Cosmin Tudoran

Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzica. Spun asta pentru ca vinul are o parte in plus fata de muzica, partea senzoriala fiind completa. Ascult, trag concluzii si recomand. Am descoperit aceeasi pasiune si interes fata de domeniu ca pe vremea cand 'vindeam fan’. Sunt un geaman curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificari, niveluri si, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese si am descoperit ca abia am reusit sa-i montez colturile. Instig la degustari din placere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a povestii cat si a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin dupa chipul si asemanarea mea, revenind la ideea ca ‘music is fun’, mai ales daca e scrisa cu vin.

Comentariile lui Cosmin Tudoran

JAR SR 2016

Dagon Winery
JAR SR 2016
Data degustarii: 29.10.2019

Ca sa te pui pe jar, azi, n-ai nevoie de multa pregatire. Cupajul bordolez in varianta mioritica (pe care tare-l apreciez) aduce-n sticla la fel de supla o licoare de un echilibru galant. Avem fruct, avem nas, avem si tanini, avem o “masa” imbelsugata dar nu foarte greoaie. Parca suntem la cura dar n-am face rabat la ceva. Cirese, mure, o pruna uscata, putina cafea si piele, toate aranjeaza platoul astfel incat sa nu lasi prea mult incarcat. Avertizarea contraetichetei cum că vinul va continua a evolua mi se pare putin cam inflacarata. Cine mai asteapta astazi..

CLESTAR 2018

Dagon Winery
CLESTAR 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Din gama colectiei de rime cu “ar” avem azi clestarul. Interesant nume, mai ales vis-a-vis de cele 2 importante variante de definitie. Daca ar fi sa luam prima varianta, clestele de scos inelul de fier de pe doagele butoiului, am spune ca are sens, trimitandu-ne la faptul ca vinul are 4 luni de fermentare pe drojdii la lemn frantuzit. Ceea ce ii da o alura sobra, arome de vanilii, unt si paine. Daca ne referim la clestarul lui Teodorescu, “mi-oi face pahar /pahar de clestar” as zice ca frumusetea culorii acestiu vin merge doar urmarit intr-o sticla mai acatarii, un cristal, ceva. Caci prea e aurie licoarea aidoma zilei de toamna de afara. Fruct copt alb, para, exotism frivol, aciditate potrivita si o rotunjime a aromelor frumos faurita.

ROSE ZWEIGELT & PINOT NOIR 2018
Data degustarii: 14.10.2019

Astazi ne racorim cu cel mai cunoscut strugure din Imperiu, acest mostenitor al Blaufränkischului si St. Laurent, Zweigelt. Dimpreuna cu Pinot Noir, caci avem in cupaj dintre acesti doi struguri care par a face casa buna. Legat de Zweigelt, soiul este venit pe Tarnave cu ajutorul Villei Vinea si bucura prin faptul ca ar fi cam unic in colectia ampelografica a tarii. Inegalabil, prim balerin. Sub sticla se ascunde ceva mineral, proaspat, cu aciditatea merisoarelor de vara. Un nas de cirese completeaza paletarul de fragute si corcoduse. Gustativ apare o salinitate aparte, franchetea acestui rose reusind sa completeze cu brio mineralitatea si acel “crocant” pe care-l vrei la un vin proaspat. L-as vedea langa paste sau pizza quatro formaggi.

ROSE ZWEIGELT & PINOT NOIR 2018
Data degustarii: 09.09.2019

Astazi ne racorim cu cel mai cunoscut strugure din Imperiu, acest mostenitor al Blaufränkischului si St. Laurent, Zweigelt. Dimpreuna cu Pinot Noir, caci avem in cupaj dintre acesti doi struguri care par a face casa buna. Legat de Zweigelt, soiul este venit pe Tarnave cu ajutorul Villei Vinea si bucura prin faptul ca ar fi cam unic in colectia ampelografica a tarii. Inegalabil, prim balerin. Sub sticla se ascunde ceva mineral, proaspat, cu aciditatea merisoarelor de vara. Un nas de cirese completeaza paletarul de fragute si corcoduse. Gustativ apare o salinitate aparte, franchetea acestui rose reusind sa completeze cu brio mineralitatea si acel “crocant” pe care-l vrei la un vin proaspat. L-as vedea langa paste sau pizza quatro formaggi.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2016
Data degustarii: 04.09.2019

Avem o eticheta ce ne infatiseaza un butuc de vita de vie batran. Forma de conducere joasa, presupun ca cu o incarcatura normata pentru calitate, nu cantitate. Syrah. Și Grenache, caci Languedoc-ul cu asta s-a asezat pe harta vinului, combinatia GSM. Azi lipseste M-ul. Cu radacini adanc infipte-n fronturi sudiste, de creta, marme, gresii si ceva argila, vinul asta e un pays d’oc confortabil, usurel, fara prea multe pretentii. Floral, cu note de violete si lavanda, mediteraneanul de azi pare o solutie utila in caz de avarie.

ROSE ZWEIGELT & PINOT NOIR 2018
Data degustarii: 26.08.2019

Astazi ne racorim cu cel mai cunoscut strugure din Imperiu, acest mostenitor al Blaufränkischului si St. Laurent, Zweigelt. Dimpreuna cu Pinot Noir, caci avem in cupaj dintre acesti doi struguri care par a face casa buna. Legat de Zweigelt, soiul este venit pe Tarnave cu ajutorul Villei Vinea si bucura prin faptul ca ar fi cam unic in colectia ampelografica a tarii. Inegalabil, prim balerin. Sub sticla se ascunde ceva mineral, proaspat, cu aciditatea merisoarelor de vara. Un nas de cirese completeaza paletarul de fragute si corcoduse. Gustativ apare o salinitate aparte, franchetea acestui rose reusind sa completeze cu brio mineralitatea si acel “crocant” pe care-l vrei la un vin proaspat. L-as vedea langa paste sau pizza quatro formaggi.