Vino in magazinul Club.unvinpezi.ro - avem doar vinuri bune, selectate de specialisti, la cele mai bune preturi!

Diana Pavelescu

Diana Pavelescu este unul dintre cei mai buni oenologi din tara, in prezent Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati. De-a lungul timpului a fost implicata in lumea viticola din tara si de peste hotare, jurizand in cadrul multor concursuri internationale de vin. Cu peste 15 ani experienta in industria viticola din Romania si nu numai, Diana Pavelescu este prezenta si in mediul online, acolo unde a devenit o sursa de inspiratie pentru pasionatii de vin din intreaga lume.

Comentariile lui Diana Pavelescu

FETEASCA NEAGRA...

Valea Ascunsa
FETEASCA NEAGRA RESERVA 2019
Data degustarii: 23.12.2021

De obicei cand te gandesti la Feteasca Neagra, Transilvania este undeva prin coada listei ca si posibila provenienta a vinului. Suprafata totala plantata cu acest soi in Romania este in jur de 4000 de ha. Desigur, ne-am fi asteptat la mai mult si ne-am fi dorit mai mult pentru ca e unul dintre soiurile pe care le consideram portdrapelul vinurilor romanesti. Podgoria Lechinta este una dintre cele mai nordice, aflata in mijlocul Ardealului, pe dealurile din jurul Bistritei, cu toamne lungi, in general uscate, insa daca nu ai noroc poate si ploua destul de mult. Cele mai bune pozitii sunt cu expunere sudica, precum acestea de unde provine acest vin din Feteasca Neagra. Ca mai toate vinurile ce vin din zone mai reci aromele sunt cu multe fructe proaspete, rosii, prune, cirese, visine dar si ceva negre, cirese, prune proaspete si uscate, imbinate perfect cu cele provenite de la 12 luni de maturare la butoi de stejar, lemn dulce, vanile, ciocolata. Aciditatea este ridicata, de unde si prospetimea vinului, taninurile sunt moi si catifelate, conferindu-i vinului o anumita eleganta. Mineralitatea specifica zonei isi face simtita prezenta in post gustul lung. Este un vin pe care il vad forte bine alaturi de sarmalele pe care le pregatiti de Craciun.

FETEASCA NEAGRA...

Valea Ascunsa
FETEASCA NEAGRA RESERVA 2019
Data degustarii: 29.11.2021

De obicei cand te gandesti la Feteasca Neagra, Transilvania este undeva prin coada listei ca si posibila provenienta a vinului. Suprafata totala plantata cu acest soi in Romania este in jur de 4000 de ha. Desigur, ne-am fi asteptat la mai mult si ne-am fi dorit mai mult pentru ca e unul dintre soiurile pe care le consideram portdrapelul vinurilor romanesti. Podgoria Lechinta este una dintre cele mai nordice, aflata in mijlocul Ardealului, pe dealurile din jurul Bistritei, cu toamne lungi, in general uscate, insa daca nu ai noroc poate si ploua destul de mult. Cele mai bune pozitii sunt cu expunere sudica, precum acestea de unde provine acest vin din Feteasca Neagra. Ca mai toate vinurile ce vin din zone mai reci aromele sunt cu multe fructe proaspete, rosii, prune, cirese, visine dar si ceva negre, cirese, prune proaspete si uscate, imbinate perfect cu cele provenite de la 12 luni de maturare la butoi de stejar, lemn dulce, vanile, ciocolata. Aciditatea este ridicata, de unde si prospetimea vinului, taninurile sunt moi si catifelate, conferindu-i vinului o anumita eleganta. Mineralitatea specifica zonei isi face simtita prezenta in post gustul lung. Este un vin pe care il vad forte bine alaturi de sarmalele pe care le pregatiti de Craciun.

FETEASCA NEAGRA...

Valea Ascunsa
FETEASCA NEAGRA RESERVA 2019
Data degustarii: 29.11.2021

De obicei cand te gandesti la Feteasca Neagra, Transilvania este undeva prin coada listei ca si posibila provenienta a vinului. Suprafata totala plantata cu acest soi in Romania este in jur de 4000 de ha. Desigur, ne-am fi asteptat la mai mult si ne-am fi dorit mai mult pentru ca e unul dintre soiurile pe care le consideram portdrapelul vinurilor romanesti. Podgoria Lechinta este una dintre cele mai nordice, aflata in mijlocul Ardealului, pe dealurile din jurul Bistritei, cu toamne lungi, in general uscate, insa daca nu ai noroc poate si ploua destul de mult. Cele mai bune pozitii sunt cu expunere sudica, precum acestea de unde provine acest vin din Feteasca Neagra. Ca mai toate vinurile ce vin din zone mai reci aromele sunt cu multe fructe proaspete, rosii, prune, cirese, visine dar si ceva negre, cirese, prune proaspete si uscate, imbinate perfect cu cele provenite de la 12 luni de maturare la butoi de stejar, lemn dulce, vanile, ciocolata. Aciditatea este ridicata, de unde si prospetimea vinului, taninurile sunt moi si catifelate, conferindu-i vinului o anumita eleganta. Mineralitatea specifica zonei isi face simtita prezenta in post gustul lung. Este un vin pe care il vad forte bine alaturi de sarmalele pe care le pregatiti de Craciun.

DFR MERLOT 2019

Domeniile Franco-Romane
DFR MERLOT 2019
Data degustarii: 22.11.2021

Cu o culoare rubinie, nu foarte intensa, acest Merlot ne surprinde cu o bogatie de arome. Prune uscate, mure, cirese si coacaze negre, alaturi de vanilie si lemn dulce, parfumuri imbatatoare ce confirma prin gust, sunt sustinute gustativ de taninurile coapte si moi, catifelarea specifica Merlot-ului, alcoolul ridicat si aciditatea potrivita. Un vin echilibrat si cald, pentru seri racoroase si ploioase la gura sobei (sau a semineului ;)).

DFR MERLOT 2019

Domeniile Franco-Romane
DFR MERLOT 2019
Data degustarii: 22.11.2021

Cu o culoare rubinie, nu foarte intensa, acest Merlot ne surprinde cu o bogatie de arome. Prune uscate, mure, cirese si coacaze negre, alaturi de vanilie si lemn dulce, parfumuri imbatatoare ce confirma prin gust, sunt sustinute gustativ de taninurile coapte si moi, catifelarea specifica Merlot-ului, alcoolul ridicat si aciditatea potrivita. Un vin echilibrat si cald, pentru seri racoroase si ploioase la gura sobei (sau a semineului ;)).

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2020
Data degustarii: 22.11.2021

Sauvignonul Blanc a devenit un soi care se regaseste in toate podgoriile din Romania. Daca in trecut acest loc era ocupat de Feteasca Regala, in prezent as putea spune ca pot face o evaluare a terroir-ului romanesc in functie de Sauvignon. Transilvania in particular ii da un caracter aparte. Acesta din Valea Ascunsa are o amprenta de soi argilos in amestec cu pietris calcaros, destul de fertil ce vine cu mineralitatea caracteristica podisului. Mult fan amestecat cu mere de vara coapte, mere galbene, pepene galben si flori se simt in miros. In gust in schimb regasim o aciditate ridicata, arome de citrice, grapefruit, flori de iasomie si pietre de rau ude, toate echilibrate de alcoolul moderat. Fructuozitatea persistenta il face potrivit mai multor tipuri de mancaruri…astept propunerile si incercarile voastre. Eu l-am servit cu humus si salata de ardei copti cu vinete. It is a match!