Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

LA LINDA BONARDA 2013

Bodegas Luigi Bosca
LA LINDA BONARDA 2013
Data degustarii: 14.07.2017

Alaturi de fratele mai mare si mai celebru Malbec, Bonarda este al doilea strugure de pe Batranul Continent adoptat de catre argentinieni si care isi face loc de cativa ani in preferintele consumatorilor de vin. Exemplarul de astazi ilustreaza caracterul lejer si suplu al soiului in antiteza parca la impetuozitatea si concentrarea Malbecului. Un nas dominat de fructe rosii si negre coapte, alaturi de note afumate si condimentate de baric precede o evolutie cursiva, vioaie si fructata pe palatin, cu tanini integrati si postgust scurt, usor mineral.

EPICENTRUM ROSE 2016
Data degustarii: 30.06.2017

Epicentru Rose 2016 vine cu tuse vizuale pronuntate, de cirese de mai, aducand olfactiv note de fructe rosii coapte din categoria capsunilor si aluzii de trandafiri si pepene verde. Gustativ este prezent, dulceag, cu o evolutie fructata, liniara si final usor tonic.

LE COQ ROUGE 2015

Sacha Lichine
LE COQ ROUGE 2015
Data degustarii: 21.06.2017 Asa cum cocosul galic simbolizeaza Franta, asa vinul de fata poate fi considerat fara probleme un exponent al stilului de vin frantuzesc de zi cu zi, "vin de soif", de sete cum spun francezii. Dominat olfactiv si gustativ de un cocktail de fructe rosii si negre, proaspete si zemoase plus o tusa picant piperata parca intentionat asezata pentru a-i conferi nerv si a-l scoate din rutina si anonimat vinul se prezinta ca un perfect insotitor al unei vaste selectii de preparare culinare care izvorasc din Hexagon si nu numai. Jovial, prietenos, se termina repede, aceasta fiind si principalul defect care i se poate in mod serios imputa.

CORBIÈRES VIEILLES...

Chateau Fontareche
CORBIÈRES VIEILLES VIGNES BLANC 2015
Data degustarii: 08.06.2017

Sudul Frantei, pe langa marea de vinuri corecte, de volum, de masa pe care are abilitatea de a le produce ofera si mici diamante. Care sunt scoase in evidenta tocmai de stilul vinurilor de volum descrise mai sus. Cel fata este un exemplu in sensul bun: un asamblaj alb din soiuri locale obtinut de pe parcelele cu vii vechi ale producatorului. Partea cu vii vechi este esentiala, ea aducand pe langa notele fructate, zemoase, exotice, chiar bombastice pe alocuri pe care vinul le etaleaza, aluzii condimentate si o structura de aciditate care scoate vinul din anonimat. Evolutia este plina, cursiva, rotunda, asezata insa pe o dimensiune de mineralitate si aciditate care il scoate din anonimat si ii confera complexitate si caracter.

EPICENTRUM ROSE 2016
Data degustarii: 06.06.2017

Epicentru Rose 2016 vine cu tuse vizuale pronuntate, de cirese de mai, aducand olfactiv note de fructe rosii coapte din categoria capsunilor si aluzii de trandafiri si pepene verde. Gustativ este prezent, dulceag, cu o evolutie fructata, liniara si final usor tonic.

ELLA MARIA 2014
Data degustarii: 27.05.2017 Un Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda usor atipic fata de stilul inconfundabil, proaspat si verde cu care ne-au obisnuit. Asta pentru ca folosirea baricului la fermentare si apoi la maturare aduce un plus de corpolenta si rotunjime imblanzind aciditatea si invelind notele verzi in rotunjimi de vanilie, alune prajite si condiment. Evolutia este chiar cremoasa tinand cont de provenienta vinului, fructata, in note ierboase, picante, incheind cu un final mineral-vanilat-afumat, in aluzii de baric.