Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

ROZA DE SAMBURESTI 2018
Data degustarii: 01.06.2019

Rose-ul de astazi astazi vine de la un producator consacrat, fiind o declinare moderna a unei crame cu o traditie impresionanta in peisajul autohton. Este vorba de crama Castel Bolovanu a celor de la Vinarte, locul de nastere al celebrului Soare. Fratele lui mai mic, este insa mult mai sagalnic: cu o culoare in aluzii provensale si un nas dominat de fructe rosii proaspete si aluzii citrice menirea lui este evident diferita. Cu siguranta nu va lua drumul cramei pentru invechire si nici nu va impresiona prin structura, fruct si impetuozitate. Va trai o vara, fiind un insotitor perfect pentru zilele estivale si reusind sa stinga cu prospetimea caracteristica dogoarea Soarelui in “umbra” caruia s-a nascut.

MAURO AMERICANO ZINFANDEL RESERVE 2016
Data degustarii: 22.05.2019

De data aceasta avem de a face cu un Zinfandel serios, care ne avertizeaza inca din nas sa nu il tratam cu superficialitate. Complex, asezat, cu baric de calitate, bine integrat, asociat unui fruct copt bine definit, din categoria prunelor si a capsunilor, competent asociat notelor de ciocolata neagra, piper si ierburi uscate. Gustul este plin, complex, corpolent, cu substanta si materie, asezat pe o structura de taninuri competent construita. Evolueaza echilibrat, complex, fructat, usor picant, cu taninuri prezente, structurate, mai ales pe final, sustinand un postgust dominat de senzatii dulcege, condimentate. Un Zinfandel redutabil, evolutiv, complex, puternic, care ofera pe langa fructul specific soiului si o doza binevenita de seriozitate care il ridica peste esalonul exemplarelor generice.

EPICENTRUM SARBA SI PLAVAIE 2017
Data degustarii: 20.05.2019

Avem astazi in pahare un asamblaj de soiuri autohtone, traditionale, care se aseamana mult etosului local. Sarba si Plavaia si-au dat mana intr-un asamblaj sincer, direct, cu un nas in aluzii de caise si piersici plus celebrele flori albe din care intotdeauna fiecare cititor/degustator intelege ce vrea. Gustul este prezent, fructat in declinari citrice si usor condimentate, amarui. Aciditatea este acolo sa sustina echilibrul si sa ii confere prospetime . Un vin care nu incearca sa te ademeneasca (inutil si adesea fara rost) cu alambicari si complicatii savante. Jovial, convivial, perfect de asociat bucatariei autohtone si sufletului romanesc.

ZANA PURPURIE 2017

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2017
Data degustarii: 20.05.2019

Un Cabernet tanar, berbant, plin de arome de fruct negru proaspat si zemos. Pe palatin evolueaza echilibrat, fara taninuri verzi, rotunjit, carnos in concentrari de fructe rosii si negre. Final usor condimentat-piperat cu taninuri domolite,neagresive urmat de un postgust fructat si cu aluzii de coaja de paine. Un vin direct, tipic, sincer, bine facut, fara ambitii inutile care sa ii stirbeasca din farmec.

CUARTZ BRUT ROSE

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT ROSE
Data degustarii: 09.05.2019

Un rose spumant cu un perlaj intens, efervescent si efemeric succedat de un nas dominat de fructe rosii, dulci (capsuni, zmeura) alaturi de impresii citrice de grepfrut. Gustativ se prezinta echilibrat, cu un mousse catifelat, rotund si dulceag, in tonuri similare celor olfactive. Final proaspat si usor amarui. Un spumant bun, corect realizat, care se cere servit bine racit. Cea mai nimerita asociere la care ma pot gandi este o frapiera cu gheata si o terasa scaldata de soare.

EL VINCULO 2013

Alejandro Fernandez - Pesquera
EL VINCULO 2013
Data degustarii: 02.05.2019

Experienta si know-how-ul grupului Pesquera (Alejandro Fernandez), unul din numele grele ale peisajului viti-vinicol iberic, reusesc sa scoata din anonimat un vin produs intr-o regiune (La Mancha) recunoscuta mai degraba pentru exemplarele de volum decat pentru cele de calitate. Un Tempranillo copt, debordand de fruct zemos din categoria prunelor si fructelor rosii, dar bine strunit de note minerale, pamantoase si vanilat-condimentate de la maturarea in baric. Pe palatin arta echilibrarii “soarelui” intens care defineste vinurile din regiune sta in structura de taninuri si aciditatea bine definite care reusesc sa balanseze si sa aseze fructul intens si corpul persistent, cremos, intr-o paradigma proaspata si chiar eleganta. Finalul este usor cald cu aluzii de ierburi uscate si condimente, urmat de un postgust mediu spre lung in care notele fructate, in declinari de dulceturi, pastreaza prim-planul. Un vin competent echilibrat, care ofera placere si este perfect abordabil acum, fara a-i strica insa cativa ani de evolutie in sticla.