul e un vin galben pai cu aromatica florala si de fructe exotice(mango si ananas) si un gust in care aromatica si o moliciune corpolenta, dulceaga, aminteste de mere golden si banane. Poate sunt alte detalii responsabile, dar pare usor mai amabil decat un sec luat dupa gramele de zahar rezidual. Pe ansamblu este un vin agreabil. PS zice-se ca e un mix de Garganega si Sauvignon blanc.

CUVEE PETIT...

Crama Avincis
CUVEE PETIT SAUVIGNON BLANC 2016
Data degustarii: 06.05.2018

Azi avem un Sauvignon de moda veche, un vin care marseaza spre papilele noastre cu arome de mere verzi, lime, ardei gras, iarba si o mineralitate aparenta. E si ceva lemn acolo, insa impactul sau e foarte discret, vinul fiind in fapt un amestec de Sauvignon majoritar fermentat si maturat in inox cu unul fermentat si maturat in butoaie de stejar. Contributia lemnului in cazul de fata este mai mult la nivel de corpolenta si "fibra" decat in zona aromatica. Este un vin reusit si o varianta de luat in seama mai ales de cei usor plictisiti de "soc-vignonul" bombastic, omniprezent la noi si mai ales in lumea noua.