La 9 ani de la lansare, UnVinPeZi.ro face cinste!

Ofertă valabilă până pe 15 iunie pe UnVinPeZi.ro, Club.UnVinPeZi.ro, Vinometru.ro. Vezi aici regulamentul campaniei.

Diana Pavelescu

Diana Pavelescu este unul dintre cei mai buni oenologi din tara, in prezent Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati. De-a lungul timpului a fost implicata in lumea viticola din tara si de peste hotare, jurizand in cadrul multor concursuri internationale de vin. Cu peste 15 ani experienta in industria viticola din Romania si nu numai, Diana Pavelescu este prezenta si in mediul online, acolo unde a devenit o sursa de inspiratie pentru pasionatii de vin din intreaga lume.

Comentariile lui Diana Pavelescu

CRAMPOSIE...

Crama Avincis
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2020
Data degustarii: 01.04.2021

Ma entuziasmez intotdeauna la inceput de an de vinurile noi din recolta toamnei precedente. Cramposia este un soi dacic, pe care cercetatorii de la Dragasani l-au selectionat pentru a se adapta vremurilor noi. Este un strugure fara arome specifice, neutru din care se obtine un vin cu aciditate ridicata, arome de mere verzi, citrice, lamai si grapefruit, arome de vara, flori si de fan proaspat cosit. Un vin tanar si proaspat, persistent cu un post gust mineral dominant sustinut de note de grapefruit si coaja de lamaie. Structura este data de batonaje, un amestec constant cu drojdia fina ce confera vinului o anumita cremozitate si persistenta. Un vin ‘de cursa lunga’ potrivit unor prieteni vechi.

PROSECCO ROSE EXTRA DRY MILLESIMATO 2020
Data degustarii: 01.03.2021

Un prosecco este intotdeauna o alegere potrivita, indiferent de momentul din zi cand alegi sa-l bei. Dimineata, la mic dejun, langa sau in loc de pranz, fie sub forma de aperitiv seara, poti fi sigur ca vine cu prospetime si buna dispozitie. Acesta este un Millesimato, 2020, an de exceptie, struguri culesi si transformati in vin apoi refermetati rapid pentru a ajunge degraba pe mesele noastre. Culoarea este zmeurie cu refelxe violet, semnul tineretii. Aromele de grapefruit roz si fructe rosii, zmeura, capsuni, cirese, te imbina catre explorare si iti aduc aminte de vara. Gustul vine sa confirme aromele pe care déjà le-ai simtit la nas si le completeaza cu bule fine si un rest de zahar agreabil, pentru toate gusturile, ce ii confera structura si echilibru. Un vin proaspat si elegant. Instagramabil.

CANTUS PRIMUS...

Vitis Metamorfosis
CANTUS PRIMUS CABERNET SAUVIGNON 2016
Data degustarii: 01.03.2021

Primul cant al Metamorfozelor lui Antinori din Dealu Mare este Cabernet Sauvigon-ul, insotit de versul celor originale, ale lui Ovidiu. Pentru cel din urma aceasta opera a fost una de referinta, ce a influentat incepand cu Evul Mediu numerosi artisti, artizani ai Renasterii. Sa fie oare un semn? Dealu Mare este un terroir potrivit pentru vinuri rosii cu personalitate, iar acest Cabernet nu face exceptie. Rubiniu intens, cu arome patrunzatoare de cirese si coacaze negre, coapte, vanilie, ciocolata si menta cu lemn dulce. Arome calde si insorite completate gustativ de taninuri ridicate si coapte. Corpul este puternic, bine definit de structura taninurilor, completata de alcoolul ridicat si onctuos si de fructuozitate. Un final persistent si cu note de menta, cafea si ierburi aromatice. Un vin cu potential mare de invechire pe care il mai poti pastra vreo 15 ani, insa pe care il poti bea de indata insotit de filet mignon rare, vanat sau orice iti trece prin cap, carne rosie sa fie. Nu as zice nu nici la o branza maturata indelung, insa e doar pentru aperitiv.

PRINCE MIRCEA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 01.03.2021

Ma bucur ca Vinarte a ridicat Feteasca Neagra la nivel princiar, alaturi de traditionalul Merlot. In sudul tari, la Starmina, zona cu climat meditereaneean a Romaniei, din acest soi se obtin vinuri rotunde si catifelate. Caldura soarelui si ploaia putina ii confera vinului arome de fructe coapte, negre si rosii, prune, cirese, visine bine condimentate cu lemn dulce si ierburi aromatice. Taninurile sunt multe insa bine coapte si integrate. Cele 12 luni la baric isi aduc aportul de cafea si onctuozitate, pe o structura eleganta si bine definita echilibrata de alcoolul de 13,5%. Putin racit, in jur de 13-14oC acest vin poate fi consumat ca atare, puntand lesne inlocui o gustare sau o masa frugala. Este la indemana noastra sa stam la masa cu capete incoronate. Noroc!

RESERVA CARMENERE 2017

Hacienda Araucano
RESERVA CARMENERE 2017
Data degustarii: 01.03.2021

Carmenere este soiul de struguri de provenienta franceza, din Medoc, multa vreme confundat cu Merlot, care a devenit imaginea emblematica a vinurilor chiliene. Degustand acest parfumat Carmenere am realizat ce dor imi era de un vin rosu din Chile. Aromele de coacaze negre, lemn dulce si ierburi sunt atat de intense ca ai senzatia ca mirosi un parfum. Poate ca ar putea fi daca alcoolul ar fi mai ridicat. Cand spun ierburi ma refer la menta, cimbru si rozmarin. Culoarea este rubinie, nu foarte intesa, vinul elgant, bine echilibrat. Gustativ alaturi de aromele pe care le-am mirosit au aparut niste prune uscate si o nota proaspata de eucalipt. Taninurile sunt moi, nu foarte ridicate, echilibrate de alcoolul mediu de13,5% si de corpul elegant. Sa nu uitam ca provine dintr-o plantatie biodinamica, de 12 ani, cu foarte putine interventii asupra vinului, ceea ce ii ridica cota si ne ofera garantia unui vin natural, provenit din struguri culesi manual, cu dubla selectie (au fost 2 treceri pentru cules si s-au selectat cei mai copti) cu randament de 50hl/ha. Dupa racirea strugurilor intr-o camera frigorifica a urmat o maceratie peliculara cu fermentatie de 25 de zile. Fermentatia malolactica a avut loc in baricuri de stejar, urmata de 10 luni maturare. Foarte bun de inlocuit cina!

PROSECCO ROSE EXTRA DRY MILLESIMATO 2020
Data degustarii: 01.03.2021

Un prosecco este intotdeauna o alegere potrivita, indiferent de momentul din zi cand alegi sa-l bei. Dimineata, la mic dejun, langa sau in loc de pranz, fie sub forma de aperitiv seara, poti fi sigur ca vine cu prospetime si buna dispozitie. Acesta este un Millesimato, 2020, an de exceptie, struguri culesi si transformati in vin apoi refermetati rapid pentru a ajunge degraba pe mesele noastre. Culoarea este zmeurie cu refelxe violet, semnul tineretii. Aromele de grapefruit roz si fructe rosii, zmeura, capsuni, cirese, te imbina catre explorare si iti aduc aminte de vara. Gustul vine sa confirme aromele pe care déjà le-ai simtit la nas si le completeaza cu bule fine si un rest de zahar agreabil, pentru toate gusturile, ce ii confera structura si echilibru. Un vin proaspat si elegant. Instagramabil.