Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

RESERVE SHIRAZ 2015
Data degustarii: 06.11.2017

Un Shiraz australian care etaleaza caracteristicile zonei din care provine: mult fruct copt, negru si rosu atat olfactiv cat si gustativ. La acest ultim capitol evolutia nu este greoaie, dimpotriva se desfasoara sub auspicii zemoase si suculente. Postgust mediu, in aceleasi note fructate, cu aluzii de condimente si tanini integrati, nisiposi.

VERDEJO 2016

Javier Sanz
VERDEJO 2016
Data degustarii: 28.10.2017

Daca sunteti obisnuiti cu variantele usoare, lejere, ”de cursa lunga” care au adus faima si notorietatea soiului Verdejo si a regiunii Rueda in care se produce, ei bine cel de fata cred ca va va surprinde. In mod placut zic eu. Un Verdejo cu nas de fruct copt, citric si cu aluzii floral-condimentate. Gustativ este inchegat, are substanta, prezenta, corp si o aciditate citrica, minerala, crocanta care ii confera, mai ales pe final, o structura ferma si surprinzatoare pentru soiul respectiv. Un Verdejo serios, facut cu responsabilitate, intr-o filozofie care pleaca in primul rand din viile de peste 40 de ani care zamislesc vinul de fata. Pentru ca asa cum spune si eticheta, Javier Sanz este in primul rand viticultor.

RESERVE SHIRAZ 2015
Data degustarii: 21.10.2017

Un Shiraz australian care etaleaza caracteristicile zonei din care provine: mult fruct copt, negru si rosu atat olfactiv cat si gustativ. La acest ultim capitol evolutia nu este greoaie, dimpotriva se desfasoara sub auspicii zemoase si suculente. Postgust mediu, in aceleasi note fructate, cu aluzii de condimente si tanini integrati, nisiposi.

TOKAJI FURMINT 2014
Data degustarii: 16.10.2017

Un Furmint sec din celebra apelatiune Tokaji, renumita pentru vinurile dulci de clasa. Asemenea Sauternes insa, Tokaji a virat subtil de ceva timp spre vinuri (mai) seci, sub presiunea cererii din piata. Vinul de fata este un exemplu in acest sens. Unul reusit. Olfactiv, cu arome de dulceturi de gutui, miere si fructe parguite, confiate alaturi de tuse condimentate aduce aminte de zona in care a fost creat invocand un spectru asemanator suratelor dulci. Gustativ insa, desi este plin, fructat si persistent, cu senzatii dulci, linoleice in debut, este sustinut de o aciditate condimentata, in crescendo, care culmineaza in final si postgust cu impresii citrice, proaspete, usor minerale. Un vin aparte in peisajul actual, plin de exemplare moderne si bombastice. Extrem de versatil gastronomic acesta interpreteaza in mod fericit stilul apelatiunii reusind sa isi pastreze tipicitatea si sa invoce un reconfortant sentiment de apartenenta la zona care l-a creat.

VERDEJO 2016

Javier Sanz
VERDEJO 2016
Data degustarii: 09.10.2017

Daca sunteti obisnuiti cu variantele usoare, lejere, ”de cursa lunga” care au adus faima si notorietatea soiului Verdejo si a regiunii Rueda in care se produce, ei bine cel de fata cred ca va va surprinde. In mod placut zic eu. Un Verdejo cu nas de fruct copt, citric si cu aluzii floral-condimentate. Gustativ este inchegat, are substanta, prezenta, corp si o aciditate citrica, minerala, crocanta care ii confera, mai ales pe final, o structura ferma si surprinzatoare pentru soiul respectiv. Un Verdejo serios, facut cu responsabilitate, intr-o filozofie care pleaca in primul rand din viile de peste 40 de ani care zamislesc vinul de fata. Pentru ca asa cum spune si eticheta, Javier Sanz este in primul rand viticultor.

BLACK LABEL SHIRAZ 2016
Data degustarii: 22.09.2017

Un vin tipic de Lume Noua in stilul care a consacrat Shiraz-ul si producatorii de la Antipozi pe pietele internationale. Gemos, necomplicat, dominat olfactiv de efluvii de fruct copt in declinatii de dulceturi si magiunuri urmate de o evolutie dulceaga, siropoasa pe palatin si cu un intermezzo usor taninos pe final inainte de postgustul scurt si fructat, vinul de fata este un companion destoinic al bucatariei cotidiene reusind performanta de a nu antagoniza multe gusturi, fara a induce insa revelatii.