Cosmin Tudoran

Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzica. Spun asta pentru ca vinul are o parte in plus fata de muzica, partea senzoriala fiind completa. Ascult, trag concluzii si recomand. Am descoperit aceeasi pasiune si interes fata de domeniu ca pe vremea cand 'vindeam fan’. Sunt un geaman curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificari, niveluri si, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese si am descoperit ca abia am reusit sa-i montez colturile. Instig la degustari din placere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a povestii cat si a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin dupa chipul si asemanarea mea, revenind la ideea ca ‘music is fun’, mai ales daca e scrisa cu vin.

Comentariile lui Cosmin Tudoran

PRINCE MIRCEA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 18.02.2020

Lucrarea de astazi pune-n valoare terroire-ul Vinarte, la care, obligatoriu as trece si mana vinificatorului. O “rezervà” de stil si clasa, de bun gust si jonglarea cu aciditatea, taninul, accentul de baric plus calmul ascuns de dupa. Mi se pare una dintre fetestile negre orientate spre mult fruct, alura feminina, extractiva dar stilata. Evidentele note de pruna si fruct negru apar imediat, ulterior, dupa o vreme in pahar gasind si ceva ciocolate, cirese, smochina si evidentul iz de vanilie. Frumoasa, calma, cu alcooli bine integrati. De verificat.

PRINCE MIRCEA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 01.01.2020

Lucrarea de astazi pune-n valoare terroire-ul Vinarte, la care, obligatoriu as trece si mana vinificatorului. O “rezervà” de stil si clasa, de bun gust si jonglarea cu aciditatea, taninul, accentul de baric plus calmul ascuns de dupa. Mi se pare una dintre fetestile negre orientate spre mult fruct, alura feminina, extractiva dar stilata. Evidentele note de pruna si fruct negru apar imediat, ulterior, dupa o vreme in pahar gasind si ceva ciocolate, cirese, smochina si evidentul iz de vanilie. Frumoasa, calma, cu alcooli bine integrati. De verificat.

LOS CARDOS MALBEC 2018
Data degustarii: 01.01.2020

Daca am stii si noi ca argentinienii ca banalii ciulini ar insemna semn de teren bun, cred ca Baraganul ar fi fost plin de malbec. Sau Shiraz.. caci asta spune eticheta. Los Cardos, Ciulinii, aceste plante bienale pline de vitamine ce cresc printre viile de sub Anzi, dau semne de buna crestere a ecosistemului. Ca inseamna lipsa tratamentelor antiburuieni, fapt care ajuta Dona Paula sa fie vegano ecologica. Iar vinul sa fie un malbec pur. Cu pruna in parg, cu cireasa, aciditate frumoasa, sulf ilizibil si tanini tinerei. Un vin demn de gratar cu prietenii, carne nu foarte grasa si povesti de decor.

BACANTA FETEASCA...

Crama Girboiu
BACANTA FETEASCA NEAGRA 2015
Data degustarii: 01.11.2019

Fie ca aceasta Feteasca Neagra sa va bucure si voua papilele precum mie. Jucausa-n pahar, mi-a dansat in ochi ca mai apoi in nas de toata pomina. Cotesteanca prezinta o conformatie chipesa, armonioasa, cu condimente exotice pe langa nota de pruna si cireasa. Straiul lung de stejar aduce un corp darz, o structura atletica si tanini copti. L-am aerat olecuta si l-am trecut prin combinatie de n luate cate k, unde n era paharul iar k-ul era o friptura de porc. N-ar trebui sa te cotesti, nici sa te opintesti. Te hotarasti?

JAR SR 2016

Dagon Winery
JAR SR 2016
Data degustarii: 29.10.2019

Ca sa te pui pe jar, azi, n-ai nevoie de multa pregatire. Cupajul bordolez in varianta mioritica (pe care tare-l apreciez) aduce-n sticla la fel de supla o licoare de un echilibru galant. Avem fruct, avem nas, avem si tanini, avem o “masa” imbelsugata dar nu foarte greoaie. Parca suntem la cura dar n-am face rabat la ceva. Cirese, mure, o pruna uscata, putina cafea si piele, toate aranjeaza platoul astfel incat sa nu lasi prea mult incarcat. Avertizarea contraetichetei cum că vinul va continua a evolua mi se pare putin cam inflacarata. Cine mai asteapta astazi..

CLESTAR 2018

Dagon Winery
CLESTAR 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Din gama colectiei de rime cu “ar” avem azi clestarul. Interesant nume, mai ales vis-a-vis de cele 2 importante variante de definitie. Daca ar fi sa luam prima varianta, clestele de scos inelul de fier de pe doagele butoiului, am spune ca are sens, trimitandu-ne la faptul ca vinul are 4 luni de fermentare pe drojdii la lemn frantuzit. Ceea ce ii da o alura sobra, arome de vanilii, unt si paine. Daca ne referim la clestarul lui Teodorescu, “mi-oi face pahar /pahar de clestar” as zice ca frumusetea culorii acestiu vin merge doar urmarit intr-o sticla mai acatarii, un cristal, ceva. Caci prea e aurie licoarea aidoma zilei de toamna de afara. Fruct copt alb, para, exotism frivol, aciditate potrivita si o rotunjime a aromelor frumos faurita.