Ciprian Haret

Absolvent al Facultatii de Istorie din Galati, am capatat virusul vinului odata cu o vizita prelungita la Pietroasele. De fapt, a fost vorba de practica arheologica in zona respectiva, dar de atunci obsesia pentru acest subiect a devenit din ce in ce mai mare. M-am hotarat sa-mi expun propriile pareri lumii virtuale pe la sfarsitul lunii iulie 2009. Cu lipsa de modestie, ma pot declara un "veteran" in lumea blogging-ului de vin autohton deoarece, atunci cand am pornit la drum, cei care activau in acest spatiu puteau fi numarati pe degetele de la o singura mana. Am preferat un stil cat mai simplu, direct dar si foarte sarcastic, atunci cand subiectul il impune. Sunt un mare impatimit al vinurilor de Bordeaux, in special, dobandind o fascinatie aproape de neexplicat pentru tot ceea ce tine de aceasta zona. Prefer vinurile mature ale Lumii Vechi, exemplarele din Lumea Noua inca nereusind sa-mi spuna ceva in mod special (exista si exceptii, desigur). Au trecut deja 5 ani de impresii, critica aspra si povesti din lumea vinului, iar pasiunea nu a a slabit nici o clipa, ba chiar a devenit din ce in ce mai puternica.

Comentariile lui Ciprian Haret

SENSUM CUVEE ROUGE...

Crama Visinescu
SENSUM CUVEE ROUGE 2016 LIMITED EDITION
Data degustarii: 03.04.2019

Aurelia Visinescu ramane unul dintre cei mai importanti vinificatori de la noi, cu vechi state de serviciu in industria autohtona de profil. Exemplarul de fata este surprinzator de abordabil, daca stau si ma gandesc la stilul abordat, in general, de Aurelia. Fructe rosii proaspete, prune, condimente si aluzii vegetale, la nivel olfactiv. Vinul detine o corpolenta medie, o textura destul de supla, aciditate sustinuta si taninuri moi care conduc spre un final dominat de note condimentate si cirese negre bine coapte. O licoare usor de inteles, fara complicatii si machiaje stridente.

VERDEJO 2017

Javier Sanz
VERDEJO 2017
Data degustarii: 12.03.2019

Intr-o perioada a uniformizarii gusturilor, destul de rar iti este dat sa intalnesti un vin cu o personalitate distincta. Cateodata, o singura aroma poate schimba intreaga perceptie asupra unui subiect. In cazul de fata, acest interesant Verdejo m-a transportat instantaneu in vremurile copilariei, atunci cand eram un avid consumator al samburilor de caise. Inconfundabilul aspect migdalat al acestei nuante este completat de tuse citrice si mere verzi. Gustativ, amicul nostru spaniol este corpolent si detine acea densitate specifica unui vin obtinut din vii vechi (vorbim aici de varste cuprinse intre 40 si 80 de ani). Aciditatea medie echilibreaza perfect aceasta densitate, iar finalul persistent aduce in prim plan aluzii de grapefruit si usoare adieri minerale. Un vin foarte reusit, bine sudat si, ca de obicei, o valoare sigura la banii ceruti, asa cum doar spaniolii stiu sa ofere.

COTES DU RHONE ROUGE...

Chateau de Saint Cosme
COTES DU RHONE ROUGE 2017
Data degustarii: 12.03.2019

Pentru subsemnatul, vinurile de Rhone ofera un raport calitate-pret exceptional. Si nu ma refer aici la celebrele Chateauneuf, Cote Rotie sau Hermitage, ci la baza piramidei. Aici, saltul calitativ a fost unul urias, mai ales in ultimii 20 de ani. Saint Cosme este un producator "cult" al zonei, iar acest umil Cotes-du-Rhone este dovada vie a saltului calitativ de care pomeneam. Parfumurile florale se imbina perfect cu cele de fructe negre-albastre, cu aluziile picante si de ierburi aromate tip garrigue. Foarte bine sudat, dens si cu o structura taninoasa impresionanta pentru locul sau in ierarhia regiunii. Chiar daca atacul intital este usor dulceag, finalul este unul cat se poate de sec, in cel mai pur stil frantuzesc. Un vin in care se reflecta conditiile din 2017; recolta mai slaba cantitativ, dar cu struguri care ofera o concentratie maxima. Daca asa se prezinta un exemplar entry level, imaginati-va ce va asteapta pe urmatoarele trepte ale scarii de clasificare.

FAUSTINO V RESERVA 2009
Data degustarii: 01.03.2019

Am o mare slabiciune pentru vinurile de Rioja si, mai ales, pentru acei producatori care inca nu au renuntat la stilul traditional al zonei. Cu acest vin, Faustino tine steagul sus pentru cei mentionati mai sus. Detine toate atributele cunoscute: fructe rosii, influente din zona lemnului, plus nuantele vegetale, tipice pentru un Tempranillo. Din punctul meu de vedere, vinul exceleaza la nivel gustativ, printr-o textura matasoasa, prin eleganta, echilibru si suplete. Aciditatea si taninurile sunt inca bine infipte, dar acum este momentul optim de consum. O Reserva riojana dupa manual. Recomand o aerare de cel putin 1 ora, vinul castigand in corpolenta si in coerenta dupa acest interval.

SENSUM CUVEE ROUGE...

Crama Visinescu
SENSUM CUVEE ROUGE 2016 LIMITED EDITION
Data degustarii: 01.03.2019

Aurelia Visinescu ramane unul dintre cei mai importanti vinificatori de la noi, cu vechi state de serviciu in industria autohtona de profil. Exemplarul de fata este surprinzator de abordabil, daca stau si ma gandesc la stilul abordat, in general, de Aurelia. Fructe rosii proaspete, prune, condimente si aluzii vegetale, la nivel olfactiv. Vinul detine o corpolenta medie, o textura destul de supla, aciditate sustinuta si taninuri moi care conduc spre un final dominat de note condimentate si cirese negre bine coapte. O licoare usor de inteles, fara complicatii si machiaje stridente.

SER LAPO CHIANTI CLASICCO RISERVA  2013
Data degustarii: 20.02.2019

Nu stiu ce pot spune despre un producator care activeaza de pe la 1435. Este evidenta experienta in domeniu, nu credeti? Acest Chianti Classico nu vine decat sa confirme experienta vasta de care aminteam. Plin de savoare, realizat in dulcele stil clasic al zonei, suplu, elegant si precis. Notele florale, de fructe rosii si de vanilie se impletesc perfect cu cele condimentate si cu aluziile care amintesc de coaja de paine. Mijlocul bogat si consistent este de-a dreptul spectaculos si este cel care actioneaza ca un liant intre debutul subtil si finalul exploziv. Mai putem adauga o aciditate foarte bine integrata si o structura taninoasa de in rafinament aparte. Pe scurt, un ansamblu ale carui componente sunt sudate aproape de perfectiune si care nu da semne de uzura. O recomandare calduroasa din partea subsemnatului.