Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

ALIRA FETEASCA NEAGRA 2015
Data degustarii: 01.01.2020

Este interesanta de observat evolutia Fetestii Negre Alira de-a lungul ultimilor ani, de la vinul inzestrat cu contururi ample si nuante gemoase generoase la Feteasca eleganta si manierata pe care o veti descoperi in sticla prezentata astazi. Nu si-a pierdut autenticitatea, ci a ales se pare, in detrimentul cailor de dialog batatorite anterior, mai facile si mai sigure, solutii mai subtile si mai incitante. Ingredientele aromatice nu mai sunt expuse cu aceiasi lejeritate pe masa discutiilor de la bun inceput, ci se lasa descoperite cu vigilenta, gura dupa gura, pahar dupa pahar.

LA ATALAYA DEL...

Ganacha Tintorera
LA ATALAYA DEL CAMINO 2017
Data degustarii: 01.01.2020

Precum o cupola pictata de maini pricepute, acest vin spaniol, isi aseaza fresca colorata in tonuri de fructe negre, cafea si foi de tutun pe coloanele zvele ale taninurilor tinere, dar bine slefuite, la inaltimea perfecta pentru a da piept cu palatinul nostru. Are un start lent, parca pentru a surprinde si mai mult prin generozitatea pe care o va arata mai apoi, ingrosand fiecare nuanta ce rasare dupa primele secunde scurse de la primul contact, cu ecouri de vanilie, ce amintesc clar de perioada petrecuta in compania lemnului de stejar.

PRINCE MIRCEA FETEASCA NEAGRA 2018
Data degustarii: 01.01.2020

Dupa o usoara schimbare vizuala a etichetei, Prince Mircea s-a imbogatit si cu un vin obtinut din struguri Feteasca Neagra. Facem asadar cu el cunostinta astazi si descoperim un exemplar alunecos si moale, inzestrat cu nuante gemoase si note mentolate, dar si cu un final alintat cu discrete soapte dulci ce il fac extrem de usor de baut.

PRIMASOLE PRIMITIVO

Cielo dal 1908
PRIMASOLE PRIMITIVO
Data degustarii: 01.01.2020

Nascut in sudul insorit al Italiei, vinul pe care il degustam astazi este unul obtinut din struguri din soiul Primitivo. Vine inzestrat cu o haina de un rubiniu intens, ce se agata lenesa de bolul paharului si parfum delicat de violeta si cirese de mai. Gustul sau, fara secrete prea multe, este reglat la o intensitate aromatica medie si este scris intr-un limbaj simplu, cu aluzii ce amintesc fructe rosii si accente usor condimentate.

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 16.12.2019

Este destul de surprinzator sa gasesti un vin rosu obtinut exclusiv din strugurii Petit Verdot si, poate si mai surprinzator, sa afli ca vinul respectiv e unul romanesc. Iata totusi ca, desi cunoscut in general ca ingredient secundar in unele cuplaje, strugurele amintit mai devreme este capabil sa tina o reprezentatie de unul singur. Poate usor emotiv in debut, se inveseleste si prinde curaj, asternand peste tonurile de agude si mure, nuante condimentate, intepatoare. Tabloul este zugravit folosind destul de multe tonalitati dulcege astfel ca, vinul pare ca si-a propus simultan sa se lase usor baut, dar si sa forteze bariera secului.

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 16.12.2019

Am fost placut surprins de fiecare data cand am scos dopul unei sticle de vin produse de Mazzei si, daca pana acum intalnirile au insemnat descoperirea unor vinuri rosii, iata ca nici reprezentantul soiurilor albe pe care vi-l prezint astazi nu m-a dezamagit. Poarta numele Belgvardo, are culoarea aurului si isi impinge nuantele, cu aciditatea sa buna, pe trasee precise, ce se intersecteaza ici colo pentru a se pune parca unul pe altul intr-o lumina cat mai favorabila. Cadenta in care isi plimba aromele este alerta, iar registrii, desi inscrisi in tipologia data de soi, nu inceteaza sa iti forteze un strop de surpriza la fiecare rotocol pe care il dau papilelor tale gustative.