Ciprian Haret

Absolvent al Facultatii de Istorie din Galati, am capatat virusul vinului odata cu o vizita prelungita la Pietroasele. De fapt, a fost vorba de practica arheologica in zona respectiva, dar de atunci obsesia pentru acest subiect a devenit din ce in ce mai mare. M-am hotarat sa-mi expun propriile pareri lumii virtuale pe la sfarsitul lunii iulie 2009. Cu lipsa de modestie, ma pot declara un "veteran" in lumea blogging-ului de vin autohton deoarece, atunci cand am pornit la drum, cei care activau in acest spatiu puteau fi numarati pe degetele de la o singura mana. Am preferat un stil cat mai simplu, direct dar si foarte sarcastic, atunci cand subiectul il impune. Sunt un mare impatimit al vinurilor de Bordeaux, in special, dobandind o fascinatie aproape de neexplicat pentru tot ceea ce tine de aceasta zona. Prefer vinurile mature ale Lumii Vechi, exemplarele din Lumea Noua inca nereusind sa-mi spuna ceva in mod special (exista si exceptii, desigur). Au trecut deja 5 ani de impresii, critica aspra si povesti din lumea vinului, iar pasiunea nu a a slabit nici o clipa, ba chiar a devenit din ce in ce mai puternica.

Comentariile lui Ciprian Haret

JAR SR 2016

Dagon Winery
JAR SR 2016
Data degustarii: 05.06.2019

Intr-o lumea a vinului dominata de o deja frustranta uniformitate, devine din ce in ce mai dificil sa putem gasi exemplare cu personalitate distincta. Acest demers este unul aproape imposibil, mai ales intr-o piata imatura, ca cea autohtona. Totusi, ocazional, rasar cativa muguri de speranta, iar Dagon Clan este unul dintre ei. Vinul de astazi demonstreaza ca, atunci cand esti fidel propriilor filosofii si principii, poti reusi sa evadezi din cusca autosuficientei. Din punctul meu de vedere, acest cupaj clasic pentru Dealu Mare este unul atipic si nu are nimic in comun cu vinurile care ies in mod obisnuit din regiunea respectiva. Nu are densitatea si concentratia pe care le astepti de obicei, ci prefera sa afiseze suculenta maxima si o textura care aduce mai degraba cu un Pinot Noir. Fructul este pur si natural in exprimare, fara a se forta o extractivitate peste limita suportabilitatii. Ba chiar apar si note citrice foarte intrigante, care m-au dus cu gandul inspre un Tempranillo. Proaspat, carnos, delicios, liniar in atac, aciditate sus si taninuri fine; un al doilea pahar se cere de la sine, dupa ce l-ai devorat insetat pe primul. Da, nu este un vin pentru toata lumea si l-as incadra oarecum in categoria "geeky". Deloc tipic pentru Dealu Mare (aviz puristilor), dar eu sunt genul de impatimit care asteapta sa fie surprins mai des, iar astfel de suspecti apar extrem de rar in peisajul mioritic.

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2015
Data degustarii: 05.06.2019

Nu sunt foarte multe de povestit despre acest cupaj clasic de la Girboiu. Avem de-a face cu un vin competent, care poate fi servit cu succes la masa de zi cu zi. Olfactiv, ne intampina fructe rosii usor supra coapte, condimente uscate, coaja de paine, prune afumate. Gustativ, se prezinta cu o suculenta placuta, fruct concentrat, aciditate medie si taninuri destul de bine infipte. Final usor dulceag, dominat de visina putreda si condiment. Daca se intampla sa apreciati stilul Alira, atunci acest Epicentrum va circula fara restrictii pe aleea voastra

CHATEAU BONNET...

Andre Lurton
CHATEAU BONNET BORDEAUX RESERVE 2015
Data degustarii: 04.06.2019

Concurenta din ce in ce mai acerba din piata mondiala a vinului i-a determinat pe cei din Bordeaux sa ia masuri importante. Cel putin in ultimii 25 de ani, calitatea in esaloanele inferioare de clasificare a crescut dramatic. Cu o selectie atenta, poti gasi multe vinuri "umile" de calitate si, mai important pentru Bordeaux, la preturi cat se poate de realiste. Chateau Bonnet este un exemplu scoala in acest sens. Detinut de importanta familie Lurton, vinul de fata m-a surprins la capitolul seriozitate. Nu prea te astepti la asa ceva de la o apelatiune generica, de entry level. Nas intens, cu fruct rosu bine copt, prune usor afumate, tutun aromat si ciocolata. Si la nivel gustativ, lucrurile stau cat se poate de serios; concentratie excelenta, suplete, bogatie a fructului foarte bine dozata. Aciditatea aduce prospetimea mult asteptata, iar taninurile ferme si bine coapte sudeaza perfect elementele pe final. Nu se intampla foarte des sa intalnesti un simplu Bordeaux, la un asemenea nivel de impetuozitate. Consider ca cele 91 de puncte Suckling sunt usor exagerate, dar il inteleg pe american de ce a fost impresionat de acest efort. Asamblaj de Merlot si Cabernet Sauvignon in proportii egale, 50-50.

CUVEE VISAN ROSU 2017
Data degustarii: 31.05.2019

Cei de la Gramma si-au creat o reputatie solida in randul iubitorilor de vin autohtoni, in special prin albele excelente produse aici. Astfel ca aparitia unui vin rosu in portofoliul cramei a fost o surpriza oarecum neasteptata. Nu pot decat sa ma declar satisfacut de aceasta decizie, pentru ca exemplarul de fata este fix pe gustul meu. Nu asteptati un monstru concentrat, plin de arome, cu lemn din abundenta. Nu veti gasi asa ceva, ci un vin cu intensitate medie, cu suplete, cu subtile note de pielarie si cu prospetimea specifica regiunii ceva mai racoroase din care provine. Bine echilibrat si sudat, cu o predispozitie naturala pentru asocieri gastronomice cat mai diverse.

JAR SR 2016

Dagon Winery
JAR SR 2016
Data degustarii: 01.05.2019

Intr-o lumea a vinului dominata de o deja frustranta uniformitate, devine din ce in ce mai dificil sa putem gasi exemplare cu personalitate distincta. Acest demers este unul aproape imposibil, mai ales intr-o piata imatura, ca cea autohtona. Totusi, ocazional, rasar cativa muguri de speranta, iar Dagon Clan este unul dintre ei. Vinul de astazi demonstreaza ca, atunci cand esti fidel propriilor filosofii si principii, poti reusi sa evadezi din cusca autosuficientei. Din punctul meu de vedere, acest cupaj clasic pentru Dealu Mare este unul atipic si nu are nimic in comun cu vinurile care ies in mod obisnuit din regiunea respectiva. Nu are densitatea si concentratia pe care le astepti de obicei, ci prefera sa afiseze suculenta maxima si o textura care aduce mai degraba cu un Pinot Noir. Fructul este pur si natural in exprimare, fara a se forta o extractivitate peste limita suportabilitatii. Ba chiar apar si note citrice foarte intrigante, care m-au dus cu gandul inspre un Tempranillo. Proaspat, carnos, delicios, liniar in atac, aciditate sus si taninuri fine; un al doilea pahar se cere de la sine, dupa ce l-ai devorat insetat pe primul. Da, nu este un vin pentru toata lumea si l-as incadra oarecum in categoria "geeky". Deloc tipic pentru Dealu Mare (aviz puristilor), dar eu sunt genul de impatimit care asteapta sa fie surprins mai des, iar astfel de suspecti apar extrem de rar in peisajul mioritic.

EPICENTRUM MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2015
Data degustarii: 23.04.2019

Nu sunt foarte multe de povestit despre acest cupaj clasic de la Girboiu. Avem de-a face cu un vin competent, care poate fi servit cu succes la masa de zi cu zi. Olfactiv, ne intampina fructe rosii usor supra coapte, condimente uscate, coaja de paine, prune afumate. Gustativ, se prezinta cu o suculenta placuta, fruct concentrat, aciditate medie si taninuri destul de bine infipte. Final usor dulceag, dominat de visina putreda si condiment. Daca se intampla sa apreciati stilul Alira, atunci acest Epicentrum va circula fara restrictii pe aleea voastra