Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 29.10.2019

Pictata in nuante galben-verzui si inzestrata cu arome simple, curate, sticla pe care o destupam astazi face parte din seria, nu foarte aglomerata, a vinurilor obtinute din soiul numit Cramposie Selectionata. Vine, cum poate va asteptati, din apropierea Dragasanilor si, daca ii dai o mana de ajutor racind-o temeinic, te va rasplati cu tinuta sa racoritoare care, stimulata de izurile ierboase si izurile de lamaita, dau nastere unei scenete simpliste si neviciate de scamatorii inutile.

CAII DE LA LETEA ALIGOTE EDITIE LIMITATA 2018
Data degustarii: 29.10.2019

Dotat cu o mineralitate calibrata fara prea multa economie si cu nuante ierboase delicate, Aligote-ul, ce ne umple paharele in aceasta zi, este prietenul zilelor calduroase de vara. Trimite sticliri verzui de sub ceata pe care temperatura vinului o provoaca pe exteriorul paharului si scoate la iveala, imediat ce il gusti, arome efemere, curate in acord cu alcoolul ce nu creeaza niciun fel de problema gustativa.

ZANA ROZA 2018

Domeniul Muntean
ZANA ROZA 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Cu o aciditate vioaie si arome proaspete, Zana Roza se achita cu brio de indatoririle unui vin estival. Te atrage prin culoarea sa frumoasa si se dovedeste crocant ca muscatura dintr-un mar copt. Aromele sunt lejere, nu foarte lungi, efectul fiind unul racoritor. Poate fi servit langa un quiche cu somon sau in deschiderea unei intalniri gastronomice.

OLD COACH ROAD SAUVIGNON BLANC 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Am fost mereu fascinat de divestitatea pe care vinurile ti-o pot oferi si mi s-ar parea si acum plictisitor sa bei, ocazii la rand, acelasi vin/soi/stil, chiar si daca ne referim la un vin preferat sa zicem. Exista insa perioade cand un anumit vin iti deschide apetitul pentru o tipologie anume si continui zile la rand sa incerci sa descoperi vinuri ce corespund acesteia. Eu patesc chestia asta mult mai des cu un Sauvignon Blanc neo-zeelandez bine facut, decat cu alte soiuri, iar vinul aici de fata a fost un astfel de 'trigger'. Este un lichid creat cu grija, cu arome exotice adunate intr-un manunchi strans, caruia aciditatea i se alatura perfect in complementaritate. Lasa in urma senzatii proaspete de ananas si agrise si evident, e un bun mesager al vinurilor obtinute din soiul amintit mai devreme, in coltul de lume din care provine.

CRAMPOSIE...

Vila Dobrusa
CRAMPOSIE SELECTIONATA 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Pictata in nuante galben-verzui si inzestrata cu arome simple, curate, sticla pe care o destupam astazi face parte din seria, nu foarte aglomerata, a vinurilor obtinute din soiul numit Cramposie Selectionata. Vine, cum poate va asteptati, din apropierea Dragasanilor si, daca ii dai o mana de ajutor racind-o temeinic, te va rasplati cu tinuta sa racoritoare care, stimulata de izurile ierboase si izurile de lamaita, dau nastere unei scenete simpliste si neviciate de scamatorii inutile.

DEALU’ NEGRU BY JELNA - MERLOT ROSE 2018
Data degustarii: 21.10.2019

Astazi, facem cunostinta cu un vin roze ce provine din inima Transilvaniei. Are o abordare moderna, deschizandu-si drumul cu sticliri rozalii stinse si arome ce vireaza lin din zona citrica spre nuante ce amintesc de fan si trandafir. Intensitatea aromelor se potriveste cu nivelul aciditatii, asezand dialogul intr-un echilibru bun, iar finalul creste senzatia tonica, ingrosand registrii citrici si alipindu-le un scurt ecou picant.