Alin Ionita

Absolvent de matematica si informatician de profesie, focsaneanul Alin Ionita a  fost mereu atras de poezia din vin si a simtit ca aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat dialogand si impartasind-o cu altii. A inceput sa scrie despre acest subiect la inceputul lui 2007 cand a demarat proiectul care astazi se numeste Punctul pe Vin si care, avea sa fie la acea vreme primul blog romanesc independent pe aceasta tema. Fan declarat a diversitatii din vin, ataca in scrierile lui subiecte si vinuri de lume noua sau veche, intr-un limbaj nepretentios si accesibil atat impatimitilor, dar si novicilor, pe care incerca sa ii convinga ca “viata e prea scurta ca sa bei vin prost”.

Comentariile lui Alin Ionita

BLANC DE NOIR 2016

Edoardo Miroglio
BLANC DE NOIR 2016
Data degustarii: 30.03.2018

Pe o structura efervescenta si vie stau insirate note de ananas, cirese albe si izurile citrice. Cam astfel sta scrisa in doua - trei linii povestea acestui Blanc de Noir. Culoarea sa, nu foarte intensa, straluceste frumos in pahar, iar postgustul isi face drum in zona ierbii proaspete si a merelor verzi mentinand imaginea generala de sec autentic.

NEDEEA 2016
Data degustarii: 23.03.2018

Fara a insista prea mult nici in zona aromatica nici in cea a corpolentei, Needea se dovedeste a fi un vin suculent si savuros. Gustul leviteaza in zona fructelor rosii (visina, coacaze), iar aciditatea acopera, cu prezenta de spirit, taninurile tinere si discrete. Este un vin ideal pentru a fi consumat tanar.

ARISTOCRAT...

Amfiteatru Vitis
ARISTOCRAT CHARDONNAY 2015
Data degustarii: 20.03.2018

Cel mai popular soi alb isi trimite astazi pe scena un reprezentat obtinut in zona Dealu Mare. Are culoarea aurie si te imbie cu note de mango si banana, surprinse intr-o ipostaza domoala si alunecoasa. Tinuta cremoasa se gaseste intr-o relatie complementaritate cu aciditatea buna, si asta nu poate decat sa bucure degustatorul.

CHARDONNAY 2016

Nals Margreid
CHARDONNAY 2016
Data degustarii: 17.03.2018

Nascut in nordul Italiei si versatil prin caracteristici, Chardonnay-ul 2016 produs de Nails Margreid straluceste auriu din pahar si se imprieteneste rapid cu palatinul evocand nuante de pomelo si praf de pusca. Isi aseaza alcoolul, aciditatea si continutul de zahar intr-un echilibru bun si se stinge intr-un "aftertaste" placut, de lungime peste medie.

CAYEGA 2016

Tenuta Carretta
CAYEGA 2016
Data degustarii: 16.03.2018

Pentru ca nu e prima mea intalnire cu acest vin, Cayega nu mai reprezinta o surpriza pentru mine. A ramas insa si cu aceasta varianta 2016, acelasi vin alb bine facut, cu un schelet mineral bine asezat, peste care asterne note florale si izurile citrice desenate in clar. E genul de vin alb care, chiar daca nu are in spate un soi consacrat, se face remarcat si usor de amintit.

ZANA PURPURIE 2015

Domeniul Muntean
ZANA PURPURIE 2015
Data degustarii: 14.03.2018

Zana Purpurie este un Cabernet Sauvignon care pare sa isi merite numele caci, pentru un reprezentant al soiului rege, are pasii delicati si degaja note zemoase de fruct rosu. Odata gustat, descoperim taninurile fine si tineresti, dar si un melanj aromatic din care ies la iveala tonuri de pruna si cireasa. Pe final, rasare un usor ecou dulceag ce face vinul si mai prietenos.