Vino in magazinul Club.unvinpezi.ro - avem doar vinuri bune, selectate de specialisti, la cele mai bune preturi!

Diana Pavelescu

Diana Pavelescu este unul dintre cei mai buni oenologi din tara, in prezent Secretar General al Asociatiei Degustatorilor Autorizati. De-a lungul timpului a fost implicata in lumea viticola din tara si de peste hotare, jurizand in cadrul multor concursuri internationale de vin. Cu peste 15 ani experienta in industria viticola din Romania si nu numai, Diana Pavelescu este prezenta si in mediul online, acolo unde a devenit o sursa de inspiratie pentru pasionatii de vin din intreaga lume.

Comentariile lui Diana Pavelescu

VALEA ASCUNSA...

Valea Ascunsa
VALEA ASCUNSA SAUVIGNON BLANC 2020
Data degustarii: 22.11.2021

Sauvignonul Blanc a devenit un soi care se regaseste in toate podgoriile din Romania. Daca in trecut acest loc era ocupat de Feteasca Regala, in prezent as putea spune ca pot face o evaluare a terroir-ului romanesc in functie de Sauvignon. Transilvania in particular ii da un caracter aparte. Acesta din Valea Ascunsa are o amprenta de soi argilos in amestec cu pietris calcaros, destul de fertil ce vine cu mineralitatea caracteristica podisului. Mult fan amestecat cu mere de vara coapte, mere galbene, pepene galben si flori se simt in miros. In gust in schimb regasim o aciditate ridicata, arome de citrice, grapefruit, flori de iasomie si pietre de rau ude, toate echilibrate de alcoolul moderat. Fructuozitatea persistenta il face potrivit mai multor tipuri de mancaruri…astept propunerile si incercarile voastre. Eu l-am servit cu humus si salata de ardei copti cu vinete. It is a match!

CRAMPOSIE...

Crama Avincis
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2020
Data degustarii: 22.11.2021

Ma entuziasmez intotdeauna la inceput de an de vinurile noi din recolta toamnei precedente. Cramposia este un soi dacic, pe care cercetatorii de la Dragasani l-au selectionat pentru a se adapta vremurilor noi. Este un strugure fara arome specifice, neutru din care se obtine un vin cu aciditate ridicata, arome de mere verzi, citrice, lamai si grapefruit, arome de vara, flori si de fan proaspat cosit. Un vin tanar si proaspat, persistent cu un post gust mineral dominant sustinut de note de grapefruit si coaja de lamaie. Structura este data de batonaje, un amestec constant cu drojdia fina ce confera vinului o anumita cremozitate si persistenta. Un vin ‘de cursa lunga’ potrivit unor prieteni vechi.

CRAMPOSIE...

Crama Avincis
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2020
Data degustarii: 16.11.2021

Ma entuziasmez intotdeauna la inceput de an de vinurile noi din recolta toamnei precedente. Cramposia este un soi dacic, pe care cercetatorii de la Dragasani l-au selectionat pentru a se adapta vremurilor noi. Este un strugure fara arome specifice, neutru din care se obtine un vin cu aciditate ridicata, arome de mere verzi, citrice, lamai si grapefruit, arome de vara, flori si de fan proaspat cosit. Un vin tanar si proaspat, persistent cu un post gust mineral dominant sustinut de note de grapefruit si coaja de lamaie. Structura este data de batonaje, un amestec constant cu drojdia fina ce confera vinului o anumita cremozitate si persistenta. Un vin ‘de cursa lunga’ potrivit unor prieteni vechi.

CRAMPOSIE...

Crama Avincis
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2020
Data degustarii: 16.11.2021

Ma entuziasmez intotdeauna la inceput de an de vinurile noi din recolta toamnei precedente. Cramposia este un soi dacic, pe care cercetatorii de la Dragasani l-au selectionat pentru a se adapta vremurilor noi. Este un strugure fara arome specifice, neutru din care se obtine un vin cu aciditate ridicata, arome de mere verzi, citrice, lamai si grapefruit, arome de vara, flori si de fan proaspat cosit. Un vin tanar si proaspat, persistent cu un post gust mineral dominant sustinut de note de grapefruit si coaja de lamaie. Structura este data de batonaje, un amestec constant cu drojdia fina ce confera vinului o anumita cremozitate si persistenta. Un vin ‘de cursa lunga’ potrivit unor prieteni vechi.

ADEODATUS TAMAIOASA ROMANEASCA 2020
Data degustarii: 15.11.2021

Un vin mai putin comun, o Tamaioasa Romaneasca din Transilvania de pe Dealurile Satmarului. O crama mica de 12ha o parcela si mai mica, sub un ha, plantata cu acest soi, conform informatiilor de pe contra-eticheta. Cele mai renumite vinuri produse din acest strugure vin din Cotnari sau Pietroasa, fiind zonele din tara unde Tamaioasa atinge un maxim de potential, datorat microclimatului, similar cu Tokaj in primul caz si cu influente mediteraneene in al doilea. Ambele zone cu toamne lungi, insorite, potrivite pentru formarea mucegaiului nobil. Nefiind plantata pana recent in alte zone nu avem un istoric, insa sa va spun ce am gustat: Un vin proaspat, cu arome intense de flori albe, iasomie, tei, caprifoi, alaturi de tamaie si fagure de miere, imbietor si racoritor. Gustativ vinul confirma prospetimea din nas, si dezvolta arome de citrice, grape-fruit si limes, sustinute aciditatea ridicata si mineralitatea specifica Transilvaniei, datorata solului cu multa argila. Daca ar fi sa-l caracterizez intr-un cuvant as zice ca ”crispy” este cel potrivit, ce e drept un rest de zahar ar echilibra mai bine aromele si aciditatea, insa forma actuala il face potrivit acestor zile, inca toride.

ZANA PURPURIE 2017

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2017
Data degustarii: 15.11.2021

Dealu Mare este o zona de vis pentru vinuri rosii datorita terroir-ului. Solul brun roscat de padure bogat in fier confera vinurilor o structura aparte cu multa fructuozitate. Vinuri de poveste este gama din care face parte si aceasta Zana purpurie, cu toate ca atunci cand ma gandesc la un Cabernet Sauvignon il vad mai repede precum un rege elegant si intepat, care tine foarte mult la eticheta, zanele in viziunea mea sunt delicate. Ar face o exceptie regina de cupa insa nu m-am intalnit cu iepurele alb la ceai ca sa dezbatem problema ;). Un vin cu structura, cu coloana vertebrala, un echilibru perfect intre fructe, alcoolul mare si taninii copti si fermi. Multe fructe negre, coacaze, prune, mure, cirese alaturi de vanilie, lemn dulce si cafea. Aciditatea este surprinzatoare si nu imi aduc aminte cat de mult a plouat in 2017, insa nu a fost cald si asta se simte. Un vin ce lasa loc fanteziei fiecaruia sa imagineze cele mai nastrusnice asocieri culinare si povesti cu zane…