Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

CRAMPOSIE...

Crama Avincis
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2017
Data degustarii: 20.07.2018

Desfasurarea intalnirii cu aceasta Cramposie Selectionata din 2017 depinde foarte mult de asteptarile fiecaruia. Daca aveti in minte o imagine cat de cat tipica despre acest soi si asta va doriti sa gasiti, atunci nu veti fi dezamagiti. Zglobiu si racoritor, colorat in tonalitati verzui, vinul de astazi isi oficializeaza vizita in nuante simple si proaspete ce amintesc de carcel de vita, citrice, iarba si soc. Aromele sunt sustinute de o aciditate sprintena si invitate parca sa urmeze un traseu deloc previzibil.

PHILIP 2014
Data degustarii: 13.07.2018

Philip 2014 este numele pe care un Cabernet Sauvignon toscan, produs de catre producatorul italian Marchesi Mazzei il poarta cu mandrie pe eticheta. Este un vin consistent, inchis la culoare, al carui amestec aromatic profund trimite cu gandul la smoala, cerneala si lemn dulce. Este un exemplar complex, ce poarta in el promisiunea evidenta a unei posibile evolutii viitoare interesante prin invechire.

LA FIOLE BLANC 2015

Maison Brotte
LA FIOLE BLANC 2015
Data degustarii: 13.07.2018

La Fiole Blanc este un vin ce vine de pe Valea Ronului, inzestrat cu o coloristica usor verzuie si parfumuri delicate, prietenoase. Vinul e unul care se bea cu lejeritate, in ciuda finalului usor amarui. Inainte insa de a ajunge la finalul mai devreme pomenit, vinul descrie succesiv si in linii fine, nuante ce trimit cu gandul la citrice, iarba verde si sparanghel.

BERTAROSE CHIARETTO 2016
Data degustarii: 12.07.2018

Culoarea delicata nu face decat sa anunte atmosfera in care vom purta o discutiile cu acest Chiaretto 2016 produs de italienii de Bertani. Liniile aromelor sale sunt fine, insotite de parfum de liliac si fragi si se preling cu delicatete. Aciditatea moderata pare construita intocmai pentru a nu sparge in cioburi decorul fragil. Poate fi un aperitiv numai bun.

TECTONIC ROSE 2017

Crama Girboiu
TECTONIC ROSE 2017
Data degustarii: 05.07.2018

Startul acestui roze poarta in el trimiteri catre grapefruit rosu si fragi. Mai apoi, parca pentru a nu-si trada originea, simtim acceleratia aciditatii ce, suprapusa pe fundalul citric, imprima vinului prospetime. Nu isi schimba prea mult tinuta, dar reuseste sa se dea impresia ca intalnirile cu el din sezonul cald vor fi reusite daca ii dam ocazia sa se raceasca suficient.

VILLA DONORATICO BOLGHERI 2015
Data degustarii: 05.07.2018

Villa Donoratico 2015 este un vin ce nu si-a propus sa faca un secret din originea sa. Insemnele celebrei zone Bolgheri sunt evidente atat prin eticheta, cat si prin compozitia sa bordoleza. Trasaturile sale sunt scrise cu o penita groasa, iar din tinuta sa generala de o suculenta atractiva se desprind arome de cirese coapte, vanilie si cacao. Alcoolul, foarte bine mascat, ii sporeste complexitatea, iar finalul este unul lung si elegant.