Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

PERGAMENT PETIT VERDOT
Data degustarii: 18.02.2020

Este destul de surprinzator sa gasesti un vin rosu obtinut exclusiv din strugurii Petit Verdot si, poate si mai surprinzator, sa afli ca vinul respectiv e unul romanesc. Iata totusi ca, desi cunoscut in general ca ingredient secundar in unele cuplaje, strugurele amintit mai devreme este capabil sa tina o reprezentatie de unul singur. Poate usor emotiv in debut, se inveseleste si prinde curaj, asternand peste tonurile de agude si mure, nuante condimentate, intepatoare. Tabloul este zugravit folosind destul de multe tonalitati dulcege astfel ca, vinul pare ca si-a propus simultan sa se lase usor baut, dar si sa forteze bariera secului.

ANA SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 13.02.2020

Produs de Jidvei, acest reprezentant al soiului Sauvignon Blanc vine colorat in nuante auriu-verzui si inzestrat cu parfumuri ce se sprijina pe o imperechere intre citrice si mar verde. Aciditatea este ridicata, dar este urmata de arome destul de intese ce amintesc ardei gras si lamaie, lucru care il pune in pozitia de se putea lauda de o gura consistenta. Nu exagereaza prin lungime, dar se mentine curat si, in plus, imprima un 'aftertaste' placut.

IL PALU SAUVIGNON TREVENEZIE 2017
Data degustarii: 29.01.2020

Il Palu 2017 este un Sauvignon cu sange Italian, ce vorbeste pe un limbaj direct si simplu despre tonuri de iarba proaspata si flori de camp. Este destul de sensibil la cresterea temperaturii, motiv pentru care va recomand sa il raciti bine inainte de consum, pentru a-i mentine alcoolul pe traseul dorit. Poate reprezenta o solutie la indemana cand cina dumneavoastra este deturnat spre o seara de pizza alaturi de amici.

CAII DE LA LETEA ALIGOTE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 29.01.2020

Dotat cu o mineralitate calibrata fara prea multa economie si cu nuante ierboase delicate, Aligote-ul, ce ne umple paharele in aceasta zi, este prietenul zilelor calduroase de vara. Trimite sticliri verzui de sub ceata pe care temperatura vinului o provoaca pe exteriorul paharului si scoate la iveala, imediat ce il gusti, arome efemere, curate in acord cu alcoolul ce nu creeaza niciun fel de problema gustativa.

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 28.01.2020

Pictata in nuante galben-verzui si inzestrata cu arome simple, curate, sticla pe care o destupam astazi face parte din seria, nu foarte aglomerata, a vinurilor obtinute din soiul numit Cramposie Selectionata. Vine, cum poate va asteptati, din apropierea Dragasanilor si, daca ii dai o mana de ajutor racind-o temeinic, te va rasplati cu tinuta sa racoritoare care, stimulata de izurile ierboase si izurile de lamaita, dau nastere unei scenete simpliste si neviciate de scamatorii inutile.

BELGUARDO VERMENTINO 2018
Data degustarii: 28.01.2020

Am fost placut surprins de fiecare data cand am scos dopul unei sticle de vin produse de Mazzei si, daca pana acum intalnirile au insemnat descoperirea unor vinuri rosii, iata ca nici reprezentantul soiurilor albe pe care vi-l prezint astazi nu m-a dezamagit. Poarta numele Belgvardo, are culoarea aurului si isi impinge nuantele, cu aciditatea sa buna, pe trasee precise, ce se intersecteaza ici colo pentru a se pune parca unul pe altul intr-o lumina cat mai favorabila. Cadenta in care isi plimba aromele este alerta, iar registrii, desi inscrisi in tipologia data de soi, nu inceteaza sa iti forteze un strop de surpriza la fiecare rotocol pe care il dau papilelor tale gustative.