Cele mai bune vinuri si preturi te asteapta in MAGAZINUL UnVinPeZi.ro. Vezi ofertele la peste 500 de etichete!

Diana Pavelescu

Diana Pavelescu este unul dintre cei mai buni oenologi din tara, in prezent Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati. De-a lungul timpului a fost implicata in lumea viticola din tara si de peste hotare, jurizand in cadrul multor concursuri internationale de vin. Cu peste 15 ani experienta in industria viticola din Romania si nu numai, Diana Pavelescu este prezenta si in mediul online, acolo unde a devenit o sursa de inspiratie pentru pasionatii de vin din intreaga lume.

Comentariile lui Diana Pavelescu

SAAC ROZE 2019

Domeniile Urlati
SAAC ROZE 2019
Data degustarii: 01.07.2020

Numele vinului vine de la unul din judetele istorice ale Tarii Romanesti ce cuprindea si podgoria Dealu Mare cu care Domeniile Urlati isi propune sa readuca in atentia consumatorului acele vremuri de demult cu scopul de a reinvia traditiile ce ti de producerea vinului. Un cupaj in care Merlot-ul domina cu capsuni bine coapte, chiar si zmeura miros ce oscileaza intre serbet, dulceata si sirop, toate facute din aceste fructe rosii. Aciditatea este mica semn ca strugurii au fost culesi cu oarecare intarziere si vinul aduce mult cu un rosato/rosado, obtinut prin metoda saignee, un produs secundar al vinului rosu care urmeaza sa fie unul excelent. Alcoolul este ridicat, specific zonei si maturitatii strugurilor. Vinul este persistent si post gustul este unul care imi aduce aminte de dulceturile bunicii servite delicat in chisea alaturi de un pahar de apa rece.

CANTINE REGIE...

Cantine Regie
CANTINE REGIE PROSECCO EXTRA DRY
Data degustarii: 01.07.2020

Un vin ca o ploaie de vara care te face sa simti mai bine parfumurile care te inconjoara. Mere verzi, flori albe, citrice, arome delicate si sprintare ce sunt sustinute de prospetimea vinului cu un efect revigorant dupa o zi calduroasa de vara . Bine racit, zaharul, intre 12-17 g/l corespunzator categoriei extra dry, se simte mai putin si iti da energia de care ai nevoie.Un vin simplu si usor de inteles, potrivit ca aperitiv sau servit ca atare, delicat si facut pentru a te binedispune.

VALDOBBIADENE...

Ca’ di Rajo
VALDOBBIADENE PROSECCO MILLESIMATO EXTRA DRY 2019
Data degustarii: 01.07.2020

DOCG pe sticla de Prosecco e o garantie a calitatii, semnul ca vine din acea mica zona delimitata in 2009 aflata intre Conegliano si Valdobbiadene. Strugurii se numesc Glera acum, insa inainte de 2009 se numeau Prosecco. Tot atunci am baut si vinuri linistite din acest soi care mergea perfect cu risotto. Pentru a-si proteja produsul cu numele de prosecco legislatia s-a schimbat in 2009 odata cu delimitarea zonelor de DOC si DOCG, pentru a nu permite producerea de prosecco altundeva decat in aceasta zona situata intre Friuli Venezia Giulia si Veneto. Crama Ca di Raja cu o suprafata de 85 de ha este printre cele care foloseste Bellusera, un sistem de sustinere de traditional, un fel de pergola condusa in forma de plasa. Daca o privesti de sus seamana cu plasa unei porti de fotbal si este folosita pentru randamete mai mari la hectar. Vinul pe care il am in pahar este de pe o parcela care a produs 13 tone/ha, un randament mic pentru soiul Glera, care poate ajunge pana la 25 de tone, insa conditionat de cerintele denumirii de origine controlate si garantate. Un vin proaspat cu perlaj fin, elegant cu arome tipice de mere verzi, pomelo si flori de salcam. Un vin ce a fermetat a doua oara lent in cisterna isobarica si in gust are cateva nuante de aluat de paine, dominate de mere verzi si grapefruit. Un vin racoritor si elegant, exact ce astepti de la un prosecco cu un zahar rezidual pe care nu il simti datorita echilibrului, insa care, servit ca aperitiv te binedispune si iti da energia necesara la finalul unei zile calduroase de vara.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - SAUVIGNON BLANC 2019
Data degustarii: 01.07.2020

Dealu Negru este versiunea elaborata a Sauvignon-ului Jelna. Un vin mai elegant si mai bine asezat pe aceeasi structura de lume noua, si aici ma refer la Noua Zeelanda. Un vin galben pai cu nuante de verde si arome de agrise, piersici albe, ardei gras si urzici, proaspat si complex. Gustativ se remarca onctuozitatea data de batonnage, adica amestecul regulat al vinului cu depozitul de drojdie fina ce ii face plin si cremos, cu corp. Fructele se pastreaza gustativ si sunt persistente, mai ales piersica alba de vie, floarea de soc si mineralitatea caracteristica terroir-ului, un soi de cremene cu care incercam sa dam foc frunzelor uscate in copilarie. O pictura specifica Transilvaniei semnata de Darius Pripon. Enjoy!

EREMO SAN QUIRICO 2016
Data degustarii: 23.06.2020

Vinurile din Aglianico le-am intalnit in mai multe randuri, insa ne-am cunoscut cum se cuvine la concursurile Citta del Vino. Aceasta este o asociatie in care sunt inscrise localitati pe teritoriul carora se cultiva vita de vie, scopul ei fiind promovarea vinurilor locului alaturi de gastronomie si cultura. Vinul este un fel de Barolo al Campaniei, daca Sangiovese seamana cumva cu Lorenzo de Medici, Magnificul, asa inalt cu barbia patrata, subtirel insa bine definit si elegant, Aglianico este cel cu pielea maslinie arsa de soare, putin mai corpolent, insa nu gras, doar foarte bine facut, precum un gladiator. Un vin rubiniu intens cu arome mentolate, eucalipt si salvie, urmate de cirese negre, prune si mure coapte. Lemnul dulce cu piperul si ciocolata neagra apar din spatele fructelor coapte si al soarelui torid adus de rotirea paharului ce contine licoarea magica. Un vin ce te incalzeste cu aromele sale pentru a te aduce cu picioarel pe pamant atunci cand il bei. Aciditatea revigoranta echilibreaza alcoolul mare alaturi de taninii multi si fermi. Un vin carnos si afumat, intens si persistent ce sta minunat alaturi de o pulpa de miel sau niste coaste de berbecut. Un iepure sofisticat asezonat cu niste sosuri ar merge si el, iar branzeturile maturate sunt mereu o optiune daca vreti sa duceti experienta Italiei de sud pana la capat.

ARGALI ROSE 2019

Chateau Puech-Haut
ARGALI ROSE 2019
Data degustarii: 23.06.2020

Provence ‘mon amour’, déjà scenariul devine mai elaborat si am aterizat in cartile lui Peter Mayle cu acest vin. Un vin sub semnul berbecului bicefal, ambalat intr-o forma particulara de butelie din sticla sabrata, dopuita cu vinolock. O vie de 150 ha la nord est de Montpellier pe un sol argilo-calcaros acoperit de pietris situat la altitudini aflate intre 50 si150m. Grenache, majoritar 60%, este completat de Cinsault 40%, ambele vinificate la temperaturi de 12-14oC , desigur fara conversie malolactica pentru a pastra prospetimea. Un vin parfumat cu merisoare, capsuni, grepfruit roz si piersici coapte, insa ca la orice creste in jurul Mediteranei, putine ierburi aromatice…salvie, oregano sunt incluse si dau prospetime si o nota particulara, o amprenta a locului. Vinul este delicat si elegant, fin si echilibrat cu fructe rosii persistente, un vin de care te desparti cu greu fiindca trebuie sa ai puterea sa iesi din idilicul creat de cartile lui Sir Mayle si ar fi pacat.