Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

KERNER 2018

Villa Vinea
KERNER 2018
Data degustarii: 30.09.2019

Pentru amatorii de “ciudatenii” din lumea vinului, Kerner este un soi care cu siguranta surprinde. Nascut din incrucisarea pe la 1900 dintre un soi rosu (Trollinger/Schiava) si renumitul Riesling de Rin, prezinta senzatii olfactive asociate ultimului, dar mai pronuntate, accentuate, virand caisele si piersicile spre nuante de fructe exotice, miere si struguri parguiti in stilul Muscaturilor. Gustativ, pastreaza aciditatea definitorie Rieslingului care sustine insa un corp mult mai prezent, incarcat si cremos. Punctata de mineralitate pe final, intreaga constructie este pe de o parte bine echilibrata , pe de alta parte greu de asociat unui varietal celebru sau unui stil cunoscut. Un vin care iese fericit din monotonia Chardonnay-urile sau Sauvignon Blanc-urilor, fara a pasi insa hotarat pe teritoriul marcat de aciditate si noblete al celebrului sau parinte alb. Ganditi-va mai degraba la un Viognier cu personalitate...:)

DIVICI PROSECCO ORGANIC WINE
Data degustarii: 10.09.2019

Proaspat, fructat, cu note de caise si piersici zemoase asociate unor aluzii de miere si asezate pe un corp citric, proaspat. Curge lejer, echilibrat, racoritor si subtire, exact ce trebuie sa faca un Prosecco tipic, popular! Puneti ceva deoparte si pentru la vara...

PETIT MATEI 2016

Domeniile Prince Matei
PETIT MATEI 2016
Data degustarii: 01.09.2019

In mod involuntar cand vezi eticheta de fata te duci cu gandul la Petit Mouton de Mouton Rothschild, al doilea vin al celebrului Grand Cru Classe bordolez. Probabil ca aceasta a fost si filozofia vinului de fata: un frate mai mic pentru celebrul (la noi) Prince Matei, etalonul Merlot-ului de Dealu Mare. Si cumva s-a reusit: vinul de fata copiaza caracteristicile fratelui mai mare in tonuri mai reduse, lejere, diminuate. Regasim tipicitatea de soi a visinelor si prunelor alaturi de nuante condimentate de piper, cuisoare si dafin date de maturarea in lemn. Gustativ vinul este foarte bine echilibrat, curge cu taninuri moi, integrate si cu un fruct copt, zemos, care umple palatinul. Exact ca in cazul fratelui mai mare. Singura diferenta notabila este complexitatea plus acel factor wow care separa vinurile bune cum este cel fata de cele etalon. Imi aduc aminte ca am degustat la un moment dat Matei 2016 din butoaie. Si era foarte bun. Vinul de fata imi confirma inca o data parerea de atunci. Singura curiozitate cu care mai raman este cat de stricta a fost selectia pentru crearea etichetei de fata si cum va arata Matei in sticla.

GEWURZTRAMINER 2017
Data degustarii: 08.08.2019

Daca ati dezvoltat in timp o fobie in ceea ce priveste Gewurz-urile grele, alcolizate, intoxicante la nivel de arome si total plate (ca subsemnatul) aflati ca cel de fata este un exemplar “comestibil”. Chiar mai mult, ati putea ajunge chiar sa va placa. Gewurz-ul face parte din categoria soiurilor “love it or hate”. Si recunosc ca eu inclin mai degraba spre a doua parte. Doar ca cel de fata este vinificat intr-un stil modern, lejer si chiar proaspat, daca abordam conceptul de prospetime in cheia soiului. Aromele sunt tipice, dar nu bombastice iar evolutia este surprinzator de lejera, fructata, cu un zahar rezidual bine tinut in frau si un final curat si expresiv. Una peste alta o interpretare abordabila si moderna a soiul, care va poate face sa ii mai dati o sansa. Sau sa il indragiti mai mult. Ah si daca nu stiati pana acum: bucatarie asiatica usor picanta la Gewurz, da?

PINOT GRIS 2017
Data degustarii: 06.08.2019

Un Pinot Gris modern virat usor spre stilul Pinot Grigio. Mai ales in in privinta prospetimii si notelor citrice care echilibreaza excelent un corp mediu, prezent, zemos. Proaspat, cu arome de pere, gutui si note florale defileaza pe palatin in tonuri citrice, de mandarina si lime asociate unor aluzii dulcege si unui corp identificabil, dar nicidecum ostentativ. Este genul de vin care face in mod fericit legatura dintre cele doua stiluri total diferite de abordare a soiului (in maniera Pinot Grigio sau Pinot Gris) imbinand cate ceva din atributele fiecaruia.

VALDOBBIADENE...

Ca’ di Rajo
VALDOBBIADENE PROSECCO MILLESIMATO 2018
Data degustarii: 01.08.2019

Un Prosecco (mai) serios care desi pastreaza caracteristicile care au facut celebru stilul (prospetime, fructuozitate, usor de inteles si de baut) vine in plus cu o complexitate in declinatii citric-minerale care incadreaza in mod fericit un tablou estival clasic. Un spumant de calitate care se asociaza perfect cu aceasta perioada a anului!