Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

ROSSO DI MONTALCINO 2016
Data degustarii: 13.02.2019

Pentru cine doreste sa incerce un Sangiovese pur bine facut si sa nu dea o mica avere pe un Brunello, Rosso de la Argiano este o oportunitate de neratat. Nas tipic cu fructe rosii si negre proaspete incadrate de clasice note florale si ierboase. Gust echilibrat, nervos, decis, cu o aciditate care confera prospetime si expresivitate fructului rosu si o senzatie “savory” spre final care invoca asocieri culinare curajoase. Un “baby Brunello” cu siguranta, in stilul contemporan dar ancorat in traditie al producatorului.

TARIMA HILL 2015

Bodegas Volver
TARIMA HILL 2015
Data degustarii: 13.02.2019

Vinul de astazi vine ca o confirmare a faptul ca eticheta aplicata adesea sudului Spaniei, aceea de producator de vinuri supracoapte, fara personalitate si de volum, este adesea (uneori?) nemeritata. Exemplarul de fata are toate ingredientele unui vin “mare”: vii vechi, productii minuscule la hectar, vinificare atenta. Rezultatul este un exemplar care poarta intr-adevar amprenta fructului copt, tipica zonei, dar cu o structura si aciditate care il sustin si completeaza exemplar, toate acestea reusind sa acopere ireal de bine alcoolul deloc neglijabil. Un vin cremos, matasos, opulent, cu un evantai olfactiv si gustativ complex, impresionant, completat de un postgust interminabil si un raport pret/calitate de invidiat.

EPICENTRUM SARBA SI PLAVAIE 2017
Data degustarii: 04.02.2019

Avem astazi in pahare un asamblaj de soiuri autohtone, traditionale, care se aseamana mult etosului local. Sarba si Plavaia si-au dat mana intr-un asamblaj sincer, direct, cu un nas in aluzii de caise si piersici plus celebrele flori albe din care intotdeauna fiecare cititor/degustator intelege ce vrea. Gustul este prezent, fructat in declinari citrice si usor condimentate, amarui. Aciditatea este acolo sa sustina echilibrul si sa ii confere prospetime . Un vin care nu incearca sa te ademeneasca (inutil si adesea fara rost) cu alambicari si complicatii savante. Jovial, convivial, perfect de asociat bucatariei autohtone si sufletului romanesc.

CARMENERE 2017

Luis Felipe Edwards
CARMENERE  2017
Data degustarii: 27.01.2019

Un Carmenere tipic, cu un profil olfactiv de fruct negru proaspat si expresiv alaturat notelor usor condimentat-piperate. Evolutie lejera, liniara, fara inflexiuni si complicatii care produce placere prin cursivitate si prospetime si in care intalnim alaturi de tusele fructate aluzii dulcege de ciocolata cu lapte si vanilie. Finalul aduce o nota sobra cu ceva tanini rotunjiti si neintruzivi urmati de un postgust dominat de note fructate. Un Carmenere scoala, abordabil, direct, de la unul dintre cei mai mari producatori chilieni.

TARIMA HILL 2015

Bodegas Volver
TARIMA HILL 2015
Data degustarii: 25.01.2019

Vinul de astazi vine ca o confirmare a faptul ca eticheta aplicata adesea sudului Spaniei, aceea de producator de vinuri supracoapte, fara personalitate si de volum, este adesea (uneori?) nemeritata. Exemplarul de fata are toate ingredientele unui vin “mare”: vii vechi, productii minuscule la hectar, vinificare atenta. Rezultatul este un exemplar care poarta intr-adevar amprenta fructului copt, tipica zonei, dar cu o structura si aciditate care il sustin si completeaza exemplar, toate acestea reusind sa acopere ireal de bine alcoolul deloc neglijabil. Un vin cremos, matasos, opulent, cu un evantai olfactiv si gustativ complex, impresionant, completat de un postgust interminabil si un raport pret/calitate de invidiat.

CARMENERE 2017

Luis Felipe Edwards
CARMENERE  2017
Data degustarii: 03.01.2019

Un Carmenere tipic, cu un profil olfactiv de fruct negru proaspat si expresiv alaturat notelor usor condimentat-piperate. Evolutie lejera, liniara, fara inflexiuni si complicatii care produce placere prin cursivitate si prospetime si in care intalnim alaturi de tusele fructate aluzii dulcege de ciocolata cu lapte si vanilie. Finalul aduce o nota sobra cu ceva tanini rotunjiti si neintruzivi urmati de un postgust dominat de note fructate. Un Carmenere scoala, abordabil, direct, de la unul dintre cei mai mari producatori chilieni.