Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

EXTRA DRY PROSECCO
Data degustarii: 19.10.2017

Ne reintalnim astazi cu un Prosecco produs de crama Fantinel ce isi tine nuantele discrete fructate sub avalansa pe care amestecul de note minerale si perlatia densa o creeaza. Asa cum ii sade bine, nu va sfiiti sa il raciti temeinic. Veti obtine astfel un aperitiv perfect si veti descoperi tipicitatea pe care soiul Glera o are atunci cand este vinificata in aceasta maniera binecunoscuta.

ROSE 2016

Luis Felipe Edwards
ROSE 2016
Data degustarii: 18.10.2017

Vioi si expresiv din punct de vedere aromatic, colorat frumos intr-un roz-oranj stralucitor, isi decoreaza trecerea cu note de mandarina, caisa si flori albe. Ingredientele aciditate si alcool il tin bine in echilibru, iar postgustul este unul tonic si "fresh".

SABLE NOBLE ALB 2015

M1 Crama Atelier
SABLE NOBLE ALB 2015
Data degustarii: 12.10.2017

Dupa ce ne-am delectat zilele trecute cu versiunea rosie din gama Sable Noble, iata ca astazi a venit randul variantei albe. Este un cupaj impartit in mod democratic intre Chardonnay si Sauvignon Blanc, tanar, cu aport aromatic din zona citricelor dar si cu un discret iz mineral. Spre final, rasar zorii unor nuante ce amintesc de caisele coapte si poate de aceea vinul pare si usor dulceag la acest moment.

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 12.10.2017

Zana Purpurie este un Cabernet Sauvignon care pare sa isi merite numele caci, pentru un reprezentant al soiului rege, are pasii delicati si degaja note zemoase de fruct rosu. Odata gustat, descoperim taninurile fine si tineresti, dar si un melanj aromatic din care ies la iveala tonuri de pruna si cireasa. Pe final, rasare un usor ecou dulceag ce face vinul si mai prietenos.

BLANC DE NOIR 2016

Edoardo Miroglio
BLANC DE NOIR 2016
Data degustarii: 03.10.2017

Pe o structura efervescenta si vie stau insirate note de ananas, cirese albe si izurile citrice. Cam astfel sta scrisa in doua - trei linii povestea acestui Blanc de Noir. Culoarea sa, nu foarte intensa, straluceste frumos in pahar, iar postgustul isi face drum in zona ierbii proaspete si a merelor verzi mentinand imaginea generala de sec autentic.

RUSALCA ALBA 2016

Crama Oprisor
RUSALCA ALBA 2016
Data degustarii: 29.09.2017

Crama Oprisor reuseste si de aceasta data, prin Rusalca Alba 2016, sa faca un vin ce se poate adresa in egala masura si bautorilor ocazionali de vin, cat si pasionatilor. De ce? Pentru ca limbajul ei este direct si tonic, amestecand dialecte cu trimiteri catre citrice si flori de primavara, dar isi mentine ca ecou o subtilitate aparte. Este un insotitor de nadejde al diveselor preparate pe baza de pui sau peste.