Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 25.11.2019

Costumat intr-o culoare sobra, de un rubiniu intens, Capitel San Rocco 2016 este un vin creatie a italienilor de la Tedeschi, obtinut prin metoda Ripasso. Parfumul sau vine insotit de nuante aprinse de fructe rosii si izuri ceva mai discrete, amintind de toporasi. In gura, descoperim o structura buna, deloc greoaie si un echilibru reusit. Aromele se combina armonios, in centrul lor regasindu-se si de aceasta data trimiterile catre fructe de padure, cirese si tigari de foi.

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 21.11.2019

Pictata in nuante galben-verzui si inzestrata cu arome simple, curate, sticla pe care o destupam astazi face parte din seria, nu foarte aglomerata, a vinurilor obtinute din soiul numit Cramposie Selectionata. Vine, cum poate va asteptati, din apropierea Dragasanilor si, daca ii dai o mana de ajutor racind-o temeinic, te va rasplati cu tinuta sa racoritoare care, stimulata de izurile ierboase si izurile de lamaita, dau nastere unei scenete simpliste si neviciate de scamatorii inutile.

BACANTA ROSE...

Crama Girboiu
BACANTA ROSE BARRIQUE 2017
Data degustarii: 18.11.2019

Bacanta Rose 2017 este un roze oarecum atipic. Prin culoare, ma trimite cu gandul la o serie de Chiaretto-uri italiene, in timp ce aromele isi ascund izurile fructate la umbra unor tonuri, mai moi si parca mai lenese. Gustul, ne prezinta o aciditate imblanzit de influentele lemnului, iar nuantele ce ies la iveala din spatele acestui mix, poarta in ele trimiteri catre bujor, petale de trandafir si zahar ars.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - MERLOT ROSE 2018
Data degustarii: 18.11.2019

Astazi, facem cunostinta cu un vin roze ce provine din inima Transilvaniei. Are o abordare moderna, deschizandu-si drumul cu sticliri rozalii stinse si arome ce vireaza lin din zona citrica spre nuante ce amintesc de fan si trandafir. Intensitatea aromelor se potriveste cu nivelul aciditatii, asezand dialogul intr-un echilibru bun, iar finalul creste senzatia tonica, ingrosand registrii citrici si alipindu-le un scurt ecou picant.

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 01.11.2019

Este destul de surprinzator sa gasesti un vin rosu obtinut exclusiv din strugurii Petit Verdot si, poate si mai surprinzator, sa afli ca vinul respectiv e unul romanesc. Iata totusi ca, desi cunoscut in general ca ingredient secundar in unele cuplaje, strugurele amintit mai devreme este capabil sa tina o reprezentatie de unul singur. Poate usor emotiv in debut, se inveseleste si prinde curaj, asternand peste tonurile de agude si mure, nuante condimentate, intepatoare. Tabloul este zugravit folosind destul de multe tonalitati dulcege astfel ca, vinul pare ca si-a propus simultan sa se lase usor baut, dar si sa forteze bariera secului.

CALEO NERO D'AVOLA 2018
Data degustarii: 01.11.2019

Purtam astazi un dialog insotit de un pahar de Nero d'Avola ce trimite reflexii rubinii din spatele barierei globului de sticla ce il inconjoara. E un vin destul de versatil, nici molatec, dar nici inzestrat cu o forta care sa il faca remarcat la acest capitol. Are o croiala simpla, inlantuind pasi marunti in care se amesteca nuante fructate si izuri vegetal-pamantii.