Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 02.07.2019

Startul acestui roze poarta in el trimiteri catre grapefruit rosu si fragi. Mai apoi, parca pentru a nu-si trada originea, simtim acceleratia aciditatii ce, suprapusa pe fundalul citric, imprima vinului prospetime. Nu isi schimba prea mult tinuta, dar reuseste sa se dea impresia ca intalnirile cu el din sezonul cald vor fi reusite daca ii dam ocazia sa se raceasca suficient.

ALEXANDER FONTEIN SAUVIGNON BLANC 2017
Data degustarii: 21.06.2019

Alexander Fontein este un Sauvignon Blanc ce provine din Lumea Noua fara a-si ascunde insa legaturile cu stilul folosit la obtinerea vinurilor din acest soi de pe batranul continent. Are tente verzui din punct de vedere coloristic si nas proaspat. Aromele sale sunt proaspete si tonice, amintind de iarba, mar si ardei gras, nelipsind din peisaj si vagi trimiteri florale. Lasa in urma un 'aftertaste' placut si impresia unui vin echilibrat.

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 14.06.2019

Startul acestui roze poarta in el trimiteri catre grapefruit rosu si fragi. Mai apoi, parca pentru a nu-si trada originea, simtim acceleratia aciditatii ce, suprapusa pe fundalul citric, imprima vinului prospetime. Nu isi schimba prea mult tinuta, dar reuseste sa se dea impresia ca intalnirile cu el din sezonul cald vor fi reusite daca ii dam ocazia sa se raceasca suficient.

CAPITEL SAN ROCCO VALPOLICELLA RIPASSO 2016
Data degustarii: 05.06.2019

Costumat intr-o culoare sobra, de un rubiniu intens, Capitel San Rocco 2016 este un vin creatie a italienilor de la Tedeschi, obtinut prin metoda Ripasso. Parfumul sau vine insotit de nuante aprinse de fructe rosii si izuri ceva mai discrete, amintind de toporasi. In gura, descoperim o structura buna, deloc greoaie si un echilibru reusit. Aromele se combina armonios, in centrul lor regasindu-se si de aceasta data trimiterile catre fructe de padure, cirese si tigari de foi.

DEHESA LA GRANJA 2013

Alejandro Fernandez - Pesquera
DEHESA LA GRANJA 2013
Data degustarii: 01.06.2019

Alejandro Fernandez este un producator spaniol ce crede cu tarie in potentialul soiului Tempranillo si isi dedica toata atentia obtinerii de vinuri facute din acest soi, nascute in diverse areale viticole. Astazi avem ocazia sa descoperim un exemplar ce provine din Castilia si Leon, un vin temperamental si energic, al carui debut, nuantat cu izuri de fructe precum coacazele si murele, pregateste gura pentru structura catifelata si calda pe care acest spaniol o are. Finalul este unul la fel de rotunjit, in el apar si devin tot mai evidente nuante de vanilie si tutun.

ROZA DE SAMBURESTI 2018
Data degustarii: 01.06.2019

Roza de Samburesti 2018 vine costumat cu haina lejera, intr-o culoare perfect aleasa. Este genul de vin racoritor si usor de baut, care trateaza insa cu toata seriozitatea tematica propusa. Desi este o aparitie mai noua in peisajul vinurilor autohtone, are toate sansele sa nasca ceva discutii ingrijorate printre obisnuitele fruntase ale topurilor de vinuri roze.