Blogger de vin. Şi atât. Singura diferenţă probabil faţă de alţi pasionaţi de vin este că, pe lângă faptul că îmi place subiectul respectiv în ansamblul său, am timp să şi scriu pe marginea lui. Unii zic că scriu bine, alţii nu, părerile sunt împărţite. Ca la vin. Cert este că de aici au pornit o serie de evenimente şi întâmplări în care m-am lăsat luat de val. Scriu despre vin de aproximativ cinci ani şi parcă ar fi ieri când m-am apucat. Da, am WSET Level 3, dar am băut probabil mii de vinuri, dar asta contează mai puţin faţă de pasiunea pentru subiect care m-a făcut întotdeauna să merg mai departe, să descopăr. Şi dacă ar fi să enunţ cel mai important lucru pe care l-am învăţat în toţi aceşti ani este că vinul comportă o importantă latura personală. Un review, o părere, o senzaţie, o degustare sunt doar clipe încremenite în timp, trecute printr-un filtru personal. Cu genul acesta de clipe şi senzaţii o să vă confruntaţi când o să-mi citiţi părerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important este să reţineţi că vinul este o chestie extrem de personală la care obiectivitatea se opreşte, conştient sau inconştient, la un anumit punct. Nimeni şi nimic nu vă va indica cu exactitate vinul/vinurile care să vor plăcea. Trebuie să îl (le) descoperiţi singuri. Şi, paradoxal, această selecţie de preferinţe personale va fi, ca şi voi, într-o permanentă schimbare. Ideal ar fi să vă potriviţi la gusturi şi păreri cu altcineva. Aşa călătoria vă va fi mai frumoasă. Pentru că vinul, în afară de calităţile intrinseci, până la urmă asta înseamnă şi acesta este farmecul său pentru mine: o permanentă aventură într-un univers mutant şi în continuă schimbare, a cărui paradigmă se schimbă de la an la an şi de la producător la producător. Sau de la băutor la băutor. Scuze, pasionat am vrut să spun…
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un Tinto Fino (Tempranillo) de intrare în gama celor de la Teofilo Reyes care oferă plăcerea unei interpretări directe a soiului. Nasul este dominat de fruct negru, în declinaţii de prune pârguite, cu aluzii mentolate şi tuşe vanilate date probabil de o trecere scurtă prin baricuri americane. Gustativ vinul are o corpolentă prezenţă, cu o concentrare bună pentru acest nivel de preţ. Notele de prune şi vişine coapte sunt însoţite de aluzii de vanilie, ciocolată şi condiment. Taninurile integrate, rotunde, prezente şi un final fructat, cu prospeţime, completează portretul unui “entry level” competent şi o bună ocazie de a începe să descoperiţi vinurile din Ribera.
Un Malbec “şcoală”, definit olfactiv de fruct negru copt din categoria prunelor şi murelor încadrate de tuşe vanilate şi de scorţişoară. Gustativ păstrează declinarea fructului negru din nas, evoluând prezent, în tuşe de dulceaţă de prune, mure coapte alături de note de ciocolată neagră şi vanilie. Taninurile sunt la datorie, intergrate şi îşi fac competent treaba în a echilibra fructul şi notele baricate. Un exemplar serios, modern şi bine făcut, tipic pentru Malbec-urile care au pus Argentina pe harta iubitorilor soiului.”
Catifelat, onctuos chiar, cu efluzii de fruct negru şi roşu în declinaţii de dulceţuri şi gemuri de fructe, vinul de astăzi duce cumva la extrem stilul sudic, potenţat aici de tehnica appassimento. Notele de smochine uscate, vanilie şi ciocolată cu lapte vin să completeze panoplia de fructe roşii şi negre. Taninurile sunt rotunde, dulci şi abia îşi fac prezenţa sub faldurile de fruct. Un exponent intens şi concentrat al vinurilor din Sudul Italiei!
Bineinteles ca atat olfactiv cat si gustativ vinul de fata este o bomba de fruct in multiple declinatii, asezonat cu nuante vanilate, de scortisoara si ciocolata. Vinul nu este insa obositor si monoton, din contra este chiar un Primitivo care reuseste competent sa pastreze prospetimea fructului, insotind o e evolutie intensa si catifelata pe palatin.
O interpretare moderna a unui soi autohton, de la prezentare la notele olfactive de fruct exotic impletite cu tuse citrice, florale. Gustul este echilibrat, proaspat, sustinut de o aciditate vioaie, precisa care se impleteste cu notele descoperite deja in nas. Un vin contemporan, care pune competent in valoare soiul local fanion al zonei din care provine.
Avem astazi in fata un Primitivo clasic, impregnat de soarele sudului Italiei: corpolent, concentrat cu note de fructe coapte, confiate, tuse vanilate si usor picante. Evolutia gustativa este in note rotunde, catifelate, cremoase cu taninuri moi si integrate, specifice soiului. Un Primitivo scoala, bine facut, care vine exact la timp cu scaderea temperaturilor exterioare, cand vinul rosu reintra in gratiile pasionatilor… si nu numai…
Despre stilul aparte al unui Sauvignon din Noua Zeelanda s-au scris probabil mii de pagini. Asocierea caracteristicilor de soi definite de flori de soc și note verzi, citrice și de agrișe cu o panoplie exotica a fructului a luat prin surprindere lumea vinului și a impus stilul respectiv în preferințele multora. Exemplarul de față nu se dezminte, iar arșița sezonului estival vine cumva sa potenteze toate aceste atu-uri. Un vin tipic, proaspăt, aromat, echilibrat și perfect construit!
Un Rose care se află la graniţa dintre jucăuş şi serios, cu un nas tipic, în declinaţii de fructe roşii proaspete şi nuanţe citrice, de gref. Gustul este echilibrat, fresh, prezent, în aceleaşi note de fructe roşii, susţinut de ceva taninuri reziduale şi tuşe “savory’ pe final. Un vin care îmbină competent latura ludică a unui rose cu persistenţa şi consistenţa ce duc cu gândul spre un vin roşu.
Provensal prin prezentare si caracteristici vinul de astazi vine parca sa anunte sezonul estival. Atunci cand temperaturile care se anunta deja ne vor face sa apreciem culoarea palida, deschisa si nasul fin, elegant, cu arome de pepene galben pere si adieri de cirese de mai. Prospetimea crocanta din gust cu siguranta ne va racori, iar tusele de cirese, mere si caise coapte ne vor desfata papilele. Bineinteles ca merge consumat inca de acum…pentru cei nerabdatori…
Bineînţeles că nu avem de-a face cu o capodoperă oenologică, cu fruct debordant, corpolenţă, complexitate şi baric. Pentru asta Varvaglione a creat fraţii lui mai mari din gama Papale. Dar vinul de astăzi este o realizare în sine. Să ai la dispoziţie un vin roşu lejer, fructat, uşor de băut (12.5% alcool, da?), care răcit se bea ca un Rose (Rosado?) sau încălzit ca un roşu competent este de nepreţuit. Mai ales vara, la un grătar sau la alte întruniri conviviale. Este vinul clasic pentru o alegere populară care va mulţumi pe toată lumea şi vă va scuti de stresul clasic cu: ce alb, ce roşu, ce rose? Iar cui va spune ”eu nu beau vin roşu” daţi-i să guste 12 Mezzo Primitivo…îi va schimba viaţa. În bine!
Un autentic vin de Lume Noua, desi vorbim de un soi preluat cumva fara intentie din Bordeaux. Vinul de fata demonstreaza de ce Carmenere este considerat la momentul actual soiul fanion al Chile, imbinand un fruct negru din categoria prunelor, afinelir si murelor cu nuante evidente dar bine sustinute de vanilie si ciocolata/cacao rezultat al unei maturari in baric judicios aplicate. Tusele de fum, menta si pielarie vin sa confere un plus de complexitate ansamblului. Gustativ vinul curge echilibrat, proaspat, la limita cremozitatii, cu taninuri rotunjite si dulci, specifice soiului. Un vin international, bine executat, tipic, intr-un stil chilian, cald si abordabil, cumva inconfundabil.
Incarcat de fruct negru si rosu, concentrat, opulent, cremos, acest Monastrell de sudul Spaniei imbraca palatinul cu o textura plina, de catifea, dezvaluind un evantai aromatic de dulceturi si gemuri. Senzatiile dulcege, specifice zonei insorite de productie, insotite de tuse vanilate si de cacao sunt la ordinea zilei, vinul pastrandu-si insa un caracater abordabil datorita aciditatii si taninurilor polisate.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...