Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

BAROCCO PROSECCO

Casa Vinicola Botter
BAROCCO PROSECCO
Data degustarii: 09.01.2020

Un Prosecco cu un nas fin, cu aluzii floarele, de tei si mere, pere secondate de note dulcege, de fagure. Gustul este lejer, proaspat, combinand competent aciditatea cu notele fructate, citrice. Abordabil, usor de baut si de cursa lunga.

PRINCE MIRCEA 2017
Data degustarii: 12.12.2019

Ramas fara fratele mai mare din Dealu Mare, Prince Mircea a devenit Melot-ul de referinta din portofoliul Vinarte. Si se achita cu succes de acest rol, chiar putem spune ca ii prieste lipsa de competitie interna, de permanenta comparatie cu fratele vitreg. Vinul de fata este tipic pentru un Merlot bine facut: prune, visine si ceva fructe negre se intrepatrund cu succes atat olfactiv cat si gustativ cu nuantele vanilat-condimentate ale baricului. Tesatura este indeajuns de solida, evolutia este prezenta, fructata, energica, cu taninuri slefuite, dar carora cu siguranta le vor prii cativa ani de evolutie in sticla. Un vin complet, cu un pret competitiv pentru calitatea pe care o ofera. Asa a fost dintotdeauna, doar ca acum are sansa sa straluceasca in calitate de Merlot “prim-solist” in portofoliul Vinarte.

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 02.12.2019

Pentru amatorii de “ciudatenii” din lumea vinului, Kerner este un soi care cu siguranta surprinde. Nascut din incrucisarea pe la 1900 dintre un soi rosu (Trollinger/Schiava) si renumitul Riesling de Rin, prezinta senzatii olfactive asociate ultimului, dar mai pronuntate, accentuate, virand caisele si piersicile spre nuante de fructe exotice, miere si struguri parguiti in stilul Muscaturilor. Gustativ, pastreaza aciditatea definitorie Rieslingului care sustine insa un corp mult mai prezent, incarcat si cremos. Punctata de mineralitate pe final, intreaga constructie este pe de o parte bine echilibrata , pe de alta parte greu de asociat unui varietal celebru sau unui stil cunoscut. Un vin care iese fericit din monotonia Chardonnay-urile sau Sauvignon Blanc-urilor, fara a pasi insa hotarat pe teritoriul marcat de aciditate si noblete al celebrului sau parinte alb. Ganditi-va mai degraba la un Viognier cu personalitate...:)

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 11.11.2019

Pentru amatorii de “ciudatenii” din lumea vinului, Kerner este un soi care cu siguranta surprinde. Nascut din incrucisarea pe la 1900 dintre un soi rosu (Trollinger/Schiava) si renumitul Riesling de Rin, prezinta senzatii olfactive asociate ultimului, dar mai pronuntate, accentuate, virand caisele si piersicile spre nuante de fructe exotice, miere si struguri parguiti in stilul Muscaturilor. Gustativ, pastreaza aciditatea definitorie Rieslingului care sustine insa un corp mult mai prezent, incarcat si cremos. Punctata de mineralitate pe final, intreaga constructie este pe de o parte bine echilibrata , pe de alta parte greu de asociat unui varietal celebru sau unui stil cunoscut. Un vin care iese fericit din monotonia Chardonnay-urile sau Sauvignon Blanc-urilor, fara a pasi insa hotarat pe teritoriul marcat de aciditate si noblete al celebrului sau parinte alb. Ganditi-va mai degraba la un Viognier cu personalitate...:)

PETIT MATEI 2016

Domeniile Prince Matei
PETIT MATEI 2016
Data degustarii: 21.10.2019

In mod involuntar cand vezi eticheta de fata te duci cu gandul la Petit Mouton de Mouton Rothschild, al doilea vin al celebrului Grand Cru Classe bordolez. Probabil ca aceasta a fost si filozofia vinului de fata: un frate mai mic pentru celebrul (la noi) Prince Matei, etalonul Merlot-ului de Dealu Mare. Si cumva s-a reusit: vinul de fata copiaza caracteristicile fratelui mai mare in tonuri mai reduse, lejere, diminuate. Regasim tipicitatea de soi a visinelor si prunelor alaturi de nuante condimentate de piper, cuisoare si dafin date de maturarea in lemn. Gustativ vinul este foarte bine echilibrat, curge cu taninuri moi, integrate si cu un fruct copt, zemos, care umple palatinul. Exact ca in cazul fratelui mai mare. Singura diferenta notabila este complexitatea plus acel factor wow care separa vinurile bune cum este cel fata de cele etalon. Imi aduc aminte ca am degustat la un moment dat Matei 2016 din butoaie. Si era foarte bun. Vinul de fata imi confirma inca o data parerea de atunci. Singura curiozitate cu care mai raman este cat de stricta a fost selectia pentru crearea etichetei de fata si cum va arata Matei in sticla.

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Pentru amatorii de “ciudatenii” din lumea vinului, Kerner este un soi care cu siguranta surprinde. Nascut din incrucisarea pe la 1900 dintre un soi rosu (Trollinger/Schiava) si renumitul Riesling de Rin, prezinta senzatii olfactive asociate ultimului, dar mai pronuntate, accentuate, virand caisele si piersicile spre nuante de fructe exotice, miere si struguri parguiti in stilul Muscaturilor. Gustativ, pastreaza aciditatea definitorie Rieslingului care sustine insa un corp mult mai prezent, incarcat si cremos. Punctata de mineralitate pe final, intreaga constructie este pe de o parte bine echilibrata , pe de alta parte greu de asociat unui varietal celebru sau unui stil cunoscut. Un vin care iese fericit din monotonia Chardonnay-urile sau Sauvignon Blanc-urilor, fara a pasi insa hotarat pe teritoriul marcat de aciditate si noblete al celebrului sau parinte alb. Ganditi-va mai degraba la un Viognier cu personalitate...:)