Cosmin Tudoran

Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzica. Spun asta pentru ca vinul are o parte in plus fata de muzica, partea senzoriala fiind completa. Ascult, trag concluzii si recomand. Am descoperit aceeasi pasiune si interes fata de domeniu ca pe vremea cand 'vindeam fan’. Sunt un geaman curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificari, niveluri si, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese si am descoperit ca abia am reusit sa-i montez colturile. Instig la degustari din placere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a povestii cat si a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin dupa chipul si asemanarea mea, revenind la ideea ca ‘music is fun’, mai ales daca e scrisa cu vin.

Comentariile lui Cosmin Tudoran

RESERVE CHARDONNAY 2017
Data degustarii: 02.07.2019

Pretentia de tipicitate nu-si are aici cea mai buna scena si lumini de Oscar. Dupa clinchetul cristalin al screw-cap-ului vin e o licoare galbena verzuie, cu note destul de lejere. Greutatea vine mai degraba din cele 4 medalii incasate ca International Winemaker Of The Year si nu cu o corpolenta urmata de vreo ontuozitate demna de un chardonnay baricat. Avem note vesele de fruct copt, mai exact marul ala din cuptorul mamei, nitica gutuie, un firavior lemn integrat si o aciditate peste medie. Curge repede si se termina rapid.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2016
Data degustarii: 01.07.2019

Avem o eticheta ce ne infatiseaza un butuc de vita de vie batran. Forma de conducere joasa, presupun ca cu o incarcatura normata pentru calitate, nu cantitate. Syrah. Și Grenache, caci Languedoc-ul cu asta s-a asezat pe harta vinului, combinatia GSM. Azi lipseste M-ul. Cu radacini adanc infipte-n fronturi sudiste, de creta, marme, gresii si ceva argila, vinul asta e un pays d’oc confortabil, usurel, fara prea multe pretentii. Floral, cu note de violete si lavanda, mediteraneanul de azi pare o solutie utila in caz de avarie.

BACANTA SAUVIGNON BLANC FUME 2017
Data degustarii: 27.06.2019

Sauvignon Blanc de pe meleagurile vrancene, maturat in baricuri de salcam. Probabil pentru a calma reverberatiile pamantului sau a mai slefui apucaturile soiului. Drept e ca notele acestei menade exalta putin a mineralitate si verde. A mar si corcodusa. A aciditatea unei tinere zbanghii. Iar salcamul are rol de corset, aducand totul la un rotund fermecator. Bacanta se recomanda a se servi tanara, caci asa e in viata: se place carnea proaspata si fara grasimi, usor expansiva si excentrica. Vorbim de-o bacanta, totusi.

ROSE ZWEIGELT & PINOT NOIR 2018
Data degustarii: 21.06.2019

Astazi ne racorim cu cel mai cunoscut strugure din Imperiu, acest mostenitor al Blaufränkischului si St. Laurent, Zweigelt. Dimpreuna cu Pinot Noir, caci avem in cupaj dintre acesti doi struguri care par a face casa buna. Legat de Zweigelt, soiul este venit pe Tarnave cu ajutorul Villei Vinea si bucura prin faptul ca ar fi cam unic in colectia ampelografica a tarii. Inegalabil, prim balerin. Sub sticla se ascunde ceva mineral, proaspat, cu aciditatea merisoarelor de vara. Un nas de cirese completeaza paletarul de fragute si corcoduse. Gustativ apare o salinitate aparte, franchetea acestui rose reusind sa completeze cu brio mineralitatea si acel “crocant” pe care-l vrei la un vin proaspat. L-as vedea langa paste sau pizza quatro formaggi.

VIOGNIER RESERVE...

Gerard Bertrand
VIOGNIER RESERVE SPECIALE 2017
Data degustarii: 21.06.2019

Sud de Franta insorita, bogata si spicey pentru o zi de sambata atat de nordica. Soiul de azi e un star nascut la nord de Rhone, acest rau ce duce cu dansul mistralul, vant care bate mai rau ca Halep suparata. Viognierul lui Gerard, racorit de acest mistral, face cam acelasi lucru cu degustatorul. E unul din albele complexe, care calca pe urmele chardonnayului. Desi corpolent si amplu, racoreste si imbogateste. Falduri de piersici, mango si fruct copt insotesc mineralitatea si prospetimea specifica sudului. Piersica si para coapta. Racorit la un 8 grade face casa buna cu pestele sau pastele.

RESERVE CHARDONNAY 2017
Data degustarii: 10.06.2019

Pretentia de tipicitate nu-si are aici cea mai buna scena si lumini de Oscar. Dupa clinchetul cristalin al screw-cap-ului vin e o licoare galbena verzuie, cu note destul de lejere. Greutatea vine mai degraba din cele 4 medalii incasate ca International Winemaker Of The Year si nu cu o corpolenta urmata de vreo ontuozitate demna de un chardonnay baricat. Avem note vesele de fruct copt, mai exact marul ala din cuptorul mamei, nitica gutuie, un firavior lemn integrat si o aciditate peste medie. Curge repede si se termina rapid.