George Mitea

“2009 a fost un an bun pentru blogurile avand ca subiect vinul. Si primul din ele a fost lucruribune, scris de George Mitea, galatean, absolvent de filosofie si drept. Blogul si-a facut o “marca” din “somelaria culturala”, adica descrierea vinurilor in legatura cu filme, muzica, carti si idei. Pasiunea pentru vin se revarsa uneori si in alt mod decat virtual, George organizand ocazional degustari tematice in orasul de la Dunare. Colaborator al mai multor publicatii specializate din domeniul vinului sau generaliste.” E ciudat sa scrii la persoana a treia despre tine insuti, biograful personal fiind in concediu de odihna in aceasta perioada. Pentru ca multi dintre dumneavoastra mi-au calcat deja pragul virtual, din moment ce va intereseaza vinul cu staif, cunoasteti deja “marfa”. Sper sa va fie de folos notele mele- acum si pe Un Vin pe Zi! :)

Comentariile lui George Mitea

APPASILLENTO BIANCO DEL VENETO 2016
Data degustarii: 20.04.2018

Appassilento este un cuvant jucaus de marketing, care nu trebuie confundat cu Appassimento, tehnica specifica vinurilor Amarone. Farina face si Amarone si probabil de aici a venit ideea. In practica e vorba doar de o fermentatie mai tihnita, cu mai mult timp pe drojdii. Rezultatul e un vin galben pai cu aromatica florala si de fructe exotice(mango si ananas) si un gust in care aromatica si o moliciune corpolenta, dulceaga, aminteste de mere golden si banane. Poate sunt alte detalii responsabile, dar pare usor mai amabil decat un sec luat dupa gramele de zahar rezidual. Pe ansamblu este un vin agreabil. PS zice-se ca e un mix de Garganega si Sauvignon blanc.

CUVEE EVA 2013

Domeniile Anastasia
CUVEE EVA 2013
Data degustarii: 05.04.2018

Iata un vin care calca pe urmele surprizei care a fost 2009. Se prezinta intr-un frumos rosu rubiniu, cu aromatica curata, de fructe rosii, prune, inflexiuni de stejar (vanilie, picanterii, tutun fin), subtil si linistit in gust, cu densitate si lungime buna, cald-picanta. Nivelul de alcool (14%) este bine integrat. E un Merlot tipic, foarte bine realizat, fara a da cumva impresia de fortat. De altfel, se si bea cu placere. Cred ca niste ani de maturare il vor rafina si mai mult, dupa modelul fratelui mai varstnic. Trebuie amintit si ca licoarea este pretuita la 79 de lei pe site-ul producatorului, astfel incat pretul de la Un vin pe zi este atractiv.

EPICENTRUM ROSE 2016
Data degustarii: 05.04.2018

Scriu aceste randuri uitandu-ma la stirile care anunta satisfacatoarea victorie a lui Emmanuel Macron, virtualul presedinte al celei de-a cincea republici. Mi-e imposibil, prin urmare, sa ies din paradigma franceza. Ma gandesc unde s-ar amplasa acest rose vrancean, produs din Cabernet sauvignon si Feteasca neagra. Nu e un rose de Provence traditional, nici un Clairet de Bordeaux, nici un dulceag Rose de Anjou. In schimb, are amprenta de fructe rosii evidente (capsuni, zmeura, pepene rosu), dar "calca" citric pe papile, este proaspat, agreabil, insa fara a fi un rose aerat, eteric. Nu reusesc sa-l plasez in zona franceza, dar mi-e mai usor sa-l aseman cu un Sangiovese vinificat in rose. Asadar, ma gandesc la un pui de tara, vanjos, la cuptor, cu garnitura de cus-cus si mazare. Asa sunt eu, ganditor! (si gurmand)

THE INDEPENDENT PROSECCO 2016
Data degustarii: 03.04.2018

Genul acesta de vinuri este periculos pentru sanatate: se bea prea repede! E o licoare ademenitoare chiar plecand de la ambalaj, dar care, din fericire, confirma impresia in continut. Fin, cu perlare energica si de lunga durata, cu aromatica curata de mere golden, usor floral si ierbos, gust plin, robust, final usor mineral, usor amarui, amintind de pulpa de grepfrut. Deci, daca sunteti pusi pe fapte mari, ca sa nu suferiti de vinum interruptus, eu zic sa luati doua, ca vorba aia, intre doua nu te ploua. Desi nu pun pariu ca n-o sa fie nevoie de ibuprofen a doua zi.

BLANC DE NOIR 2016

Edoardo Miroglio
BLANC DE NOIR 2016
Data degustarii: 30.03.2018

Acest Pinot noir vinificat in alb, probabil baza pentru spumantele destul de reusite produse de Edoardo Miroglio la Elenovo, in Bulgaria, se prezinta intr-o culoare stralucitoare cu sclipiri metalice-verzui, aromatica de mere, afine si violete, cu un corp robust, inchegat, dominat de aciditate, cu o usoara fateta salina.

EXTRA DRY PROSECCO
Data degustarii: 28.03.2018 In 1969 unii il ascultau pe Hendrix la Woodstock, iar in Italia un restaurator din Friuli, Paron Mario pe numele sau, cauta o vie mica pentru productia de spumante. A gasit-o si trei generatii mai tarziu bem spumant Fantinel in Romania. Probabil am putea si la Woodstock, compania devenind destul de mare, insa ce Dumnezeu am cauta acum la Woodstock? Spumant curat, cu arome de florale, de caprifoi, dar si surprinzator de "fructate" (nu e in DEX, anuntati politia!) pentru un spumant, cu pepene galben si citrice, nu din cale afara de acide. E un extradry, deci are peste 12 gr/l zaharuri, putand ajunge pana la 17, dar cu toate bulele inerente senzatia nu e deloc dezechilibrata pentru un spumant de aperitiv sau chiar de toata masa.