Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 28.01.2020

Am fost placut surprins de fiecare data cand am scos dopul unei sticle de vin produse de Mazzei si, daca pana acum intalnirile au insemnat descoperirea unor vinuri rosii, iata ca nici reprezentantul soiurilor albe pe care vi-l prezint astazi nu m-a dezamagit. Poarta numele Belgvardo, are culoarea aurului si isi impinge nuantele, cu aciditatea sa buna, pe trasee precise, ce se intersecteaza ici colo pentru a se pune parca unul pe altul intr-o lumina cat mai favorabila. Cadenta in care isi plimba aromele este alerta, iar registrii, desi inscrisi in tipologia data de soi, nu inceteaza sa iti forteze un strop de surpriza la fiecare rotocol pe care il dau papilelor tale gustative.

LES HAUTS DE JANEIL...

Francois Lurton
LES HAUTS DE JANEIL SYRAH ROSE 2018
Data degustarii: 23.01.2020

Daca toate rozeurile, sau vinurile in general, ar fi la fel, lumea ar fi mult mai plictisitoare. Dar daca, sa zicem, cineva m-ar pedepsi punandu-ma sa aleg un singur vin pe care sa am voie sa il beau de-a lungul verii, probabil ca as alege unul asa cum este acest Les Hauts de Janeil Syrah Rose 2018. De ce? Pentru ca are putin din toate, pentru ca este construit cu o precizie inginereasca care, fara sa isi fi propus sa faca din acest vin frantuzesc o experienta exagerat de complexa, ne arata cat de versatil si racoritor deopotriva poate fi un roze, atunci cand e facut cum trebuie.

CAII DE LA LETEA ALIGOTE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 20.01.2020

Dotat cu o mineralitate calibrata fara prea multa economie si cu nuante ierboase delicate, Aligote-ul, ce ne umple paharele in aceasta zi, este prietenul zilelor calduroase de vara. Trimite sticliri verzui de sub ceata pe care temperatura vinului o provoaca pe exteriorul paharului si scoate la iveala, imediat ce il gusti, arome efemere, curate in acord cu alcoolul ce nu creeaza niciun fel de problema gustativa.

DRAGAICA ROSIE 2017

Crama Oprisor
DRAGAICA ROSIE 2017
Data degustarii: 20.01.2020

Dragaica Rosie este cupajul gata de baut de tanar care, in ciuda acestei caracteristici, reuseste sa se mentina suficient de complex si interesant, pe care Crama Oprisor il pregateste pentru noi an de an. Culoarea sa straluceste spre Rubiniu, iar aromatica combina nuante fructuoase si izuri vegetal-pamantii, ce se incapataneaza intr-un dialog din care nu prea esti sigur cine a iesit invingator nici atunci cand ajungi cu investigatia la fundul paharului.

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 09.01.2020

Pictata in nuante galben-verzui si inzestrata cu arome simple, curate, sticla pe care o destupam astazi face parte din seria, nu foarte aglomerata, a vinurilor obtinute din soiul numit Cramposie Selectionata. Vine, cum poate va asteptati, din apropierea Dragasanilor si, daca ii dai o mana de ajutor racind-o temeinic, te va rasplati cu tinuta sa racoritoare care, stimulata de izurile ierboase si izurile de lamaita, dau nastere unei scenete simpliste si neviciate de scamatorii inutile.

PRINCE MIRCEA CABERNET SAUVIGNON REZERVA 2018
Data degustarii: 09.01.2020

Colorat rubiniu si inzestrat cu un nas curajos, ce aminteste de macese si prune, acest Cabernet Sauvignon ne arata cum eticheta Prince Mircea e in crestere calitativa de la an la an. Gustul porneste cu avant, trezind iluzia unui decor vegetal animat ici-colo, de tonuri lemnoase. Parca pentru a imblanzi putin dialogul pornit, finalul aduce cu el un voal dulceag ce acopera catifelat palatinul.