Cele mai bune vinuri si preturi te asteapta in MAGAZINUL UnVinPeZi.ro. Vezi ofertele la peste 500 de etichete!

Diana Pavelescu

Diana Pavelescu este unul dintre cei mai buni oenologi din tara, in prezent Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati. De-a lungul timpului a fost implicata in lumea viticola din tara si de peste hotare, jurizand in cadrul multor concursuri internationale de vin. Cu peste 15 ani experienta in industria viticola din Romania si nu numai, Diana Pavelescu este prezenta si in mediul online, acolo unde a devenit o sursa de inspiratie pentru pasionatii de vin din intreaga lume.

Comentariile lui Diana Pavelescu

NAVICELLA ALB 2019
Data degustarii: 01.08.2020

Navicella este un vin unic, un vin cu istorie, un omagiu adus picturii aflate in biserica din Jelna, una dintre cele trei copii ale celebrei fresce cu acelasi nume a lui Giotto di Bondonne, pe care acesta a pictat-o in catedrala Sf Petru din Roma la 1300. Vinul este la fel, un portdrapel, o marca unica a cramei de 26ha din Jelna in varianta alba. Un vin tanar si prospat cu arome verzi de de agrise, mango, ardei verde si migdale ce m-a dus cu gandul la un Sauvignon dominator in arome acompaniat de alte soiuri. Corpul si savoarea vin de la batonage, iar fructozitatea, notele de flori albe si eleganta sunt date de Feteasca Alba, soi care domina cupajul in proportie de 60%. Aromele de mere verzi, grapefruit, pere si corcoduse le-am simtit in post gust pe un suport de aciditate ridicata data de Rieslingul de Rhin. Un vin lung si persistent cu potential de invechire, a carui arome complexe au fost completate de mineralitatea specifica locului. Un vin gastronomic care ne-ar putea insoti la o cina acum sau peste 10 ani.

CHATEAU DE...

Chateau de l'Escarelle
CHATEAU DE L'ESCARELLE PALM 2019
Data degustarii: 31.07.2020

Atunci cand gust rose-urile din Provence mintea mea face un click si gandul ma duce imediat la St Tropez, Brigitte Bardot si Alain Delon, tinutele din anii 70 cu fuste mini, par cu volum, ochi accentuati cu mult negru si rujuri roz, vara, mare de turcoaz si petreceri pe iahturi de lux. Rose-urile din Provance au alta structura, sunt mult mai delicate si elegante, poate datorita soiurilor din care provin, Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah… de o nuanta mai deschisa decat majoritatea, cu multe fructe rosii, altele decat cele bace. Cirese, coacaze, piersici, alaturi de salvie, menta si piper rosu. Aciditatea medie spre plus este echilibrata de persistenta fructelor si de alcoolul moderat. Un vin alatuiri de care poti petrece cu usurinta o zi intreaga ce incepe la umbra pe plaja si continua cu o plimbare cu bicicleta printre campurile de lavanda pentru a incheia noaptea la petrecerea de pe barca. Un vin de vacanta care este precum “la vie en rose”.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - SAUVIGNON BLANC 2019
Data degustarii: 31.07.2020

Dealu Negru este versiunea elaborata a Sauvignon-ului Jelna. Un vin mai elegant si mai bine asezat pe aceeasi structura de lume noua, si aici ma refer la Noua Zeelanda. Un vin galben pai cu nuante de verde si arome de agrise, piersici albe, ardei gras si urzici, proaspat si complex. Gustativ se remarca onctuozitatea data de batonnage, adica amestecul regulat al vinului cu depozitul de drojdie fina ce ii face plin si cremos, cu corp. Fructele se pastreaza gustativ si sunt persistente, mai ales piersica alba de vie, floarea de soc si mineralitatea caracteristica terroir-ului, un soi de cremene cu care incercam sa dam foc frunzelor uscate in copilarie. O pictura specifica Transilvaniei semnata de Darius Pripon. Enjoy!

VALDOBBIADENE...

Ca’ di Rajo
VALDOBBIADENE PROSECCO MILLESIMATO EXTRA DRY 2019
Data degustarii: 28.07.2020

DOCG pe sticla de Prosecco e o garantie a calitatii, semnul ca vine din acea mica zona delimitata in 2009 aflata intre Conegliano si Valdobbiadene. Strugurii se numesc Glera acum, insa inainte de 2009 se numeau Prosecco. Tot atunci am baut si vinuri linistite din acest soi care mergea perfect cu risotto. Pentru a-si proteja produsul cu numele de prosecco legislatia s-a schimbat in 2009 odata cu delimitarea zonelor de DOC si DOCG, pentru a nu permite producerea de prosecco altundeva decat in aceasta zona situata intre Friuli Venezia Giulia si Veneto. Crama Ca di Raja cu o suprafata de 85 de ha este printre cele care foloseste Bellusera, un sistem de sustinere de traditional, un fel de pergola condusa in forma de plasa. Daca o privesti de sus seamana cu plasa unei porti de fotbal si este folosita pentru randamete mai mari la hectar. Vinul pe care il am in pahar este de pe o parcela care a produs 13 tone/ha, un randament mic pentru soiul Glera, care poate ajunge pana la 25 de tone, insa conditionat de cerintele denumirii de origine controlate si garantate. Un vin proaspat cu perlaj fin, elegant cu arome tipice de mere verzi, pomelo si flori de salcam. Un vin ce a fermetat a doua oara lent in cisterna isobarica si in gust are cateva nuante de aluat de paine, dominate de mere verzi si grapefruit. Un vin racoritor si elegant, exact ce astepti de la un prosecco cu un zahar rezidual pe care nu il simti datorita echilibrului, insa care, servit ca aperitiv te binedispune si iti da energia necesara la finalul unei zile calduroase de vara.

CANTINE REGIE...

Cantine Regie
CANTINE REGIE PROSECCO EXTRA DRY
Data degustarii: 15.07.2020

Un vin ca o ploaie de vara care te face sa simti mai bine parfumurile care te inconjoara. Mere verzi, flori albe, citrice, arome delicate si sprintare ce sunt sustinute de prospetimea vinului cu un efect revigorant dupa o zi calduroasa de vara . Bine racit, zaharul, intre 12-17 g/l corespunzator categoriei extra dry, se simte mai putin si iti da energia de care ai nevoie.Un vin simplu si usor de inteles, potrivit ca aperitiv sau servit ca atare, delicat si facut pentru a te binedispune.

SAAC ROZE 2019

Domeniile Urlati
SAAC ROZE 2019
Data degustarii: 06.07.2020

Numele vinului vine de la unul din judetele istorice ale Tarii Romanesti ce cuprindea si podgoria Dealu Mare cu care Domeniile Urlati isi propune sa readuca in atentia consumatorului acele vremuri de demult cu scopul de a reinvia traditiile ce ti de producerea vinului. Un cupaj in care Merlot-ul domina cu capsuni bine coapte, chiar si zmeura miros ce oscileaza intre serbet, dulceata si sirop, toate facute din aceste fructe rosii. Aciditatea este mica semn ca strugurii au fost culesi cu oarecare intarziere si vinul aduce mult cu un rosato/rosado, obtinut prin metoda saignee, un produs secundar al vinului rosu care urmeaza sa fie unul excelent. Alcoolul este ridicat, specific zonei si maturitatii strugurilor. Vinul este persistent si post gustul este unul care imi aduce aminte de dulceturile bunicii servite delicat in chisea alaturi de un pahar de apa rece.