George Mitea

“2009 a fost un an bun pentru blogurile avand ca subiect vinul. Si primul din ele a fost lucruribune, scris de George Mitea, galatean, absolvent de filosofie si drept. Blogul si-a facut o “marca” din “somelaria culturala”, adica descrierea vinurilor in legatura cu filme, muzica, carti si idei. Pasiunea pentru vin se revarsa uneori si in alt mod decat virtual, George organizand ocazional degustari tematice in orasul de la Dunare. Colaborator al mai multor publicatii specializate din domeniul vinului sau generaliste.” E ciudat sa scrii la persoana a treia despre tine insuti, biograful personal fiind in concediu de odihna in aceasta perioada. Pentru ca multi dintre dumneavoastra mi-au calcat deja pragul virtual, din moment ce va intereseaza vinul cu staif, cunoasteti deja “marfa”. Sper sa va fie de folos notele mele- acum si pe Un Vin pe Zi! :)

Comentariile lui George Mitea

NARBO MARTIUS ROZE 2016
Data degustarii: 20.07.2017

Un vin purtand denumirea antica a actualului oras Narbonne, foarte cunoscuta jucatorilor de Rome Total War. Vinul e insa cat se poate de modern, un blend usor inedit prin adaugarea de vermentino, dar cu arome asteptate de fructe si pepene rosu, paducel, racoritor si tonic pe final. Nivelul de alcool este moderat, potrivit serilor toride.

BLANC DE NOIR 2016

Edoardo Miroglio
BLANC DE NOIR 2016
Data degustarii: 20.07.2017

Acest Pinot noir vinificat in alb, probabil baza pentru spumantele destul de reusite produse de Edoardo Miroglio la Elenovo, in Bulgaria, se prezinta intr-o culoare stralucitoare cu sclipiri metalice-verzui, aromatica de mere, afine si violete, cu un corp robust, inchegat, dominat de aciditate, cu o usoara fateta salina.

LA LINDA BONARDA 2013

Bodegas Luigi Bosca
LA LINDA BONARDA 2013
Data degustarii: 14.07.2017 Cand emigrantii din Savoia (regiune cand franceza, cand italiana/piemonteza) au adus cu ei in Argentina joarde din strugurele Douce Noire sau sinonimele Corbeau (Franta) sau Turca (Italia) nu cred ca s-au gandit ca peste sute de ani varietatea va fi platata pe mai bine de 18.000 de hectare si se va numi (intr-o zapaceala foarte proprie vinului) "Bonarda", desi nu are nicio legatura cu cele cinci varietati italiene care contin acest cuvant in denumire. Nici in Statele Unite nu si-a pastrat vreuna din denumirile originale, intrand in tara, daca va vine sa credeti, ca Barbera. Vinul de azi e reprezentativ pentru soi, avand note puternice de fruct, avand un caracter suculent, amabil, parand mai dulce decat ne-am astepta dupa fisa tehnica (2,5 gr zahar). Vin de gratar, bun langa paste cu sos sau tocanite.

SHIRAZ 2015

Finca Flichman
SHIRAZ 2015
Data degustarii: 04.07.2017 Precum oamenii, exista si vinuri care nu sunt prea profunde. Dar au autenticitatea si specificul lor! Nu ne vor indrepta gandurile spre abisurile sufletesti sau spre estetica fenomenologica. Nici nu trebuie, daca ma intrebati pe mine. Traim in vremurile in care vinul din paharul nostru, indiferent de moment, fie ca stam pur si simplu, fie ca privim The Expendables 1,2,3, etc, fie ca suntem la cina, in propria intimitate locativa, si avem in farfurie doar niste spaghete cu sos la borcan, trebuie musai sa fie de peste 90 pct date de cineva. Syrahul de azi nu are 90 pct, sa fie clar! nici 80 nu are, ci undeva intre! Insa e un vin de sete, un vin jovial, care se bea cu placere. Fructe negre, iaurt, trandafiri, un miez "cremos", dens, cu taninozitate dulce, usor de asimilat, si un final cu un usor rest de zahar, al carui impact pe papile este controlabil din temperatura de servire (care dupa gustul meu ar trebui sa fie nitel mai jos decat clasicul 18c).

ROSE 2016

Crama Avincis
ROSE 2016
Data degustarii: 04.07.2017

Un rose somon din Cabernet si Merlot, din zona Dragasanilor, cu aromatica de zmeura si grapefruit roz, continuand impresia citric amaruie in gust si in remanenta, imbiind la asocieri gastronomice, mai degraba decat la consumul convivial.

LA CETATE FETEASCA NEAGRA 2015
Data degustarii: 02.07.2017

Iata o Feteasca neagra bine facuta, rosie-rubinie cu reflexii purpurii, cu aromatica de prune, mure, cu adieri vanilate, bine integrate in corpul mediu sustinut de taninuri neintruzive, amabile. Nivelul de alcool e respectabil, 14,5%, asa incat am gasit ca racit un pic mai mult, pe la 16 celsius, devine si mai cu duca-s-ar pe gat.