Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

ONE & ONLY ROSE 2017
Data degustarii: 09.10.2018

Cu o culoare ce place ochiului si o perlatie densa, rozeul spumant ce poposeste astazi in paharele noastre poate fi un hit al verii. Jovial, inzestrat cu parfum fin de fructe rosi si un gust zugravit in linii cursive si delicate este un aperitiv excelent cand gradele de afara sunt multe. Are un postgust placut si dispare rapid din pahare.

CLASIC MERLOT...

Cramele Rotenberg
CLASIC MERLOT CEPTURA 2011
Data degustarii: 09.10.2018

Relativ limitat ca numar de sticle (ca orice lucru bun), Merlotul 2011 al Cramelor Rotenberg este un vin armonios si bland. Notele condimentate se sting in voalul desenat intr-o cromatica vie de nuantele de visina, cacao si pruna si se reaprind timid retronazal. Corpolenta sa este una medie iar aciditatea tine cu brio pasul sacadat si lent al taninurilor mature.

AMMOS ALB 2017

Crama Histria
AMMOS ALB 2017
Data degustarii: 02.10.2018

Acest vin alb, intitulat Ammos, vine din Dobrogea, parca special pentru a racori soarele torid sub care boabele de struguri din care a fost obtinut, au crescut. Intreaga tinuta a vinului este una ingrijita si bine echilibrata. Aromele sale sunt moderate, dar creionate de o mana priceputa, rezultatul fiind unul reusit. Se bea cu lejeritate si poate insoti atat mancaruri pe baza de carne alba cat si feluri asiatice mai condimentate.

BERTAROSE CHIARETTO 2016
Data degustarii: 02.10.2018

Culoarea delicata nu face decat sa anunte atmosfera in care vom purta o discutiile cu acest Chiaretto 2016 produs de italienii de Bertani. Liniile aromelor sale sunt fine, insotite de parfum de liliac si fragi si se preling cu delicatete. Aciditatea moderata pare construita intocmai pentru a nu sparge in cioburi decorul fragil. Poate fi un aperitiv numai bun.

RESERVA CUVEE...

Domeniul Bogdan
RESERVA CUVEE EXPERIENCE 2014
Data degustarii: 25.09.2018

Reserva Cuvee Experience 2014 produs de crama Domeniul Bogdan pare din debut si pana la final un vin ce isi pastreaza sobrietatea si chiar cand caldura paharului incearca sa ii stirbeasca putin din fructozitate, isi traseaza intentiile clare, intr-un stil curat, in care intensitatea aromatica este mentinuta in doze moderate.

NARBO MARTIUS SYRAH...

Gerard Bertrand
NARBO MARTIUS SYRAH ROSE 2017
Data degustarii: 25.09.2018

Colorat frumos, in nuante ce bat usor dinspre roz spre oranj, Narbo Martius Rose 2017 isi aseaza organizat parfumurile si aromele carora le poti, cu lejeritate, urmari traseul cursiv. Povestea lui e scrisa in tonuri primavaratice si izuri citrice si doar momentul in care aciditatea da usor din coate, parca pentru a se scutura de monotonie, iese din firul lin pe care acest roze frantuzesc il descrie.