Dan Micuda

Blogger de vin. Si atat. Singura diferenta probabil fata de alti pasionati de vin este ca pe langa faptul ca imi place subiectul respectiv, in ansamblul sau, am timp sa si scriu pe marginea lui. Unii zic ca scriu bine, altii nu, parerile sunt impartite. Ca la vin. Cert este ca de aici au pornit o serie de evenimente si intamplari in care m-am lasat luat de val. Scriu de vin de aproximativ cinci ani si parca ar fi ieri cand m-am apucat. Da, am WSET Level 3, da am baut probabil mii de vinuri, dar asta conteaza mai putin fata de pasiunea pentru subiect care m-a facut intotdeauna sa merg mai departe, sa descopar. Si daca ar fi sa enunt cel mai important lucru pe care l-am invatat in toti acesti ani este ca vinul comporta o importanta latura personala. Un review, o parere, o senzatie, o degustare sunt doar clipe incremenite in timp, trecute printr-un filtrul personal. Cu genul acesta de clipe si senzatii o sa va confruntati cand o sa-mi cititi parerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important, este sa retineti ca vinul este o chestie extrem de personala la care obiectivitatea, se opreste, constient sau inconstient, la un anumit punct. Nimeni si nimic nu va va indica cu exactitate vinul/vinurile care sa vor placea. Trebuie sa il (le) descoperiti singuri. Si paradoxal, aceasta selectie de preferinte personale, va fi, ca si voi intr-o permanenta schimbare. Ideal ar fi sa va potriviti la gusturi si pareri cu altcineva. Asa calatoria va va fi mai frumoasa. Pentru ca vinul, in afara de calitatile intrinseci, pana la urma asta inseamana si acesta este farmecul sau pentru mine: o permanenta aventura intr-un univers mutant si in continua schimbare, a carui paradigma se schimba de la an la an si de la producator la producator. Sau de la bautor la bautor. Scuze, pasionat am vrut sa spun…

Comentariile lui Dan Micuda

CUARTZ BRUT ROSE

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT ROSE
Data degustarii: 01.08.2018

Un rose spumant cu un perlaj intens, efervescent si efemeric succedat de un nas dominat de fructe rosii, dulci (capsuni, zmeura) alaturi de impresii citrice de grepfrut. Gustativ se prezinta echilibrat, cu un mousse catifelat, rotund si dulceag, in tonuri similare celor olfactive. Final proaspat si usor amarui. Un spumant bun, corect realizat, care se cere servit bine racit. Cea mai nimerita asociere la care ma pot gandi este o frapiera cu gheata si o terasa scaldata de soare.

LA FIOLE BLANC 2015

Maison Brotte
LA FIOLE BLANC 2015
Data degustarii: 27.07.2018

Un Rhone alb asezat, plin, corpolent, cu arome de caise si piersici coapte si o evolutie prezenta, necomplicata, completata de o tusa tonica in final. A se bea bine racit!

CUARTZ BRUT ROSE

Crama Girboiu
CUARTZ BRUT ROSE
Data degustarii: 20.07.2018

Un rose spumant cu un perlaj intens, efervescent si efemeric succedat de un nas dominat de fructe rosii, dulci (capsuni, zmeura) alaturi de impresii citrice de grepfrut. Gustativ se prezinta echilibrat, cu un mousse catifelat, rotund si dulceag, in tonuri similare celor olfactive. Final proaspat si usor amarui. Un spumant bun, corect realizat, care se cere servit bine racit. Cea mai nimerita asociere la care ma pot gandi este o frapiera cu gheata si o terasa scaldata de soare.

LA FIOLE BLANC 2015

Maison Brotte
LA FIOLE BLANC 2015
Data degustarii: 13.07.2018

Un Rhone alb asezat, plin, corpolent, cu arome de caise si piersici coapte si o evolutie prezenta, necomplicata, completata de o tusa tonica in final. A se bea bine racit!

VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE EXTRA DRY
Data degustarii: 01.07.2018

Un Prosecco clasic, reprezentativ, bine facut, cu aluzii florale si de fructe coapte, de mere si pere parguite alaturi de miere de salcam. La nivel gustativ, zaharul rezidual specific unui extra dry il face mai fructat, plin, amabil si versatil fara a pierde insa un sentiment de echilibru si finete. Gradul de prospetime se poate regla foarte usor din temperatura, vinul evoluand la fel de expresiv in intervalul 5-9 grade Celsius.

GRUNER VELTLINER KLASSIK 2016
Data degustarii: 19.06.2018

Usor, lejer, fructat (caise si piersici), dar exprimand cu elocventa caracteristicile de soi ale unui Gruner tipic: tuse piperate si aluzii minerale atat olfactiv cat si gustativ. Evolutie directa, necomplicata, proaspata, cu destula energie si impetuozitate. Soiul alb fanion al Austriei si-a castigat o faima meritata si in ultimul timp e greu sa mai gasesti un Gruner bun la un pret decent. Cel de fata umple insa cu success aceasta nisa si reprezinta un punct de plecare excelent in explorarea universului Gruner Veltliner.