Ciprian Haret

Absolvent al Facultatii de Istorie din Galati, am capatat virusul vinului odata cu o vizita prelungita la Pietroasele. De fapt, a fost vorba de practica arheologica in zona respectiva, dar de atunci obsesia pentru acest subiect a devenit din ce in ce mai mare. M-am hotarat sa-mi expun propriile pareri lumii virtuale pe la sfarsitul lunii iulie 2009. Cu lipsa de modestie, ma pot declara un "veteran" in lumea blogging-ului de vin autohton deoarece, atunci cand am pornit la drum, cei care activau in acest spatiu puteau fi numarati pe degetele de la o singura mana. Am preferat un stil cat mai simplu, direct dar si foarte sarcastic, atunci cand subiectul il impune. Sunt un mare impatimit al vinurilor de Bordeaux, in special, dobandind o fascinatie aproape de neexplicat pentru tot ceea ce tine de aceasta zona. Prefer vinurile mature ale Lumii Vechi, exemplarele din Lumea Noua inca nereusind sa-mi spuna ceva in mod special (exista si exceptii, desigur). Au trecut deja 5 ani de impresii, critica aspra si povesti din lumea vinului, iar pasiunea nu a a slabit nici o clipa, ba chiar a devenit din ce in ce mai puternica.

Comentariile lui Ciprian Haret

LA FIOLE BLANC 2017

Maison Brotte
LA FIOLE BLANC 2017
Data degustarii: 26.08.2019

La Fiole este un Rhone clasic pentru categoria sa umila. Adica un alb tipic zonei, pana in maduva oaselor, la un pret atractiv. Chiar daca aromele sale sunt ceva mai grele (nimic ciudat), vinul este construit in asa fel incat poate fi baut usor si cu placere, mai ales prin finalul sau tonic, dominat de note care amintesc de migdale. Un alt avantaj vine odata cu urcarea mercurului in termometru, moment in care suspectul nostru isi pastreaza integritatea corporala cu succes.

CAII DE LA LETEA ROSE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 26.08.2019

Iata un rose dobrogean destul de competent. Nu avem parte de surprize in acest departament, preferandu-se o formula sigura si bine executata. Dulceturi de trandafiri, capsune si zmeura, o corpolenta peste medie si o aciditate care compenseaza reusit finalul bine structurat, dominat de note de grapefruit. Un efort solid si democratic, sa placa la toata lumea.

ZANA VERDE 2018

Domeniul Muntean
ZANA VERDE 2018
Data degustarii: 20.08.2019

Trecand peste eticheta care, evident, poate fi imbunatatita, avem de-a face cu un Sauvignon Blanc destul de competent. De altfel, am observat ca cele mai multe vinuri din acest soi, obtinute in Dealu Mare, se pot incadra cu lejeritate in aceasta categorie. Domina aromele intense de soc, agrise si grapefruit, plus aluzii exotice tipice Lumii Noi. Gustativ, prezinta o evolutie expansiva, cu un final proaspat si crocant in care notele citrice fac legea. O solutie decenta pentru o zi torida de vara, mai ales ca vorbim despre de un vin direct si necomplicat.

BACANTA SAUVIGNON BLANC FUME 2017
Data degustarii: 17.08.2019

Chiar daca nu sunt un admirator al acestor albe, pe stil "Greuceanu", trebuie sa recunosc faptul ca Bacanta celor de la Girboiu este un vin competent. Notele vanilate, chiar usor exotice pe alocuri (mango, ananas) sunt bine echilibrate de aluziile citrice si cele care amintesc de agrise. Corpolenta peste medie, atacul initial nemilos si apasator este surprinzator de bine contracarat de o aciditate sustinuta si de un final citric, tonic, in care isi face simtita prezenta coaja de grapefruit. Daca sunteti amatori de albe viguroase, acest Fume este un exemplar bine gandit al stilului respectiv.

WHITE YOUNG 2017

Marques de Caceres
WHITE YOUNG 2017
Data degustarii: 08.08.2019

Stiu ca Rioja este faimoasa pentru vinurile sale rosii, albele din zona neprimind atentia care li se cuvine. Pana pe la mijlocul anilor '80 din secolul trecut, in Rioja s-au obtinut printre cele mai originale vinuri albe din lume. Dupa umila mea parere, bineinteles. Soiul Viura detine un potential urias si poate suporta diverse metode de vinificatie si de maturare. Producatorul de astazi nu cred ca are nevoie de prezentari speciale, este un nume binecunoscut printre amatorii de vinuri spaniole. Iar vinul de fata este o lectie despre cum sa obtii un produs impecabil de consum curent, la un pret mai mult decat decent. Excelent sudat, degraba curgator pe gat, cu numeroase note verzi extrem de placute (zarzara, lastari de vita, mar), cu o aciditate percutanta dar perfect integrata si cu un final bine definit, dominat de note citrice si minerale. Savuros, proaspat, nepretentios si cu acel raport calitate-pret la care spaniolii sunt maestri absoluti

CHATEAU BONNET...

Andre Lurton
CHATEAU BONNET BORDEAUX RESERVE 2015
Data degustarii: 06.08.2019

Concurenta din ce in ce mai acerba din piata mondiala a vinului i-a determinat pe cei din Bordeaux sa ia masuri importante. Cel putin in ultimii 25 de ani, calitatea in esaloanele inferioare de clasificare a crescut dramatic. Cu o selectie atenta, poti gasi multe vinuri "umile" de calitate si, mai important pentru Bordeaux, la preturi cat se poate de realiste. Chateau Bonnet este un exemplu scoala in acest sens. Detinut de importanta familie Lurton, vinul de fata m-a surprins la capitolul seriozitate. Nu prea te astepti la asa ceva de la o apelatiune generica, de entry level. Nas intens, cu fruct rosu bine copt, prune usor afumate, tutun aromat si ciocolata. Si la nivel gustativ, lucrurile stau cat se poate de serios; concentratie excelenta, suplete, bogatie a fructului foarte bine dozata. Aciditatea aduce prospetimea mult asteptata, iar taninurile ferme si bine coapte sudeaza perfect elementele pe final. Nu se intampla foarte des sa intalnesti un simplu Bordeaux, la un asemenea nivel de impetuozitate. Consider ca cele 91 de puncte Suckling sunt usor exagerate, dar il inteleg pe american de ce a fost impresionat de acest efort. Asamblaj de Merlot si Cabernet Sauvignon in proportii egale, 50-50.