Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

BLACK LABEL SHIRAZ 2016
Data degustarii: 22.09.2017

Un vin tipic de Lume Noua in stilul care a consacrat Shiraz-ul si producatorii de la Antipozi pe pietele internationale. Gemos, necomplicat, dominat olfactiv de efluvii de fruct copt in declinatii de dulceturi si magiunuri urmate de o evolutie dulceaga, siropoasa pe palatin si cu un intermezzo usor taninos pe final inainte de postgustul scurt si fructat, vinul de fata este un companion destoinic al bucatariei cotidiene reusind performanta de a nu antagoniza multe gusturi, fara a induce insa revelatii.

LA LINDA BONARDA 2013

Bodegas Luigi Bosca
LA LINDA BONARDA 2013
Data degustarii: 08.09.2017

Alaturi de fratele mai mare si mai celebru Malbec, Bonarda este al doilea strugure de pe Batranul Continent adoptat de catre argentinieni si care isi face loc de cativa ani in preferintele consumatorilor de vin. Exemplarul de astazi ilustreaza caracterul lejer si suplu al soiului in antiteza parca la impetuozitatea si concentrarea Malbecului. Un nas dominat de fructe rosii si negre coapte, alaturi de note afumate si condimentate de baric precede o evolutie cursiva, vioaie si fructata pe palatin, cu tanini integrati si postgust scurt, usor mineral.

VILA DOBRUSA...

Crama Avincis
VILA DOBRUSA SAUVIGNON BLANC 2015
Data degustarii: 23.08.2017

Jovial, direct, sincer, Sauvignon-ul Blanc Vila Dobrusa de la Avincis împletește notele verzi, tipice soiului cu tonuri de fruct copt, totul pe fondul unei abordabilitati conviviale.

CÔTES DE PROVENCE 2016

Domaine de Paris
CÔTES DE PROVENCE 2016
Data degustarii: 23.08.2017

Nasul debuteaza cu impresii de fructe rosii coapte, bine definite si incadrate de note minerale si de pepene verde. Gustul este proaspat, cu aciditate bine definita associata unei evolutii prezente, cu aceleasi aluzii de fructe de padure. Final proaspat, citric, mineral si marcat de note tonice. Un Provence de linie, clasic, estival.

CUVEE ROUMERY COTES...

Chateau des Ferrages
CUVEE ROUMERY COTES DE PROVENCE 2016
Data degustarii: 23.08.2017

Rose-ul de astazi provine exact din zona care l-a facut celebru pe tot mapamondul. Nasul retinut, cu aluzii citrice si de fructe de padure insotit de o evolutie electrica, proaspata si minerala creioneaza un tablou clasic si in acelasi timp aparte: cel al Rose-ului de Provence. Fresh si elegant, aduce o binevenita tusa de originalitate si stil in peisajul estival.

RESERVE SHIRAZ 2015
Data degustarii: 23.08.2017

Un Shiraz australian care etaleaza caracteristicile zonei din care provine: mult fruct copt, negru si rosu atat olfactiv cat si gustativ. La acest ultim capitol evolutia nu este greoaie, dimpotriva se desfasoara sub auspicii zemoase si suculente. Postgust mediu, in aceleasi note fructate, cu aluzii de condimente si tanini integrati, nisiposi.